POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Fırtına Türkiye Kupası'nda finalde!
Fırtına Türkiye Kupası'nda finalde!
Nisan sıcaklığı dünya tarihine geçti
Nisan sıcaklığı dünya tarihine geçti
11 yaşındaki çocuğa servis çarptı: Hayatını kaybetti!
11 yaşındaki çocuğa servis çarptı: Hayatını kaybetti!
Okul müdürünü katleden öğrencinin ifadesi ortaya çıktı
Okul müdürünü katleden öğrencinin ifadesi ortaya çıktı
10 Mayıs 2023 Çarşamba - 08:53

Siyaset bilimci Tosun'dan 'son viraj' değerlendirmesi: Sonucu 'yüzergezer oylar' tayin edebilir!

Türkiye 14 Mayıs’taki seçimler için gün sayarken Siyaset Bilimci Tosun, Cumhurbaşkanlığı yarışındaki son duruma, ittifakların sürdürdüğü kampanyaların içeriğine, kararsız seçmenlerin yöneliminin ne olacağına ve İmamoğlu’nun yaşadığı Erzurum saldırısının seçmendeki yansımasına dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Siyaset bilimci Tosun dan  son viraj  değerlendirmesi: Sonucu  yüzergezer oylar  tayin edebilir!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Türkiye 14 Mayıs’taki kritik Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimleri için gün sayıyor. 

İttifaklar ve partiler seçim kampanyasını tam gaz sürdürürken seçim sonuçlarına dair yorum ve tartışmalar gündemin ana maddesini oluşturuyor. 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve Ata İttifakı adayı Sinan Oğan Cumhurbaşkanı olmak için ilk turda yarışacak. Partiler ve ittifaklar ise Meclis’te çoğunluğu sağlamak için sandıktan çıkan sonuçları bekleyecek. 

Türkiye ‘yüzyılın seçimi’ olarak değerlendirilen kritik tarih 14 Mayıs’a giderken Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun Cumhurbaşkanı adaylığı yarışını, ittifak ve partilerin seçim kampanyalarını, kararsız seçmenin psikolojisini ve Erzurum’da Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu’na yönelen saldırıyı değerlendirdi. 

Tosun oylarının ikinci tura kalmaya yetmediğini görse bile Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmeyeceğini söylerken Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın İnce’den oy aldığını da sözlerine ekledi. 



"PSİKOLOJİK, MATEMATİK, SOSYOLOJİK ÜSTÜNLÜK MİLLET İTTİFAKI’NDA!"
Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tosun, ‘’Seçimin bir psikolojisi bir sosyolojisi vardır ama seçimde ne olacağına ilişkin değerlendirme yapmak için bir de matematik vardır. Bir aritmetik vardır. Matematik ve aritmetik üzerinden gittiğimiz takdirde hem psikolojik, hem sosyolojik hem matematik üstünlük şu anda Millet İttifakı’nın lehine görünüyor’’ dedi. 

"BİR TARAFTA NEGATİF DİĞER TARAFTA POZİTİF KAMPANYA!"
Tosun Millet İttifakı’nda bir ‘politik yeterlilik’ hissi olup olmadığı sorusuna, ‘’Her şeyden önce istersek istatistikleri ele alalım istersek kampanya dönemindeki vaatler üzerinden söylemde verilen mesajları dikkate alalım, bu belirgin biçimde ortaya çıkıyor. Kampanyaların niteliğinde ortaya çıkıyor. Bir tarafta negatif bir kampanya var. Bu kampanya çok sert bir siyasal kutuplaşmaya neden oluyor. Bu kutuplaşma belki özellikle iktidarın kendi seçmenini konsolide etmesini sağlıyor ama genel olarak yorgun düşüyor, bitap düşürüyor seçmen kitlesini. Bu negatif kampanya karşısında Millet İttifakı’nın daha pozitif, umut vadeden hatta yeri geldiğinde neşeli bir takım söylemlerle dolu kampanyası pozitif kampanya. Pozitif kampanya yapması anlamında birkaç adım önde gözüküyor Millet İttifakı’’ yanıtını verdi. 



KARARSIZ SEÇMEN İÇİN SATIN ALINABİLEEK EN BÜYÜK DEĞER: UMUT!
‘Bahsettiğiniz negatif, Millet İttifakı’nı terörizmle ilişkilendiren kampanya başka adaylara oy vermeyi düşünenleri veya kararsız seçmenleri Millet İttifakı ve Kılıçdaroğlu’na yönlendirir mi?’ şeklinde soruya yanıt veren Tosun, ‘’Bu negatif kampanyanın kararsız seçmenler üzerinde bir takım muhalefet yönlenme anlamında etkisi olabilir. Bu kitle büyük ölçüde kararsız, kararını bir türlü vermeyen bir kitle. Bunlar ideolojik anlamda bir partiyle bağı olmayan sadece seçmen kimliği ile ortada duran seçmen. Bu seçmen geleceğe güvenle bakmak istiyor bir pembe tabloya ihtiyacı var. Bu tür siyaseti aşırı derecede kutuplaştıran söylem ve yeri geldiğinde bir takım siyasal şiddetin de ortaya çıkması kitlelerde ve bu sert kutuplaştırma rekabeti adet bir savaşa dönüştürüyor. Öyle bir hava ortaya çıkıyor seçmenin asla kabul etmeyeceği bir şey. Tarafsız, kararını vermemiş seçmen için satın alınabilecek en büyük değer umut, iyimserlik, sükunet; Millet İttifakı bunu yapma konusunda Cumhur İttifakı ile karşılaştırıldığında çok daha pozitif enerji veriyor’’ diye konuştu.



"ERZURUM SALDIRISI MİLLET İTTİFAKI’NA YÖNELİMİ ARTIRABİLİR"
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı ve İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’da gerçekleştirdiği miting sırasında gerçekleşen taşlı saldırının seçmene yansımalarının nasıl olacağı konusunda konuşan Tosun, ‘’Cumhur İttifakı da bu tür eylemleri tasvip etmiyor ama çok daha şiddetli biçimde karşı çıkması gerekir. Karşı çıkamadığı için bu seçmen de bu tür olaylara şiddetle karşı olduğu için kararsız seçmenlerden bahsediyorum yoksa kendi seçmeni için liderin söyledikleri önemli. Bu konuda çok net bir tavır alınmıyor evet tasvip etmiyor ama çok yüksek sesle de şiddetle eleştirmediği için seçmen açısında bence pozitif bir etki yaratmıyor. Millet İttifakı çok net biçimde eleştiriyor. Bunu Türkiye’de hem demokrasinin hem siyasetin hem siyaseti rekabetin bir arızası olarak değerlendiriyor muhalefet. Seçmen artık siyasette bu arızalara artık tahammülü olmayan bir durumda. Bence etki anlamında Millet İttifakı’na yönelimi bu tür şiddet olayları bir miktar artırabilir’’ ifadelerini kullandı. 

KARARSIZ SEÇMEN VURGUSU!
Son günlerde muhalefet cephesinde Cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turda Kemal Kılıçdaroğlu lehine sonuçlanacağı açıklamaları yapılırken Tosun genel atmosferi ve tahminlerini paylaştı. Tosun, "Öngörmek kolay değil. Halen araştırmalarda. 9, 10 puanlık bir kararsız seçmen kitlesi var. Bu kadar kararsız seçmen kitlesinin bulunduğu bir seçimde 1. turda biter ya da 2. tura sarkar demek yorum yapmak zor. Kemal Kılıçdaroğlu güvenilir araştırmalara göre birkaç puan önde görünüyor. Son dakikada kararsız seçmen nasıl bir tercih yapacak ona göre sandık iki ihtimalli sonuç üretebilir. Her iki aday için de’’ dedi. 

‘KILIÇDAROĞLU KAZANIYOR’ ALGISI NE ETKİ YAPAR?
Özetle çoğunluğun psikolojisine göre hareket etme anlamına gelen ‘Bandwagon’ etkisini 14 Mayıs seçimleri özelinde değerlendiren Tosun, Kılıçdaroğlu için yükselen ‘kazanıyor’ algısının seçmen üzerindeki etkisini değerlendirdi. Tosun, ‘’Bandwagon etkisi eğer kamuoyu araştırmalarında adayların biri lehine makas biraz açılırsa daha güçlü olan seçim kazanmaya çok yakın olan aday çıkarsa bu kararsız seçmenin o adaya yönelme ihtimali olabilir. Böyle bir bandwagon etkisi yaratabilir. Daha birkaç gün var. Perşembe, Cuma günü kararsız seçmende yarı yarıya bir azalma olur" dedi. 



OĞAN İNCE’DEN OY ALIYOR!
Sinan Oğan ve Muharrem İnce’nin seçmenleri arasındaki oy geçişlerinden bahseden Tosun, ‘’Tabi Sinan Oğan da bir miktar Muharrem İnce’den oy almakta. İki büyük blok arasında oy geçişi yok.  Bütün oyun şu anda milliyetçi, ulusalcı seçmen eğilimleri üzerinden ilerliyor. Hem aday hem partilere yönelik olarak bu yüzergezer oylar milliyetçi, ulusalcı seçmen arasında aday ya da parti değiştiriyor’’ diye konuştu. 

‘YÜZERGEZER’ OYLAR VURGUSU: SEÇİMİN SONUCUNU TAYİN EDEBİLİR!
‘Yüzergezer’ oylara dikkat çeken Tosun Kılıçdaroğlu’nun kampanyasının daha esnek olması nedeniyle seçmenin kendisine yönelebileceğini ve bunun da seçimin sonucunu tayin edebileceğini belirtti. 
Tosun, "Cumhur İttifakı’nın oy bagajı dolmuş durumda. Güçlü bir oy bagajı var ama doldu. Çok iyi konsolide olmuş bir seçmen kitlesi var düşmüyor ama yükselmede zorluk yaşıyor. Kemal Kılıçdaroğlu’na bakıldığında ise kampanyadaki söylemin esnek olması nedeniyle oylardaki esneklik yüzergezer oylarda potansiyel olarak kendisine yönelim biraz daha fazla olabilir. Bu seçimin sonucunu tayin edebilir" ifadelerini kullandı. 

İNCE ÇEKİLMEZ, POLİTİK HIRSA DÖNÜŞTÜRDÜ! 
‘’Muharrem İnce’nin oy oranının düşük görmesi durumunda çekilmesi gibi bir ihtimali görüyor musunuz?’ sorusuna yanıt veren Tosun, ‘’Yok, Sayın İnce artık bunu politik hırsa dönüştürmüş durumda. Bu saatten sonra çekilmez. Zaten onlar çekilsin ben kazanayım şeklinde bir açıklama daha yaptı geçtiğimiz günlerde. Ben öyle bir çekilme beklemiyorum’’ yanıtını verdi. 

 
Sahneden düşen Kibariye hastaneye kaldırıldı
 
Süper Lig'de yabancı kuralı değişiyor: İşte detaylar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İYİ Partili Keskin'den son dönemeç mesajı: 1 oy Kemal'a 1 oy Meral'e!
İYİ Parti İzmir 1.Bölge Milletvekili Adayı Öztürk Keskin, 50 çocuğu sünnet ...
Politika Durağı'nda 3 deneyimli gazeteci ile 14 Mayıs gündemi!
Bir TV ekranlarında yayınlanan Politika Durağı'nda Gazeteciler Sercan ...
AK Partili Sürekli: 100 yılı 21 yıla sığdırdık!
AK Parti’nin 21 yıllık iktidarı boyunca Türkiye’ye dev eserler kazandırdığını ...
 
Kocaoğlu: İnanç var, rehavet yok!
Torbalı'da mesai yapan Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı, “Sandıktan ...
İlk tur mesajı: Şifa süremiz uzamasın!
Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ...
CHP'den 'iktidara yürüyoruz' sloganıyla fener alayı!
Seçim öncesi sahada son mesailerin yapılacağı kritik haftada CHP İzmir ...
 
AK Parti'den Çiğli mitingi... Dağ: Lider mi lazım, piyon mu?
Çiğli Kasaplar Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuşan Dağ, "Türkiye'ye ...
Buca'da miting gibi buluşma: CHP'li Özel ve Kılıç'tan 14 Mayıs mesajları!
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ve Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan ...
Soyer Tire’den seslendi: Seçimde üç eşik aşılacak; refah, ferah, adalet!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanlığı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri