POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özel: Yeni Anayasa yapmanın birinci şartı…
Özel: Yeni Anayasa yapmanın birinci şartı…
Bakan Koca: Saldırgan tutuklandı!
Bakan Koca: Saldırgan tutuklandı!
Bu kez sınıf öğretmenine saldırı
Bu kez sınıf öğretmenine saldırı
Biden ile Trump, kozlarını paylaşacak
Biden ile Trump, kozlarını paylaşacak
11 Ocak 2023 Çarşamba - 08:12

Fiyat sabitleme yayılıyor: Sıra beyaz eşya ve giyimde

Zincir marketlerin fiyat sabitleme kararı sonrası gözler diğer sektörlere çevrildi. Özellikle stok fazlasının bulunduğu sektörlerde stokları eritme yarışı yaşanıyor

Fiyat sabitleme yayılıyor: Sıra beyaz eşya ve giyimde

Zincir marketlerdeki 'fiyat sabitleme' dalga dalga yayılıyor. Özellikle stok fazlasının bulunduğu, gıda, giyim, beyaz eşya, plastik gereçler gibi alanlarda da fiyat artışlarının önümüzdeki günlerde durması bekleniyor.

Uzmanlara göre, marketlerde fiyat sabitleme hareketlerinin arkasında reel ekonominin stok eritme telaşı var. Pandemi ve döviz fiyatlarındaki artışı bahane ederek 2022 başında stok biriktiren, ellerindeki ürünü de fahiş zamla satan, daha sonra akaryakıtın düşmesi, döviz kurunun stabil hareket etmesi, girdi maliyetlerinin inmesine rağmen geri adım atmayan sektörler harekete geçti.

Fitilini zincir marketlerin ateşlediği 'fiyat sabitleme' diğer sektörlere de yansımaya başladı. Halkaya son olarak tekstil sektörü de dahil oldu.

Sabah gazetesinde yer alan haberde görüşlerine yer verilen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, "Zincir marketlerde yaşanan fiyatların sabitlenmesi konusunu bu yıl kendi sektörümüzde de göreceğiz. Fiyat etiketleri üzerindeki artışı bu yıl görmeyeceğiz. İhracatta daralma yaşadık, fiyatları sabit tutarak elimizdeki stoku eriteceğiz" diye konuştu.

Fiyat sabitleme yayılıyor: Sıra beyaz eşya ve giyimde - 1

BEYAZ EŞYA DA GELİYOR

Stok probleminin en ciddi yaşandığı sektörlerin başında özellikle beyaz eşya geliyor. Pandemiden sonra depoları yüksek maliyetlerle dolduran sanayiciler, navlun fiyatları da düşünce telaşa kapıldı. 2023'te TL'de değer artışı beklediklerini belirten Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Talha Özger ise, "Bu yıl işgücü ve enerji girdi maliyetlerimizin belirginleşmesini, TL'nin değerlemesini bekliyoruz" dedi.

"STOKLAR ERİTİLECEK"

İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel de marketlerin fiyatı sabitlemesinin piyasaya olumlu yansıdığını belirterek, "Asgari ücret artışı, Kredi Garanti Fonu'nun devreye girmesi ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeler de olumlu. Bu üçü piyasaya çok ciddi anlamda sıcak para katacak. Alım gücünün artmasıyla beraber esnaf daha çok kazanacak. Aslında fiyat sabitleme ile bu süreç birbirini çok iyi tamamlayacak. O nedenle ben fiyat sabitlemenin hem süresinin uzayacağını hem de yeni sektörleri de kapsayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Fiyat sabitleme yayılıyor: Sıra beyaz eşya ve giyimde - 2

KAPASİTE ARTIŞI DÜŞÜNEN DE VAR

BİR taraftan stok eritme telaşı olurken diğer taraftan kapasite artırmayı düşünen de var. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Güven Karaca küresel piyasalarda birçok firmanın enflasyonist dönemlerde küçülmeye gittiğini, kendilerinin ise kapasite artışı sağlayacaklarını söyledi. Karaca, "2024 yılının ikinci yarısında küresel piyasalarda olumlu gelişmeler olacağını düşünüyorum. O gün geldiğinde optimum kapasite ile talepleri karşılama noktasında hazır olacağız" dedi.

 
İstiklal saldırısında yeni gözaltı!
 
Erdoğan 4 üniversiteye rektör atadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emekli memurlara ilave ikramiye ödenecek
2022'de emekli olan memurlar, ek gösterge düzenlemesiyle ilave ikramiye ...
EBSO'dan İzmir'e 1 yılda 48 milyon liralık hibe proje!
EBSO aralık ayında onaylanan 2 projesiyle, son 1 yıl içerisinde 5 projeyle ...
Kasım ayı işsizlik rakamları açıklandı
İşsizlik geçen yılın kasım ayında yüzde 10,2 olarak gerçekleşti. İşsizlik ...
 
Benzine bu kez indirim geliyor!
Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzin grubunda 63 kuruş ...
1540 dekar araziye can suyu verecek baraj için geri sayım!
Kemalpaşa ilçesindeki Ansızca Barajı projesi için zamanla yarıştıklarını ...
İzmir ülke ekonomisine katkısını artırdı
İzmir Ticaret Odası (İZTO) İş Geliştirme Müdürlüğü tarafından hazırlanan ...
 
CHP'li Beko'dan EYT çağrısı!
EYT'lilere en az asgari ücret kadar aylık bağlansın çağrısında bulunan ...
TESK'ten Cumhurbaşkanı Erdoğan'a EYT mektubu
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
Ege'nin tarım ihracatı ülkenin zirvesinde!
Türkiye 2022 yılında yüzde 15 artışla 34,2 milyar dolarlık tarım ürünleri ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri