POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Polis, meslektaşlarına kurşun yağdırdı: 2 şehit!
Polis, meslektaşlarına kurşun yağdırdı: 2 şehit!
Özgür Özel'den Dervişoğlu açıklaması!
Özgür Özel'den Dervişoğlu açıklaması!
Beşiktaş karşısında derbide gülen taraf Fenerbahçe
Beşiktaş karşısında derbide gülen taraf Fenerbahçe
CHP'den belediyeler için israf ve tasarruf genelgesi!
CHP'den belediyeler için israf ve tasarruf genelgesi!
12 Ekim 2022 Çarşamba - 12:53

Deniz Poyraz davasında büyük gerginlik: Biber gazı sıkıldı, duruşma yeri değişti!

Deniz Poyraz’ın HDP İl binasında öldürülmesi davasında, 5. duruşmada peş peşe gerginlik yaşandı. Mahkeme heyeti ile avukatlar arasında ara karar tartışması çıktı, ardından tutuklu sanık Onur Gencer ile Poyraz'ın kardeşi atıştı. Jandarmanın Poyraz'ın kardeşine müdahale etmesine avukatlar ve izleyenler tepki gösterince arbede yaşandı. Jandarma bu sırada biber gazı kullandı. Mahkeme başkanı davanın disiplinli şekilde devam edebilmesi için Aliağa Şakran Cezaevi yerleşkesinde yapılmasına karar verdi.

Deniz Poyraz davasında büyük gerginlik: Biber gazı sıkıldı, duruşma yeri değişti!

Olay, geçen yıl 17 Haziran'da Çankaya semtinde meydana geldi. İş hanının 2'nci katındaki HDP İl Başkanlığı'na gelen eski sağlık çalışanı Onur Gencer, partide çay servisi yapan annesi rahatsız olduğu için yerine 1 günlüğüne çalışan Deniz Poyraz'ı tabancayla öldürdü. Gözaltına alınan Gencer, adliyeye sevk edilip, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. İddianamede Gencer hakkında 'tasarlayarak kasten öldürme', 'iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme' ve 'siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 7 yıl hapis cezası istendi. Davanın 29 Nisan'da görülen duruşmasında Poyraz'ın avukatları, salonda hazır bulunan avukatların tamamının tutanağa geçirilmesi talebinin reddi sonrası 'reddi heyet' talebinde bulundu. Talebi değerlendiren İzmir 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi, 'reddi heyet' talebinin reddine karar verdi.

MAHKEME BAŞKANI İLE AVUKATLAR TARTIŞTI

İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 5'inci duruşmaya tutuklu sanık Onur Gencer'in yanı sıra Deniz Poyraz'ın ailesi, partililer ve avukatlar katıldı. Duruşmada ilk olarak mahkeme başkanı, 'vekil sıfatı' taşıyan asil avukatlar dışındaki avukatların yargılamaya mahsus alandan ayrılmasına karar verdi. Bunun üzerine avukatlar ile mahkeme başkanı arasında tartışma çıktı. Avukatlar, mahkemenin ara kararına karşı çıktı. İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, ara kara uymayacaklarını belirterek, "Çıkarabiliyorsanız çıkarın. Yetkilendirilmiş avukatlar olduğumuz için buradayız. Bize oraya otur, buraya otur diyemezsiniz. Bulunduğumuz yerde, oturmaya devam edeceğiz. Bulunduğumuz yerden ayrılmıyoruz" dedi.

SALON KARIŞTI

Deniz Poyraz'ın başka bir suçtan tutuklu kardeşi Kamil Poyraz salona getirildiği sırada sanık Gencer ile aralarında diyalog yaşandı. Bu sırada jandarmanın Poyraz'ın kardeşine müdahale etmesi ile salon karıştı. Duruşmayı izleyenler ile avukatlar, jandarmaya tepki gösterdi. Yaşanan arbedede jandama biber gazı kullandı. Sanık Gencer, salondan götürüldü.

DURUŞMA ALİAĞA'YA ALINDI

Yarım saatlik aranın ardından mahkeme heyet yeniden salona geldi. Mahkeme başkanı, yaşanan olayları ve jandarma tarafından salonda biber gazı sıkılması olayını tutanağa geçirmesinin ardından duruşmaya devam edildi. İddia makamı, duruşmanın ertelenmesi yönünde mütalaa verdi.

Söz isteyen İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, "Yargılamanın uzamaması için tanık dinlenmesine geçilmeli. Gerekli güvenliğin sağlandığını düşünüyoruz" dedi. Celsede söz verilen sanık Onur Gencer, "Mütalaaya diyeceğim yoktur. HDP kapatma davasındaki iddianamenin dosyama eklenmesini istiyorum. Oradaki deliller benim davamın sebebidir" ifadelerini kullandı.

Tarafların dinlenmesinden sonra mahkeme başkanı, bu aşamada duruşmanın devam etmesinin mümkün olmadığını belirtip, davanın disiplinli şekilde devam edebilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasına ve duruşmanın Aliağa Şakran Cezaevi yerleşkesindeki salonda yapılmasına karar verdi. Sanığın tutukluluk halinin devamına da karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi. Mahkeme başkanı kararı okurken salondakiler alkışlarla protesto etti. Salon boşaldıktan sonra taraf avukatlarının duruşma tarihinin çok yakın olduğunu katılamayacaklarını belirtmesi üzerine dava bu kez 14 Ekim Cuma gününe ertelendi. 

Duruşma öncesinde ise adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay, HDP İzmir milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. HDP'liler adliye önünde 'Katillerden hesap soracağız, faşizm yenilecek, biz kazanacağız' yazılı pankart açarak, "Deniz'e sözümüz barış olacak", "Katiller halka hesap verecek" sloganları attı.

'ASLA GERİ DURMAYACAĞIZ'

HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Adalet talebimiz ve hakikatlerin ortaya çıkması için 5'inci kez İzmir Adliyesi önünde toplanıyoruz. 5 duruşma boyunca neler yaşandığını bütün kamuoyu biliyor. Deniz'in katledildiği andan itibaren katillerin nasıl korunduğunu, faillerin nasıl gizlendiğini ve IŞİD artığı çetelerin nasıl bu saldırıyı düzenlediklerini tüm Türkiye takip etti. Katilin duruşmadaki tavırları herkesin malumu. Daha da önemlisi; hakikatin ortaya çıkması için mücadele etmesi gereken mahkeme heyetinin tavrı ortada. Bizler bütün katliam dosyalarında özellikle Kürtlerin, HDP'lilerin katledildiği dosyalarda; 10 Ekim Gar katliamından, Suruç katliamından, bütün dosyalarda iktidarın tutumlarını biliyoruz. Bu cezasızlık tutumudur. Gerçeklerin açığa çıkmasını engelleme tutumudur. Bu tutum failleri korumadın, hesap sormamanın tutumudur. Bizler bunun yabancısı değiliz. Buna karşı da mücadele etmeye kararlıyız. Bundan da asla geri durmayacağız" dedi.

'KAHRAMAN MUAMELESİ YAPILIYOR'

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise "Olayın meydana geldiği 17 Haziran 2021 tarihinden bu yana yaklaşık 17 ay geçti. 4 duruşma yapıldı, bugün beşincisi. Hepsini izledik. Bir cinayeti incelerken; işlenmeden öncesi süreç, işlendiği ve sonraki süreci birlikte değerlendirdiğimizde katilleri ve azmettirenlere ulaşabiliriz. İzmir'in orta yerinde HDP'nin önünde bir karakol var. 24 saat gözetleniyor, takip ediliyor. Nedense bu katil takip edilmiyor. Birden fazla kez gelip, gittiği ve keşif yaptığı halde. Cinayetin yapıldığı anda müdahale edilmiyor, gecikiliyor. Adeta bu katliamın gerçekleştirmesi isteniyor ve izin veriliyor. Katliamdan sonra kendisine kahraman muamelesi yapılıyor. Bir tweet attığınız için 4 gün gözaltında kalıyorsunuz. Bu katil sadece 24 saat gözaltında kaldı, arkasındaki ilişkiler araştırılmadı. Alelacele adliyeye getirildi ve tutuklandı. İddianamesi de olağanüstü kısa sürede hazırlandı. Arkasındaki hiçbir ilişki araştırılmadı. Olay yerindeki dijital evraklar basına teslim edildi. Bu cinayet, siyasal iktidarın yarattığı nefret söyleminin kutuplaşma ve hedef göstermesi üzerine işlenmiştir. Dolayısıyla siyasal iktidar, bu cinayetin ortağıdır; azmettiricisidir. Hesap soracağız. Siyaseten hesap soracağız, sandıkla soracağız" diye konuştu. 

BARO BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Deniz Poyraz davasının ertelenmesinin ardından adliye önünde basın açıklaması yapıldı. İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, yargılamanın Şakran yerleşkesindeki duruşma salonunda devam edilmesine yönelik karara tepki göstererek, "Bu konu ilk duruşmada da gündeme geldi ve bugün yine bu konuyla karşılaştık. Katılanları duruşma salonuna getiren jandarma, mahkeme heyetinin önünde katılanı tokatlarken, buna sessiz kalan bir mahkeme heyeti vardı. Yargılama süresince avukatları duruşma salonundan uzak tutmak için ne gerekiyorsa yapıldı. Deniz Poyraz için adalet istiyoruz. Yalnızca Deniz'in görünen katilini değil o katile silah veren eli, azmettireni, o katili yollayanı da bulmak istiyoruz. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi. (DHA)

 
Acılı annenin adalet feryadı!
 
Kara rapor: İzmir’de kaç işçi hayatını kaybetti?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Acılı annenin adalet feryadı!
İzmir'de kaldırımda oynarken ehliyetsiz Arzu Döş'ün (39) otomobiliyle ...
HSK'dan Yargıtay'a 10 yeni üye seçimi
Hakim ve Savcılar Kurulu, Yargıtay'a 10 yeni üye seçti.
Tire'nin beledi dokumasını öğrenmek için ABD'den İzmir'e gelip tezgah başına geçti
ABD'de moda tasarımı üzerine yüksek lisans yapan 23 yaşındaki Kyra Zapf, ...
 
İzmir'de yasa dışı geçiş operasyonu: 5 tutuklama!
İzmir'in Seferihisar ilçesinde yasa dışı yolla yurt dışına çıkış hazırlığı ...
İzmir'in o bölgesi 'resmen' koruma altında!
Dikili ilçesi Merdivenli Mahallesi Manastırtepe (Seyrettepe) mevkii, 1. ...
Silahlı kavga dehşeti: Arada kalan babasını da vurdu!
Bayraklı ilçesinde, kavga ettiği kişilere tabanca ile ateş açan bir şüpheli, ...
 
Schengen'de reform çağrısı kabul edildi!
Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği üyesi ülkelere gitmek için aldığı ...
Sosyal medya teklifi: 1 madde daha kabul edildi
Basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemenin 1 maddesi ...
İzmir açıklarında 38 hayat kurtaran operasyon
İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri