POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bir ilde daha ekmeğe zam geldi
Bir ilde daha ekmeğe zam geldi
Dilan Polat'tan cezaevinde intihar girişimi!
Dilan Polat'tan cezaevinde intihar girişimi!
'Organ ticareti' şebekesi çökertildi
'Organ ticareti' şebekesi çökertildi
Nisan ayı enflasyonu belli oldu
Nisan ayı enflasyonu belli oldu
8 Mayıs 2019 Çarşamba - 11:30

Ege'de toplulaştırma seferberliği!

İzmir, Manisa ve Uşak'ta toplam 45 bin 564 hektar arazide tarım arazilerini toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmamalarının devam ettiği bildirildi.

Ege de toplulaştırma seferberliği!

Türk çiftçisini dünya ile rekabet edebilir bir konuma taşıyabilmek için başlatılan Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Projesi Ege Bölgesi'nde devam ediyor. Projelerle çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi hedefleniyor. Projelerle, daha az zaman, iş gücü ve sermaye harcanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmenin de amaçlandığı belirtildi. Bu çervede Devlet Su İşleri'nin İzmir, Manisa ve Uşak'ta yürüttüğü

tarım arazilerini toplulaştırma çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğü kaydedildi. Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğine dikkati çeken DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, bu konuda İzmir, Manisa ve Uşak'ta yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mevlüt Aydın, Aydın  ve İzmir'deki 'Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Projesi'nin Ödemiş ilçesinde Beydağ Barajı Sulaması ile birlikte yürütüldüğüne dikkati çekip, "Toplam 16 bin 994 hektar arazinin şu ana kadar 10 bin 700 hektarlık kısmındaki çalışmalar tamamlandı. 24 mahallede tapu tescilleri bitirilirken, 2 mahallede de yeni parselasyon planları kesin tasdik aşamasına getirildi. 5 mahalledeki çalışmalar ise devam ediyor" dedi.

'MANİSA'DA ÇALIŞMALAR 18 BİN 434 HEKTARDA SÜRÜYOR'

Manisa'daki Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Projeleri'ni 2 ayrı noktada devam ettiğini vurgulayan Aydın, "Akhisar Gördes Sağ Sahil Projesi ile eş zamanlı yürütülen proje, 6 bin 889 hektarlık bir arazide devam ediyor. Yaklaşık 2 bin 700 hektarlık Akselendi Mahallesi'ndeki parselasyon çalışmaları sürerken proje 11 mahalleyi daha kapsayacak. Kırkağaç Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Projesi'nde ise yaklaşık 11 bin 545 hektar arazide devam ediyor. 9 mahalleyi kapsayan projede şu ana kadar 8 mahallede kesin tasdik yapıldı. Kadastro aşamasına gelindi" diye konuştu.

'UŞAK'TA 5 KÖYÜN TAPU TESCİLLERİ BİTTİ'

Uşak Merkez Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Projesi ise 10 bin 136 hektar araziyi kapsadığını vurgulayan Aydın, "10 köyün 5'indeki toplam 4 bin 200 hektar alanda tapu tescilleri tamamlandı. 2 köyde kadastro kontrolleri sürüyor. 1 köyde ise yeni parsel planları kesin tasdiğe hazırlandı" dedi.

'SULAMA YATIRIM MALİYETLERİNDEN TASARRUF SAĞLANACAK'

Aydın, projelerin faydalarını şu sözlerle anlattı:

"Sulama projelerinde, kamulaştırmaya ve arazilerin parçalanmasına mani olmak için, kanalların ve yolların planlanması ve uygulaması, parsel sınırlarına bağlı kalmaktadır. Yani arazi sınırlarından geçirilmektedir. Parseller küçük, şekilleri düzensiz olduğundan kanal boyları gereğinden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmektedir. Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde ise parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri yüzde 90 oranında azalmaktadır."

Arazi toplulaştırma çalışmalarının ekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacağını ifade eden Genel Müdür Aydın, şöyle devam etti:

"Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, toprağından kopması önlenmektedir. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az 2 kat artmaktadır."

 
AASSM'de İlahiler Senfonisi ile sezon finali
 
Selçuk'ta 'sineksiz yaz' harekatı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Ramazan dayanışması
İzmir Büyükşehir Belediyesi paylaşma ve dayanışma geleneği ile bu Ramazan’da ...
Bornova'da tohum-takas şöleni
Bornova Belediyesi'nin ilkini 2012 yılında düzenlediği Tohum Takas Şenliği, ...
Buca’nın balkonları yarışıyor
Buca en güzel balkonunu seçiyor. Buca Belediyesi’nin kentte çevre bilincinin ...
 
Başkan Tugay korucuyu ailelerle buluştu
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Koruyucu Aile Derneği (İZKAD) ...
AK Parti'den CHP'li Başkan'a: Çok borç var... Allah kolaylık versin!
Karşıyaka Belediye Meclisi’nde gündem belediyenin borçları ve YSK tarafından ...
Konak'ta 100.yıla yakışır kutlama
Konak Belediyesi, Büyük Önder, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs ...
 
İzmir'de belediyelerden çarpıcı '23 Haziran' duyuruları
YSK'nın İstanbul seçimlerini yenileme kararının ardından İzmir'in denize ...
Narlıdere'de hızlı çözüm hamlesi: Muhtarlar Masası
Vatandaşlardan gelen şikayetleri dikkate alarak, sorunların en kısa sürede ...
İzmir'de 'Halk Taşıt' uygulamasında ilk hafta raporu: Milyonu aştı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Tunç Soyer'in imzasını taşıyan "Halk ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri