POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Psikolojik sorunları vardı… Eşini öldürüp, intihar etti!
Psikolojik sorunları vardı… Eşini öldürüp, intihar etti!
Ege Denizi'nde korkutan deprem
Ege Denizi'nde korkutan deprem
Özgür Özel'den, Göztepe için tebrik!
Özgür Özel'den, Göztepe için tebrik!
Nijerya'da bombalı tuzak: 25 kişi öldü
Nijerya'da bombalı tuzak: 25 kişi öldü
3 Temmuz 2019 Çarşamba - 11:18

Büyükşehir'den 'yeşil' hamle: 4 ilçenin çöp derdine son!

Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi'nde yürütülen çalışmalar sayesinde Eylül ayından itibaren çöpten elektrik üretimine başlayacak İzmir Büyükşehir Belediyesi, ikinci adımı ise Bergama'da atıyor. İlçedeki katı atık depolama alanını iyileştirmek, çöpleri geri dönüştürmek ve atıklardan enerji üretim tesisi kurmak için harekete geçildi. İzmir’in kuzeyinde yer alan Bergama, Dikili, Kınık ve Aliağa ilçelerinin çöplerinden elektrik üretecek tesis için 11 Temmuz’da ihaleye çıkılacak.

Büyükşehir den  yeşil  hamle: 4 ilçenin çöp derdine son!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye örnek olacak çevre projelerini peş peşe hayata geçiriyor. Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi'nin yer aldığı alanı kent ormanına dönüştürmeyi ve depolanan atıklardan elektrik enerjisi üretmeyi hedefleyen çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Büyükşehir Belediyesi, Bergama’da 2011 yılında hizmete alınan katı atık depolama alanının iyileştirilmesini sağlamak, atıkları geri dönüştürmek ve çöpten elektrik üretmek için yeni bir tesis kuruyor. Bergama, Kınık, Dikili ve Aliağa ilçelerinin evsel atıklarının değerlendirileceği günlük 500 ton kapasiteli Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi için 11 Temmuz’da ihaleye çıkacak. Tesis tamamlandığında koku, çevresel kirlilik ve kirletici gazların salımı bitecek. Çöp sorun olmaktan çıkıp, ekonomik ve ekolojik bir değere dönüşecek.

Havaya, suya ve toprağa saygı

280 bin metrekarelik depolama alanının 173 bin metrekarelik kısmında kurulacak Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi; “Mekanik Ayırma”, “Biyometanizasyon”, “Kompost” ve “Yenilenebilir Enerji Kaynağı’ndan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi” olmak üzere 4 üniteden oluşacak. Cadde ve sokaklardan toplanan, belediye kamyonları ile mekanik ayırma tesisine gelen belediye atıkları, tesisin hemen girişinde bulunan tamamen kapalı atık döküm alanına boşaltılacak ve “Mekanik Ayırma Ünitesi”ne alınacak. Burada geri dönüşüme yönlendirilecek malzemeler ayrılacak. Biyometanizasyon Tesisi’nde yiyecek ve bahçe atıkları gibi organik atıklar oksijensiz ortamda (reaktörlerde) işlemden geçirilerek elde edilen biogaz elektrik enerjisine dönüştürülmek üzere Elektrik Enerjisi Üretim Tesis i’ne iletilecek. Geriye kalan katı atıklar ise “Kompost  Üretim Ünitesi”ne alınacak,  havalandırılarak olgunlaşması beklenecek. Elde edilen kompost ürün toprak iyileştirici olarak kullanılabilecek.

14 bin hanelik elektrik üretilecek

İşlenemeyen atık malzemeler düzenli depolama lotlarında depolanacak. Depolama alanında oluşan metan gazı da biyogaz arıtmadan geçirildikten sonra elektrik enerjisi üretim tesisine yönlendirilecek. Gaz motorlarında üretilen elektrik enerjisi hem tesisin işletmesinde kullanılacak hem de doğrudan bölge dağıtım şebekesine aktarılacak. Tesisin faaliyete geçmesi ile birlikte yıllık 12 milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek 25 bin 300 MWh elektrik enerjisi üretilecek. Bu değer 4 kişilik bir ailenin enerji tüketim miktarları göz önüne alındığında 14 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek güce karşılık geliyor. İhale sürecinin tamamlanmasının ardından yapımına başlanacak tesis, 2020 yılının sonunda hizmete girecek. 

 
Karabağlar 2 Temmuz'u unutmadı!
 
Girne Caddesi’nde 'huzurlu mola' dönemi: Parklet!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar 2 Temmuz'u unutmadı!
Sivas Madımak Katliamı’nın 26'ncı yıldönümünde, hayatını kaybedenler ...
Kemalpaşa'da toplu sözleşme sevinci
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Tüm Bel Sen Genel Başkanı ...
O ilçenin 15 mahallesi susuz kalacak!
Menemen’in İsmet İnönü, Uğur Mumcu, Irmak, Gölcük, Zeytinlik, İncirlipınar, ...
 
Balçovalı gençlere Avrupa fırsatı
Balçova Belediyesinin hazırladığı eğitim programına katılan üniversite ...
Selçuk şeftali ile şenlenecek
Artemis’in bereketli topraklarında yetişen en gözde meyvelerden şeftali ...
Buca Madımak türküleriyle yankılandı
Sivas’ta 35 aydının katledildiği, Türkiye’nin kanayan yarası 2 Temmuz ...
 
Çiğlili kadınlar Uşakizade Köşkü'nde
Çiğlili kadın ve çocuklar, Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanım’ın ilk ...
Bayraklı Madımak kurbanlarını unutmadı
Sivas katliamı 26’ncı yılında Bayraklı’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle ...
Bornova'da moloz kirliliğine randevulu sistem seti
Bornova Belediyesi temizlik ve hijyen konusunda taviz vermiyor. Rutin ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri