POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
15 yaşındaki çalışan, turist müşteriyi bıçakladı
15 yaşındaki çalışan, turist müşteriyi bıçakladı
Rekabet Kurumu'ndan META'ya büyük ceza
Rekabet Kurumu'ndan META'ya büyük ceza
Hizbullah'tan İsrail üssüne füze saldırısı
Hizbullah'tan İsrail üssüne füze saldırısı
Lise son sınıf öğrencisi kız, silahla okulu bastı
Lise son sınıf öğrencisi kız, silahla okulu bastı
26 Nisan 2019 Cuma - 13:22

CHP'li Beko'dan sert 'kıdem tazminatı' çıkışı!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, kıdem tazminatıyla ilgili yapılması planlanan yasal düzenlemelere, partisinin il binasında düzenlediği basın toplantısında tepki gösterdi.

CHP li Beko dan sert  kıdem tazminatı  çıkışı!

Cumhuriyet Halk Parti (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, kıdem tazminatının fona devredilmesine sert tepki gösterdi. Bu noktada hükümete eleştirilerde bulunan Beko, fon uygulamasının gelmesiyle birlikte birçok işçinin hak kaybına uğrayacağını vurgulayarak, kıdem tazminatının fiilen kaldırılarak hukuksuzluğa hukuk üretilmek istendiğini ifade etti.

EMEKÇİLERE KÖLELİK DAYATIYORLAR

Hükümete sert eleştirilerde bulunan Beko, “Hukuksuzlukta ısrar ediyor ve Özel İstihdam Bürolarıyla işçi simsarlığını teşvik ediyorlar. Emekçilere kölelik dayatıyorlar. Son olarak da kıdem tazminatını kaldırarak iş güvencemizi yok ediyor. Hükümetin 2018 eylem planında yer alan düzenlemenin amacı, patronların işçileri işten çıkartma maliyetlerini düşürmektir. İşçimizin kıdem tazminatları, yani ücretinin ödemesi sonraya bırakılmıştır. Sermaye için yük olarak görülmektedir. İşçilerin çoğunluğu kıdem tazminatı alamıyor bilgisi de doğru değildir. İşçiler dava açmaları halinde çoğunlukla tazminatlarını almaktadır. İşverenlerin hukuksuzluğunu önlemek yerine, kıdem tazminatı fiilen kaldırılarak hukuksuzluğa hukuk üretilmek istenmektedir” diye konuştu.

KIDEM TAZMİNATI ALMAK HAYAL OLACAK

Kıdem tazminatında yapılması istenen değişikliğe yönelik konuşan Beko,  “İşten atmak ya da çıkartmak kolaylaşacak, kıdem tazminatı fona ya da sandığa devredildiğinde, işveren işçi çıkardığında toplu bir ödeme yapmak zorunda kalmayacak. Tüm işçiler gündelikçi gibi çalışacak, sendikalaşma imkansız olacak; işçilere sürekli giriş-çıkış yapılabilecek. Kıdem tazminatı almak hayal olacak ve mevcut koşullarda işçi kardeşlerim kıdem tazminatından sadece işten atıldığında değil birçok durumda faydalanabiliyor. İşveren işçilerimizin hakkını yediğinde, askerlik hizmeti dolayısıyla, kadınlar evlendiklerinde, bir işçi 15 yıl sigortalılık süresini ve 3 bin 600 gün prim ödeme süresini doldurduysa ve de emeklilik halinde kendi istekleriyle işten ayrıldılarsa kıdem tazminatına hak kazanıyordu. Ayrıca işçilerin kayıt dışı çalıştırılması halinde veya tazminat ödememek için işe giriş çıkış yaptırıldığında dava yolu ile kıdem tazminatını alma şansı vardı. Fon, sandık sisteminde bu yararlanma koşulları ortadan kalkacak. Ödeme emekli olduklarında ya da 10 yıl gibi bir kıdemde ev alma gibi şartlara bağlı olarak yapılacak. Kıdem tazminatının sadece adı kalacak. Kıdem tazminatı işverenin sorumluluğunda olan bir meseledir, esas olarak işçi ile işveren arasındaki ilişkinin sona ermesiyle ilgilidir. Böyle olmaktan çıktığında, adı emeklilik fonu, emeklilik sandığı olur ama kıdem tazminatı olmaz. Paralel bir emeklilik sistemi kıdem tazminatı yerine ikame edilemez. Çünkü iş güvencesi sağlamaz. Fon demek yağma demek. Zorunlu Tasarrufu Teşvik Fonu, Konut Edindirme Yardımı Hesapları, İşsizlik Fonu… Bu fonların hepsi siyasal iktidarlar tarafından yağmalanmıştır ve yağmalanmaktadır. Türkiye’de milyonlarca işsiz açlıkla mücadele ederken İşsizlik Fonu’ndan patronlara 50 milyon liraya yakın kaynak aktarılmıştır. Çocuklarımızın hakları gasp edilecek. Kimi yetkililer “Kazanılmış haklara dokunulmayacak” diyor. Yani kıdem tazminatının bundan sonra işe girenler için ortadan kaldırılacağını söylüyor. Peki bu doğru olsa bile, yeni işçiler uzaydan mı gelecek? Onlar bizim çocuklarımız olacak. Bizden önceki kuşakların bedeller ödeyerek kazandıkları haklar, çocuklarımız için bize emanettir. Çocuklarımızı günübirlik, amele pazarı usulü çalıştırmak isteyenlere geçit vermeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

SENDİKALAŞMA BÜYÜK DARBE YİYECEK

Fon uygulamasının gelmesi durumunda birçok hak kaybı olacağının altını çize Vekil Kani Beko, Kıdem Tazminatının Fon’u planında yer alan 15 yıllık çalışma süresi ile 3600 prim gününü doldurma koşulu nedeniyle; İşyerinde bir yıllık kıdemi olan işçi işten çıkarılırsa tazminat ödenmeyecek. Prim gün ve çalışma süresi koşulu nedeniyle işçi haklı bir nedenle işten ayrılsa geçerli sağlık nedeni, işverenin tacizi, kötü muamelesi gibi dahi tazminat alamayacak. Ayrıca işçinin iş koşullarındaki değişikliği kabul etmemesi, ücretinin ödenmemesi halinde işi bırakması gibi nedenlerle işten çıkarılması halinde de tazminat alamayacak. Hak etme koşulu gerçekleşinceye kadar parası Fon’da hapis kalacak. Kıdem tazminatı miktarı azalacak, şimdi her bir yıllık kıdem karşılığı 30 günlük brüt ücret tutarı olan kıdem tazminatı, 14 günlük ücrete düşürülecek. Yeni kıdem tazminatı miktarı şu anda aylık yüzde 8.3 iken Fon’a devredilmesinden sonra yüzde 3.8’e düşecek. Artık işçi, son aldığı ücret üzerinden değil, fona yatırılan prim miktarının yıllık ortalaması üzerinden tazminat alacak. İşveren, ücret ya da ücret benzeri, ikramiye gibi ödemeleri zamanında yapmazsa, işçi ya duruma katlanacak ya da katlanmak istemeyip işten çıkarsa, kıdem tazminatı alamayacak. Yani işverenin ücret ödememesi bir anlamda cezasız kalacak. Emeklilikte yaş şartını beklemek için işten ayrılan işçi tazminat alamayacak. İşten çıkarılma kolaylaştığı için sendikalaşma büyük darbe yiyecek. İşsiz kaldığı dönemde aldığı kıdem tazminatı bir anlamda işçinin geçim güvencesidir. Ancak fona devredildiğinde bu geçim güvencesinden mahrum kalacak.  Getirilmek istenen düzenleme ile fondan 15 yıl sonra parasını alabilecek asgari ücretli bir işçinin uğradığı zarar en az 7.500 lira olacaktır. Ücreti daha yüksek olan işçilerin uğradığı zarar ise çok daha fazla olacak” ifadelerini kullandı.

BEKO'DAN FLAŞ İDDİA

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Beko, “Hükümet fona devredilen paraları ne yapacak” sorusuna şu cevabı verdi: “Bence ilk aşamada Büyük Kanal İstanbul Projesini gerçekleştirmeyi amaçlıyorlar. Kıdem tazminatı bireysel emeklilik fonuna bağlanacak ve burada biriken para ile bu proje gerçekleşecek. Şu an 19 müteahhit ile anlaşma yapıldı. Ancak kaynak olmaması sebebiyle proje ihale edilemiyor.”

 

 

 
Başkan Kırgöz'e Vekil Sındır desteği
 
Konak'ta Batur'a 'İyi' ziyaret: Birlikte başardık, birlikte büyüteceğiz!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kırgöz'e Vekil Sındır desteği
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz’ü ziyaret etti.
İYİ Parti'de Dervişoğlu'ndan kurultay çağrılarına tepki: Adama gülerler!
Dervişoğlu, partinin İzmir’deki kurucu üyelerini olağanüstü kurultay çağrısı ...
YSK'nın İstanbul kararı için son 1 hafta!
YSK, İstanbul seçiminde AK Parti ve MHP'nin itirazlarıyla ilgili ilçe ...
 
CHP'de 'büyük' zirve sonrası Soyer açıkladı: Sendika kuruluyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi ...
AK Parti'nin 'tek seçim tek sandık' formülü
31 Mart'ta karşılaşılan sorunlar nedeniyle yeni bir seçim mevzuatı üzerinde ...
CHP’de ‘büyük’ zirve: Soyer Ankara yolcusu!
CHP’de, 31 Mart’ta Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen isimler Cuma günü ...
 
AK Parti İzmir'de yeni 'A Takımı' için 'özel' zirve!
AK Parti İzmir İl Başkanlığı görevine atandığı günden itibaren yeni yönetimi ...
İYİ Parti'de İzmirli kurucu üyelerden 'olağanüstü' çağrı!
İYİ Parti İzmir kurucu il ve ilçe üyeleri, Genel Başkan Meral Akşener’e ...
Şengül siyaseti bıraktı, bahçeye daldı!
AK Parti İzmir İl eski Başkanı Aydın Şengül (50), göreviyle birlikte siyaseti ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri