POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
2024 yılı yaş çay alım fiyatı belli oldu
2024 yılı yaş çay alım fiyatı belli oldu
İsrail Genelkurmay Başkanı Netanyahu'yu eleştirdi
İsrail Genelkurmay Başkanı Netanyahu'yu eleştirdi
Gazze'de korkunç tablo: Hastaneler toplu mezar!
Gazze'de korkunç tablo: Hastaneler toplu mezar!
Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme
Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme
27 Nisan 2021 Salı - 13:37

Tabip Odası asbestli gemiyi yargıya taşıyacak!

Sae Sao Paulo’ isimli uçak gemisinin söküm işleminin Aliağa’da yapılması kararına tepki gösteren Çamlı, “Ülkemiz yıldan yıla artan atık ithalatı ile dünyanın atık çöplüğü olma politikası yürütmektedir” sözleriyle konuya yargıya taşıyacaklarını açıkladı.

Tabip Odası asbestli gemiyi yargıya taşıyacak!

Brezilya Donanması’na ait ‘NAe Sao Paulo’ isimli uçak gemisinin gövdesi, açık artırmayla Türkiye’deki gemi söküm tersanesi SÖK Denizcilik ve Tic. A.Ş.’yi temsilen Rio de Janeiro şirketi Cormack Maritima tarafından satın alınarak, söküm için İzmir’in Aliağa ilçesine getirileceği açıklandı. Uçak gemisinin 600 ton asbest barındırdığı iddia edilirken, yaşanan durum çevre aktivistleri ve bölge halkının tepkisine neden olmuş, konuyu CHP ve HDP milletvekilleri de Meclis’e taşınmıştı. Tartışmaların odağındaki söküm işlemine bir tepki de İzmir Tabip Odası’ndan geldi. Konuya ilişkin düzenlenen ve Çevre Komisyon Başkanı ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Soysal’ın da katıldığı basın toplantısında açıklamayı Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Çamlı okudu.

BÜYÜK TEHDİT OLUŞTURUYOR
Gemi söküm işleminin çevre ve insan sağlığı bakımından çok riskli bir işlem olduğunun altını çizen Çamlı, “Aliağa ilçelimizin Nemrut körfezinde yaklaşık 380 bin m² arazi üzerinde kurulu 22 adet gemi söküm tesisi vardır ve bu tesislerde özellikle 2010 yılından sonra yıldan yıla artan miktarlarda dünyanın her tarafından getirilen hurda gemiler sökülmektedir. Bu artan gemi söküm trafiği Aliağa ve İzmir için büyük bir çevre kirliliği kaynağı oluşturmakta, bu tesislerin çevresinde yaşayanlar ve çalışan işçilerin sağlığı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Gemi söküm işlemleri; sökümün yapıldığı yere, geminin sınıfına geminin inşasında kullanılan malzemelere ve hurda gemide bulunan katı, sıvı ve gaz atık ve tehlikeli atıklara bağlı; çevre ve insan sağlığı açısından çok riskli bir işlemdir.  2000’li yılların başına kadar imal edilmiş gemilerin yapımında yalıtkan maddesi olarak yoğun kullanılan asbestin sökülmesi, geçici ve kesin depolanması, hurda gemilerde faaliyet türlerine göre farklı türde atıkların, ağır metallerin, madensel yağların, petrol kalıntılarının, poliaromatik hidrokarbonların (PAH), poliklorlübifenillerin (PCB), tehlikeli atıkların önemli ölçüde çevre kirliliği oluşturma riski bulunmaktadır” dedi.

ÜLKEMİZ DÜNYANIN ATIK ÇÖPLÜĞÜ
Gemi sökümü sektöründe çalışan işçiler açısından sağlıksal risklere de değinen Çamlı, “Aliağalılar bu sökümlerin yapıldığı, tehlikeli maddelerin çevresel ortama yayıldığı kumsalların birkaç yüz metre ötesinde denizde yüzmekte ve bu bölgeden avlanan deniz ürünlerini tüketmektedir. Çevre kirliliği aynı zamanda bir işçi sağlığı sorunudur. Çok tehlikeli sınıfta yer alan gemi sökümü sektöründe çalışan işçilerin söz konusu tehlikeli kimyasal maddelere maruziyetlerden korunması zorunludur. Söküm alanlarında endüstriyel hijyen önlemlerinin alınması, kişisel koruyucuların temini ve işçilerin sağlık kontrollerinin usulüne uygun yapılmasının her zaman takipçisi olacağız. Gemi sökümü gelişmiş ülkelerin üzerlerinden atmak istedikleri; yoğun olarak tehlikeli atıkları barındıran çevre ve insan sağlığı açısından yukarıda küçük bir kısmı özetlediğimiz bir sektör olduğundan bu sektör de ‘öncü’ olmakla öğünmemiz trajiktir. Üzüntü ile belirmek isteriz ki; ülkemiz yıldan yıla artan atık ithalatı ile dünyanın atık çöplüğü olma politikası yürütmektedir” ifadeleri kullandı.

HUKUKİ GİRİŞİM BAŞLATILACAKTIR
Çamlı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatı dikkate almadan yapılan gemi sökümü ticaretiyle içeriğinde sağlığa ve çevreye zararlı maddeler ve atık içeren gemiler bir kısım yollar ile karasularımıza getirilmekte ve bu atık ticaretini gözlerden kaçırmak için büyük bir hızla bu tehlikeli atık dolu gemiler söküme alınmaktadır. İzmir Tabip Odası ülkemizin ve kentimizin dünyanın tehlikeli atık çöplüğü haline getirilmesine karşı kararlı mücadelesini sürdürecektir. Bu mücadelenin bir parçası olarak Brezilya Donanması'na ait 'NAe SãoPaulo' isimli uçak gemisinin gövdesinin ülkemiz karasularına sokulmaması için gerekli hukuksal girişimler odamız tarafından başlatılacaktır. Ayrıca odamız her ülkenin ekonomik ömrünü dolduran sadece kendine ait gemilerin sökülmesinden yanadır ve siyasi sınırları aşan hurda gemi ticaretine karşıdır. Son yıllarda Aliağa’da sökülen gemilerin yıllık 1 200 000 groston’u aştığı unutulmamalıdır. Uluslararası hurda gemi ticareti sürdükçe daha önceki yıllarda da bol bol örneklerini yaşadığımız havamızı, suyumuzu, toprağımızı zehirleyen yeni tehlikeli atık dolu hurda gemilerle karşılaşmamız kaçınılmazdır. Diğer ülkelere ait hurda gemilerin ve başta tehlikeli atıklar olmak üzere tüm atıkların ülkemize ve kentimize getirilmesi bir an önce yasaklanmalıdır.”

 
Soyer Bangladeş Büyükelçisi'ni ağırladı
 
Site yönetimlerine 'tam kapanma' yetkisi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Son 24 saatte 353 can kaybı, 37 bin 312 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı, 26 Nisan 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı. ...
Haftalık vaka haritası açıklandı: İzmir'de düşüş var!
Sağlık Bakanı Koca, 10-16 Nisan arasında illere göre her 100 bin kişide ...
Erdoğan açıkladı: 3 hafta tam kapanma!
Kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı ...
 
Sputnik V'in Türkiye'de üretimi için anlaşmaya varıldı
Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ve Viscoran İlaç, Sputnik V aşısının ...
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Sağlık Bakanlığı 25 Nisan 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
Aşı olanlara 'süper bulaştırıcı' uyarısı
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ...
 
Hızlı kilo vermek safra taşlarına neden oluyor
Safra taşları, safra kesesi ya da kanallarında yer alan irili ufaklı taşlar ...
Bakan Koca son 24 saatin verilerini açıkladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 24 Nisan 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 23 Nisan 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri