POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
ATM'den para çekerken dikkat: Kartları çalıyorlar!
ATM'den para çekerken dikkat: Kartları çalıyorlar!
Panathinaikos'ta Fatih Terim dönemi sona erdi!
Panathinaikos'ta Fatih Terim dönemi sona erdi!
17 yaşındaki Aleyna'nın soru dolu ölümü!
17 yaşındaki Aleyna'nın soru dolu ölümü!
TikTok'ta 8 yaşındaki kızıyla tepki çeken yayın!
TikTok'ta 8 yaşındaki kızıyla tepki çeken yayın!
14 Mart 2021 Pazar - 10:26

Virolog Tareen: 2023’te ‘eski normal’e döneriz!

Salgının yeni sürecine dair açıklamalarda bulunan Virolog Tareen, gelecek yıl üçüncü doz aşı ihtimalinin yüksek olduğunu, ‘eski normal’e dönüşün ise 2023 yılında gerçekleşeceğini söyledi.

Virolog Tareen: 2023’te ‘eski normal’e döneriz!

Salgın kabusu Türkiye’de birinci yılını geride bırakırken, aşılama ve tedbirlerle küresel mücadele de tüm hızıyla devam ediyor. Aşı ve kısıtlamalarla vaka sayıları düşünce pek çok ülke kontrollü normalleşme adımları atma kararı alırken, virüsün geçirdiği mutasyonlar sonucu ortaya çıkan bulaş hızı yüksek varyantlar da kafalarda soru işaretleri bırakıyor. Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere çok sayıda uzman aşıların başarısını salgının bitişi için tarih vermeye başlayarak onaylarken, mutasyonlar sonucu oluşan varyantların ülkelerdeki dolaşımının artması da paniğin ve tedirginliğin rafa kalkmasına engel oluyor.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'e konuşan ABD Washington’da bir biyoteknoloji şirketi yöneticisi olan İzmirli Virolog Semih Tareen, salgının bu kritik süreciyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Yirmi yılı aşkın süredir virüsler üzerine araştırma yapan Tareen, mutasyonların aşıları etkisiz kılacak seviyede olmadığını ancak seneye güncellenmiş bir aşı ile üçüncü dozun gerekebileceğini söyledi. Atılan normalleşme adımları konusunda daha dikkatli davranılması gerektiğinin altını çizen Tareen, aşı olan kişilerin maske ve mesafe gibi tedbirlere uymaya devam etmesinin önemine vurgu yaptı. Kovid-19 hastalığının artık mevsimsel hastalık özelliği kazanarak daima hayatımızda olacağını dile getiren Tareen, “Her sene Kovid-19 vakaları olacak fakat aşılar sayesinde ciddi vakaların sayıları azalacak. Aşılamanın iyi olduğu ülkelerde 2022’de normalleşme tamamen başlayacak. Global olarak aşıların dağıtılması ve eski normale dönüş ise 2023 olacak” ifadelerini kullandı.

ÜÇÜNCÜ DOZ GEREKEBİLİR

Aşı, aşılama ve mutasyonların seyrini dair değerlendirmelerde bulunan Tareen, mutasyonların aşıları etkisiz kılacak seviyede olmadığını belirterek, “Kovid-19 aşısı acil kullanım onayı altında ilk defa Aralık 2020 ayında halka dağıtılmaya başlandı. Bu, Pfizer/BioNTech aşısı idi. Arkasından da Moderna, Astrazeneca/Oxford aşıları onaylandı. Ülkemizde de Sinovac aşısı onaylandı. Salgın başından beri de bu SARS-CoV-2 virüsünün binlerce mutasyonu ile karşılaştık. Bugüne kadar haberlerde mutasyonlar çok konuşuldu ve bazı medya birimleri tarafından halka korku ve sansasyon ile tanıtıldı. Bu mutasyonlar çok normal ve bütün canlılarda olur. Mutasyonların sebebi ise virüsün her genom kopyalama döngüsünde oluşan hatalardır. Seçilim baskısı var ise (mutasyonlar virüse bir avantaj sağlıyorsa) o zaman mutasyonlar kalıcı olarak virüs popülasyonuna yerleşir ve adaptasyon oluşmuş olur. Mutasyonlar bazen tek tek değil, birden çok mutasyon kümesi halinde oluşabilir. Ortaya çıkan bu yeni mutasyon kümelerine varyant diyoruz. Ekim 2020’den beri daha sıkça gözüken ve yakından takip ettiğimiz üç tane varyant var. Birisi İngiltere’de ilk gözüken B.1.1.7 varyantı, diğeri Güney Afrika’da gözüken B.1.351 varyantı, en son da Brezilya’da gözüken P.1 varyantı. Yapılan çalışmalarda aşıların (Pfizer, Moderna, Novavax, Sinopharm) İngiliz B.1.1.7 varyantına etkili olduğu ama Güney Afrika B.1.351 ve Brezilya P.1 varyantlarına karşı daha az etki gösterdiği anlaşıldı. Antikorların virüsü nötralize etkisi ortalama 10 kat daha düşük olabiliyor bu son iki varyanta karşı. Yine de iki doz sonunda antikorlar yüksek miktarda oluşabileceği için antikorların etkisi bu varyantlara karşı yeterli olabileceği düşünülüyor. Yeni varyantlara karşı güncellenmiş aşılar üretildi ve klinik deneylere başladılar. Bununla beraber bazı aşılar üçüncü doz olarak da deneniyor. Benim tahminim seneye güncellenmiş bir aşı ile üçüncü dozu olmamız gerekebilir” dedi.

AŞI OLSAK BİLE...

Aşılamanın etkisiyle Türkiye’de olduğu gibi birçok ülkede kontrollü normalleşme adımları atıldı. Tareen, “Etkinin seyri her şeye rağmen zamana ihtiyaç duyarken bu adımları erken buluyor musunuz, bu adımlar yeni bir dalgaya sebebiyet verebilir mi?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Tahminim SARS-CoV-2 bizim aramızda daimi olarak kalacak beşinci koronavirüsü olacak ve mevsimsel olarak her sene dolanacak (diğer dört mevsimsel koronavirüsü: OC43, NL63, HKU1, 229E). Fakat aşılar sayesinde ciddi hastalık riskimiz azalacak ve normal hayata dönebileceğiz. Dengeli ve mantıklı bir şekilde normalleşmek çok önemli... Aşı olsak bile maske ve mesafeye devam etmeliyiz. Sebebi, aşı olanların ciddi hastalık riski azalsa bile virüsün yayılımı engelleniyor mu henüz bilmiyoruz. Bu yüzden aşı olanlar etraflarındaki aşı olamayanları ne olur ne olmaz korumaya özen göstermeli. ABD’de mesela Texas eyaleti tamamen eski normale döndüğünü açıkladı. Bu henüz aşılamalara göre erken. Ama aşılar sayesinde toplumsal bağışıklık yüzdesinin artması ile normale geçebileceğimiz günler çok yakında. En başarılı aşılamayı yapan ülke (nüfus başına aşılananların yüzdesi) İsrail oldu ve İsrail’de aşılama sayesinde aşı olan gruplarda Kovid-19 vakalarının azaldığını görüyoruz. Bu çok güzel haber... Türkiye’de de aşılamanın belli bir yüzdeye gelmesi sayesinde vakaların azaldığını ve normalleşmeyi göreceğiz.”

HALK SAĞLIĞININ BİR PARÇASI OLACAK

Pek çok ülkedeki aşılama başarısı ışığında salgının bitiş tarihi ve tamamen normalleşme için öngörülerde bulunan Tareen, “Hepimiz çok yorulduk ve sıkıldık. Fakat şanslıyız çünkü tüm dünyada birden çok aşı acil kullanım onayı altında onaylandı. Bu bilimin zaferidir. Her virüse aşı bulunacak diye bir şart yok. Onlarca senedir araştırma yapılsa bile aşısı bulunamayan bir sürü virüs var: HIV, HCV, RSV, Zika, Dengue, CMV, HSV gibi. Ama SARS-CoV-2’nin aşısı var. Bu yüzden şanslıyız. Aşılama yüzdesinin artması, okulların kapanması ve kapalı ortamlardaki kalabalığın azalması ile yazın rahatlayacağız. Ama asıl sonbahar önemli olacak. Sonbaharda yazlıklardan dönerek şehirler yine kalabalıklaşacak, okullar açılacak ve kapalı ortamlarda insanların yoğunluğu artacak. Sonbahardaki Kovid-19 vakalarının seyri çok kritik. Aşılama yüzdesine göre sonbaharda normalleşmeye ne kadar yakın olduğumuzu anlayacağız. Benim tahminim bu yaz rahatlayacağız, sonbaharda Kovid-19 vakaları azaldığı için eski normale yaklaşacağız. Aşılamanın iyi olduğu ülkelerde 2022’de normalleşme tamamen başlayacak. Global olarak aşıların dağıtılması ve eski normale dönüş 2023 olacak. SARS-CoV-2 artık bizimle devamlı kalacağı için her sene Kovid-19 vakaları olacak fakat aşılar sayesinde toplumsal bağışıklığın gelişmesi ile ciddi vakaların sayıları azalacak. 1980’lerden önce HIV ve AIDS diye bir şey yoktu, ama artık halk sağlığının bir parçası oldu. Kovid-19 da öyle, 2019’dan önce Kovid-19 diye bir şey yoktu ama artık halk sağlığının bir parçası olacak” değerlendirmesini yaptı. (Çağla Geniş /İlkses Gazetesi)

 
Bitcoin'in yeni zirvesi: 61 bin 683 dolar
 
ITB Berlin Fuarı’ndan İzmir geçti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AB içinde 'aşıların adil dağıtımı' tartışması!
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bazıları, AB'nin satın aldığı yeni tip ...
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıkladı
Sağlık Bakanlığı, 13 Mart 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
Kılıçdaroğlu korona kahramanlarıyla buluştu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir ...
 
Pınar Karşıyaka'da bir pozitif vaka
ING Basketbol Süper Ligi'nde bugün HDI Sigorta Afyon Belediyespor'a konuk ...
İzmir için kritik uyarı: Vaka sayıları korkutucu düzeye gelecek
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhan ...
DSÖ: Aşıdan dolayı hiç kimse ölmedi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde 335 milyondan fazla yeni tip ...
 
Türkiye'de son 24 saatin verilerini açıkladı
Sağlık Bakanlığı, 12 Mart 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
Dezenfektan kullanımından önemli uyarılar
Dezenfektan kullanımı konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Kimya ...
İkinci doz aşı olan kaç kişi virüse yakalandı?
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri