POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yargıtay'da iki seçim birden yapılacak
Yargıtay'da iki seçim birden yapılacak
Tartıştığı babasını bıçaklayarak öldürdü!
Tartıştığı babasını bıçaklayarak öldürdü!
Türkiye'de emekli kişi sayısı belli oldu
Türkiye'de emekli kişi sayısı belli oldu
Sedyeden kalkıp doktora tekme attı
Sedyeden kalkıp doktora tekme attı
12 Eylül 2022 Pazartesi - 09:14

Soyer'den tepkilere en detaylı yanıt: Vahdettin ile Fatih Sultan Mehmet Han bir mi?

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer programda kentin 100.kurtuluş yıl dönümü kutlamalarının yanı sıra tarihi gecede yaptığı ve siyaset gündemine oturan konuşması hakkında da açıklamalarda bulundu. Cumhur İttifakı cephesinden gelen eleştirilere tek tek yanıt veren Soyer, perdeyi Nutuk'un ilk cümlesiyle açtığı konuşmasında, "Şimdi Osmanlı bizim atamız, Selçuklu bizim atamız. Sadece belli bir ideolojiye inanların değil hepimizin ataları... Ama Vahdettin ile Fatih Sultan Mehmet Han bir mi?" dedi.

Soyer den tepkilere en detaylı yanıt: Vahdettin ile Fatih Sultan Mehmet Han bir mi?

GERÇEKİZMİR - Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Halk TV yayına katılarak Gazeteci İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer programda kentin 100.kurtuluş yıl dönümü kutlamalarının yanı sıra tarihi gecede yaptığı ve siyaset gündemine oturan konuşması hakkında da açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı ayrıca tarihi geceye verdiği konserle damga vuran Tarkan'ın bu etkinlikten aldığı para üzerinden ortaya atılan iddialara da yanıt verdi. 

TARİHİ KUTLAMA: "3 ŞEY BİRLEŞTİ"
Söze tarihi kutlamalar için, "Birinci amacımız yüzyıl sonra hafızayı tazelemekti. İkincisi de, uzun yıllardır bu ülkede yaşayan insanların neşesini çaldılar. İnsanlar gülümsemeyi unuttular neredeyse... Kutuplaştırma politikalarıyla insanların neşesi çalındı. Festivaller yasaklandı, konserler yasaklandı... Biz o eğlenceyi geri vermek istedik. Üç şey birleşti aslında... Bir: Yüzüncü yılın kutlaması ve hafızanın tazelenmesi, ikincisi bunu yapmak için düzenlediğimiz görsel şölen ve nihayet de kıymetli starımız, dostumuz Tarkan..." değerlendirmesini yaptı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı programda siyaset gündemine damga vuran 100.kurtuluş yılı kutlamalarındaki konuşmasına Cumhur İttifakı cephesinden gelen eleştiri ve tepkilere de yanıt verdi. Programa Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk kitabı ile birlikte gelen Başkan Soyer, eleştiri ve tepkilere yanıtına da bu kitabını ilk cümlesini okuyarak başladı. 

NUTUK'UN İLK CÜMLESİYLE BAŞLADI 
Soyer şöyle konuştu: Nutuk'un ilk sayfasında Mustafa Kemal Atatürk diyor ki; 'Samsun'a çıktığım gün genel durum ve görünüm: Ülkeyi dünya savaşına sokanlar kendi hayatlarının derdine düşerek ülkeden kaçmışlar. Saltanat ve hilafet makamında bulunan Vahdettin soysuzlaşmış, yalnızca kendini ve tahtını güvenceye alabileceği alçakça önlemler araştırmakta. Damat Ferit Paşa'nın başkanlığındaki hükümet zavallı, onursuz ve korkak. Yalnızca padişahın buyruğuna bağlı, onunla beraber kendilerini koruyabilecek herhangi bir duruma razı... 

"VAHDETTİN İLE FATİH SULTAN MEHMET HAN BİR Mİ?"
Şimdi Osmanlı bizim atamız, Selçuklu bizim atamız. Sadece belli bir ideolojiye inanların değil hepimizin ataları... Ama Vahdettin ile Fatih Sultan Mehmet Han bir mi? Fatih Sultan Mehmet Han döneminin en vizyoner, en karizmatik liderlerinden biri... 4 dil biliyor, muazzam bir vizyonu var. Vahdettin ile karşılaştırabilir misiniz? Vahdettin ki 'Çanakkale geçilmez' demiş, binlerce insan canını feda etmiş. Ondan sonra o Çanakkale'yi geçilir hale getirmiş, bir kurşun sıkmadan işgal kuvvetlerine... Fatih Sultan Mehmet Han'ın aldığı İstanbul'u teslim etmiş işgal güçlerine Sevr ile... Mustafa Kemal Atatürk için idam fermanları vermiş, suikastler tertip etmiş. Ve nihayet o hayran oldukları İngilizlerin teknelerine binip kaçmışlar. Şimdi siz bu hırsızları, bu haramileri o atalarımızla bir tutabilir misiniz? Osmanlı hepimizin atası... Piri Reisler, Barbaros Hayrettin Paşalar... Bunlar bizim atalarımız ve iftihar ediyoruz. 

"BU VATAN HAİNLİĞİ DEĞİLSE NEDİR?"
Bu vatan hainliği değilse nedir? Ülkeyi emperyalistlere terk etmek, o Sevr'i imzalamak, ondan sonra onların gemilerine binip bu ülkeyi terk etmek, milli kahramanımız Mustafa Kemal Atatürk için idam fermanları vermek... Bunlar vatan hainliği değilse nedir? Biz bunları teşhir edip, bunların gerçekten ne olduğunu söylemeyip de ne yapacağız? Yoksa neden Osmanlı karşıtı olalım. İzmir'in en görkemli dönemleri Osmanlı döneminde yaşanmış. Bizim Osmanlı'ya karşı olmamız mümkün olabilir mi? Osmanlı'ya sevgi ve saygı neden birilerinin tekelinde olsun? 

'BÖL-YÖNET' VURGUSU!
Soyer yine konuşmasında 'Yunanistan'ı ismi zikretmeme' üzerinden gelen eleştirilere ise şu yanıtı verdi: 
Bizim o gün yaptığımız konuşmamamızın içeriğinde çok temel bir şey var. "Uyanık ol ey milletim, 100 yıl sonra yine emperyalistlerin tehdit ve saldırılarıyla karşılaşabiliriz. Ve biz bu vatanı yine o günkü gibi savunmak zorunda olacağız. Emin olun böyle bir tehdit olursa yine ilk kurşun İzmir'den atılacaktır, yine son kurşun İzmir'den atılacaktır. Bunun için hafızayı tazelemekten söz ediyoruz. Ayrıca biz barışı savunmak zorundayız, sonuna kadar savunmak zorundayız. 'Yunan'ın Y'sini ağzımıza almamışız, Yunan'dan bahsetmemişiz... Böyle bir şey olabilir mi? Bütün emperyalistler için söyledik, emperyalist işgalcilere karşı en büyük tokat İzmir'den atıldı dedik. Bunu neden yapıyorlar biliyor musunuz? Bu kutuplaştırma, bu ayrıştırma siyaseti barış sözcüğünden bile toplumları bölme, bu nasıl bir şey biliyor musunuz? 'Böl-yönet' var ya bu bazı yöneticilerin çok kolayına geliyor. Böyle yönetmek kolay çünkü, kutuplaştırarak yönetmek istiyorlar. Onun için barış sözcüğünden bile bir ayrıştırma üretmeye çalışıyorlar. Bu tuzaklara düşmedi bu millet. 9 Eylül'deki milyonlarca insan bu tuzaklara düşülmediğinin göstergesidir. Emin olun herkesin yüzü gülüyordu. Neşeyi ve birlikte olmanın gururunu hatırladılar. 

 
Sanathane’de film ziyafeti var!
 
Soyer'den 'Tarkan' açıklaması: Cebine tek kuruş girmeyecek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanathane’de film ziyafeti var!
İzmir’in kültür ve sanat yaşamına yeni bir soluk getiren Sanathane, eylül ...
Kınık Hasat Festivali şöleni!
Bereketli topraklarıyla ünlü İzmir’in Kınık ilçesinde Hasat Festivali başladı.
Sengel'den 100. yıl paylaşımı, Soyer ve Lider'e destek mesajı!
Selçuk Belediye Başkanı CHP’li Filiz Ceritoğlu Sengel, sosyal medya hesabından ...
 
Foça'da 100.kurtuluş yılı coşkusu
11 Eylül Foça’nın kurtuluşunun 100. yıl dönümü törenlerle kutlanıyor.
Çiğli'de tarihi gün: Homa Dalyanı sahilinde deniz keyfi!
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, uzun süredir titizlikle sürdürdüğü ...
Bayraklı'da hareketlilik Körfez'e taşacak!
Bayraklı Belediyesi, yeni ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi, bisiklet ...
 
Bornova'da görkemli toplu sünnet şöleni!
Bornova Belediyesi 305 çocuk için toplu sünnet şöleni düzenledi. Bornova’da ...
Efesli Leylek'ten 100.yıl özel sayısı
Efesli Leylek 100. Yıl Özel Sayısı okurlarıyla buluştu.
Gaziemirli öğrencilere kırtasiye desteği
Gaziemir Belediyesi, Sosyal Market’ten yararlanan ailelerin birinci sınıfa ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri