POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özgür Özel’den boş koltuk sorusuna yanıt!
Özgür Özel’den boş koltuk sorusuna yanıt!
Şarkıcı Yıldız Tilbe polis aracına çarptı
Şarkıcı Yıldız Tilbe polis aracına çarptı
Erdoğan'dan CHP'ye iade-i ziyaret açıklaması!
Erdoğan'dan CHP'ye iade-i ziyaret açıklaması!
İşçiler ormanda insan kafatası buldu!
İşçiler ormanda insan kafatası buldu!
3 Kasım 2021 Çarşamba - 17:15

2 İzmir fahri konsolosu görevden alındı!

Dışişleri Bakanlığı, görev süresi 2025'te dolacak olan 9 ülkenin Türkiye'deki fahri konsolosunu hiçbir gerekçe göstermeden görevden aldı. Listede 2 İzmir Fahri Konsolosu da yer alıyor.

2 İzmir fahri konsolosu görevden alındı!

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre; Dışişleri Bakanlığı aralarında İngiltere, İsveç ve Belçika'nın da bulunduğu 9 ülkenin Türkiye'deki fahri konsolosunun görevlerine son verdi. Konsoloslar arasında İzmir’den iki isim var. Bu isimler, Belçika'nın İzmir Fahri Konsolosu Nezih Öztüre ve Avusturya'nın İzmir Fahri Konsolosu Mustafa Ülkü Caner.  2025 yılına kadar görev süresi bulunan fahri konsolosların görevden alınmasının gerekçesi açıklanmadı. Fahri konsolosların görevine son verilmesi Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü'nün 12 Ekim 2021 tarihli kararıyla gerçekleşti. Bakanlık, konsolosların kimlik kartlarını da geçersiz kaldı. Görevine son verilen isimler şöyle:

İsveç'in Antalya Fahri Konsolosu Nil Sağır, İngiltere'nin Bodrum Fahri Konsolosu Neşe Çoşkunsu, Belçika'nın İzmir Fahri Konsolosu Nezih Öztüre, Avusturya'nın İzmir Fahri Konsolosu Mustafa Ülkü Caner, Romanya'nın İskenderun Fahri Konsolosu Faruk Rende, Etiyopya'nın Konya Fahri Konsolosu Servet Mehmet Hekimoğlu, Dominika Milletler Topluluğu'nun İstanbul Fahri Konsolosu Emir Uyar, Belize'nin İstanbul Fahri Konsolosu Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Litvanya'nın Nevşehir Fahri Konsolosu Yakup Dinler.

Fahri Konsolos nedir?
Bir ülkenin resmi temsilciliğinin bulunmadığı bir şehirde o ülkeye ilişkin konsolosluk işlemlerinin yerine getirilmesi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla fahri konsoloslar atanabiliyor. Fahri konsoloslar da vatandaşlarına yönelik konsolosluk hizmetleri verebiliyor, ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesine katkı sunabiliyor.

Türkiye'de büyükelçiliği bulunmayan bazı ülkeler sadece fahri konsolosluklar aracılığıyla temsil edilirken Türkiye’de büyükelçiliği bulunan bazı ülkeler ise resmi konsolosluklarının olmadığı ve ihtiyaç duyduğu illerde fahri konsoloslar atayabiliyor. Fahri konsoloslar, temsil edecekleri ülkenin hükümetleri (çoğunlukla Dışişleri Bakanlığı) tarafından atanıyor. Ancak atandıkları ülkenin hükümetinin de bu atamayı onaylamasının ardından resmen göreve başlayabiliyor. Fahri konsoloslar gönüllülük esasına göre atandıkları için çoğunlukla bu görevlerinden dolayı bir ücret almıyor.

Fahri konsolosların statüleri Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi'ne dayanıyor. Fahri konsoloslar, resmi görevlerinin yerine getirilmesi sırasındaki eylemleri nedeniyle yargı dokunulmazlığından yararlanabiliyor.

Türkiye'de görev yapan fahri konsoloslara Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından tanıtım amaçlı bir kimlik kartı düzenleniyor. Fahri konsoloslar, araçlarında CC kodlu diplomatik plaka takabiliyor. Fahri konsolosluğun bulunduğu devlet, fahri konsolosluğa ait binaları korumak için gerekli tedbirleri almakla yükümlü, ancak fahri konsoloslukların bina dokunulmazlığı bulunmuyor.

Türkiye'de başka bir ülke adına fahri konsolosluk görevi yürüten Türk vatandaşlarına, istemeleri durumunda silah taşıma ruhsatı verilebiliyor. Fahri konsolosların, havaalanlarında VIP salonlarından yararlanma hakkı bulunmuyor, ancak Dışişleri Bakanlığı’nın özel izniyle temsil ettikleri ülkenin üst düzey görevlilerini karşılamak ve uğurlamak için VIP solanlarına girebiliyorlar.

 
Rus kargo uçağı düştü: En az 2 can kaybı
 
Altay altyapısında Bilgetay dönemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan ile ilgili o paylaşımlara yasal işlem!
Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medyada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili ...
"Siz verilen yetkiyi kötüye kullandınız"
Bayır, son yapılan zamlar sonucunda halkın alım gücünün kalmadığını belirterek, ...
AK Partili Nasır'dan Büyükşehir'e 'Kiraz' tepkisi
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Kiraz Belediyesine ait arsada, ...
 
İtalyan basını Zirvenin kazananı Erdoğan
Roma'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi sonrası İtalyan basınında yer ...
Kritik kanun teklifi Meclis'e sunuldu!
AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan 5'inci Yargı Paketi'ni içeren ...
Sertel sordu, Pakdemirli envanteri açıkladı!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in 2021 ...
 
İzmir'deki korkunç kaza TBMM'ye taşındı: Bakan'a 5 kritik soru!
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Ödemiş Bayındır Devlet ...
"CHP'nin kimlere hizmet ettiğini ifşa edeceğiz"
MHP lideri Bahçeli, "CHP'nin kimlere hizmet ettiğini, ağır kusurlu siyasetini ...
CHP'de 10 istifayla yönetimi düşen başkandan çarpıcı mesajlar: Hedefinde belediye başkanı!
CHP'de 10 yöneticinin toplu istifasıyla yönetimin düştüğü Bayraklı'da ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri