POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İsmail Kartal'dan Cengiz Ünder kararı
İsmail Kartal'dan Cengiz Ünder kararı
Sel sularının içerisinde oyuna devam ettiler!
Sel sularının içerisinde oyuna devam ettiler!
5 yaşındaki Edanur'un ölümüyle ilgili 1 tutuklama
5 yaşındaki Edanur'un ölümüyle ilgili 1 tutuklama
TFF'den seçim tarihi için flaş açıklama!
TFF'den seçim tarihi için flaş açıklama!
2 Mart 2022 Çarşamba - 10:29

Soyer'den o yönetmelik kararına sert tepki: Ölüm fermanı, en iyi ihtimalle cahillik!

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerinin yürütülmesine olanak sağlayan yönetmelik değişikliğine karşı hukuki mücadele yürüteceklerini söyledi. Yönetmeliği ölüm fermanı olarak değerlendiren Başkan Soyer, "Zeytin ağaçlarının ‘sonrasında rehabilite edilip eski haline getirilmek’ şartıyla yok edilmesine izin vermek en iyi ihtimalle cahilliktir" dedi.

Soyer den o yönetmelik kararına sert tepki: Ölüm fermanı, en iyi ihtimalle cahillik!

Büyükşehir Belediyesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’nin, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından harekete geçti. Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetleri yürütülmesinin önünü açan yönetmeliğin iptali için dava yoluna gidileceğini açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu kararı önce sosyal medya hesabından duyurdu.

“Ölüm fermanı, en iyi ihtimalle cahillik”
Yönetmeliği ölüm fermanı olarak değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ile zeytinlik alanlar için verilen ölüm fermanını derin bir üzüntü ve hayretle karşıladım. Zeytin ağaçlarının ‘sonrasında rehabilite edilip eski haline getirilmek’ şartıyla yok edilmesine izin vermek en iyi ihtimalle cahilliktir. Bugün Ege Bölgesi başta olmak üzere Anadolu’nun birçok farklı yeri, asırlık zeytin ağaçlarıyla doludur. Size soruyorum: Yüz yaşında bir zeytin ağacını kestikten sonra, onu nasıl eski haline getireceksiniz? Bu yönetmeliğin Türkiye doğasını ve zeytin ekonomimizi de yok edeceğinin farkında değil misiniz? Yok etme hükmü verdiğiniz kimi zeytin ağaçları bin yaşından daha büyük. Hepimizden daha yaşlı. Çok sayıda ülkeden daha yaşlı. Zeytin ağaçları Resmi Gazete’den daha yaşlı. Onlar bize ait değil. Biz onlara aitiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu kabul edilemez yönetmeliğe karşı, yürütmeyi durdurma davası açacağını kamuoyunun bilgisine sunmuştum. Bir kez daha yineliyorum, barışın ve bilgeliğin sembolü olan zeytin ağaçlarını yok edemeyeceksiniz. Yaşamı yok edemeyeceksiniz” dedi.

Yönetmelik ne içeriyor?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’ne göre elektrik üretimi için yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilecek. Bu kapsamda, zeytinlik alanın kullanılabilmesi için madencilik faaliyeti yürütecek kişinin, faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski haline getireceğini taahhüt etmesi gerekiyor. Sahanın taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda ise madencilik faaliyetleri bitiminde sahanın rehabilite edilerek eski haline getirilmesi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesisinin taahhüt edilmesi şartı bulunuyor.
Zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraflardan ve zeytin sahasının taşınmasından kaynaklanan tüm taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumlu olacak.

 
Konak Meclisi'nde Damlacık için tarihi adım
 
Son 24 saatte 203 can kaybı, 59 bin 885 vaka
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak Meclisi'nde Damlacık için tarihi adım
Damlacık semti olarak bilinen, Konak ilçe merkezine çok yakın, yapı stokunda ...
Başkan Koştu'dan Alevi açılımı!
Bergama'da bulunan Alevi vatandaşların yaşadığı sorunların tespit edilmesi ...
Geleceğin aşçıları da Kemalpaşa'da yetişiyor!
Kemalpaşa Belediyesi bünyesinde, yoğun şekilde faaliyet gösteren kurs ...
 
Çiğlili kadınlara yepyeni bir yaşam alanı
Çiğli Belediyesi, hocaların hocası Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın adını ...
Bornova Belediyesi ve Kızılay el ele!
Türk Kızılay Bornova Şubesi Genel Kurulu Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde ...
Menemen'de kan bağışı seferberliği
Menemen Belediyesi ve Türk Kızılay iş birliğiyle kan bağışı kampanyası ...
 
Karşıyaka geleceğin mühendislerini ağırladı
Karşıyaka Belediyesi Şantiye Tesisleri, geleceğin inşaat mühendislerinin ...
Konak Deniz Gezmiş'i 75.yaşında andı
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Deniz Gezmiş’in 75’inci doğum günü ...
Ayda Bebek Anaokulu'nda kayıt zamanı!
Bayraklı Belediyesi, Çamkıran’da hizmete açacağı Ayda Bebek Anaokulu için ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri