POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Mevsimlik tarım işçilerinin haklarına düzenleme!
Mevsimlik tarım işçilerinin haklarına düzenleme!
ABD'de bir George Floyd vakası daha!
ABD'de bir George Floyd vakası daha!
Lokanta ve kafelerde KDV artışı Resmi Gazete'de!
Lokanta ve kafelerde KDV artışı Resmi Gazete'de!
Arda Güler, Real Madrid'e zaferi getirdi!
Arda Güler, Real Madrid'e zaferi getirdi!
1 Eylül 2021 Çarşamba - 15:59

Soyer: İzmir'de dayanışmayı yücelttik

Karaburun Bilim Kongresi’nde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, doğayla uyumlu yaşam biçiminin önemine değindi ve Türkiye'de ilk kez hayata geçirdikleri kriz belediyeciliği uygulamalarını anlattı. Soyer, "Afet ve salgın gibi kriz durumlarında kriz anına hızla uyum kabiliyeti sağlayan bir çalışma biçimi belirledik ve uyguladık. Tam da bu sayede dayanışmayı yücelttik” dedi.

Soyer: İzmir de dayanışmayı yücelttik

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 15. Karaburun Bilim Kongresi’nin açılış törenine katılarak, gençler ve akademisyenlerle bir araya geldi. Başkan Soyer, iklim krizi ile yaşanan felaketleri ve pandemi döneminde Türkiye'de ilk kez hayata geçirdikleri ‘Kriz Belediyeciliği’ uygulamasını değerlendirdi.

Başkan Soyer sözlerine "Bugün Dünya Barış günü ve bundan tam 90 yıl önce 'Yurtta sulh cihanda sulh' diyen Mustafa Kemal Atatürk'ü anmak istiyorum" diyerek başladı. Doğayla uyumlu yaşam biçiminin önemine değinen Soyer, “İnsanlık çok uzun bir süre kendi aklının evrenin zekasından daha üstün olduğunu düşünerek yaşadı. Adına aydınlanma adını verdiği devrimi, insanı bir yanıyla başarılı bir tür haline getirirken, diğer yandan onun içine kapanmasına neden oldu. Sanatı, felsefeyi ve ekonomiyi; özü itibariyle, sahip olduğu her şeyi doğasından ilham alarak var eden insanlığımız, bir an geldi, doğayla arasındaki tüm bağları söküp attı. Kendini gezegenimizin tek muktediri görerek binlerce yıl yol arkadaşlığı ettiği nehirlerden, topraktan ve tohumdan ayrı düştü. İklim krizi ve yaşadığımız tüm felaketler, aslında kendini hırsına emanet etmiş bir insan zümresinin yarattığı kapitalizmin sonucu. Biz İzmir’de, kapitalizmin açtığı yaraları sarmak ve başka bir yaşamı tesis etmek için sakin ve kararlı bir yol izliyoruz. Ekoloji ve ekonomi arasındaki bağları yeniden tesis ederek, zenginliğin yerine bereketi koyuyoruz. İklim kriziyle mücadeleye, uzaklarda ve gelecekte değil, yerelde ve şimdiki zamanda başlıyoruz. Attığımız her adımı ve kurduğumuz her cümleyi bir bağlaç, aramızdaki ilişkileri güçlendirmek için tarihi bir fırsat olarak görüyoruz. Birbirimizle, doğayla ve geçmişimizle olan yıkıcı ilişkimizi onarmak için aslında tek bir şey yapıyoruz: Dayanışmayı yüceltiyoruz” dedi.

Ortak akıl ve vicdanı çoğaltan projeler öncelikli
İhtiras yerine birlikteliği; hammadde yerine doğayı ve ötekileştirmek yerine ortak akıl ve vicdanı çoğaltan projelere öncelik verdiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Hep birlikte yaşadığımız son iki yılı şöyle hızlıca bir zihnimizden geçirdiğimizde, aklımıza gelen ilk görüntüler maalesef afet, felaket ve salgınlar. Pek çok insanımızın can verdiği, yaralandığı ve çok büyük mal kayıplarına yol açan bu felaketler, iklim krizinin ulaştığı boyutu hepimizin gözü önüne seriyor. Dünyanın bize sunduğu kaynakları daha fazla tükettiğimiz gibi ürettiğimiz atıklarla doğayı kirletmeye, yani, 'vermeden alma' kısır döngüsüne devam ediyoruz” diye konuştu.

İzmir ‘Kriz Belediyeciliği’ni farklı uygulamalarla yönetti
Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs pandemisi sürecinde İzmir’de “Kriz Belediyeciliği” adıyla yeni bir uygulama hayata geçirdiklerinin altını çizen Başkan Soyer, şunları söyledi:
“Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan bu uygulamayla tüm önceliklerimizi bir süreliğine değiştirerek odağımıza pandemi ile mücadeleyi koyduk. Tam da bu sayede dayanışmayı yücelttik ve İzmir depreminde bir aydan kısa sürede tek bir vatandaşımızın dahi çadırda kalmamasını sağladık. Önümüzdeki yıllarda bu ve buna benzer krizleri daha fazla yaşayacağımız ne yazık ki açık. Dünya alarm vermenin de ötesine geçti, adeta çığlık atıyor. İklim krizi, aslında bir insanlık krizidir. İçinde bulunduğumuz düzenin böyle devam edemeyeceği aşikar. Yaşamı dönüştürmenin bugün tam zamanı. Bunun yol haritasını da burada, Karaburun Bilim Kongresi’nde olduğu gibi ortak akıl ve vicdanla belirlemekten başka şansımız yok. Yaşadığımız bu büyük kriz karşısında, tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Bu sorumluluğu yerine getirirken tercihimizi güçten mi, yoksa doğadan mı yana kullanacağız? Bunun cevabını elbet tarih yazacak. 15 yıldır bu kongrenin düzenlenmesinde ve devamlılığının sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

 
İYİ Parti'den AK Partili Özkan hakkında suç duyurusu!
 
İzmir'de 2 bölgede otluk alanlarda yangın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli'de yuvarlak masa mesaisi tamam: 10 oturum, CHP üst yönetiminden sunum!
Çiğli Belediyesi tarafından düzenlenen İklim Eylem Planı Yuvarlak Masa ...
Karaburun'da kıyı temizliği: Araba lastiği de çıktı içecek kutusu da!
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Daha temiz bir İzmir” için ...
İzmir'de zabıtanın onur günü!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Zabıta Teşkilatının 195. ...
 
Başkan Sandal'dan aralıksız saha mesaisi!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Bayraklı'daki mahalle ziyaretlerine ...
Başkan Soyer'den vira bismillah!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, av yasağının sona ermesi ...
Büyükşehir bitki atıklarını da ekonomiye kazandıracak
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in atıkların değerlendirilerek ...
 
Karabağlar'da yurt kayıtları başladı
Karabağlar Belediyesi'nin “sosyal belediyecilik” yaklaşımı kapsamında, ...
Buca bağlarından sofralara üzüm bereketi
Asırlık bağcılık kültürünü yeniden canlandıran Buca Belediyesi’nin bağlarında ...
Soyer'den Köy-Koop eleştirilerine yanıt
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, katıldığı canlı yayında ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri