POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Sinan Ateş cinayeti iddianamesinden detaylar!
Sinan Ateş cinayeti iddianamesinden detaylar!
MSB duyurdu: 13 terörist etkisiz hale getirildi
MSB duyurdu: 13 terörist etkisiz hale getirildi
Edanur'un ölümünde İBB çalışanlarına gözaltı kararı
Edanur'un ölümünde İBB çalışanlarına gözaltı kararı
Rusya, Zelenskiy’yi arananlar listesine koydu!
Rusya, Zelenskiy’yi arananlar listesine koydu!
25 Ağustos 2023 Cuma - 12:41

Engelleri dansla aşan proje 10 yaşında!

İzmir Devlet Opera ve Balesinde bale sanatçısı ve koreograf Banu Dağcıoğlu Türkeli'nin öncülüğünde 2013'te başlatılan "Tekerlekli Sandalye Dans Projesi", engelli gençleri sanatla buluşturmayı sürdürüyor.

Engelleri dansla aşan proje 10 yaşında!

İzmir Devlet Opera ve Balesinde bale sanatçısı ve koreograf Banu Dağcıoğlu Türkeli'nin öncülüğünde 2013'te başlatılan "Tekerlekli Sandalye Dans Projesi", engelli gençleri sanatla buluşturmayı sürdürüyor.

Banu Dağcıoğlu Türkeli, 2013 yılında "topluma ilham veren sanatçılar yetiştirmek ve ortopedik farklılığı olan gençleri sanatla buluşturmak" amacıyla proje başlattı. Proje kapsamında oluşturulan dans topluluğuna bugüne kadar çoğunluğu ortopedik engelli 40'a yakın dansçı katkı verdi.

Çalışmalarına Konak ve İzmir Büyükşehir belediyelerinin destekleriyle Kültürpark Evlendirme Dairesi'nde devam eden topluluk üyeleri, engellilere yönelik farkındalığı artırmak amacıyla özellikle çocuk izleyicilere yönelik okullarda ücretsiz gösteriler düzenliyor.

Topluluk üyeleri, yurt içi ve dışında yarışmalara da katılıyor. Üyelerden Yasemin Uğurcan, son olarak 29 Temmuz'da Gürcistan'daki 6. Iveria Diamond Uluslararası Müzik ve Dans Festivali kapsamında düzenlenen yarışmada birincilik, Mehmet Arık-Ece Nazire Tunca ikilisi de "Grand Prix" ödülü kazandı.

"Rol model olmaya, çalışıyoruz"
Proje ekibinde dansçı ve koordinatör olarak görev alan ortopedik engelli Mehmet Arık, AA muhabirine, daha çok okullarda çocuklara yönelik etkinliklere katıldıklarını söyledi.

Çocuklara dansla "çevresindeki sorunlar karşısında çözümün bir parçası olmayı" anlattıklarını dile getiren Arık, "Biz bunun için biraz rol model olmaya, bu yolları göstermeye çalışıyoruz. Dans edilebildiğini, spor yapılabildiğini, sanat yapılabildiğini gösteriyoruz." dedi.

Tekerlekli sandalyeyi danslarında kullandıkları bir aksesuar olarak gördüklerini kaydeden Arık, "Biz burada dans ediyoruz, sanat yapıyoruz. Tekerlekli sandalyede de bunun olabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Yani sandalyenin bizim için sadece bir aksesuardan ibaret olduğunu ve bununla dans da edilebileceğini gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

Her davete ücretsiz katılmaya çalıştıklarını belirten Arık, tek isteklerinin kendilerine ulaşım imkanlarının sağlanması olduğunu kaydetti.

"Herkese sanatla uğraşmayı öneriyorum"
Projede 5 yıldır yer alan 42 yaşındaki ortopedik engelli Yasemin Uğurcan, gruptaki dansçı arkadaşının tavsiyesiyle provalara katıldığını ve bir daha topluluğu bırakamadığını anlattı.

Farkındalık yaratmak amacıyla dans gösterileri yaptıklarını belirten Uğurcan, "Dans benim için müziğin hissettirdiği duyguları ifade etme yolu." dedi.

Projede herkesin gönüllü yer aldığını dile getiren Uğurcan, "Sevdiğiniz bir şey yaptığınızda yorulmuyorsunuz. O yüzden hiç yorucu değil. İnsanlara sanatın herhangi bir dalıyla uğraşmalarını öneriyorum, özellikle de çocuklara." diye konuştu.

"Çok etkilendim, işin parçası olmayı istedim"
Grup üyelerinden 21 yaşındaki Ece Nazire Tunca, 9 yıldır dans ettiğini, konservatuvarda öğrenci olduğunu belirtti.

Engelli olmamasına karşın projede yer almayı çok istediğini söyleyen Tunca, "Projenin temsilini izlemeye gitmiştim ve orada gerçekten bu ekibin içinde olmak, bu işin bir parçası olmak istedim. Ben de dans etmek, bir şeyler öğrenmek istedim. Öyle olunca öğretmenime rica ettim. Beni de bu ekibe seve seve dahil etti." dedi.

Tunca, uluslararası bir alanda ülke adına ödül almanın mutluluğunu ekip olarak yaşadıklarını kaydederek, "Bu projenin konusu açıldığında benim gerçekten söyleyecek sözüm çok kalmıyor. Tek diyeceğim şey, gelin izleyin, bizim duygularımıza ortak olmanızı çok istiyorum." ifadelerini kullandı. (AA)

 
Başsavcılıktan 'hırsızlar serbest bırakıldı' iddiasına yalanlama!
 
Kemalpaşa'da belediyeden denizle 'özel' buluşma!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaleiçi’nde 90’lar rüzgarı esti!
Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen “Kaleiçi Yaz Sohbetleri”nde ...
8 bin 200 yıllık tarihin ilk su kanallarından biri gün yüzüne çıktı!
Bornova ilçesinde kazı çalışmalarının sürdüğü Yeşilova Höyüğü'nde, 8 bin ...
Sanathane’de nostalji geçidi!
Açık hava sineması nostaljisini yeniden yaşatan Konak Belediyesi Sanathane ...
 
Metropolis'in tarihine ışık tutan 2 bin yıllık yazıt bulundu
'Ana Tanrıça Kenti' olarak bilinen Metropolis Antik Kenti'ndeki kazılarda ...
'Canan Fırça Darbeleri' Bornova'da sergiye çıktı
Bornova Belediyesi ev sahipliğinde Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi'nde ...
Edebiyatın kalbi Çeşme'de attı!
Çeşme Belediyesi tarafından 17-20 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen ...
 
İzmir Enternasyonal Fuarı sanatın ve eğlencenin adresi olacak
Bu yıl, İzmir’in “2026 Avrupa Gençlik Başkenti Finalisti” olmasına özel ...
Çocuk Orkestrası'na yeni yetenekler aranıyor!
Narlıdere Belediyesi’nin tüm Türkiye’ye örnek olan projesi, Narlıdere ...
Açık havada sinema keyfi büyük ilgi görüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaz dönemi açık hava sinema gösterimleri ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri