POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Karamollaoğlu'ndan flaş genel başkanlık açıklaması!
Karamollaoğlu'ndan flaş genel başkanlık açıklaması!
Fenerbahçe Beko kaybetti: Maç sonu arbede!
Fenerbahçe Beko kaybetti: Maç sonu arbede!
Beşiktaş ve Çaykur Rizespor'dan 5 gollü maç!
Beşiktaş ve Çaykur Rizespor'dan 5 gollü maç!
Erzan hakkında iki yeni iddianame: Pazarcı çift detayı!
Erzan hakkında iki yeni iddianame: Pazarcı çift detayı!
22 Nisan 2024 Pazartesi - 09:22

Depremzedeleri üzecek 'emsal' kararı sonrası ŞPO'dan açıklama!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki depremzedeler için verdiği emsal artışı kararının 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi sonrası Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi konu ile ilgili bir açıklamada bulundu.

Depremzedeleri üzecek  emsal  kararı sonrası ŞPO dan açıklama!

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki depremzedeler için verdiği emsal artışı kararının 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi sonrası Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi konu ile ilgili bir açıklamada bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Ekim 2020’de meydana gelen İzmir depremi sonrası depremzedelerin evlerine kavuşması için aldığı yüzde 20 emsal kararı bir kez daha iptal edildi.

Depremzedeleri üzen kararın ardından Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yaptığı açıklamada kamucu yaklaşım ve bütüncül kentsel politikalar vurgusu yapılırken kararın uygulanması noktasında da ilçe belediyelerine çağrı yapıldı.

Şehir Plancıları Odası'ndan yapılan açıklamanın tamamı şöyle;

30 EKİM 2020 DEPREMİ SONRASINDA HİÇBİR BİLİMSEL ÇALIŞMAYA DAYANMADAN ÇIKARILAN “K KOŞULUNA DAİR USUL VE ESASLAR” TARAFIMIZCA AÇILAN DAVA SONUCU İPTAL EDİLMİŞTİR!

BİLİMİ VE TEKNİĞİ ODAĞINA ALAN BİR YAKLAŞIMLA YAŞANABİLİR VE DİRENÇLİ KENTLER İÇİN MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ!

30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem ile birlikte kentimizi afetler karşısında dirençli kılacak politikaların ve bu politikalara ilişkin uygulama araçlarının tartışılması, kentsel gündemlerin önemli bir parçası olmuştur. Yaşanabilir, güvenli ve sağlıklı kentler bir vatandaşlık hakkıdır. Kamu idarelerinden beklenen de bu doğrultuda anayasamızda da belirtildiği üzere tüm vatandaşların eşit, sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrede yaşaması için görevini yapmasıdır.

YAŞANABİLİR VE DİRENÇLİ KENTLER ANCAK KAMUCU BİR YAKLAŞIM VE BÜTÜNCÜL KENTSEL POLİTİKALAR İLE MÜMKÜNDÜR!

29.03.2021 tarihinde TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak yapılan ortak basın açıklamasında; “ilgili kurumlardan tüm izinleri alarak inşa edilmiş binalarını, gönül rahatlığı ile satın almış vatandaşlarımızın uğradıkları can ve mal kayıplarının kabul edilemeyeceği, tüm yasa ve yönetmeliklere uyarak inşa edilmiş ve ilgili kurumlar tarafından ruhsatlandırılmış binalarda yaşanan her türlü hasarın devlet tarafından koşulsuz karşılanması gerektiğini” ifade ederek kamucu bir yaklaşımın önemini ve gerekliliğini vurgulamıştık.

Ancak tüm bilimsel ve teknik açıklamalarımıza rağmen, yaşanan süreçte güvenli  ve  sağlıklı  kentler üretebilmek  adına;  bütüncül  bir  yaklaşım geliştirilmek yerine parsel ve yapı ölçeğinde dönüşüm projelerine odaklanılmış ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapı ölçeğinde dönüşümü yönlendirmek amacıyla hazırlanan "K" koşulu olarak bilinen "Usul ve Esasların" belirlenmesine yönelik meclis kararı, 1 Mart 2021 tarihinde kabul edilmiştir.

"K" KOŞULU OLARAK YAPILAN UYGULAMANIN ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞINA VE KAMU YARARINA UYGUN OLMADIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTIR!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 01.03.2021 tarih ve 05.196 sayılı kararıyla kabul edilen ve İzmir genelinde 30.10.2020 tarihinde meydana gelen deprem sonucunda 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 01.01.1998 tarihinde yürürlüğe giren “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik” öncesinde ruhsat alarak yapılmış yapılar veya 6306 sayılı Yasa kapsamında “Riskli Yapı Olarak Belirlenen Yapıların Dönüşümüne İlişkin Yapılacak Plan ve Uygulama Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslar”ın iptali istemiyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na karşı açtığımız 2021/737 Esas sayılı davada İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin 01.04.2024 tarih ve 2024/550 sayılı kararı doğrultusunda dava konusu işlem iptal edilmiştir.

İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından yapılan değerlendirmede; uyuşmazk konusu usul ve esasların Jeolojik Etüd, Jeolojik -Jeoteknik Etüd ve Mikrobölgeleme Etüd çalışmalarından elde edilen sonuçlar dikkate alınmadan hazırlandığı ve imar planında belirlenen kat sayısının da üzerinde bir kat sayısının parsel bazında getirildiği, “Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan (K)” sınırları içerisindeki parsellere getirilen ilave kat artışının anılan alan sınırları dışında yer alan parsellerin yararlandırılmaması eşitlik ilkesine aykırı olduğu, uyuşmazlık konusu usul ve esasların teknik ve sosyal altyapı alanlarının yeterliliği kabulü üzerine kurulan sağlıklı kent parçalarından söz etmenin mümkün olmamasına rağmen söz konusu usul ve esasların bu kabul üzerine kurulması hususları dikkate alındığından uyuşmazlık konusu işlemin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve planlamanın eşitlik ilkesine uygun olmadığı” sonucuna varılmıştır.

DAYANAKSIZ KALAN UYGULAMALAR DURDURULMALI VE SONLANDIRILMALIDIR!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 01.03.2021 tarih ve 05.196 sayılı kararına istinaden İlçe Belediyelerince meclis kararı ile belirlenen "Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan (K)" sınırları, bu sınırlar içerisindeki yapı stokunda, mer'i imar planında öngörülmeyen bir yapı ve nüfus artışını sürekli sağlarken, aynı zamanda planlamanın en temel ilkelerinden biri olan eşitlik ilkesinin de ihlal edilmesi anlamına gelmektedir.

İLÇE BELEDİYELERİNE ÇAĞRI: YARGIYA GİDERİZ!

Açmış olduğumuz dava sonucunda, mahkeme Kararı ile "Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan (K)" sınırları uygulaması hükümsüz kalmıştır. İlgili ilçe belediyelerini mahkemenin iptal kararına uymaya davet ediyor ve aykırı bir işlem gerçekleştirilmesi durumunda şehircilik ilkeleri ve kamu yararını gözeterek yasal yollara başvuracağımızı bildiriyoruz.

YAŞANABİLİR VE DİRENÇLİ KENTLER MÜMKÜN!

Kamu kaynaklarının doğru ve etkin bir şekilde kentlerimizi dirençli kılacak uygulamalar için kullanılmasına yönelik kentsel politikaların ve tartışmaların   eksikliği;   doğa   olaylarının   afetlere   dönüşmesine   yol açmaktadır. Kentlerimizi dirençli kılacak politikaları bütüncül bir şekilde ele alarak tartışmak ve mücadele pratiğini oluşturmak zorundayız. Popülist bir anlayışla dar bir alanda, parsel ve yapı ölçeğinde ve sadece piyasa koşulları içerisinde kendi kendine sorunların çözülmesini bekleyen yaklaşımlar yaşanabilir ve dirençli kentler adına çözüm üretemez. Ancak, bu sorunları yenileri ile birlikte geleceğe taşır. Yaşanabilir ve dirençli kentler; kamucu bir eksen benimsemiş, toplumun sosyo-ekonomik dinamiklerini okuyabilen ve bütüncül kentsel politikalar ile bilim ve tekniğin ışığında hareket eden bir yaklaşım ile mümkündür.

 

 

 

 
Bakırçay Havzası'na can suyu olacak hamle!
 
Eşki'den mesaj: Yeşilçam’ın çehresi değişecek
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ARZU 23 Nisan 2024 Salı 05:26

Ozaman sizde elinizitaşın altınakoyun depremyıkmasın bizyıkalımdedinizyüzlercebinayıkıldıyıkılanbubinalarnasılyapılacakbirçıkışyolubulunruhsağlığımızbozuldu

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakırçay Havzası'na can suyu olacak hamle!
118 bin  850 dekar araciye can suyu sağlayacak “Bakırçay Mansap Ovaları ...
Sosyal medya fenomeni ölü bulundu!
Sosyal medya fenomeni, 28 yaşındaki Yağmur Taktaş, ABD'de, kaldığı evde ...
Yerlikaya duyurdu: 8 ilde Bozdoğan-28 operasyonu
8 ilde bölücü terör örgütü (BTÖ) mensubu teröristlerin bahar aylarında ...
 
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
İzmir'de haftanın ilk günü yerel yağmurlar etkili olabilir. Hava sıcaklığının ...
İzmir'de dehşet anları: Eşini ve iki çocuğunu bıçakla rehin adı!
Konak ilçesinde, hakkında kesinleşmiş 14 yıl 6 ay hapis cezası bulunan ...
Galatasaray'dan 4 gollü galibiyet
Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında Pendikspor'u 4-1 mağlup ...
 
Ayrıldığı kız arkadaşının evine çok sayıda yemek siparişi verdi
Balçova ilçesinde bir kişi ayrıldığı kız arkadaşı B.K.'nın adresine kapıda ...
Ünlü Şarkıcı Emir Yeşil hayatını kaybetti
Dolapdere Big Gang grubunun eski solisti Emir Yeşil'den kötü haberl geldi. ...
Tokat'ta 4,1 büyüklüğünde deprem
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Tokat'ın Turhal ilçesinde ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri