POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özgür Özel'den Dervişoğlu açıklaması!
Özgür Özel'den Dervişoğlu açıklaması!
Beşiktaş karşısında derbide gülen taraf Fenerbahçe
Beşiktaş karşısında derbide gülen taraf Fenerbahçe
CHP'den belediyeler için israf ve tasarruf genelgesi!
CHP'den belediyeler için israf ve tasarruf genelgesi!
Berzeg için yapılan DNA testi sonuçlandı!
Berzeg için yapılan DNA testi sonuçlandı!
6 Ekim 2020 Salı - 09:11

DEÜ’nün yıllık zararı 117 milyon TL… Raporda kooperatif detayı!

Sayıştay, DEÜ bünyesindeki kooperatifin amacı dışında faaliyet gösterdiğini saptadı. 2019 yılındaki 2 milyon 126 bin 546,22 TL’lik giderin yüzde 85’inin rektörlük çalışanlarının maaşlarına ayrıldığı belirtildi. Kooperatifin üniversiteye 2 milyon 522 bin TL kira borcu bulunduğu rapora yansıdı. Üniversitenin döner sermaye işletmesinin ise 117 milyon 144 bin TL tutarında zarar ettiği belirtildi.

DEÜ’nün yıllık zararı 117 milyon TL… Raporda kooperatif detayı!

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - Sayıştay, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, ‘Üniversite Kooperatifinin Ana Sözleşmesinde Yer Alan Amaçları Doğrultusunda Faaliyet Göstermemesi’ bulgusuna geniş bir yer ayırdı.

Raporda üniversitenin hisselerinin yüzde 99,88’ine sahip olduğu Sınırlı Sorumlu Dokuz Eylül Eğitim, Öğretim, Bilimsel Araştırma, Proje ve İşletme Kooperatifi’nin ana sözleşmesinde yer alan amaçları doğrultusunda faaliyet göstermediğinin tespit edildiği belirtildi.

Sayıştay çalışmasında kooperatifin noter tasdikli amaçlarına yer verirken önemli bulduğu noktaları vurguladı.

Bu kapsamda yapılan bilgilendirmede, “Kooperatife ait şirket araçları bulunmakta olup, herhangi bir gayrimenkulü yoktur. Görüleceği üzere Kooperatifin ana amacı; ortakları ile diğer özel ve tüzel kişilerin özellikle mesleki ihtiyaçlarını, eğitim, öğretim ve araştırma gereksinimlerini karşılamak için eğitim kurumları açmak, işletmek, araştırma ve incelemelere imkan sağlamaktır. Kooperatifin ana amacını sağlamak için kurulduğu 2009 tarihinden bu yana açtığı ve işlettiği herhangi bir özel eğitim kurumu mevcut değildir. Araştırma ve incelemelere imkan sağlamaya gelince; 2019 yılında üniversitede hiçbir öğrenciye burs vermemiş, 2019 yılında üniversiteye destek kapsamında toplam 2 milyon 126 bin 546,22 TL gider yapmıştır. Bu giderin yüzde 85’i maaşları kooperatif tarafından ödenen rektörlük çalışanlarına ait olup, bu şekilde istihdam tarzı kamuda bulunmamaktadır ve bunun Kooperatif amaçları içinde yeri de yoktur. Kalan 338 bin 225,78 TL’nin (yüzde 15) Eylül 2019 tarihi itibariyle (birçok kez şifahi olarak talep edilmesine karşın Aralık 2019 tarihi itibariyle Üniversite için yapılan harcamaların ayrıntılı dökümü tarafımıza ibraz edilmemiştir.) güvenlik görevlilerinin fazla mesai giderleri, temsil ağırlama, organizasyon, araç bakım, 1 tablet, personel giyim ve seyahat gideri ile spor etkinlik giderleri vb. harcamalarda kullanıldığı görülmüştür. Burada sadece öğrenciye verilen 1 tablet bilgisayar (1.525,00 TL) ile spor etkinlik giderleri (1.125,04 TL) ve seyahat giderleri (7.411,96 TL) olmak üzere çok cüz’i bir harcamanın kooperatif amaçları ile uyumlu olduğu, kalan harcamaların ise kooperatifin amacı kapsamında bulunmadığı değerlendirilmiştir. Görüleceği üzere Kooperatif gelirlerinin neredeyse tamamını kamu (Üniversite) kaynaklarını kullanarak (kiralama yoluyla) elde etmiş; bunun karşılığında kiralarını da ödememiştir. Denetim tarihi itibariyle Üniversiteye 2 milyon 522 bin 537,99 TL kira borcu bulunmaktadır. Hali hazırda var olan kira borcu ile 2019 yılında üniversiteye yaptığı ve çoğu amacına aykırı olan destek tutarı (2.126.546,22 TL) birlikte değerlendirildiğinde; aslında Kooperatifin 2019 yılı için üniversiteye herhangi bir destekte bulunmadığı gibi aksine Üniversiteye borcu olduğu da açıktır. Sonuç olarak; Sınırlı Sorumlu Dokuz Eylül Eğitim, Öğretim, Bilimsel Araştırma, Proje ve İşletme Kooperatifinin ortakları ile diğer özel ve tüzel kişilerin özellikle mesleki ihtiyaçlarını, eğitim, öğretim ve araştırma gereksinimlerini karşılamak için eğitim kurumları açmadığı, araştırma ve incelemelere destek sağlamadığı, gelirlerinin tamamını Kuruma ait olan yerleri kiralamak suretiyle elde ettiği, ana sözleşmesinde yer alan diğer faaliyetlerde hemen hiç bulunmadığı/gelir elde etmediği, kiraladığı yerlere ait kiraları da zamanında zamanında/hiç ödemediği, bu haliyle ana sözleşmesinde yer alan amacına uygun olarak çalışmadığı değerlendirilmiştir” denildi.

Döner Sermaye İşletmesi 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu kısmında ise mali tabloya ilişkin bilgiler verildi.

117 MİLYON TL’LİK ZARAR!
Açıklamada, “Döner Sermaye İşletmesinin bütçesi 01.05.2007 tarih ve 26509 sayılı Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne göre hazırlanır. Kurumun 2019 yılı Gelirleri 414 milyon 677 bin 223,20 TL iken Giderleri 531 milyon 821 bin 524,56 TL’dir. Görüleceği üzere İşletme 2019 yılında 117 milyon 144 bin 301,36 TL tutarında zarar etmiştir” ifadelerine yer verildi. 

 
Gebze-Orhangazi-İzmir yolunda kritik detay: Şirketin 568 milyon kullanım bedeli vermesi gerekiyor!
 
İKÇÜ’deki atamalarda aykırılık tespit edildi: Adrese teslim ilan!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tacettin Bayır 6 Ekim 2020 Salı 11:21

Yani bir aylık zarar yaklaşık 10.Milyon TL ,diğer bir ifade ile 4000 kişinin asgari ücreti bu zarar yapılmasa bu para ile 4000 kişi isdihdam edilir

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gebze-Orhangazi-İzmir yolunda kritik detay: Şirketin 568 milyon kullanım bedeli vermesi gerekiyor!
Sayıştay, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu işi kapsamında kamulaştırma bedeli ...
E-ticaret artınca şikayetlerde katlandı!
E-ticaretteki işlem hareketliliği tüketici şikayetlerinin de artmasına ...
Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı
Enflasyon eylülde yüzde 0,97 artarken, yıllık bazda yüzde 11,75 oldu.
 
Yasak kalktı, balık tezgahları coştu!
Foça ilçesindeki balık haline gelen balık çeşidi ve miktarı 1 Eylül'de ...
Benzine bu kez indirim geliyor!
Benzinin litre fiyatında gece yarısından geçerli olmak üzere 15 kuruş indirime gidilecek.
İTB Başkanı Kestelli'den pamuk çıkışı!
Ticaret Borsası Başkanı Kestelli, "Ege pamuğu kalitesinde bir pamuğun ...
 
Elektriğe yüzde 5,75 zam: İşte yeni tarife
Elektrik fiyatlarına bugünden itibaren geçerli olacak şekilde ortalama ...
İnternetten etil alkol satışına yasak!
Etil alkolün internetten satışı, 1 Ekim 2020 tarihinde Resmi Gazete'de ...
Üniversiteliler kiradan tasarruf için depo konteynerlere yöneldi
İzmir'de birçok üniversite öğrencisi, eğitimin online olarak devam etmesi ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri