POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Görür en çok endişe ettiği 3 şehri açıkladı
Görür en çok endişe ettiği 3 şehri açıkladı
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gelişme!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gelişme!
Uyuşturucu tacirlerine 'Narkoçelik-17' operasyonu
Uyuşturucu tacirlerine "Narkoçelik-17" operasyonu
Konut fiyatları düşecek mi? Uzmanı tarih verdi
Konut fiyatları düşecek mi? Uzmanı tarih verdi
12 Temmuz 2022 Salı - 08:18

CHP İzmir'de önseçim yorumları: Hangi vekil ne mesaj verdi?

Son olarak 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde yaşanan parti içi yarış heyecanının 2023 sandık sürecindeki akıbeti merak konusu olurken, CHP İzmir Milletvekilleri konuya dair görüşlerini Gerçekizmir'e açıkladı. CHP'li vekillerin bazıları ‘önseçim olmazsa aday olmam’ noktasında görüş belirtirken bazıları da örgütün enerjisini buraya harcamaması görüşünde birleşti.

CHP İzmir de önseçim yorumları: Hangi vekil ne mesaj verdi?

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Türkiye erken seçim tartışmaları gölgesinde 2023 genel seçimlerine doğru giderken Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ana muhalefet görevi üstlenen Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) seçim öncesi Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği adaylıkları ile birlikte önseçime dair tartışmalar da gündem olmaya devam ediyor. 

Son olarak 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde yaşanan parti içi yarış heyecanının 2023 sandık sürecindeki akıbeti merak konusu olurken, CHP İzmir Milletvekilleri konuya dair görüşlerini Gerçekizmir'e açıkladı. 

CHP'li vekillerin bazınları ‘önseçim olmazsa aday olmam’ noktasında görüş belirtirken bazıları da örgütün enerjisini buraya harcamaması görüşünde birleşti.

İŞTE O AÇIKLAMALAR: 



BAYIR’DAN MEHMET ALİ ÇELEBİ ÖRNEĞİ!
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır:
Önseçimin olması parti içinde çalışan unsurların emeklerinin karşılığını bulması demektir. Kimin partide daha sağlıklı vekil olacağına halka dokunacağına örgütün karar vermesi her zaman daha iyidir. Aksi takdirde dışarıdan bir kişinin ya da iki kişinin seçeceği isimleri getirirseniz Teğmen Çelebi (Eski CHP Milletvekili Mehmet Ali Çelebi) ile yaşadığın olayı yaşarsın! Örgütün temelinden gelen insanlar kolay kolay partiyi terk etmez. Gemi batacakta olsa gemiyi batırmamak için çaba sarf ederler. Dışarıdan getireceğin insan ilk fırsatta kendimi kurtarayım diye atar kendini dışarı. 

ÖRGÜTÜMÜN KANTARINA ÇIKMAK İSTERİM!
7 yıl içinde ben kendi adıma beni seçip meclise gönderen insanların örgütümün kantarına çıkmak isterim. Bu işi doğru yapabildim mi yapamadım mı karnemi görmek isterim. 7 senedir milletvekilisin, peki seni seçen insanlara dokundun mu, onların sorunlarına çözüm getirebildin mi? Buna kim karar verebilir en iyi örgütün kantarı karar verebilir. Burada genel merkezin teknik olarak sahip olamadığı kişiler önseçimden çıkmıyor, örneğin üniversiteden bir hoca, emekli bir general veya emekli büyükelçi bunlar önseçimden çıkamıyor bunlar da lazım derseniz zaten yüzde 5 kontenjan hakkı var. Dolayısıyla o sorunu da öyle aşarsınız. Z kuşağının önünü açmak için, onlar şans vermek için hazır ola geçip takım elbise giyip kravat takıp genel merkez koridorlarında el pençe divan durmaktansa örgütlü gezmek, ilçeleri gezmek, köylerdeki delegeleri gezmek çok daha doğru. 

ÖNSEÇİM OLMAZSA ADAYLIK İÇİME SİNMEZ AMA… 
Bunu benim gibi söyleyen başka arkadaşlar da var. Önseçim olmazsa adaylık içime sinmez ama siyasette şu tarz şeyler de var; Bizim sana ihtiyacımız var diyebilirler. Sana sormuyorum, görev yapıyorum bunu da yapabilirler. 2010’da il başkanlığına getirildim televizyondan öğrendim, il başkanı oldum! Onu da yaparlarsa bana bu görevi vermeyin denmez. 7 senede 40 tane vilayet gezmişim Anadolu’da. Gittiğim yerlerden niye yeniden gelmiyorsunuz diye arıyorlar. Neden? Çünkü gittiğimiz yerlerde insanlara dokunmuşuz. 



SERTEL: ÖNSEÇİM VAZGEÇİLMEZDİR!
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel:
Önseçim Cumhuriyet Halk Partisi ve sosyal demokratlar için vazgeçilmezdir. Sayın Genel Başkanımız 2. Yüzyıla çağrısında 4. Maddesinde ‘Milletin vekillerini millet seçer’ diye nokta koymuştur. Önce üyelerin onayını almak ve üyelerin çalışmaları ve kişileri onaylaması gerekiyor. Çalışıp çalışmadığımızı, milletvekilliğine layık olup olmadığımızı takdir eden en önemli unsur Cumhuriyet Halk Partisi’nin üyeleridir. Ben herhangi bir restleşme içinde değilim benim talebim demokrasi talebidir. Talebim parti içinde demokrasi talebidir, bu yerine getirilmeyebilir o zaman ben kendi kararımı kendim veririm ve o noktada hareketimi yaparım. 



BEKO: ÖNSEÇİM OLMAZSA ADAY OLMAYACAĞIM
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko:
Ben önümüzdeki dönemde mutlaka başta İzmir olmak üzere önseçim olmasından yanayım. Çünkü önseçim olduğunda parti içi demokrasi de olmuş olur. Zaman zaman arkadaşlar delegelerden şikayetçi oluyorlar ama aynı delegeler ilçe kongrelerinde de oy kullanıyorlar, il kongrelerinde de oy kullanıyorlar. Kurultaylarda da kurultay delegeleri oy kullanıyorlar dolayısıyla da delegeye güvenmek lazım. Onun ötesinde partiye üye olmuş bir çok parti iyesi arkadaşlarımıza inanmak lazım dolayısıyla ben parti içi demokrasi ve önseçimden yana olduğumu daha önce de söyledim bir kez daha ifade etmek isterim. Benim için olmazsa olmaz, önseçim olmazsa aday olmayacağım. 



BAKAN: PARTİNİN ÖNSEÇİMİ TARTIŞMASINI DOĞRU BULMUYORUM!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan:
Bugün ülkenin içinde bulunduğu durum 2001 krizinden daha büyük bir ekonomik krizi işaret ediyor. 2001 krizinde yüzde 80’lerdeydi enflasyon, bugün Enflasyon Araştırma Grubu’nun(ENAG) rakamlarına göre yüzde 160’larda yani iki kat bir enflasyon var. O zamanki kentleşme oranı bugünkünün çok daha altındaydı. Köyle kent arasında bağ vardı, tarım güçlüydü insanlar çok zor dönemlerde köyünden nohutunu, bulgurunu getiriyordu bir köy-kent dayanışması ile götürebiliyordu. Bugün kentleşme çok daha fazla 2001’e göre tarım bitmiş durumda. Dolayısıyla insanlar birincil sorununu, varoluş problemini karnını doyurmakta güçlük çekiyor. Şimdi bu koşullardayken partinin önseçimi tartışmasını doğru bulmuyorum. Cumhuriyet Halk Partisi kendisi ve ülkenin geleceği için en uygun önseçim olabilir ben önseçimden gelen bir vekilin önseçim olursa önseçime girerim ama önseçim olmak zorunda değil, ülkenin hayrına ne olması gerekiyorsa o şekilde hareket etmek lazım. 6 partinin bir arada olduğu bir ittifak süreci var, ne zaman seçim olacağını bilmiyoruz. Dolayısıyla bizim tartışmamız gereken şey ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, insanlar intihar ediyorlar, aynı şekilde Hatay’da valiliğin önünde bir vatandaş kendini yaktı, atanamayan öğretmenler intihar ediyor, polisler intihar ediyor, öğrenciler intihar ediyor tüm bunlar yaşanırken ben nasıl seçilirim benim için en uygunu hangisi diye düşünmek doğru değil. Kimi yerde önseçimdir, kimi yerde merkez yoklamasıdır, kimi yerde bir eğilim yoklamasıdır. Bunların hepsi partinin tüzüğünde var. Bizim gündemimiz vekillerin nasıl seçileceği olmamalı, CHP’yi nasıl iktidar yaparız, bu iktidarı nasıl göndeririz bunu düşünmemiz gerekir. 

VEKİL OLURUZ, OLMAYIZ ÖNEMİ YOK!
Herkesin kendi kararı benim arkadaşım hepsi, birlikte demokrasi mücadelesi veriyoruz. Benim adaylığım değil konu. Kimsenin adaylığı değil konu, Murat Bakan’ın nasıl seçileceği önemli değil. Kimsenin vekil olup olmaması önemli değil, bu iktidar gidecek mi gitmeyecek mi, biz buna odaklanmalıyız. Yoksa biz vekil oluruz olmayız, bunun önemi yok. Türkiye’nin iktidar değişikliğine ihtiyacı var, iktidar değişirse Türkiye rahat bir nefes alır, iktidarın verdiği zararları rehabilite eder. Hangi şekilde kimin vekil olacağı önemli değil. Önemli olan demokrasiden yana tüm siyasal partilerin bir araya gelerek bu yozlaşmış iktidarı değiştirmesi. 



POLAT: GENEL MERKEZ’İN KARARININ ARKASINDAYIM!
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat:
Bu konuda ben partimizin alacağı her türlü kararın yanındayım. Önseçim de olursa aday olmayı düşünürsem önseçimden de aday olmaya hazırım, aday olmayı düşünürsem ki verilmiş böyle bir kararım henüz yok hangi yöntemle olursa olsun aday olmaya hazırım, parti genel merkezimizin vereceği kararın arkasındayım. 



SINDIR: ÖNSEÇİM TARTIŞMASI ENERJİMİZİ TÜKETİR!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır:
Şu anda iktidara giderken, memleketin onca sorunları ortada iken böylesi bir tartışmanın ve/veya ayrışmanın yarar getirmeyeceğini, hedefimize yönelik enerjimizi tüketeceğini düşünüyorum.



SERTER: GENEL BAŞKANIMIZ O MEVZUYU ÇOKTAN KAPATTI!
CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter:
Genel Başkanımız o mevzuyu çoktan kapattı. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Bolu Kampı’nda bu talimatı bize söyledi. Bundan sonra yapmayacağım dedi. Bunun üzerine benim artık söyleyeceğim bir sözüm yok ama bir milletvekili olarak önseçime her zaman hazır olmamız lazım hem de genel başkanımızın takdirlerini tevekkürle karşılamak mecburiyetindeyiz. Biz genel başkanımızı Cumhurbaşkanı yapmak için mücadelede ediyoruz şu anda. Partimizi de en yüksek vekil sayısı ile Meclis’te temsil etmek ama önseçim olursa da her zaman hazırız. 

 
Boris Johnson'ın halefi 5 Eylül'de belli olacak
 
İYİ Partili Kırkpınar'dan çarpıcı mesajlar: Üye ve anket verileri, 'adaylık' açıklaması, Soyer yorumu!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BayındırCHP li 13 Temmuz 2022 Çarşamba 08:57

Ön secim Ulkeye demokrasi getirmeye namzet oldugunu ifade eden bir partide olmazsa olmazdır.Bir izmirli olarak atamalarda gorduk ki hic bir İzmir kokenli milletvekili yok.yuzeysel olarak izmirli oldugunu iddia edenler goreve gelince izmirli ve izmirin sorunlarina hakim oldugunu iddia ediyor.Ayrıca CHP nin uyeleri kıymetli degilmi.sadece oy ver aday belirleme demek uyeye yapılan en buyuk yanlıstır,alay etmektir.En kotu 9n secim en iyi atamadan iyidir.Dolayısı ile on secim istemeyen bir CHP uyesi ya CHP li degildir,Yada isin icinde baska bir kurnazlik vardir.ki liyakad yoksa partide yok olur.

Yorumu oyla      0      0  
Tüzük Anayasadır 12 Temmuz 2022 Salı 16:29

TBMM ÜYELİĞİ İÇİN ADAYLARIN SAPTANMASI Madde-52 (1) TBMM üyeliği için adayların belirlenmesinde yöntemler, önseçim, aday yoklaması ve merkez yoklamasıdır. Önseçim ve aday yoklaması, öncelikli yöntemlerdir. (2) Aday saptamada hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına il örgütünün görüşünü de alarak Parti Meclisi karar verir. Parti Meclisi, önseçim ya da aday yoklaması yapılan bir seçim çevresindeki aday listesinde, merkez adaylığı için Siyasi Partiler Kanunundaki ilkelere göre yeteri kadar sıra ayırabilir. Bir kişi iki dönem üst üste merkez adayı gösterilemez. Ancak bu kural, bir yıldan fazla olmamak kaydıyla son seçimin yapıldığı tarihi izleyen 1 Ekim günü başlayacak yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde uygulanmaz.

Yorumu oyla      0      0  
Ümmü canan asar 12 Temmuz 2022 Salı 14:30

Ön seçim Ön seçim Ön seçim kendi belediye başkanımızı kendi vekilimizi kendimiz seçmek isteriz.Bence ön seçim şart.Bir ızmirli olarak parti tabanından gelen kişileri belediye başkanı yada milletvekili seçmek istiyoruz.Chp nin tabanından gelmeyen biri chp nin vekili olmamalı.Gercek halk adamları vekil olmalı.Chp ye gerçekten gönül verenler emek verenler seçilmeli.

Yorumu oyla      0      0  
Siyaset 12 Temmuz 2022 Salı 14:06

Aslında siyasete değişim olması gerekiyor.ve yenilenmesi için de belediye başkanları iki dönem mv 3 dönem olmalı.milletevrkilli seçimleri erken seçim olabileceğini düşünüldüğünde 3 dönem olası belediye başkanlığı seçimleri zamanında olduğu için 2 dönem yeterli .

Yorumu oyla      0      0  
Hak Hukuk Adalet 12 Temmuz 2022 Salı 11:31

Ön seçim ön seçim ön seçim ön seçim yüz kere yazdık yazıyoruz da ön seçim şart, bu istemeyenler korkudan bir daha secilemiyecek diye istemiyor ,yok öyle birader bedavadan listeye girip birinin adamı olmak artık milletin adamı olun ,üyenizin adamı olun alnınızın hakkıyla ön seçime girin

Yorumu oyla      0      0  
Partili 12 Temmuz 2022 Salı 10:28

Ön seçimde hiç birinizde çıkmasınız.çünki örgüt değişim ve heyacan yaratacak dinamik vekil seçilmesini istiyor.

Yorumu oyla      0      0  
Efrayim.. 12 Temmuz 2022 Salı 09:42

Yapamazlaaaaarrr.. Kongre,kurultay yapamıyor..korkusundan..

Yorumu oyla      0      0  
Partili 12 Temmuz 2022 Salı 09:36

Artık bi zahmet gençlere yol verin partide genç yok koltukları bırakın abilik yapın lütfen 60 yaşın üstünde belediye başkanı Vekil olmasın danışılan olsun

Yorumu oyla      0      0  
Alev 12 Temmuz 2022 Salı 09:32

Eminimi hiçbiri çıkamayacaktır önseçimden çünkü vekillerimizden memnun değiliz.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'ndan 'Tanju Özcan' kararı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "kesin ihraç talebiyle" Yüksek Disiplin ...
'Koku' tartışmasında Kaya'dan 'sihirli değnek' tepkisi ve 'sandık' mesajı
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Devlet Bahçeli'den TBB'ye tepki: Kapatılmalı
MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli, Ankara'da bayram namazının ardından ...
 
Sürekli’den ‘siyasi operasyon’ çıkışlarına tepki, ‘aday’ sorusuna yanıt!
Menderes’te başkan Kayalar’ın görevden uzaklaştırılmasının yankıları sürerken, ...
CHP İl Başkanı Yücel ile Menderes gündemi: Yol haritası ne olacak?
Menderes Belediye Başkanı Kayalar’ın bakanlık tarafından görevden uzaklaştırılmasının ...
AK Partili Kaya'dan CHP'ye: Bunları biz mi aday yaptık?
CHP İl Örgütü'nün Menderes çıkarmasında iktidara yönelik sert mesajlara ...
 
AK Partili Sürekli'den Kurban Bayramı mesajı
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli; Kurban Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.  
CHP’de seçim yolunda ilk Menderes zirvesi: Yücel ve Soyer ne mesaj verdi?
CHP İl Örgütü görevden uzaklaştırılan Kayalar’a destek için ilçeye çıkarma ...
CHP'den Menderes çıkarması: Yücel, Soyer ve vekillerden Kayalar'a destek, iktidara sert tepki!
Bakanlığın devam eden soruşturma kapsamında Menderes Belediye Başkanı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri