POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Sinan Ateş cinayetinde iddianame kabul edildi
Sinan Ateş cinayetinde iddianame kabul edildi
Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma ve devlet nişanı
Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma ve devlet nişanı
Yargıtay Başkanı seçimi: 33. turda da sonuç yok!
Yargıtay Başkanı seçimi: 33. turda da sonuç yok!
Katliam gibi kazada yeni gelişme!
Katliam gibi kazada yeni gelişme!
5 Ocak 2023 Perşembe - 11:00

Başkan Arda’nın Cumhurbaşkanı’na hakaret suçuyla yargılandığı davada karar!

Gaziemir Belediye Başkanı Arda’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği suçlamasıyla siyasi yasak istemiyle de yargılandığı davada karar açıklandı.

Başkan Arda’nın Cumhurbaşkanı’na hakaret suçuyla yargılandığı davada karar!

Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda‘nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Facebook hesabı üzerinden hakaret ettiği suçlaması ile yargılandığı davanın 8. celsesi Bayraklı Adliyesi 34. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
 
Geçtiğimiz duruşmaya belediyenin resmi yurt dışı gezisinde olması nedeniyle mazeret bildirerek katılmayan Başkan Arda bu kez duruşmada hazır bulundu. 

Duruşma sonunda karar açıklandı ve Başkan Arda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret suçundan suçlu bulunarak 1 yıl 15 gün hapis cezası aldı. Hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Öte yandan Başkan Arda halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek suçunda beraat ederken, siyasi yasak da verilmedi. 

DURUŞMADA NELER YAŞANDI? 

Duruşmada iddia makamı ve savunma son açıklamalarını yaptı.

"TÜM PAYLAŞIMLARI YÖNÜNDEN CEZALANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Gülşen Gezici, "Mütaalaya kısmen katılıyoruz. Suçların oluştuğu sükuta ermiştir. Birden fazla ihbar vardır. Tek bir ihbar üzerine harekete geçilmemiştir. Sanık bunu beğeni sayfasına dönüştüğünü ikrar etmiştir. Facebook’ta şifremi unuttum sayfasında kendi telefonu vardır. Facebook’ta iletişim bilgilerinde kendi telefonu vardır. Tüm paylaşımlar yönünden cezalandırılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

ARDA: BU DAVA SİYASİ BİR DAVADIR! 
Başkan Arda ise son savunmasında şu mesajları verdi: Savcılık mütalaasını asla kabul etmiyoruz. Bu bir siyasi davadır. 1926’da kurulmuş olan Gaziemir Belediyesi'nin ilk ve kurucu başkanının torunuyum. 93 yıl sonra dedemin koltuğuna oturmuş olmanın gururunu yaşıyorum. Kamucu bakış açısına sahip birisiyim. Belediyeyi başarıyla yönetmekteyim. AK Parti Grup Başkanvekilinin attığı iftiraların kurbanıyım. 4 yıl boyunca Sayıştay denetçi ve müfettişleri belediyemizden eksik olmadı. Burada olmayan bir suç ile yargılanıyorum. Paylaşımları asla ben yapmadım. Beraatimi talep ediyorum. 

"FOTOĞRAF ÜZERİNDEN NASIL TESPİT EDİLEBİLİR?"
Arda'nın avukatı Ayşen Zübeyde Aydın da son duruşmada, "Suçun oluşumu için siber suçlar IP adresiyle mümkün. Sanal ortamda kimin ne olduğu belli değil. Facebook, "IP adresini bulamıyorum" diyor. Facebook adresine kayıtlı telefon şuanki telefonu değil. Kesin delil yoktur, şüphe vardır. Organizasyon yapıldığını görüyoruz ve biliyoruz. Tanıkların hepsi, ihbarcılar bir fotoğraf sayfasıyla geliyor. Fotoğraf üzerinden nasıl tespit edilebilir?" açıklamasını yaptı. 

ARDA'NIN SON MESAJLARI 
Ardından duruşmada son sözleri sorulan Arda'dan ise, "Yüzde 58 oyla seçilmiş başarılı bir belediye başkanıyım. 1 kuruşunun bile hesabını yaptığım yönetim sergiliyorum. Başarım siyaseten kıskanılacak durumda... Kadın müdürümüze hakaret ettiği için işten atılan kişiler nedeniyle suçlanıyorum. Beraatimi talep ediyorum" mesajını verdi. 

KARAR: 1 YIL 15 GÜN HAPİS CEZASI, HÜKMÜN AÇIKLANMASI GERİYE BIRAKILDI! 
Arda’nın siyasi yasak istemiyle de yargılandığı davada karar açıklandı. Buna göre Arda Cumhurbaşkanı hakaret suçundan suçlu bulundu ve 1 yıl 15 gün hapis cezası aldı. Hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçlaması ise beraat kararıyla düştü. Ayrıca davada Arda için siyasi yasak çıkmadı. 

AYDIN'DAN DETAYLI AÇIKLAMA
Öte yandan Büyükşehir Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın da basın mensuplarına yaptığı açıklamada kararı detaylandırırken önemli mesajlar verdi. Aydın, "Cumhurbaşkanına hakaret suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezası ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı verildi. Karar itiraza tabi... Başkanımız halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme suçundan ise beraat etti. Dolayısıyla yargılama süreci ilk derece mahkemesi bakımından sonuçlandı. Başkanımızın vekili bundan sonra istinaf mahkemesine ve nöbetçi mahkemeye itirazlarını sunacak ama şunu söylemeliyim; ülkenin hukuk sisteminin yarattığı kaosla karşı karşıyayız. Delillerin değerlendirilmediği, asgari usül kurallarına bile itibar edilmediği bir yargılamayla karşı karşıyayız. Yargılama ve verilen ceza tümüyle siyasidir. Başkanımız hakkındaki cezada hükmün açıklanması geri bırakıldığı için bir siyasi yasaklılık ya da bir seçilme engeli yoktur. Başkanımız görevinin başındadır, görevini de en iyi şekilde yapmaya devam edecek" diye konuştu. 

NE OLMUŞTU?
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'ya ait olduğu öne sürülen sosyal medya hesabından, geçen yıl ocak ayında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yapıldığı iddiasıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmıştı. 

Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede Arda'nın, 'cumhurbaşkanına hakaret', 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme', 'halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama', 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçlamalarından cezalandırılması talep edilmiş, iddianame, İzmir 34'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmişti. 

Geçtiğimiz Eylül ayında görülen duruşmada Arda’ya ait Facebook hesabına ilişkin kullanıcı ve erişim bilgilerinin temini amacıyla Amerika Birleşik Devletleri'ne yazılan yazıya cevabın geldiğini belirtildi. Esas hakkında mütalaasını açıklayan savcı, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme', 'halkın bir kesimini alenen aşağılama', 'dini değerleri alenen aşağılama ve suçu ve suçluyu övme’ den dava açılmasına rağmen Arda'nın Facebook paylaşımlarında bu suçların, yasal unsurları itibarıyla oluşmadığının anlaşıldığı gerekçesiyle beraat istedi. Arda'ya ait olduğu öne sürülen sosyal medya hesabındaki paylaşımları okuyan savcı, sanık hakkında 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan 1 yıl 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası isteminde bulundu. Ayrıca Arda'nın kamu görevi üstlenmesinden, seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmesinden, seçme ile seçilme ehliyetinden yoksun bırakılması talebi de mütalaada yer aldı.



ARDA'DAN DAVA SONRASI ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR 

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, dava sonrasında Gaziemir Belediyesi Hizmet Binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada; Başkan Arda’nın eşi Deniz Arda, CHP Gaziemir İlçe Başkanı Kasım Özkan, Menderes Belediye Başkanvekili Erkan Özkan, CHP’li belediye meclis üyeleri, CHP’li ilçe yöneticileri, belediye bürokratları, belediye emekçileri ve Gaziemirliler yer aldı. 

"AKP’NİN BAŞVURDUĞU BİR YÖNTEM"
Bu süreçte yanında oldukları için; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’a, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Murat Aydın teşekkür ederek konuşmasına başlayan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Mevlana’nın güzel bir sözü var; ‘Ayağınıza batan dikenler aradığınız gülün habercisidir.’ Çok önemli bir görevi icra ediyoruz. CHP’nin sandıkta kazandığı başarıyı içlerine sindiremeyenler, 4 yıldır Gaziemir Belediyesi’nde canla başla çalışmamızı, başarımızı içine sindiremeyenler, tüm CHP’li belediye başkanlarına yönelik baskıyı burada da yapmaya çalıştılar. Bir siyasi dava, asla kabul etmeyeceğimiz bir suçlamayla karşı karşıya kaldık. Davanın hakimini ve savcıyı değiştirdiler. Çünkü gidişat bizim lehimizdeydi. Bu, AKP iktidarının bugüne kadar başvurduğu bir yöntem… Bir ceza aldık, 1 yıl 15 gün. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Vicdanlara sığmayacak bir karar. Bu cezanın siyasi bir karar olduğunu düşünüyorum. Asla üzgün değilim. Gaziemir’e hizmet etmemi hiçbir güç engelleyemeyecek” diye konuştu.

"OLUMSUZ ALGI ÇALIŞMASI"
Yüksek Seçim Kurulu’na hakaretten yargılanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu hatırlatan Gaziemir Belediye Başkanı Arda, “İstanbul’da yapılmaya çalışılan şeyi yakından takip ediyoruz, Ekrem İmamoğlu’na verilen ceza tamamen siyasidir. Bu cezalar, CHP’li belediye başkanları üzerinden yürütülmeye çalışılan bir olumsuz algı çalışmasıdır” dedi.

"GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ"
Dava sürecine dair açıklamalarda bulunan Başkan Arda, “Dava süresince hesabın bize ait olmadığını dile getirdik, Emniyet’in siber suçlar birimi bunun olmadığını rapor etti. İddia makamı, benim de onayım olduğunda Amerika’dan bilgi istenebileceğini söylediğinde ‘gereği neyse yapın’ dedik. Amerika’ya 2 defa yazıldı, 2 defa cevap geldi. Bizim suçluluğumuzla ilgili hiçbir dayanak yoktu. Bugün, hakimin değiştirilmesiyle siyasi bir karar verileceğini biliyorduk. Aleyhime karar verildi. Bu burada bitmeyecek. Görevimizin başındayız” ifadelerini kullandı.

"TIKIR TIKIR ÇALIŞMAYA DEVAM"
“Olumsuz algı yaratmaya çalışanlar hayal kırıklığına uğradılar” sözleriyle konuşmasını sürdüren Başkan Arda, şunları söyledi: “Gaziemir Belediyesi’ni nasıl yönettiğimizi çalışanlarımız biliyor. Yaşadığımız bu zor dönemde borçları kapatarak, çalışanlarımızın maaşlarını ödeyerek, yatırım yaparak hassasiyetle görevlerimizi yapıyoruz. Çok onurlu bir yılı hep birlikte yaşayacağız. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını coşkuyla kutlayacağız. Tıkır tıkır çalışmaya, teker teker yapmaya devam edeceğiz. Bizi hiçbir güç bu görevi yapmaktan alıkoyamayacak. Hayal kırıklığına uğrayan arkadaşlar için de çok üzgünüm. Onlar da bizim yanımızda yer alsınlar, Gaziemir için çalışma konusunda bize destek olsunlar. Şimdi görevimin başına dönüyorum. Bu defter burada kapandı. Gaziemir için canla başla, Tunç başkanın dediği gibi ‘aşkla’ çalışmaya devam edeceğiz. Yatırımlarımız birer birer hayat geçiyor, projelerimiz hızla devam ediyor. Gaziemir için çalışmaya devam.”

 
'İzmir'in Yüzyılına İz Bırakanlar' vitrine çıktı!
 
'Toprak Dede'nin adı Narlıdere'de yaşayacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İNGEDER'den TMMOB'a 'plan' çağrısı: Önce uzlaşmayı dene!
İnciraltı ve Bahçelerarası'nı kapsayan planların bakanlık tarafından önümüzdeki ...
İzmir’de takla atan aracın sürücüsü olay yerinden kaçtı
İzmir’in Konak ilçesinde takla atan hafif ticari aracın sürücüsü olay yerinden kaçtı.
İzmir'de kan donduran cinayet: Boğazından bıçakladı!
İzmir'in Konak ilçesinde, M.F.  trans birey olduğu öne sürülen Ece E.'yi ...
 
İzmir sularında 118 hayat kurtaran operasyon!
Çeşme ve Karaburun ilçeleri açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara ...
Sinan Ateş cinayetinde 3 tutuklama daha!
Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayetinde gözaltına alınan ...
Akrabalar arasında bıçaklı kavga: 4 yaralı
İzmir'in Tire ilçesinde akrabalar arasında çıkan bıçaklı kavgada 4 kişi yaralandı.
 
Feci kaza: Elektrikli bisikletten düşerek öldü
İzmir'in Kiraz ilçesinde elektrikli bisikletten düşen kişi hayatını kaybetti.
Suç liderine kanlı infazda mafya işbirliği!
Sırp organize suç örgütü elebaşı Jovan Vukotiç'in öldürülmesine ilişkin ...
Bakan Özer açıkladı: Özel okul zammı belli oldu
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2023 yılında özel okullarda uygulanacak zam oranını açıkladı.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri