POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Korhan Berzeg'in kafatası parçaları da bulundu
Korhan Berzeg'in kafatası parçaları da bulundu
Çukura düşüp can verdi, cenazesi teslim edilemedi
Çukura düşüp can verdi, cenazesi teslim edilemedi
Meclis'te yeni anayasa mesaisi başlıyor
Meclis'te yeni anayasa mesaisi başlıyor
MSB: 3 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: 3 terörist etkisiz hale getirildi
24 Ağustos 2021 Salı - 11:00

'Bir Fidan Bir Dünya' dayanışmayla büyüyor!

Büyükşehir’in şehrin yeşil örtüsünün yangından sonra kendini yenileyebilmesini sağlamak için başlattığı “Bir Fidan, Bir Dünya” adlı dayanışma kampanyası büyüyor. Başkan Soyer, “Biz yanan alanların kendi haline bırakılması, yeni ağaçlandırma çalışmalarının ise yangından sonra kendini yenileyebilen fidanlarla yapılması gerektiğini düşünüyoruz. ‘Bir Fidan Bir Dünya’ kampanyasıyla da bu tür fidanların çoğaltılmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

 Bir Fidan Bir Dünya  dayanışmayla büyüyor!

Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin yeşil örtüsünü yangından sonra kendini yenileyebilir kılma yolunda başlattığı “Bir Fidan, Bir Dünya” kampanyası büyüyor. Başkan Tunç Soyer, “Doğamız kendini yenilemeye çalışırken biz de ona kulak vermeliyiz. Gelin, İzmir'in çevresini yangından sonra yeniden yeşerebilen ağaçlarımızın fidanlarıyla donatalım. Yanan ormanlar kendini yenileme gücüne sahip. Bir ay önceki Foça yangınının ardından yangına uyum sağlamış menengiç ağaçları yeşermeye başladı bile. İzmir’in çevresindeki ağaçlandırma alanlarını ise Bir Fidan, Bir Dünya kampanyasıyla menengiç gibi yangına uyum sağlamış ağaç türleriyle donatacağız” dedi.

“Yanan ormanlar kendini yenileyebiliyor”
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir'deki ağaçlandırma çalışmalarını ekoloji bilimini esas alarak, doğru yere, doğru zamanda, doğru türler dikerek orman restorasyonu ilkesiyle gerçekleştiriyor. Hacettepe Üniversitesi'nde yangın ekolojisi alanında çalışan öğretim görevlisi Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu ve Büyükşehir Belediyesi uzmanlarının 18 Ağustos 2019’da başlayıp Karabağlar, Menderes ve Seferihisar ilçelerinde 6 bin hektardan fazla alanın yanmasına sebep olan büyük orman yangını ile 8 Temmuz 2021’deki Foça'daki yangın sonrasında yaptığı arazi çalışmaları bu gerçeği bir kez daha ortaya koydu. İki gün boyunca yapılan arazi çalışmalarında iki yangın alanı arasındaki fark belirgin biçimde ortaya çıktı. Yanmasının üzerinden henüz 1 ay 10 gün geçmesine rağmen Foça'daki yangın sahasında kermes meşesi, menengiç gibi maki elemanlarının sürgün verdiği, kızılçamların serotin kozalaklarının açıldığı gözlemlendi. Menderes’teki alanda ise iki yıl önce yanan saha büyük oranda makineli toprak işlemeye maruz bırakılmış ve kızılçam fidanları dikilmişti. İşlenmeyen alanlarda ve dikim sahalarının aralarında ise kocayemiş, delice, menengiç, akçakesme, saçlı meşe gibi birçok çalı ve ağaç türünün sürgün verip birkaç metre boylandığı, yangın sonrası tohumlarını döken kızılçam fidelerinin çimlendiği görüldü. Alanda yapılan çalışmalar sonucunda Akdeniz ve Ege'deki yangın ekosistemlerinde yapılacak yangın sonrası restorasyon çalışmalarında olabildiğince makineli toprak işlemeden kaçınılması ve alanın kendi hâline bırakılması gerektiği ortaya çıktı.

Sekiz tür ağacın fidanı ve bir fidan kucağı var
İzmir’in orman restorasyonu programında tek tip çam ağaçlandırması yerine yangına daha dirençli meşe, menengiç, delice gibi ağaçların da yer aldığı çok çeşitli dikim politikası uygulanıyor. 2019’da temeli atılan "Orman İzmir" programıyla, bir yandan kentteki yeşil alanlar büyütülürken, diğer yandan İzmir’in orman ekosistemleri korunuyor.

Kampanyaya katılmak isteyenler “birfidanbirdunya.org” sitesinden yangından sonra kendini yenileyebilen fidanları görebiliyor. İleride sayısı artırılacak türlerden şimdilik Anadolu palamut meşesi, defne, menengiç, dağ çileği-kocayemiş, ahlat, zakkum, delice zeytin, saçlı meşe fidanlarından ve fidan koruyucu fidan kucağından isteyen, istediği kadar satın alabiliyor.

Sonbahar itibariyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ağaçlandırma alanlarında ilk fidanların toprakla buluşturulması ve orman restorasyonu yapılması hedefleniyor. Büyükşehir’in orta vadeli hedefi ise kent çeperinde yangından sonra kendini yenileyebilen dirençli orman alanları oluşturmak, bu alanları birer “yaşayan park” olarak İzmirliler için doğa keşif alanları haline getirmek ve ayrıca “yeşil koridorlar” oluşturarak parklarla ormanları birbirine bağlamak olarak belirtiliyor. Ocak 2020’de başlatılan “Hoşgeldin Bebek” kampanyası dahilinde her yeni doğan bebek için bir fidan da yine bu alanlara dikiliyor.

 
Gaziemir Zafer Bayramı’na hazırlanıyor
 
81 kente yüz yüze eğitim rehberi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir Zafer Bayramı’na hazırlanıyor
Gaziemir Belediyesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 99. yıl dönümü kutlamaları ...
İmamoğlu'ndan Soyer'e: Gururla takip ediyorum!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir'in yeni tramvay ...
Karşıyaka'ya kentsel yenileme müjdesi: O plan notu askıya çıktı!
Karşıyaka Belediyesi, deprem sonrası bina yenileme süreçlerinde yaşanan ...
 
Başkan Koştu'dan CHP'ye 'Millet Bahçesi' çıkışı: Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!
Bergama Belediye Başkanı Koştu, yargıya taşınan Millet Bahçesi projesiyle ...
Bornova'da vergi borcu olanlara önemli çağrı
Bornova Belediyesi’nin vatandaşların belediyeye olan borçlarını rahatlıkla ...
Başkan Batur'dan muhtarlar zirvesi!
Başkan Batur, muhtarlara seslenerek, “Her zaman söylüyoruz, sizleri çok ...
 
İzmir’de ortak akıl buluşması
İzmir’de yerel yönetimler ve sivil toplum örgütü temsilcileri Kadınların ...
Yeni Foça'da plaj voleybolu rüzgarı!
Yeni Foça Geleneksel Beachvolley Turnuvası, 21-22 Ağustos tarihlerinde ...
Ve Çiğli Tramvayı'nda ilk raylar döşendi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kent içi ulaşımda raylı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri