POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Siyasette yumuşama dönemi: Özel'den Bahçeli ziyareti
Siyasette yumuşama dönemi: Özel'den Bahçeli ziyareti
UEFA'dan Halil Umut Meler'e yarı final görevi
UEFA'dan Halil Umut Meler'e yarı final görevi
Haluk Levent'ten 'İzmir Marşı' açıklaması: Yuhalanmadım!
Haluk Levent'ten 'İzmir Marşı' açıklaması: Yuhalanmadım!
Seçil Erzan'a bir kötü haber daha
Seçil Erzan'a bir kötü haber daha
8 Haziran 2020 Pazartesi - 10:04

Soyer'den 'sakin şehir' mesajı: İzmir’i dünyada ilk yapacağız!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’i dünyanın ilk “sakin şehir” ünvanlı metropolü yapmayı hedeflediklerini belirterek “Sakin şehirler 50 binin altındaki kentler için mümkün, 72 kriteri hayata geçirmeniz gerekiyor. İzmir 1200 mahalleden oluşuyor. Öncelikle 10 mahallede kriterleri hayata geçireceğiz ve bunu bütün kentin mahallerine yaymak istiyoruz” dedi.

Soyer den  sakin şehir  mesajı: İzmir’i dünyada ilk yapacağız!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kısa Dalga Podcast’ten Nurdan Bernard’a çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Başkan Soyer, koronavirüs salgını süresince aldıkları tedbirleri ve çalışma ilkelerini anlattı. Bir bilim kurulunun yanı sıra demokratik kitle örgütlerinden oluşan bir de “kriz üst yönetim kurulu” oluşturduklarını anlatan Soyer, “Yerel aktörler çözüm konusunda çok daha pratikler ve doğru tespit yapabiliyorlar. Böyle yol aldığımız için hızlı ve doğru yol alabildik. Gerçekten salgının etkisini hafifletmeyi başardık hem de insanların hayatlarındaki yoksullaşmayı giderecek işler yapabildik” dedi.

Sosyal belediyeciyik ve demokrat belediyecilik olmak üzere iki aks üzerinden çalıştıklarını anlatan Soyer “Dayanışmayı sürdüren, kentin kılcallarına yayan, ortak aklı hakim kılmayı hedefleyen bir belediyelik anlayışı. Kriz üst yönetim kurulundaki arkadaşlara da şimdi sizlerle bu defa demokratik belediyecilik adı altında toplantıları sürdüreceğiz dedik” diye konuştu. Soyer şunları söyledi:

“Pandemi bize çok şeyi hatırlattı: komşuluk kültürü ve vicdanımız canlandı. Birçok şey oldu aslında ama galiba en önemlisi toplumsal dayanışmanın ne kadar kıymetli olduğunu hatırlattı bize. Dolayısıyla başka bir dünyanın mümkün olduğunu görmeye başladı insanlar."

"İzmir’i dünyanın ilk sakin şehir metropolü yapacağız"
 Seferihisar’ı sakin şehir (cittaslow) yaptık. Sonra sakin şehir networkünü Türkiye’ye yaymaya gayret ettik. 17 tane sakin şehir var şimdi Türkiye’de. Cittaslow genel başkan yardımcısı oldum ama şimdi başka bir hayalimiz var. Sakin şehirler 50 binin altındaki kentler için mümkün, 72 kriteri hayata geçirmeniz gerekiyor ama şimdiki heyecanımız İzmir’i dünyanın ilk sakin şehir metropolü yapmak. İzmir 1200 mahalleden oluşuyor. Her bir mahallede 72 kriteri uygulamaya sokmak istiyoruz. 10 tane farklı tipte mahalleyi seçip o mahallelerde kriterleri hayata geçireceğiz ve bunu bütün kentin mahallerine yaymak istiyoruz. Çok büyük bir hayalimiz var. İzmir’i sakin şehir yaptıktan sonra Paris var, Barcelona var talip olan, yavaş yavaş bütün dünyaya tanıtmaya başlayacağız. O mahallelerde o kriterleri sağlamak için yapılacak şeyler insanların hayatlarını değiştirecek.

"Tarım politikalarına ağırlık vereceğiz"
Derya içinde olup deryayı bilmeyen balık misali yaşıyoruz bu topraklarda. Bizim tarım politikamız en ağırlık verdiğimiz politika alanı. 4 temel ilkemiz var: İlki, yerli tohuma sahip çıkmak. İkinci kriterimiz bunu kooperatif çatısıyla yapmak. Üç, tarımsal ürünü işleyip özellikle sanayi ürününe dönüştürmek ve son olarak teknolojinin ve bilimin bütün imkanlarını kullanarak patentiyle, coğrafi işaretiyle paketleyerek dünyanın her yerine göndermek.

"Doğudaki yoksulluktan etkilendim"
Ankara’da doğdum. Kütahya’da çocukluğumun ilk yılları geçti. 5 yaşında İzmir’e geldik.  Ondan sonra babamlar müfettiş oldular, Anadolu’nun her yerine gittiler, ben de yatılı oldum ama her yaz onların yanına giderdim, Hakkari’den Trabzon’a kadar her yere gittim. En çok doğudaki yoksulluktan etkilendiğimi söyleyebilirim. Zaten bu sol fikirler, sola yakınlaşma, sosyal demokrasi, sosyalizm hep oralardan kök buldu. Çünkü hazmedilir gibi, kabul edilebilir gibi değildi. Bunların değişmesi gerektiğine inanarak büyüdüm ve dünyayı değiştirme fikri de oralarda kök buldu.

Bornova Anadolu Lisesi (BAL) benim kendimi oluşturduğum yer. Hayatımın en güzel dönemidir. BAL parasız yatılının ve ücretli yatılının olduğu bir platformdu. Birbirimizi çok iyi anlama fırsatı bulduk. Düşünsel kişiliklerimizi birlikte oluşturduk. Birbirimize çok benzeriz o yüzden.

"Gençlik hayalim dünyayı kurtarmaktı"
Benim gençlik hayalim dünyayı kurtarmaktı. Seferihisar’a belediye başkanı olunca şunu idrak ettim: Dünyayı kurtarmak, evet bundan vazgeçemedim, hala buna inanıyorum ama bunun Seferihisar’dan başlayarak yapılacağını anladım. Küçük ölçekte, mahallede, köyümüzde, ilçede, ilde başka bir dünyanın değişebileceğini göstermemiz gerekir ki dünya değişebilsin.

Hayatı değiştirme idealinden hiç vazgeçmedim, başka bir dünya kurma hedefinden hiç vazgeçmedim, çünkü bunları yapmaya muktedir olduğunu düşündüğüm bir vicdanım ve bir vizyonum var.”

 
Sokak ortasında eski koca vahşeti!
 
Bornova’nın çınarlarına moral konseri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca Belediyesi 1 yılda 8 bin hayvana kucak açtı
Buca’nın can dostları merkezi başarısıyla göz dolduruyor. Doğumdan ölüme ...
Bayraklı'da 65 yaş ve üstü yalnız değil!
Bayraklı Belediyesi Halkla İlişkiler birimi görevlileri, korona virüs ...
Büyükşehir'den tasarruf çağrısı: 4 ayda 2 milyon 750 bin metreküp arttı!
İzmir’de koronavirüs sürecinde son 4 aydaki su tüketiminin önceki yılın ...
 
Soyer gençlere seslendi: Çemberin içine alalım sizi
Kordonboyu'nda gençlerin sosyal "mesafe kuralı"ndan uzak bir görüntü oluşturmasının ...
Gaziemir'de nefes aldıran hizmetler
Koronavirüs salgını nedeniyle bir süredir hizmet vermeyen Gaziemir Belediyesi’nin ...
Bornova'da can dostlara modern yuva
Bornova Belediyesi, Pınarbaşı’ndaki Veteriner İşleri Müdürlüğü Tedavi ...
 
Salgınla mücadelede Konak’a tam not
İzmir’in merkez ilçesi Konak, normalleşme dönemine seferberlik halinde ...
Çevreci sistem tüm Karşıyaka'ya yayılıyor
Karşıyaka Belediyesi, daha önce Bostanlı ve Atakent mahallelerinde başlattığı ...
Narlıdere’ye ‘çevre dostu’ tesis!
Çevreye yönelik yatırım ve projelere önem veren Narlıdere Belediyesi, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri