POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Maçoğlu köyüne döndü... Arıcılığa başladı
Maçoğlu köyüne döndü... Arıcılığa başladı
Mevsimlik tarım işçilerinin haklarına düzenleme!
Mevsimlik tarım işçilerinin haklarına düzenleme!
ABD'de bir George Floyd vakası daha!
ABD'de bir George Floyd vakası daha!
Lokanta ve kafelerde KDV artışı Resmi Gazete'de!
Lokanta ve kafelerde KDV artışı Resmi Gazete'de!
26 Şubat 2024 Pazartesi - 08:16

Zelenski: Zafer Batı'nın desteğine bağlı!

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, savaş üçüncü yılına girerken Kiev'de düzenlenen "Ukrayna. Yıl 2024" forumunda konuştu. Zelenski, zaferin Batı'nın desteğine bağlı olduğunu söyledi. Ukrayna'nın savaşta 31 bin asker kaybettiğini dile getiren Zelenski, ilk kez barıştan söz etti. Önümüzdeki aylarda İsviçre'de dünya liderleriyle bir araya gelmeyi umduğunu belirten Ukrayna lideri, İsviçre zirvesinde Kiev'in barış vizyonunun tartışılacağını, burada hazırlanan taslak planın Rusya'ya sunulacağı

Zelenski: Zafer Batı nın desteğine bağlı!

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş üçüncü yılına girerken Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin başkenti Kiev'de uluslararası basının karşısına çıktı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Basın toplantısında ilk kez barıştan söz eden Zelenski, önümüzdeki aylarda, İsviçre'de dünya liderleriyle bir araya gelmeyi umduğunu belirterek, İsviçre zirvesinde Kiev'in barış vizyonunun tartışılacağını, burada hazırlanan taslak planın Rusya'ya sunulacağını kaydetti.

Zelenski, birinci zirvenin ilkbaharda İsviçre'de gerçekleşeceğini, ikincisinin ise başka bir kıtada yapılmasını istediklerini söyledi.

Ukrayna lideri, diğer ülkelerin, Rusya ile herhangi bir müzakere formatını Ukrayna'ya dayatmasına karşı uyarıda bulunarak, "Bize dayatılacak herhangi bir müzakere formatını, herhangi bir barış formülünü istemiyoruz. İnisiyatifin sadece Ukrayna'dan gelmesi çok önemli." ifadelerini kullandı.

Birinci Küresel Barış Zirvesi sürecinin tahıl koridoru anlaşmasıyla aynı olduğuna işaret eden Zelenski, barış zirvesinde "bir plan geliştirileceğini, daha sonra ülkelerin teknik olarak savaşın getirdiği krizlerin her biriyle ilgileneceğini" kaydetti.

Zelenski, "(Barış zirvesinde) Ülkeler ilgili belgeyi hazırladıklarında bu adil olacak ancak bu Rusya'nın bu belgeyi kabul edeceği anlamına gelmez. Kimse Rusya'nın bu belgeyi kabul edeceğini garanti edemez. (Rusya) Onların tarafından kimler olacağını bilmiyoruz ancak her halükarda bu belgenin müzakereciler tarafından tahıl girişimi formatında olduğu gibi Rus tarafına sunulacağını söylüyoruz. Böylece ikinci zirvede, adil bir barış ve savaşın sona ermesi için uygun diplomatik adımları atmaya hazır olacağız. Bu bizim girişimimiz ve mümkün olduğunca çok sayıda ülkenin yanımızda olmasını istiyoruz. İleriye doğru adım atmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna Savaşı'nın ikinci yılı | Zelenski: Zafer Batı'nın desteğine bağlı - 1

ZELENSKİ, PUTİN'LE MÜZAKEREYE HAZIR MI?

Savaşı sona erdirmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakerelere hazır olup olmadığı sorusu üzerine, "muhaliflerini öldüren bir adamla müzakere etmenin mümkün olmadığı" yanıtını veren Zelenski, "Ona savaşı kaybettiğini kabul edebileceği bir platform sunarız. Ukrayna bu savaşı kaybedecek mi? Kaybetmeyeceğinden eminim. Kazanmaktan başka alternatifimiz yok. Eğer Ukrayna kaybederse biz de yok oluruz. Böyle bir final istemiyoruz." dedi.

Zelenski, Ukrayna'nın savaşı kaybedip kaybetmeyeceğinin ve bu savaşta ne kadar asker kaybı vereceğinin ancak ortaklara bağlı olduğuna işaret ederek, "Putin'in geriye doğru attığı tüm adımlar toplum üzerinde büyük bir etki yaratacaktır. O zaman iç güvenliği düşünecektir. Bugün Putin planlar ve rakamlarla hareket ediyor ve 2030 planlarından bahsediyor. Kendisini 2030 yılına kadar görüyor, biz onunla daha erken bitirmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN BİZE YARDIMCI OLABİLECEĞİNE İNANIYORUM"

Mıkolayiv bölgesindeki limanlardan sevkiyatın yeniden yapılması konusuna değinen Zelenski, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Mıkolayiv bölgesinde denizin açılması konusunda bize yardımcı olabileceğine inanıyorum. Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres ile Karadeniz'de seyrüsefer serbestisi konusunu görüştüğünü biliyorum. Biz böyle bir görüşmeye hazırız. Bu konunun (Küresel Barış Zirvesi) ilk açılış zirvesinde çözülebileceğine inanıyoruz." sözlerini sarf etti.

Ukrayna Savaşı'nın ikinci yılı | Zelenski: Zafer Batı'nın desteğine bağlı - 2

UKRAYNA SAVAŞTA NE KADAR KAYIP VERDİ?

İlk kez Ukrayna'nın savaştaki asker kaybını açıklayan Zelenski, "Bu savaşta 31 bin Ukraynalı asker öldü. Putin'in yalan söylediği gibi 300 bin ya da 150 bin değil. Ancak her kayıp bizim için büyük bir kayıptır. 180 bin Rus öldü." bilgisini paylaştı.

Zelenski, uluslararası ortakların Ukrayna'ya gecikmeksizin uzun menzilli silah sağlama talebini dikkate alıp almadığı sorusu üzerine de "ATACMS'lara gelince, (menzili) 300 kilometre. Buna neden ihtiyacımız olduğunu anlıyorsunuz. Detayları hakkında konuşmak istemem, ancak nedenini anlıyorsunuz. Rusya, bununla ne yapacağımızı anlıyor. Gerçekten uzun menzilli silahlar üzerinde uzun zamandır çalışıyoruz. İzin verirseniz genel bir cevap vermek istiyorum. Bu silah konusunda ortaklarımızdan gelen tepkilerle ilgili olumlu düşünüyorum." yanıtını verdi.

UKRAYNA ORDUSU YENİ BİR KARŞI TAARRUZA GEÇECEK Mİ?

Volodimir Zelensk, yeni bir karşı taarruza geçip geçmeyecekleri ve bu durumda nasıl hareket edecekleri sorusuna, "Önemli olan bir plana sahip olmak. Böyle bir plan var. Size bu planın detaylarını söyleyemem. Ukrayna ordusunun planlarını ne kadar az kişi bilirse Ruslar için beklenen sonuç değil zafer hızlı olacak." değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna'nın 2023'teki karşı taarruzuyla ilgili Zelenski, "Açıkçası geçen yılki karşı taarruz eylemlerimiz, taarruz başlamadan önce Kremlin'in masasındaydı." ifadesini kullandı.

Zelenski, Genelkurmay Başkanlığının 2024 için net bir savaş planı olduğunu, ancak bilgi sızıntıları nedeniyle birkaç alternatif plan hazırladığını aktardı. (NTV)

 
İzmir'in 3 kıyısında can pazarı!
 
İzmir'de feci kaza! Otobüsle çarpıştı, 200 metre sürüklendi: 1 ölü, 3 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazze'de yeni ateşkes planı: 3 aşamalı anlaşma
Hamas ve İsrail arasında yeni bir ateşkes ve esir takası olabilir. 142 ...
İsrail, Gazze'yi vurdu: Bir gecede 103 can kaybı!
Gazze Sağlık Bakanlığı bugün erken saatlerde yaptığı bir açıklamada gece ...
52 yıl sonra Ay'a ilk iniş: Odysseus yan yattı!
NASA, Ay'a iniş yapan ilk özel uzay aracının "yan yattığını" ancak "hayatta ...
 
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın 2. yılında açıklama
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın 2. yılında açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, ...
Maduro, Fidan ile görüşmesini anlattı: "Harika!"
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesini ziyaret eden Dışişleri ...
Çin yeni istihbarat uydusunu fırlattı
Çin, askeri istihbarat amaçlı olduğu iddia edilen gizlilik dereceli bir ...
 
1972'den bu yana ilk kez Ay'a iniş yaptı!
ABD merkezli Intuitive Machines şirketinin "IM-1" misyonu kapsamında SpaceX ...
Kampanya konuşmasında Putin'e küfretti!
ABD Başkanı Joe Biden, seçim kampanyası konuşmasında Rusya Devlet Başkanı ...
Venezuela'da altın madeni faciası: En az 30 ölü
Venezuela'nın Bolivar eyaletindeki yasa dışı altın madeninin çökmesi sonucu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri