POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu: 'Dijitale geçiyoruz'
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu: 'Dijitale geçiyoruz'
CHP Lideri Özel'den İmamoğlu ziyareti!
CHP Lideri Özel'den İmamoğlu ziyareti!
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
Et entegre tesisinde vahşet: Baltayla vurup, bıçakladılar!
Et entegre tesisinde vahşet: Baltayla vurup, bıçakladılar!
11 Temmuz 2022 Pazartesi - 16:49

Soyer ve İzmir heyeti Srebrenitsa'da anma törenine katıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ve beraberindeki İzmir heyeti 27 yıl önce gerçekleşen Srebrenitsa Soykrımı’nın anma törenine katıldı. Savaş sırasında Boşnakların sığındığı eski akü fabrikasındaki anı defterine bir yazı yazan Soyer, ‘’Barışı katledenleri unutmayacağız’’ derken, soykırımda hayatını kaybeden fakat kimlikleri henüz tespit edilen 50 kurban daha törenle toprağa verildi.

Soyer ve İzmir heyeti Srebrenitsa da anma törenine katıldı

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve beraberindeki basın ve meclis üyelerinden oluşan İzmir heyeti 8 bin 372 kişinin öldürüldüğü Srebrenitsa Soykırımı’nın 27. Yılı’nda Bosna-Hersek’i ziyaret etti. Anma programı kapsamında 10 Temmuz’da Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in kabri ziyaret edilirken soykırımın yıldönümü olan 11 Temmuz’da savaş sırasında 25 bin Boşnak’ın canlarını kurtarmak için sığındığı Srebrenitsa’ya birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Potaçari’de yer alan eski akü fabrikası ziyareti gerçekleştirildi.

SOYER: BARIŞI KATLEDENLERİ ASLA UNUTMAYACAĞIZ!

Eski akü fabrikası içinde düzenlenen törene dünyanın dört bir yanından gelen ülke temsilcileri katılırken fabrika içinde bulunan anı defterine bir yazı yazan Soyer, ‘’Ekmek kadar, su kadar, nefes kadar barışa muhtacız. Barış yaşam kaynağımız. Barış, tesadüfen gelmez. Barış için sevmeye yetinmeye, birbirimize güvenmeye, bir de barışı elimizden alanları unutmamaya ihtiyacımız var. 20. yüzyılda. Barışı mutlaka güçlendireceğiz. El ele, omuz omuza... Faşizme karşı omuz omuza duracağız. Barış için mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Bugün burada tüm İzmir halkının vicdanını temsilen ve 11 Temmuz 1995'te hayatlarını kaybedenlerin anısı huzurunda saygıyla eğilerek, aziz hatıralarını yad ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.

‘'ASLA GEÇMEMİŞ OLANLARIN İZİNDE’’
Soyer, anı defterinin ardından eski akü fabrikasında kurulan Dr. Paul Lowe'nin "Kuşatma", yazar Nermina Memi?'in "Uyarı" ve küratörler Azir Osmanovi?, Elma Hašimbegovi?, Elma Hod?i?'in "(Asla) Geçmemiş Olanların İzinde"  adlı sergisini gezdi

SREBRENİTSA ANITI’NA ÇİÇEK SUNUMU
Fabrika içindeki anma törenin ardından ise Başkan Soyer soykrımda hayatını kaybedenlerin mezarlarının bulunduğu alanda yer alan Srebrenitsa Anıtı’na çiçek sunumu da gerçekleştirdi.

50 KURBAN DAHA TOPRAĞA VERİLDİ
Törende ayrıca soykırımda 27 yıl önce hayatını kaybeden ancak kimlikleri yeni tespit edilen 50 kurban için öğle ve cenaze namazı kılındı ve defin işlemleri gerçekleştirildi. 

Srebrenitsa Soykırımı’nın 27’nci yıldönümünde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve gruplarını temsilen Saraybosna’ya giden Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri anma töreninin ardından önemli mesajlar verdi. Tarihin gördüğü en büyük soykırımlardan birini yaşayan Boşnak halkıyla İzmirlilerin dayanışmasını göstermeyi hedeflediklerini söyleyen Başkan Soyer ve meclis üyeleri bu suça ortak olanları bir kez daha kınadı.

Dünyanın gözü önünde 8 binin üzerinde sivilin katledildiği Srebrenitsa Soykırımı’nın 27’nci yıldönümü için Bosna-Hersek’e giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Potoçari Anıt Mezarlığı’ndaki anmanın ardından barış mesajları verdi. Srebrenitsa Soykırımı’nı bir kere daha lanetleyen Başkan Tunç Soyer, “Burada en çok utanç hissediyor insan. Bir yandan bu büyük acıyı hissediyorsunuz, bir yandan da büyük direnişi görüyorsunuz” diye konuştu.

Başkan Soyer, “Srebrenitsa, gerçekten insanlık için bir utanç abidesi. İnsanın unutmaması gereken bir büyük soykırım, bir büyük katliam. 20’nci yüzyılda 8 bin 372 kişinin öldürüldüğü bir soykırım. İnsanlık bu utançla yaşayacak ama önemli olan bunun unutulmaması ve hatırlanması. Çünkü bir daha bu acıların yaşanmaması için bu acının ne kadar derin olduğunu ne kadar büyük olduğunu hatırlatmamız gerek. Faşizmin en çirkin, en vahşi yüzünü Srebrenitsa’da gördük. Üstelik 1995 yılında, Avrupa’nın göbeğinde. Ne acıdır ki bütün dünya, bütün insanlık seyirci kaldı. Diliyorum, bu acılar bir daha yaşanmaz. Bir daha böyle bir insanlık utancıyla karşılaşmayız. Diliyoruz ki, insanlık var oldukça barışın önemini, barışın kıymetini asla unutmaz” dedi.

7 kişilik meclis heyetinden Srebrenitsa mesajları
Anma programına meclisteki gruplarını temsilen Cumhuriyet Halk Partili Nilay Kökkılınç, Atilla Baysak, Taner Kazanoğlu, İYİ Partili Sedat Sarı, AK Partili Ertuğrul Akgün, Fikret Mısırlı ve Deva Partili Nezih Özuyar olmak üzere 7 kişilik meclis heyeti katıldı. Meclis üyeleri duygularını şu ifadelerle paylaştı:

Cumhuriyet Halk Parti Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç: “Kurban Bayramı’nda bu sene 27’nci yılını gördüğümüz Srebrenitsa katliamının anma törenlerinde Boşnak kardeşlerimizin acılarını paylaştık. Dünya barışı için çok güzel mesajlar verildi. Bu mesajların ilgili yerlere gitmesini diliyorum. Tüm ülkelerin alması gereken payları almasını diliyorum. Annelerin, yetimlerin gözyaşlarıyla bir soykırım yaşandı. Biz her sene Türkiye’de anma törelerine katılıyoruz ama buraya gelerek yerinde görmek bambaşka bir şeydi.”

AK Parti Meclis Üyesi Fikret Mısırlı: “Bu katliamı dışardan izlemek başka ama burada gerçeklerle yüzleşince, ne kadar büyük bir katliam olduğunu üzülerek seyrettik. Bundan sonra isteriz ki hiçbir ülkede böyle bir katliam yaşanmasın. Ancak bunların buradaki üzüntülerin yanı sıra hala failleriyle ilgili olarak uluslararası herhangi bir müdahalenin yapılmaması ve hak ettikleri cezaları almamış olmalarına büyük üzüntü duyuyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi grubu olarak meclis üyelerimizle buradayız. Biz bu katliamı burada bütün arkadaşlarla lanetliyoruz.”

İYİ Parti Meclis Üyesi Sedat Sarı: “İnsanlık tarihinin acılarından bir tanesi burada yaşanmış. 27 yıl geçti ama acısı hiç dinmedi; dinmesin de. Eğer bu acılar dindirilip unutulsaydı bu acılar tekrarlanırdı. Tekrarlanmaması adına unutturulmaması lazım. Ne acıdır ki 27 yıl geçmiş, DNA testleriyle isimleri belli olanların cenazesini defnettik. Bizler uzakta dinliyoruz, anlamaya çalışıyoruz ama bugün İzmir’i temsilen, insanlığı temsilen buradayız. Burada bugüne kadar görme imkanımız olmayan şeyleri de görme imkanı bulduk. Temenni ediyoruz ki bu acılar bir daha yaşanmasın. Bizler de böyle acılar yaşanmasın diye bütün gayretimizle çalışacağız.”

Deva Partisi Meclis Üyesi Nezih Özuyar: “27 yıl önce yaşanan insanlık suçuna biz bugün şahitlik ettik. Bulunduğumuz yerde 8 bin 732 insan vahşi bir şekilde katledilmiş. O dönem bu insanlık suçunu yapanları, Birleşmiş Milletler adına burada olup da görevini yapmayanları lanetliyorum. Böyle acılar yaşanmasın. Bu acıları tarif etmek çok zor.”
 

 
Erdoğan, Putin, Zelenski ve Paşinyan ile görüştü
 
İzmir'deki feci kazadan bir acı haber daha
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Srebrenitsa Karşıyaka'da anıldı
Srebrenitsa katliamının 27. yılı nedeniyle Karşıyaka Belediyesi tarafından ...
Nostalji Kraliçesi Aliağalılar için söyledi
Aliağa Belediyesi ile SOCAR Türkiye iş birliğinde organize edilen Aliağa ...
Batur: Srebrenitsa’nın acısı yüreğimizde
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Srebrenitsa Katliamı’nın 27. yılı ...
 
İZSU'dan Bademler'deki su sorununa neşter
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Urla’nın Bademler mahallesinde ...
Eğlencenin yeni merkezi: Bir ayda 5 bin 500 kişiyi ağırladı
Yaz sıcaklarında eğlencenin adresi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ...
Sarnıç Toplum Merkezi yola çıkıyor
Gaziemir Belediyesi, yurttaşların çok yönlü gelişimine katkı koymak, dayanışmanın ...
 
Bornovalılar Srebrenica’yı unutmadı
Bosna Hersek’in Srebrenica kentinde 27 yıl önce yaşanan ve 8 bin 372 Bosnalı ...
O ilçede gençlik merkezi '100.yıla' yetişecek!
Karabağlar Belediyesi'nin gençleri sporla buluşturarak kötü alışkanlıklardan ...
Srebrenitsa Buca’da unutulmadı: Mavi Kelebekler anıldı
İnsanlık tarihinin en büyük soykırımlarından biri olarak kabul edilen ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri