POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Korhan Berzeg'in kafatası parçaları da bulundu
Korhan Berzeg'in kafatası parçaları da bulundu
Çukura düşüp can verdi, cenazesi teslim edilemedi
Çukura düşüp can verdi, cenazesi teslim edilemedi
Meclis'te yeni anayasa mesaisi başlıyor
Meclis'te yeni anayasa mesaisi başlıyor
MSB: 3 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: 3 terörist etkisiz hale getirildi
24 Ağustos 2021 Salı - 11:42

Taliban’ı anlattı: Bu kadına karşı bir savaş!

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından kadınlar korku içinde yaşıyor. “Bu kadına karşı bir savaş” diyen üniversite öğrencisi Sasha, dünyaya “Bizi ülkenize çağırmayın, ülkemizi düzeltin” sözleriyle seslendi

Taliban’ı anlattı: Bu kadına karşı bir savaş!

Taliban’ın Afganistan’da 20 yıl sonra yönetimi yeniden ele geçirmesi sonrası çok sayıda kadın yaşamından endişe ediyor. Onlardan biri de ailesiyle birlikte başkent Kabil’de yaşayan üniversite öğrencisi Sasha... Güvenlik gerekçesiyle ismi değiştirilen 20 yaşındaki Sasha, Taliban’ın kente girdiği gün yaşadıklarını ve o günden bu yana Afgan kadınların hayatındaki değişimi anlattı.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre Afgan kadınların yıllardır uğruna çabaladıkları haklarını kaybettiğini anlatan Sasha, Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği günden beri evden dışarı çıkamadığını söyledi. “Bu kadına karşı bir savaş. Artık Taliban’ın bize verdiği haklarla yaşayacağız” diyen Sasha, yaşadığı korkunun gölgesinde dünyaya “Bizi ülkenize çağırmayın, ülkemizi düzeltin” sözleriyle seslendi.

O GÜNDEN BERİ SOKAĞA ÇIKAMADIM

Güvenlik nedeniyle haberde ismini değiştirilen 20 yaşındaki Sasha ailesiyle birlikte Afganistan’ın başkenti Kabil’de yaşıyor.

Üniversitede psikoloji eğitimi gören Sasha, Taliban’ın yönetimde olduğu dönemde kadınlara yaşattıklarını dinleyerek büyüdüklerini söyledi. Sasha, Taliban’ın Kabil’e girdiği 15 Ağustos günü yaşadıklarını ise şöyle anlattı: “O gün her şeyden habersiz bir şekilde sabah üniversiteye gitmiştik. Dersteyken Taliban’ın Kabil’e yaklaştığı şeklinde bir haber aldık. Herkesi büyük bir korku ve telaş sardı. Kadınlar kaçabilmek için ailesinden bir erkeğin gelmesini beklemeye başladı. Ben de bir köşede korkarak nişanlımı bekliyordum. Nişanlım hemen gelip beni aldı ve eve gittik. O günden beri bir daha sokağa çıkamadım. Şu an savaş yok, silah sesleri yok ve kadınların haklarını koruyoruz diyorlar ama Taliban’ın eskisi gibi olduğunu düşünüyoruz. Güvenemiyoruz ve bu yüzden sokağa çıkamıyoruz. Afganistan, Kabil... Hiç olmadığı kadar sessiz... Kimse kolay kolay dışarıya çıkamıyor. Arada bir kadınlar burka giyip çıkıyor, yanlarında bir erkek olması koşuluyor… Erkeklere zaten bir şey olmuyor.”

HİÇBİR HAKKIMIZI KULLANAMAYACAĞIZ

Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği günden bu yana hayatlarına yansıyan değişiklikleri de anlatan Sasha, “Taliban geldiğinden beri hayatımızda her şey değişti. 20 yıl öncesine döndük. Annemizin, babamızın bize anlattıklarını yaşıyoruz. Taliban’ın bu kadar ılımlı konuşmasının sebebi diğer devletler tarafından resmiyet kazanabilmek için... Bunun kadına karşı bir savaş olduğunu düşünüyorum. Taliban asla değişmez, değişmedi. En büyük üzüntümüz 20 yıl içerisinde kazandığımız hakları kaybetmiş olmamız. Artık Taliban’ın bize verdiği haklarla yaşayacağız. Diyorlar ki, ‘Kadınlar okuyabilir’ ama hala buna resmiyet getirmediler. Diyorlar ki, ‘Kadınlar okuyabilir ama bizim istediğimiz bölümlerde...’ Mesela tıp alanında kadın doğum okuyabilirler ya da öğretmen olabilirler diyorlar. Taliban olduğu sürece kadınlar olarak hiçbir hakkımızı kullanamayacağız” ifadelerini kullandı.

KADINLARIN HAYALLERİ YIKILDI

“Biz ülkemizden ayrılmak istemiyoruz” diyen Sasha, yaşadığı korkunun gölgesinde dünyaya şu sözlerle seslendi: “Bir kadın tek başına sokağa çıkamıyor burada. Afganistanlı kadınların hayalleri yıkıldı. Okuyanlar, çalışanlar herkes tedirgin. Geleceğe dair tüm planlarımız alt üst oldu. Nişanlım ile birlikte okuyacaktık ama bu artık kadınlar için çok zor bir durum. Afganistan’da demokrasi vardı. Yine Taliban da vardı, zorluklar yaşıyorduk ama okuyabiliyorduk ve dışarı çıkmamızda bir sakınca yoktu. Bunların hepsi bir anda son buldu. Tamamen onların istediği gibi yaşamak zorunda kalacağız artık. Bu bizim için çok zor. Burada dünyaya sesleniyorum... Afganistanlı kadınlar çok zor durumda. Avrupa ülkeleri bizi mülteci olarak almayı düşünmesin. Afganistan’a yardım etsinler ve Taliban’ı tanımasınlar. Bizim ülkemizi düzeltin, bize bu şekilde yardım edin. Ülkenize çağırarak değil... Biz ülkemizden ayrılmak istemiyoruz, burada okuyup kendimize bir hayat kurmak istiyoruz. Başka bir ülkede değil!” (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)

 
İZSU'dan kritik 'koku' açıklaması: Ölçümler yasal sınırın altında!
 
Gece kulübü önündeki cinayette 6 gözaltı: Darp edilen kadını kurtarmak isterken öldürülmüş!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
81 kente yüz yüze eğitim rehberi!
Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan "Kovid-19 ...
Kuzey Irak'a MİT ile koordineli hava harekatı!
Milli Savunma Bakanlığı, MİT ile koordineli olarak Irak'ın kuzeyindeki ...
Gökhan Gönül kardeşi Can Gönül'e sahip çıktı!
İzmit’te maç izlediği sırada milli futbolcu Gökhan Gönül’ün kardeşi olduğunu ...
 
Turuncu kategoride aranan terörist yakalandı
İçişleri Bakanlığı, aranan teröristler listesinde turuncu kategoride yer ...
Hava kirliliği tavan yaptı, Türkiye de liste başı!
Küresel iklim değişikliğinin yarattığı en önemli riskler arasında hava ...
Marmara Denizi’ni kurtaracak rapor!
Marmara’daki müsilaj sorunun çözümüne ilişkin iki ayrı raporu TBMM’ye ...
 
Jandarma’da görev değişimleri!
Jandarma Genel Komutanlığına mensup bazı general ve albayların emekliliğe ...
'Ezik şeftali' kavgası: 4 yaralı, 13 gözaltı!
Ankara'da pazarcılarla aldığı şeftalileri iade etmek isteyen bir müşteri ...
İzmir'de doktor ihmali iddiası: Ameliyat oldu, 10 gün sonra öldü!
Özel bir hastanede safra kesesi ameliyatı olduktan 10 gün sonra kan kusmaya ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri