POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İlginç kaza: Otomobil 3. kata çarptı
İlginç kaza: Otomobil 3. kata çarptı
Gözler bu görüşmede... 8 yıl sonra ilk!
Gözler bu görüşmede... 8 yıl sonra ilk!
34 il için kuvvetli sağanak yağmur uyarısı
34 il için kuvvetli sağanak yağmur uyarısı
Brezilya’da sel: Ölü sayısı artıyor!
Brezilya’da sel: Ölü sayısı artıyor!
30 Ağustos 2019 Cuma - 16:55

Yangın alanında 'yara sarma' zirvesi, Soyer'den önemli mesajlar

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, büyük yangının yaralarını sarmak için önemli bir katılımcı demokrasi adımı attı. İzmirliler yangın alanlarından biri olan Menderes ilçesine bağlı Efemçukur Devedüzü Mevkii'nde ‘Orman İzmir’ başlığı altında ve ‘Gel, Gör, Koru’ temasıyla gerçekleştirilen buluşmada bir araya geldi. Soyer, yangında zarar gören alanın 5 bin hektardan fazla olduğunu yinelerken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ'ın imar çıkışını da yanıtladı. 

Yangın alanında  yara sarma  zirvesi, Soyer den önemli mesajlar

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR - İzmir 18 Ağustos'ta Karabağlar'da çıkan orman yangınıyla sarsılmış, kısa sürede Menderes ve Seferihisar ilçelerine de sıçrayan alevler tam 51 saat sonra kontrol altına alınmış, kentin akciğerleri küle dönmüştü. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer büyük yangının yaralarını sarmak için önemli bir katılımcı demokrasi adımı attı. 

İzmirliler yangın alanlarından biri olan Menderes ilçesine bağlı Efemçukur Devedüzü Mevkii'nde ‘Orman İzmir’ başlığı altında ve ‘Gel, Gör, Koru’ temasıyla gerçekleştirilen buluşmada bir araya geldi.



ALİ İSMAİL'İN AİLESİYLE DENİZ GEZMİŞ'İN AĞABEYİ DE KATILDI 
Toplantıya Başkan Soyer'in yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP’li İzmir Milletvekilleri, belediye başkanları, ilçe başkanları, meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, akademisyenler, uzmanlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşların yanı sıra Deniz Gezmiş’in Ağabeyi Bora Gezmiş, Taksim Gezi Parkı Protestoları esnasında yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz’ın Annesi Emel Korkmaz ve Babası Şahan Korkmaz da katıldı. Anne ve Baba Korkmaz’ın 18. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Yaz Eğitim Kampı ile birlikte buluşmaya katıldığı belirtildi.

Görüşlerin tek tek dinlendiği oturumda önemli mesajlar veren Başkan Soyer, yangında zarar gören alanın 5 bin hektardan fazla olduğunu yinelerken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ'ın imar çıkışını da yanıtladı. 



ÖLÇTÜK, 5 BİN HEKTARIN ÜZERİNDE ALAN YANDI!
Programın açılış konuşmasını yapan Soyer, “Gel, gör, koru demiştik, geldiniz gördünüz ve koruyacağınıza dair inancımız pekişti. Bugün 30 Ağustos yani bu topraklarda huzur içinde yaşayalım diye atalarımızın gözlerini kırpmadan can verdikleri günün 97. Yıl dönümü. Atalarımızın kanına, canına, aziz hatıralarına sahip çıktığınız için hepinizi kalbimin olağanca sıcaklığıyla selamlıyorum. Bu topraklardan umudumuzu kesmememiz için çok nedenimiz var. Bugün İzmir için Türkiye için çok anlamlı bir başlangıç yapacağımıza inanıyorum. Büyük bir felaket yaşadık. Kimileri 500 diyor ama biz ölçtük, biçtik 5 bin hektarın üzerinde alan yandığını biliyoruz” diye konuştu.

BU BİR HEVES DEĞİL!
Soyer şöyle devam etti: Burada uzmanlarımız sunumlar yapacak. Biz de onları meclise getireceğiz ve karar alacağız. İzmir’in seçilmiş en büyük karar organı İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’dir. Bu bir heves değildir. Bir fidan dikelim vicdanımızı rahatlatalım değil. Biz bu hikayenin farklılığı, nasıl koruyacağımızı, sahip çıkacağımızı ve bundan sonra bu tür felaketler yaşamamak için neler yapacağımızı karar altına alacağız. Bir fidan dikip vicdanını rahatlamak isteyen varsa bilsin ki bu mümkün değil. Vicdanımızı, güç birliğiyle bu toprakların tek bir yeşil otuna kadar sahip çıkınca rahatlatacağız ve çocuklarımıza bir vatan bırakacağız...

AK PARTİLİ DAĞ’IN İMAR ELEŞTİRİSİNE YANIT VERDİ
Soyer yangın felaketinin ardından bölgede "1 metrekaresini bile imara açtırmayacağız" açıklamasını yapmış, ilgili yasayı örnek gösteren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dağ'dan da, “Alanda bulunduğu kısa süre içerisinde 'Yanan alanları imara açmayacağız' şeklinde bir açıklama yapan Belediye Başkanı, konuyla ilgili cehaletini ortaya koymuş oldu" çıkışı gelmişti.

Dağ’a yanıt veren “Birileri bunu cahilce bulabilir ama 1 metrekaresini bile imara açtırmayacağız, asla açtırmayacağız” dedi.

AĞACIN, ORMANIN, FİDANIN SİYASETİ OLMAZ
Soyer, “Biz, Orman Genel Müdürlüğümüzle, Orman Bölge Müdürlüğümüzle ve Tarım Bakanlığımızla birlikte çalışacağız, tüm kamu kurumlarıyla beraber çalışacağız, hiç kuşkunuz olmasın. Ağacın, fidanın, ormanın siyaseti olmaz. Bunlar İzmir’in ortak değeridir. İzmir’den Türkiye’ye böyle bir ders vereceğiz; ‘Biz, ağacımız, ormanımız için kimliğine, siyasetine, dinine, etniğine bakmadan el ele verebiliriz,bu topraklara hep beraber sahip çıkabiliriz’ diyeceğiz” açıklamasında bulundu.

ÜRETİCİLERİN ZARARLARINI BÜYÜKŞEHİR KARŞILAYACAK
Soyer, yangında 278 üreticinin arazisinin zarar gördüğünü tespit ettiklerini ve zararların karşılanması konusunu İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme getireceklerini de sözlerine ekledi.

EN GELİŞMİŞ İTFAİYE TEŞKİLATI İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE AİT
Ayrıca Başkan Soyer, “Tüm İzmirliler iftahar edebilirler ki en gelişmiş, en modern itfaiye teşkilatı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Yangının söndürülmesinde büyük emek verdiler, hepsine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Yanan alanlar ile ilgili mecliste almayı planladıkları kararlar ve yangının yaralarını sarmak için başlatacakları kampanya hakkında  bilgilendirmede bulunan Başkan Soyer şunları söyledi:

3 BİN 800 HEKTAR ALANI AĞAÇLANDIRACAĞIZ
Büyükşehir Belediyesi olarak ağaçdırılabilecek alanlarda gözüken 3 bin 800 hektar alan tespit ettik,3 bin 800 hektarlık orman kazandırmaya kararlıyız.  Bunu ilgililerden talep edeceğiz. Bununla beraber Avrupa Yeşil Başkenti olmaya aday olacağız. Bu yoğun seferberlik için de yapacağımız herşeyi stratejiik planımıza dahil edeceğiz. . İzmirde gördüğümüz en büyük eksiklik; Herkes kendi başına iyi birşey yapmaya çalışır ama bu iyi şeyler koordineli olmadığı zaman çölde kum tanesi gibi oluyor. Ne kadar iyi şey varsa bunları koordine etmeye talibiz. Yeter ki iyi şeyler çölde kum tanesine benzemesin.

BAĞIŞ KAMPANYASINI ANLATTI
9 Eylülde Fuar’da büyük bir destek konseri yapacağız.  Bu konserler, 10 lira bedeliyle izlenecek ve sanatçılar para almayacak. O paraların tamamı bağış kampanyamızın  ilk adımı olacak. Bugün meclisimizde bağış toplanması ile ilgili karar çıkarmayı hedefliyoruz, bunu Valiliğimize de ileteceğiz. 9 Eylül’de Fuarda bağış konseri yapılacak, konser alanına ağaçlandırma yapacağmız arazilerin haritalarını da koyacağız. Kim ne kadar ağaç dikmek istiyorsa bağışını yer göstererek yapıyor olacak. Yangınlarda helikopterlerin su aldığı su havuzlarından, toplanacak bağışlara göre kaç tane yapabileceğimizi göreceğiz, bir havuzun maliyetini de sunacağız. 9 Eylül’e kadar bunları olgunlaştırıp İzmirlilerin takdirine sunacağız. Herkes bağış bedelini, bağışının nereye gittiğini biliyor olacak. Bunu her gün duyuracacağız kimin nereye ne kadar bağış yaptığını tüm İzmir, Türkiye bilecek. 9 Eylül’den itibaren şeffaf, herkesin rahatlıkla içine katılacağı bir kampanyayı başlatıyor olacağız.

İZMİR’DE DOĞAN HER ÇOCUK İÇİN BİR FİDAN
 İzmir'de doğan her çocuk için bir fidan dikeceğiz. Çocuklarımız fidanlarıyla büyüyecek. 'Hoşgeldin bebek' paketiyle beraber yeni hemşerilerimiz ağaçlarıyla büyüyecek. Isıya ve dumana duyarlı yangın sensörlerinden almayı planlıyoruz. Köylerimize yangın istasyonları kuracağız. Çocuklarımızı yangının dehşetiyle yüzleştireceğiz. Yanan alanlarını getirip göstereceğiz. Bunun yanı sıra birçok eğitim vereceğiz. İzmirlilerin bu hassasiyetinin tüm Türkiye'ye örnek olacağını düşünüyorum. Biz İzmirliyiz ve küllerimizden doğmayı iyi biliriz. İzmirli olmakla gurur duyuyorum, İyi ki İzmirliyiz.

İZMİR KÜLLERİNDEN DOĞACAK
Vatandaşların ‘ciğerlerimiz yandı’ söylemlerinin üzerine Soyer, “İzmir küllerinden doğacak ve bunu hep beraber yapacağız” dedi.

UZMANLAR BİLGİLENDİRMEDE BULUNDU, VATANDAŞLAR ÖNERİLERİNİ DİLE GETİRDİ
Başkan Soyer’in konuşmasının ardından uzmanlar, yanan alanlar ile ilgili önümüzdeki süreçte yapılması gerekenler ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Sonrasında ise vatandaşlar yanan alanlar ile ilgili görüş ve önerilerini dile getirdi.

BURALARDA BELEDİYE AĞAÇLANDIRMA YAPAMAZ
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay ise “Türkiye’nin en büyük yangınlarından biri 2008 yılında Manavgat’ta yaşandı. 18 bin hektar alan yandı. Buranın 3 katı büyüklüğünde bir alan yandı. Onlarca uçak ve helikopter aynı anda kullanıldı. Yangın için önemli olan yerden müdahaledir. Yangın büyüdükten sonra son noktayı yerden koymak zorundasınız. Bunları güçlendirmemiz gerekiyor. 28 yıldır mesleğin içindeyim. Uçak mı helikopter mi diye tartışılır. Ama bu tartışmaları bırakarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün yangına müdahale ekipmanlarını oluşturması gerekiyor. Şunu söyleyeyim; buralarda belediye ağaçlandırma yapamaz. Buralar müdürlüğün yetki alanı içine giriyor. Belli bir enerji var, İzmir’i yeşillendirmek istiyorsunuz. El birliğiyle İzmir’in içinde yeşil alanlar için enerjiyi kullanmalıyız” diye konuştu.

KARACA:İZMİR KÜLLERİNDEN DOĞACAK
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Böyle bir ortamda bulunmaktan dolayı onur duydum. Bu vesileyle kurtuluşun göz bebeği İzmir’den herkesin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutluyorum. Burada çok kıymetli önerileriniz oldu. Bu coşkulu katılım doğamızın hakları için hepimiz için umut oldu. Sizler, İzmirliler her zaman cesaretin simgesi oldu. İzmir her zaman küllerinden doğdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanlarımızla bütün doğa severlerle yer altı, yer üstü varlıkları için mücadele veren dostlarımızla İzmir küllerinden doğacak. Tıpkı 9 Eylül’de olduğu gibi… Hepiniz ülkemize umut oldunuz" dedi.

 
Fuar'da Rock&More rüzgarı esecek
 
Ege beşik gibi sallandı: 12 kez deprem oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menemen'de krizin yeni adı Perşembe pazarı: Eski başkandan salvo!
Yerel seçim ve Menemenspor'un kongre süreçlerinde karşı karşıya gelen ...
Urla sıra dışı şölene hazırlanıyor
Urla ilçesine bağlı kırsal Barbaros Mahallesi'nde 6-7-8 Eylül 2019 tarihlerinde, ...
Narlıdere'de anlamlı 30 Ağustos mesaisi
İlk tören Narlıdere Şehitliği’nde gerçekleşti. Saygı Duruşu ve İstiklal ...
 
Karşıyaka'da halkla koordinasyon zirvesi
Karşıyaka Kaymakamlığı koordinasyonunda her ay gerçekleştirilen ‘Vatandaşla ...
Çiğli'de Kardeş Türküler gecesi
Çiğli Belediyesi tarafından “Zafer, Barış ve Kurtuluş” etkinlikleri kapsamında ...
İzmir'de toplu ulaşımın can damarı 9 yaşında!
9 yılda neredeyse Avrupa nüfusu kadar yolcu taşıyan İZBAN, İzmir ulaşımının ...
 
Karşıyaka şampiyonları karşıladı: Milli gurur!
Kanada’nın Kingston kentinde düzenlenen Laser 4.7 Dünya Şampiyonası’nda ...
Bayraklı'da 30 Ağustos coşkusu
Bayraklı Belediyesi 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı düzenlenen coşkulu törenlerle ...
Bornova'da zafer coşkusu Çamdibi'nden başladı
Bornova Belediyesi'nin 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları Çamdibi'nde ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri