POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Gözler yılın ikinci enflasyon raporunda!
Gözler yılın ikinci enflasyon raporunda!
Kuzey Makedonya’da ilk kadın cumhurbaşkanı!
Kuzey Makedonya’da ilk kadın cumhurbaşkanı!
Madrid yine geri döndü: Nefes kesen maç!
Madrid yine geri döndü: Nefes kesen maç!
Komşusunu arabaya bağlayıp sürüklemişti: Yeni gelişme!
Komşusunu arabaya bağlayıp sürüklemişti: Yeni gelişme!
19 Mart 2021 Cuma - 12:55

CHP'li Bayır zincir marketlerin o satışlarını sordu!

CHP'li Bayır, yasak sebebiyle kapalı olan dükkânlarda yer alan ürünlerin aynılarının, yasaktan muaf olmayan market zinciri firmalar tarafından satılmalarına tepki göstererek, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP li Bayır zincir marketlerin o satışlarını sordu!

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, yasak sebebiyle kapalı olan dükkânlarda yer alan ürünlerin aynılarının, yasaktan muaf olmayan market zinciri firmalar tarafından satılmalarına tepki göstererek, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Bu Durumdan Odalar Rahatsız

Pandemi nedeniyle yayınlanan genelgede, ruhsat farklılıkları göz önüne alınarak, market zincirleri pazar günleri saat 17.00’ye kadar muaf bırakılmıştı. İnşaat malzemeleri, tuhafiye, kasap, oyuncak, kırtasiye satışı yapan esnafların ise pazar günü çalışmamasına karar verilmişti. Böylece, yasaklı olan esnafın sattığı ürünlerin, market zincir mağazalarında satışına engel olmadığı tespit edilmişti. İzmir İnşaat Malzemeleri İmalat ve Satıcıları Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, İzmir Valiliğine bu konuyu aktararak, ‘’Gıda maddeleri ile yan yana bulunmaması gereken ve hatta bunların satışını yapan iş yerlerinde, yerlerinde bu ürünleri,
T.C Kanunları gereği çelik dolapta muhafaza etmektedirler. Bu marketlerin iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatları bu ürünleri satmaya uygun mudur?’’ görüşünü paylaşarak, rahatsızlığını dile getirmişti.

Bizim Ne Günahımız Var?

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, söz konusu ile ilgili, ‘’Yasakta kapalı olan; nalburda, kasapta, kırtasiyede, oyuncakçıda, satılan bütün ürünler, küçük market zincirleri mağazalarında rahatlıkla satılıyor. Burada bu ürünlerin satışına izin veriyorsanız, niçin diğer esnafı kapatıyorsunuz? Burada açıkça söylüyorum, haksız rekabet yaratılmak isteniyor. Esnaflar bu konudan rahatsızlar ve dertliler. ‘Bizim sattığımız ürünleri o zaman onlarda yasak zamanı satmasınlar. Bizim ne günahımız var’ diye haklı bir biçimde soruyorlar. Nalbur satışı yapan esnafın meyve, kasabın kuruyemiş, oyuncakçının nalbur malzemelerini satması gibi bir durumu, market zinciri olan firmalar yapıyor. Akıl var mantık var. Böyle bir ayrımcılığı kabul etmiyoruz. Ayrıca, gıda maddelerinin yanına; yanıcı ve patlayıcı maddelerin değil satılması, konulması bile yasak ve tehlikeli’’ dedi.

İşte O Soru Önergesi;                    

BİM Zincir Marketleri 19 Mart 2021 tarihi itibariyle gıda maddeleriyle yan yana bulunmaması gereken yanıcı, patlayıcı inşaat malzemesi ve nalburiye malzemesi satışına başlamaktadırlar. Bunların satışını yapan iş yerlerinde bu ürünleri,
T.C Kanunları gereği çelik dolapta muhafaza etmektedirler.

Bu bağlamda,

1-    Bu marketlerin iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatları bu ürünleri satmaya uygun mudur?

 

2-    Yanıcı patlatıcı, insan sağlığına zararlı boyalar, nalburiye ve inşaat malzemeleri için T.C Kanunları gereği çelik dolaplarda muhafaza edilebilmesi için yeterli donanım bulunmakta mıdır?

3-    Bu ürünler yanıcı ve patlayıcı özelliklere sahip oldukları için yaşanacak herhangi bir doğal affette (30 Ekim 2020 İZMİR depremi akabinde BİM Mağazasında, kimyasal ürünlerden dolayı çıkan yangın) bir daha yaşanmaması için gerekli önlemler alınmış mıdır?

4-     Bim Mağazalarında satışa sunulan, tehlikeli kimyasalların tespiti, kategorisine göre sınıflandırılması, etiketlenmesi ve ambalajlanmasına, depolanması, taşınmasına ilişkin gerekli çalışmalar yapılmış mıdır? 

5-     Bim Mağazalarında bu ürünlerin satışını yapacak görevli personellere, ürünlerin yanıcı ve patlayıcı özellikleri hakkında, herhangi bir kazaya sebebiyet vermemesi açısından gerekli eğitim verilmiş midir? Bakanlığınız denetimlerini yapmakta mıdır?

6-    Küçük esnafın ayakta kalabilmesini sağlamak için, hemen hemen her hafta, her türlü ürünü satarak haksız rekabete yol açan bu mağazalarla ilgili yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız, söz konusu yasayı komisyona ve meclise ne zaman getireceksiniz?

7-    Pandemi devam ettiği için, Pazar günleri çalışma yasağı olan başta İnşaat malzemeleri ve yasak dolayısıyla kapalı olan esnafların sattıkları ürünlerin, söz konusu mağaza ve vb yerlerde satılmasını uygun bulmakta mısınız? Gıda ruhsatı olduğu için, kısıtlamaya maruz kalmayarak çalışan mağazalarda bulunan farklı ürünlerin, satışının yapılmamasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?

 
Bakan Pekcan duyurdu: Esnafa yeni destek
 
CHP’de Yücel ve Özuslu ilk kez birlikte sahaya indi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazeteciler Avcı ve Çakır İzmir’de siyasi gündemi değerlendirdi
Ege TV’de Politika Durağı programında gazeteciler Avcı ve Çakır, CHP’de ...
CHP İzmir'de o ilçe başkanı ve yönetimi görevden alındı!
CHP İl Yönetimi, Menemen İlçe Başkanı ve ilçe yönetimini görevden aldı. ...
CHP'li Özel'den Efes Selçuk'a ziyaret, belediye ve örgüte tam destek!
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Efes Selçuk Belediye ...
 
MHP'de MYK'da 36, MDK'da ise 4 isim değişti!
MHP'nin 13'üncü Olağan Kurultayı Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde Ankara ...
Şentop'tan HDP'ye kapatma davasına ilişkin açıklama
Şentop, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davaya ilişkin, "Anayasamızda, ...
CHP'den Bakırçay çıkarması: Yücel ve Serter'den çarpıcı mesajlar!
CHP İl Başkanı Deniz Yücel ve CHP İzmir Milletvekili Serter, Kınık ve ...
 
HDP'ye kapatma iddianamesinin detayları
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesinde, HDP'nin devletin bölünmez ...
MHP'de üst yönetime İzmir'den tek isim!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yeniden genel başkan seçildiği kurultayda ...
Dışişleri Bakanlığı'ndan HDP açıklaması
Dışişleri Bakanlığı, bazı ülkelerin TBMM'deki gelişmelere ilişkin açıklamalar ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri