POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Edgar Ie için skandal iddia: İkiz kardeşini oynatmış!
Edgar Ie için skandal iddia: İkiz kardeşini oynatmış!
Erdoğan-Miçotakis zirvesi: Çözülemeyecek sorun yok!
Erdoğan-Miçotakis zirvesi: Çözülemeyecek sorun yok!
Türkiye Kupası finalinin adresi belli oldu
Türkiye Kupası finalinin adresi belli oldu
İYİ Partili Tatlıoğlu, partisinden istifa etti
İYİ Partili Tatlıoğlu, partisinden istifa etti
2 Şubat 2022 Çarşamba - 16:35

Agroexpo kapılarını açtı: Tarımın kalbi İzmir'de atıyor!

Türkiye'nin en büyük tarım fuarı, Avrupa'nın da dört büyük tarım fuarından olan Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Fuar İzmir'de başladı.

Agroexpo kapılarını açtı: Tarımın kalbi İzmir de atıyor!

Türkiye'nin en büyük tarım fuarı, Avrupa'nın da dört büyük tarım fuarından olan Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Fuar İzmir'de başladı. 

'FUAR SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK'

Fuarın açılışında konuşan Bakan Pakdemirli, "Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın dört büyük tarım fuarından biri olan Agroexpo'yu, İzmir'in ve ülkemizin tarımsal potansiyelini gün yüzüne çıkaran bir fuar olması sebebiyle oldukça önemsediğimi belirtmek istiyorum. Fuarın sektörün gelişimine büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Son 3 yıldır, dünyada tarım anlayışının yeni boyutlar kazandığı bir döneme şahit oluyoruz. Pandemi ve iklim değişikliğiyle birlikte gıda arz güvenliğini sağlayan tarımsal üretimin, ne denli stratejik olduğunu bir kez daha anladık. Bu konular, gıda fiyatları ve üretim girdilerinde dalgalanmaların en yoğun hissedildiği bir dönemi de beraberinde getirdi. Bu zorlu dönemde bakanlık olarak tarım, gıda, su ve orman gibi hayati ve bir o kadar da spekülasyona açık alanlarda faaliyet gösterdiğimizi de özellikle belirtmek istiyorum. Tarımsal üretimi, son 20 yıldır olduğu gibi siyaset üstü bir mesele şeklinde görerek adımlarımızı attık. Doğru politikalar, yerinde müdahaleler ve uzun vadeli hedeflerle; sadece bugünün değil, geleceğin de planlamasını yaparak, projelerimizi ortaya koyuyoruz" dedi.

'ÜLKEMİZ KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYOR'

Tarımda sayısız projenin hayata geçirildiğine değinen Pakdemirli, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin etkin karar alma mekanizmasıyla ülkemizin, tarım ve orman sektöründe bölgesinde lider, dünyada söz sahibi olma konumunu perçinleyerek, sayısız projeyi hayata geçirdik. Ülkemiz 1,5 milyar insana ve 20 trilyon doların üzerindeki ticaret hacmine sadece 4 saatlik uçuş mesafesinde. Ülkemiz Akdeniz'i Karadeniz'e bağlayan, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Doğu'yu birleştiren bir köprü vazifesi görüyor. Bu avantajlara sahip olan ülkemizi, dünyanın tarımsal üretim üssü yapmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tabii bu avantajların yanı sıra Avrupa kıtasından daha fazla biyolojik çeşitliliğe sahip olan ülkemiz, zengin ürün yelpazesi ve bereketli topraklarıyla, tarımsal yatırımcılara büyük fırsatlar sunuyor" diye konuştu. 

'TÜRKİYE, DÜNYANIN EN BÜYÜK 10'UNCU TARIM ÜLKESİ'

Türkiye'nin fındıkta, kirazda, incir ve kayısı üretiminde dünya lideri olduğunu belirten Pakdemirli, "Küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığında Avrupa'da birinciyiz. Su ürünleri yetiştiriciliğinde Avrupa'da birinci sıraya yükseldik. Tarımsal alan bakımından, dünyada 31'inci sırada olmamıza rağmen tarımsal hasılada Avrupa'da lider, dünyada ilk 10 ülke içindeyiz. Diğer bir ifadeyle Türkiye, 25 milyar dolarlık ihracat ve 48 milyar dolarlık tarımsal hasılasıyla dünyanın en büyük onuncu tarım ülkesi. Türkiye, küresel tarım ekonomisinde güçlü bir aktör. Buradan tüm yerli ve yabancı yatırımcılara sesleniyorum; tarım ve hayvancılık yatırımları düşünüldüğünde, bu bölgede en uygun ve en avantajlı ülke, Türkiye'dir. Bakanlık olarak, tüm yatırımcılara gerekli katkıyı ve kolaylığı da sağlayacağımızı özellikle vurgulamak istiyorum" dedi.  

'20 YILDA GÜÇLÜ TARIMSAL ÜRETİM ALTYAPISI OLUŞTURDUK'

Türkiye'nin son 20 yıldır tarımsal üretime yönelik verilen destek ve yatırımlarla dünya ile rekabet gücünün artırdığını kaydeden Pakdemirli, "Verimli ve etkin stratejik planlar oluşturarak, geleceğe yönelik bakış açımızı güçlendirdik. Kıtaların ve çıkar mücadelelerinin kesiştiği bir coğrafyada yer alan ülkemizin, tarım sektörünü yaptığımız çalışmalarla bölgesinde lider, dünyada söz sahibi konuma getirdik. Yeni uygulamalar geliştiriyoruz. Bu uygulamaları 5 başlık altında topladık; tarımsal destekler, sübvansiyonlu tarımsal krediler, müdahale alımları, gelir koruma sigortası ve sözleşmeli üretimdir. Buna, sürdürülebilir üretim için gereken 'beşi bir yerde' diyoruz. Son 20 yılda, reel rakamlarla toplam 462 milyar lira destek ödemesi yaptık. 2017 yılında 12,9 milyar lira olan tarımsal destek miktarını 2 kat artırarak 2022 yılında yaklaşık 25,8 milyar liraya çıkarmıştık" diye konuştu. 

YETİŞTİRİCİLERE 8 MİLYAR ÖDEME

Müdahale alımlarına da değinen Bakan Pakdemirli, "Müdahale alımları ile üreticimizin alın teri ve emeğine sahip çıkıyor, üretici dostu politikalar yürütüyoruz. Alım fiyatlarını hasat öncesi açıklayarak üreticimizi ezdirmiyor, piyasayı etkin bir şekilde regüle ediyoruz" dedi.

Sübvansiyonlu tarımsal kredileri ile ilgili Pakdemirli, "Çiftçilerimizin finansman ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılamak amacıyla uygun faizli kredi kullanma imkanı sağladık. Bu kapsamda; 2021 yılında, çiftçilerimiz toplam 114 milyar liraya yakın tarımsal kredi kullandı. Bu kredilerin yarıdan fazlası olan 66 milyar lirasını sübvansiyonlu krediler oluşturmakta" diye konuştu.

Sözleşmeli üretim konusunda kanuni düzenlemeler için gerekli girişimleri yaptıklarını hatırlatan Bakan Pakdemirli, sözleşmeli tarımın en kısa sürede yasalaşarak, ülke tarımına değer katmaya devam edeceğini söyledi. Pakdemirli, Türkiye'nin, bulunduğu coğrafyada en büyük ve en güçlü tarımsal Ar-Ge altyapısına sahip ülke olduğunu da dile getirerek, "Elektronik Hayvan Takip Sistemi'miz, diğer adıyla Elektronik Küpe, ülkemizin milli sermaye ve milli Ar-Ge ile geliştirilen ilk hayvan takip sistemidir. Elektronik küpe ile aslında hayvanların kulağına minik bir cep telefonu takıyoruz. Sistem sayesinde; büyükbaş hayvanların takipleri, sanal karantina, kızgınlık ve beslenme yapısı yakından takip edilecek" dedi. 

'TÜM ÇALIŞMALARIMIZ ÜRETİCİLERİMİZ İÇİN'

Süt sığırcılığı işletmelerinde süt veriminde yüzde 25 artış tespit edildiğini söyleyen Pakdemirli, "Buzağı veriminde yüzde 20 artış ve sağlık giderlerinde yüzde 15 azalış tespit edilmiştir. Eğer bu sistemi sadece damızlık dişi hayvanlarımıza takabilirsek, ilave yem ve girdi kullanmadan yılda 1 milyon daha fazla buzağı, 2-3 milyon ton ilave süt elde edebiliriz. Elde edilen verim ve hayvan sayısı ile sağlık giderlerinin azalmasını dahil ettiğimizde, bu teknolojinin yaygın kullanımı sonucunda ülke ekonomisine kısa vadede yıllık 5 milyar, orta vadede ise 10 milyar lira katkı sunmayı hedefliyoruz" diye konuştu. 

Tarımsal hasılada kırılan rekora dikkat çeken Pakdemirli, "Tarımsal hasılamız son 3 yılda yüzde 78 artışla, 2020 yılında 337 milyar liraya ulaşarak, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. 2021 yılında ise tarımsal ihracatımız, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 21 artışla 25 milyar dolara, dış ticaret fazlamız ise yüzde 31 artışla 7,2 milyar dolara yükseldi. Ayrıca Uluslararası Ticaret Merkezi'nin (ITC) 2020 yılında yayınladığı; ülkeler bazında kendi kendine yeterliliğe baktığımızda; Çin'de yüzde 46, Almanya'da yüzde 78, ABD'de yüzde 88 iken, bu oran Türkiye'de yüzde 136 olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler, ülkemizin tarım ve gıda ürünlerinde kendi kendine yeterli olduğunu ve 'net ihracatçı' konumda oluğunu tam olarak göstermektedir" dedi.  

'BU YIL HACİM 2 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK'

Fuarın önemini vurgulayan Pakdemirli, "Geçtiğimiz yıl fuarda sadece alım heyeti-ikili görüşmeleri ile 1,5 milyar dolarlık iş hacmi oluşturulduğunu, bu yıl ise bu hacmin 2 milyar dolara ulaşacağını özellikle belirtmek isterim. Bu minvalde, 17'ncisi düzenlenen İzmir Tarım Fuarı'na, bin 050 firmanın katılımı ve 58'i aşkın ülkeden 390 bin ziyaretçi geleceğinden yola çıkarak Agroexpo'nun İzmir ve ülkemiz adına ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz. Muhakkak ki fuarda; tarımsal üretimde verimlilik ve kaliteyi önemli ölçüde etkileyen teknolojik gelişmeler takip edilecektir" diye konuştu. 

Hükümet ve bakanlıkça ayrılan kaynağın yanı sıra belediyelerin tarıma ayrıca kaynak ayırmasını olumlu karşıladıklarını dile getiren Pakdemirli, "Belediyelerin de ekstra kaynak ayırması, vatandaşın ayağına gitmesi bizi memnun eder. Ancak yapılan işlerin ayak izinin daha büyük olmasını arzu ediyoruz. Değerli başkanımdan da arzu ediyorum. Yapılan işlerde alkışlamayı bilir, başkanın yanında oluruz. Medyaya gösterdiğimiz kısmından daha büyük ayak izlerinin olmasını arzu ediyorum. Bir İzmirli olarak bunu arzu ediyorum" dedi. 

“Atalık tohumu ve küçük üreticiyle şehirdeki nüfusu doyurabiliriz”
Fuarın açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Agroexpo katılımcılarının İzmir’den ve İzmirli üreticilerden ilham alabileceği çok şey var. 'Başka Bir Tarım Mümkün' derken, tam olarak neyi değiştirdik ve değiştiriyoruz kısaca bunları paylaşmak istiyorum. Birincisi, atalık tohumları ve yerli hayvan ırklarını desteklemek. İkincisi, küçük üreticiyi desteklemek. Dünya nüfusunu atalık tohumlar ve küçük üreticinin besleyemeyeceği yönünde çok yaygın bir görüş olduğunu biliyorum. Bu nedenle, üstte bahsettiğim iki değişimin tam olarak neyi ifade ettiğinin farkındayım. Biz İzmir’de gördük ki, atalık tohumlarla ve küçük üreticilerimizle şehirlerdeki nüfusu pekala doyurabiliriz. Üstelik şimdikinden daha iyi, daha adil ve daha temiz bir gıda üretim zinciri kurabiliriz. Bu değişimi gerçekleştirmek için iki konuda kamunun düzenleyici olması gerekiyor; planlama ve örgütlenme. Yani nerede, hangi ürünün ve ne kadar süre ile ekileceğinin bilimsel olarak planlanması. Tarım teknolojilerinin doğru şekilde ve yerde kullanılması. İkinci olarak, küçük üretici kooperatiflerinin ve birliklerinin desteklenmesi. Tarladan sofraya tüm satış zincirini yönetebilmeleri için, küçük üreticiye destek verilmesi. Türkiye’de bu iki konuda düzenleyici rol oynanırsa, tarım sektörünün içine düştüğü sıkıntıların azalacağını düşünüyoruz” dedi.

“Mücadeleye devam edeceğiz”
'Başka Bir Tarım Mümkün' vizyonuyla tarımdaki sıkıntıların çözülebileceğini ifade eden Soyer, “Bu toprakları bereketine kavuşturmak mümkün. Köylüyü göçe zorlayan yanlışları değiştirmek, dev şirketler karşısında alın terinin karşılığını alabileceği bir sistem inşa etmek mümkün. İklim krizi ve yanlış politikalarla azalan su kaynaklarımızı ve çoraklaşan topraklarımızı kurtarmak mümkün. Milyonlarca vatandaşımızın; sağlıklı, ucuz ve güvenilir gıdaya erişimini sağlamak mümkün. Tarımı, ülkemizin ekonomisine ve istihdama en büyük katkı sağlayan sektörlerden biri haline getirmek mümkün. Yaygınlaşan, kitleselleşen yoksulluğu bitirmek mümkün. Kısacası, 'Başka Bir Tarım Mümkün'. 'Başka Bir Tarım Mümkün' vizyonumuz ve altı ayaklı İzmir Tarımı stratejimiz işte bu 'mümkünü' ortaya koyuyor. İzmir Tarımı ile kuraklık ve yoksullukla aynı anda mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.  


Fuardan 2 milyar dolar ticaret hacmi beklentisi
Orion Fuarcılık tarafından düzenlenen Agroexpo; başta tarımsal mekanizasyon ve teknolojileri, sera ve teknolojileri, su ve sulama teknolojileri, gübre, tohum, fide, fidan ve bahçecilik, zirai ilaçlama makinaları, ekolojik tarım, agro bilişim, canlı hayvan yetiştiriciliği, hayvansal üretim makinaları, sektöre bağlı kurum ve kuruluşlar olmak üzere tüm sektör temsilcilerini Fuar İzmir’de ağırlayacak. Bu sene küresel ve toplumsal bilinci geliştirerek, ülkemizin bu konuya hassasiyet duyması adına; Tarım ve İklim Stratejilerinin konu olacağı ve bu alanda konusunda önemli donanıma sahip konuşmacıların katılım sağlayacağı panel yapılacak. Su kaynaklarının tarıma etkisinden, iklimin hayvancılığa etkilerine kadar birçok başlık panelde yer alacak. 100’ü aşkın ülkeden davet edilen ithalatçı firmaların ve alım heyetlerinin önemli bir kısmı fuara katılım sağlayacak. Geçen yıl fuarda 1.5 milyar dolar olan ticari hacmin, bu sene 2 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Kimler katıldı?
Açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer başta olmak üzere Katar Belediye ve Çevre Bakanı Abdullah bin Abdulaziz bin Turki Al-Subaie, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, kaymakamlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, kooperatifler, üreticiler, meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri, ziraat odaları, oda, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.

 
Resmileşti: Bafetimbi Gomis Galatasaray'da
 
Resmi açıklama: Ozan Tufan yeniden Fenerbahçe'de!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Pakdemirli'den İzmir'de 'rekor' mesajı, yatırım raporu!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türkiye, pandemiyi iyi değerlendirmiş ...
Bakan Muş duyurdu: İhracatta Ocak rekoru!
Ticaret Bakanı Muş, "İhracatımız geçen yılın ocak ayına göre yüzde 17 ...
Kordon kan ağlıyor: ‘Esnafın Başkanı’ son durumu anlattı, beklentileri saydı!
Pandemi, deprem, sel ve peş peşe zamlarla son 2 yılı sürekli sarsılarak ...
 
Benzin ve motorine bir zam daha!
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), benzin ...
YUVAM hesabının ayrıntıları belli oldu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, ...
Üretici ile market fiyatı arasındaki fark açılıyor!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ...
 
Aldatıcı indirim dönemi sona eriyor!
İndirimli ürün satışlarına ilişkin verilen reklamların koşulları yeniden ...
Doğalgazda elektrik üretimi amaçlı tarifeye yüzde 14 zam
Doğalgazda, şubat ayında mesken ve sanayi aboneleri için geçerli tarife ...
Yeni kademeli elektrik tarifesi Resmi Gazete'de
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, elektrik ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri