POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özel Erdoğan’la konuşacaklarını açıkladı!
Özel Erdoğan’la konuşacaklarını açıkladı!
Rusya'dan Ukrayna'ya 'gece yarısı' füze saldırısı
Rusya'dan Ukrayna'ya 'gece yarısı' füze saldırısı
Maçoğlu köyüne döndü... Arıcılığa başladı
Maçoğlu köyüne döndü... Arıcılığa başladı
Mevsimlik tarım işçilerinin haklarına düzenleme!
Mevsimlik tarım işçilerinin haklarına düzenleme!
17 Kasım 2021 Çarşamba - 12:46

AIDS hastası hiçbir tedavi görmeden iyileşti!

İlk defa ortaya çıktığı 1980’li yıllardan bu yana 30 milyonu aşkın can alan AIDS hastalığı, tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. Şu anda 25 bini Türkiye'de olmak üzere küresel olarak 38 milyon kişi AIDS ile yaşıyor. Bilim insanları, bu hastalar için umut veren bir araştırma yayımladı. Arjantinli 30 yaşındaki bir kadın, hastanın kendi bağışıklığı sayesinde HIV virüsünü yendiği açıklandı. Tıp dünyasının konuştuğu olayda, ayrıca kadının hiçbir tedavi görmediği belirtildi.

AIDS hastası hiçbir tedavi görmeden iyileşti!

HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü), doğrudan bağışıklık sistemine zarar veren bir virüs olup bu virüsü taşıyan insanlar “HIV pozitif” olarak adlandırılıyor. 

HIV, vücut direncini azaltarak insanların kolayca hasta olmasına neden olur. AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) ise HIV virüsünün bağışıklık sistemini zayıflatmasından sonra ortaya çıkan hastalığa deniliyor. AIDS, tedavi edilmediğinde genellikle ölüme neden oluyor. 

HİÇBİR TEDAVİ GÖRMEDİ
Bilim insanları, AIDS'ten kendi bağışıklık sistemi ile kurtulan ikinci bir hasta bulduklarını açıkladı. Adı açıklanmayan 30 yaşındaki kadın hastanın ayrıca, hamilelik dönemi dışında hiçbir tedavi görmediği belirtildi.

Uluslararası bilim insanları kibi Annals of Internal Medicine adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırmada, aslen Arjantin'in Esperanza kentinden olan hastanın AIDS teşhisinin 8 yılın ardından vücudunda hastalık yapacak kadar HIV virüsüne rastlamadıklarını açıkladı. 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ AIDS'İ YENEN  TARİHTEKİ İKİNCİ KİŞİ 
Bununla birlikte, yeni çalışmadaki adı açıklanmayan kadının, kök hücre nakli veya başka bir tedaviden yardım almadan, AIDS’ten kurtulduğu bilinen ikinci hasta olarak tarihe geçti.  Bunu başardığı belirtilen diğer hasta, Loreen Willenberg adında 67 yaşındaki ABD’li  bir kadındı.

TEDAVİ İÇİN UMUTLAR ARTTI
Çalışmanın baş yazarı olan Massachusetts General Hospital ve Harvard Ragon Enstitüsü'nden Dr. Xu Yu, “AIDS için için sterilize edici bir tedavi, daha önce yalnızca kemik iliği nakli yapılan iki hastada gözlemlendi. 


Çalışmamız, böyle bir başarıya kemik iliği nakli olmadan doğal enfeksiyon sırasında da ulaşılabileceğini gösteriyor. Söz konusu hasta, HIV enfeksiyonu için bir tedavi bulmanın zor olmadığını ve 'AIDS'siz bir nesil' elde etme umutlarının nihayetinde başarılı olabileceğini kanıtlıyor” dedi. 

Araştırma kapsamında Dr. Yu, Dr. Natalia Laufer ve meslektaşları, 2017-2020 yılları arasında AIDS hastası kadından alınan kan örneklerini analiz etti. Kadının, Mart 2020'de bir bebeği oldu ve bilim insanlarına plasenta dokusu toplamasına da izin verdi.

Hastaya ilk olarak Mart 2013'te HIV teşhisi kondu. Araştırmacılar, kadının  hamile kaldığı 2019 yılına kadar hiçbir tedavi görmediği söyledi. Hamileliğin  ikinci ve üçüncü trimesterlerinde altı ay boyunca tenofovir, emtrisitabin ve raltegravir ilaçları ile tedaviye başladığı aktarıldı. Ancak, Kadın bebeği HIV negatif doğunca tedaviyi bıraktı.

Ardından, kadının kanındaki ve doku örneklerindeki milyarlarca hücrenin analizi, daha önce HIV ile enfekte olduğunu gösterdi, ancak analiz sırasında araştırmacılar, kopyalanabilecek sağlam bir virüs bulamadılar. 

"FARKLI BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI ETKİ ETTİ"
Öte yandan bilim insanları, hastanın vücudunun AIDS’ten nasıl kurtulduğuna tam olarak emin olamadıklarını söyledi.

Dr. Yu, “Bunun farklı bağışıklık mekanizmalarının bir kombinasyonu olduğunu düşünüyoruz. T hücreleri muhtemelen dahil oldu. Doğuştan gelen bağışıklık mekanizması da bu duruma katkıda bulunmuş olabilir” dedi. 

Öte yandan, Birleşmiş Milletler’in (BM) bildirdiğine göre, dünya genelinde şu anda 38 milyon AIDS hastası bulunuyor. Türkiye’de ise yaklaşık 25 bin HIV tanısı alan hasta bulunuyor. Her yıl ortalama bir buçuk milyon kişi AIDS’e yakalanırken, yaklaşık bir milyon kişi bu nedenle ölüyor. (NTV)

 
Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu
 
Erdoğan: Faiz sebeptir, enflasyon neticedir!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pfizer'dan corona virüs ilacı için onay başvurusu
Pfizer, Covid-19'a karşı geliştirdiği ilacın kullanım onayı için FDA'ya ...
Günlük koronavirüs bilançosu belli oldu!
Türkiye'nin 16 Kasım 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
İl il aşılanma oranları: İşte İzmir'de son durum!
Covid-19 ile mücadele kapsamında ülke genelinde 18 yaş ve üstü nüfusta, ...
 
'Aşı karşıtlarının çarpıtılmış bilgilerine karşı tavır konulmalı'
Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Lütfi Çamlı, tereddüt yaşayan kesimin aşı ...
Günlük koronavirüs ve aşı tablosu açıklandı!
Türkiye'nin günlük koronavirüs ve aşı tablosu belli oldu.
Son 24 saatte 189 can kaybı, 21 bin 624 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre son 24 saatte 21 bin 624 ...
 
''Gıdada taklit ve tağşişe artık hapis cezası da istenecek''
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yeni genelgesi ile gıdada taklit ve tağşiş ...
Koronavirüste günlük bilanço belli oldu!
Türkiye'nin 13 Kasım 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Buna ...
Haftalık vaka haritası açıklandı: İzmir'de yükseliş sürüyor!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Ekim-5 Kasım'da illere göre her 100 bin ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri