POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Erdoğan’dan yeni anayasa mesajı
Erdoğan’dan yeni anayasa mesajı
Şimşek: Tasarruf paketini pazartesi günü açıklayacağız
Şimşek: Tasarruf paketini pazartesi günü açıklayacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek
Öğretmenler iş bırakıyor: Okullar tatil iddiasına yanıt
Öğretmenler iş bırakıyor: Okullar tatil iddiasına yanıt
11 Eylül 2018 Salı - 12:44

Yorgancılar’dan ‘büyüme’ değerlendirmesi

Türkiye ekonomisinin 2018 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 5.2 düzeyinde büyüdüğünü belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Zorlu konjonktürde bu oldukça takdire şayan bir büyümedir. Ancak bu büyüme hızı, ulusal ve küresel koşullar nedeniyle, bu yıl göreceğimiz son yüksek oranlı büyüme olacaktır. Bu nedenle, Türkiye'nin büyümenin kaynaklarını gözden geçirmesi ve verimlilik artışı temelli yeni bir rotaya yönelmesi gerekiyor" dedi.

Yorgancılar’dan ‘büyüme’ değerlendirmesi

Açıklanan büyüme rakamlarını değerlendiren EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye'nin yılın ikinci çeyreğinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin etkisiyle daha çok kamu ve özel tüketim çekişli büyüdüğünü ve bunun sürdürülmesi güç bir kulvar olduğunu vurguladı. Yorgancılar, "İkinci çeyrek büyümenin alternatif maliyeti de yüksek olmuştur. Nitekim 2017 yılının ikinci çeyreğine göre bu yılın ikinci çeyreğinde bütçe açığı yüzde 149 oranında artarak 25 milyar TL'yi geçmiş, merkezi yönetim borç stokunda yüzde 18'lik artış olmuş, çeyreklik toplam TÜFE enflasyonu yüzde 1.5'ten yüzde 6.1'e yükselmiş, cari açık yüzde 29 oranında artmıştır. Dolayısıyla bu büyüme Türkiye'ye pahalıya mal olmuş gibi görünmektedir. Böylesi bir büyümenin sürdürülebilirlik sorunu olduğu da açıktır. Ayrıca, kur artışlarının mal ve hizmet dış ticareti üzerindeki etkileri belirginleşmiştir. Nitekim yarım Euro ve yarım dolardan oluşan döviz sepetinin yüzde 27 oranında arttığı ikinci çeyrekte mal hizmet ihracatı yüzde 4.5, buna karşılık mal ve hizmet ithalatı binde 3 oranında artmıştır. Kur artışlarının ihracatı desteklediği görülmektedir" diye konuştu.

'SANAYİ RAKAMLARI SEVİNDİRİCİ'
İkinci çeyrekte hizmet ve sanayinin çekişli ancak dengesiz bir sektörel büyüme yaşandığını da vurgulayan Ender Yorgancılar şöyle devam etti: "Nitekim ikinci çeyrekte hizmetler sektörünün yüzde 8, sanayi sektörünün yüzde 4.3, inşaat sektörünün binde 8 oranında büyüdüğü anlaşılmaktadır. Tarım sektörünün yüzde 1.9 oranında küçülmesi ise sektördeki kan kaybının devamına işaret etmektedir. Bu durum sektörün bütünüyle yeniden ele alınmasının zorunluluğuna işaret etmektedir. Tarım zorlu bir dönemden geçmektedir. Yılın ikinci çeyreğinde ülkemizin kilit sektörü olan sanayinin yüzde 4.3 oranında büyümesi oldukça sevindiricidir. Yine sanayi sektörünün en önemli alt boyutunu oluşturan, ihracatın neredeyse yüzde 90'ını gerçekleştiren imalat sanayinin yüzde 4.7 oranında büyüdüğü görülmektedir. Bu büyüme, yılın ikinci çeyreğinde sanayi sektörü ihracatının yüzde 3.3, ithalatın yüzde 4.8, istihdamının yüzde 5.3 arttığı bir ortamda gerçekleşmiştir. Büyüme oranına yakın istihdam artışı, kur artışlarının üretim ve istihdam üzerindeki olumlu etkisini ortaya koymaktadır."

İNŞAAT SEKTÖRÜNE DİKKAT
Başkan Yorgancılar öte yandan yılın ilk çeyreğinde harcamalar yönünden büyüme verileri incelendiğinde özel tüketimin yüzde 6.3, kamu tüketiminin yüzde 7.2, yatırımların yüzde 3.9 oranında büyüdüğünün görüldüğünü de sözlerine ekleyerek "Yatırımların artmasına rağmen ciddi bir nitelik sorunu olduğu görülmektedir. Zira inşaat yatırımları yüzde 6.6 oranında artarken makine teçhizat yatırımları adeta yerinde saymış, ancak binde 6 oranında artmıştır. Bu durum kur artışlarından ve geleceğe ilişkin beklentilerin olumsuza dönmesinden makine teçhizat yatırımlarını oldukça olumsuz etkilendiği anlamına gelmektedir" dedi.

YENİ BİR DÖNEM
Başkan Yorgancılar "Ya yeni bir yol bulacağımız ya da yeni bir yol açacağımız bir döneme girdik. Devletimiz, üreticilerimiz ve halkımız ile birlikte bu dönemi atlatıp, sağlıklı, yüksek oranlı ve sürdürülebilir yeni bir büyüme patikasına girmek zorundayız. Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası'nın faiz kararının önemi daha da artmıştır" diye konuştu. (DHA)

 
'Kötü koku krizi'nde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden flaş açıklama!
 
İzmir merkezli ‘Bylock’ baskını: 15 gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli başkandan kritik uyarı: Üretici ineklerini kesmeye başladı, önlem alınmazsa...
Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, üreticilerin ...
İzmir iş dünyası büyüme rakamlarında memnun!
Türkiye ekonomisinde yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 5.2'lik büyüme, iş dünyasını memnun etti.
Bakan Albayrak'tan büyüme değerlendirmesi
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, büyüme rakamlarının ekonominin dengelenme ...
 
İzmir'deki taksi, minibüs ve servis araçlarında kameralı güvenlik dönemi!
İzmir'deki 13 bin 625 taksi, minibüs ve servis aracına, İçişleri Bakanlığı ...
Fiyatlar uçtu... Veliler alternatif arıyor!
İzmir'de, yeni eğitim- öğretim yılının başlayacağı 17 Eylül öncesinde ...
Merakla beklenen büyüme rakamları açıklandı
Türkiye ekonomisi 2018'in ikinci çeyreğinde yüzde 5.2 büyüdü.
 
Mutlu: En ucuz servis taşımacılığı İzmir'de
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Ankara ...
İzmir'e gelen yabancı turist sayısında büyük artış
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği'nin (ETİK) Ağustos ayı ...
2. el araç satışında yeni düzenleme
İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle uğraşan gerçek kişi tacir ve ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri