POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Meclis'te yeni anayasa mesaisi başlıyor
Meclis'te yeni anayasa mesaisi başlıyor
MSB: 3 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: 3 terörist etkisiz hale getirildi
Dünyada Filistin protestoları yayılıyor
Dünyada Filistin protestoları yayılıyor
Netanyahu'yu tutuklanma endişesi bastı
Netanyahu'yu tutuklanma endişesi bastı
2 Şubat 2022 Çarşamba - 14:10

HDP'den Deniz Poyraz davası açıklaması!

HDP’li Ümit Dede, İzmir il binasında Deniz Poyraz'ın katledilmesi ile ilgili davanın katil zanlısının talebi doğrultusunda İzmir’den alınarak Kayseri'ye taşınmasına dönük bir girişim olduğunu belirtti.

HDP den Deniz Poyraz davası açıklaması!

Halkların Demokratik Partisi Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Deniz Poyraz davasına ilişkin partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Dede, HDP’nin İzmir il binasına yönelik saldırının yapıldığı günden itibaren İzmir Valiliğinin, İzmir’deki kolluk güçlerinin ve soruşturmayı yürüten savcının ciddi ihmallerinin olduğunu ve olayın bütün gerçekliğiyle açığa çıkması için değil gerçekliği örtmek için çaba içinde olduğunu ifade ettiklerini hatırlattı.

“DAVANIN KATİLİN TALEBİ DOĞRULTUSUNDA İZMİR’DEN ALINARAK KAYSERİ'YE TAŞINMASINA DÖNÜK BİR GİRİŞİM OLDUĞUNU ÖĞRENDİK”

HDP’li Dede, “İki gün önce dosyaya giren bir yazışmadan Deniz Poyraz Davasının şimdi de katilin talebi doğrultusunda İzmir’den alınarak Kayseri'ye taşınmasına dönük bir girişim olduğunu öğrendik” dedi.

“Katilin bu talebinin dikkat çeken iki yönünü vurgulamak gerekiyor” diyen Dede, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer katil can güvenliğiyle ilgili bir tehlike görüyorsa, prosedür olarak İzmir Valiliğine veya savcılığa başvurabilir ya da mahkeme aracılığıyla talebini iletilebilirdi ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine bu talebini iletmiştir. Bunun üzerine CİMER, Adalet Bakanlığını harekete geçirmiş ve Adalet Bakanlığı da İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Valilikten katilin can güvenliği ve davanın selameten yürütülmesi konusunda görüş istemiştir.

Yakın tarihten bildiğimiz örnekler var. Toplumsal davalarda, siyasi davalarda, ırkçı katliamların davalarında, davalar olayın gerçekleştiği yerlerden alınarak başka illerde görüldü. Bu tür davalarda cezasızlık politikasının bir parçası olarak davayı başka illere kaçırma girişimleri oldu. Ali İsmail Korkmaz Eskişehir'de katledildi ama dava Kayseri'ye taşındı, sonuçta polis memuruna 7 aylık ceza verildi. Uğur Kaymaz'ın davasının Mardin’de görülmesi gerekirken, dava Eskişehir’e taşındı ve polisler beraat etti. Bir kez daha altını çizmek istiyoruz; Deniz Poyraz Davasının başka bir yere taşınmak istenmesi katilin arkasındaki güçlerin ve bu siyasi cinayetin gerçekliğinin ortaya çıkmasını engelleme girişimidir.”

“MAHKEME KATİLİN LAKAYT TAVIRLARINA KARŞI TAVIR ALMAMIŞTIR”

Ümit Dede, “Yargılamanın birinci ve ikinci duruşmalarında katilin can güvenliğini tehdit edecek ya da yargılamayı engelleyecek bir olay yaşanmış değil. Elbette katilin tahrik eden tavır ve söylemleri, acısı hala taptaze olan aile ve bizler açısından bir tepki ile karşılanmıştır. Ancak mahkeme heyetinin katilin bu lakayt tavırları karşısında tavır almaması da bu gerginliklerin yaşanmasının bir diğer sebebi olmuştur. Yargılama salonunun kapasitesinden dolayı duruşmaya katılanların yüzde 80’i avukattır. Avukatların bulunduğu bir ortamda yargılamanın etkileneceğini ya da avukatların adil bir yargılama gerçekleşmesinin önüne geçeceğini iddia etmek kabul edilebilir değildir” diye konuştu.

“DAVANIN TOPLUMDAN KAÇIRILMASI ALENİYET İLKESİNİN BOŞA DÜŞÜRÜLMESİDİR”

Ailenin, avukatların, partinin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bu davada maddi gerçeğin ortaya çıkmasından başka bir arzusu ve emeli bulunmadığını kaydeden Dede, “Adil yargılamanın koşullarından biri aleniyet ilkesidir. Aleniyet ilkesinin sebebi de toplumun yargılamayı takip etmesi, adil yargılama yürütülüp yürütülmediğini bilmek istemesidir. Davanın İzmir’den alınıp toplumdan kaçırılması, bu aleniyet ilkesinin boşa düşürülmesi demektir. İzmir'de yaşayan aile, saldırıdan dolayı mağdur müşteki arkadaşlarımız ve avukatların, onları sahiplenen sivil toplum ve siyasi parti temsilcilerinin İzmir dışında davanın görülmesi durumunda davayı takip edemeyeceklerini düşündüğü için bu talepte bulundu katil” ifadelerini kullandı.

“DENİZ POYRAZ DAVASININ İZMİR’DEN KAÇIRILMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Bu konuda hem hukuki girişimleri sündüreceklerini hem de toplumsal olarak gereken tüm çabayı sarf edeceklerini dile getiren Dede, “İlk günden bizimle yürüyen ve dayanışmasını eksik etmeyen barolara, siyasi partilere ve sivil toplum örgütlerine çağrımızdır; Deniz Poyraz Davasının İzmir’den kaçırılmasına hep birlikte müsaade etmeyelim” dedi.

Ümit Dede, “Onur Gencer’in davanın özellikle Kayseri'ye naklini istemesine ilişkin bir değerlendirmeniz var mı?” sorusuna, “Onur Gencer elbette Kayseri’yi özellikle istemiştir. Bildiğiniz üzere Kayseri Cumhur İttifakının en yüksek oranda oy aldığı bir yerdir. Bu tercih bununla ilgili olabilir” yanıtını verdi. 

Dede, “Davayı Kayseri’ye alma talebi davaya katılımı azaltmak veya engellemek için bir girişim olabilir mi?” şeklindeki soruya ise, “Elbette bu yönü de göz ardı edilemez. Aile, avukatlar, partimiz temsilcileri ve sivil toplum temsilcilerinin davanın Kayseri’ye alınması durumunda orada neyle karşılaşacağını bilemeyiz ama davayı zorlaştıracaktır. Bu davanın başka bir kente taşınmasını gerektirecek bir sebep yoktur. Talebin sebebinin davanın üstünü örtmek ve karartmak olduğunu düşünüyoruz” diye yanıt verdi. (Gerçekgündem)

 
Karşıyaka'da filede iki takviye birden
 
Başkan Oran koronavirüse yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'de yas günü: Eski Vekil Aksoy'a veda...
Ocak ayının son günü yaşamını yitiren CHP Eski MYK Üyesi ve İzmir Eski ...
Purçu'dan engelli bireyler için önemli teklif!
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, engelli bireylere aylık bağlanmasında, ...
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı belli oldu
TBMM Anayasa Komisyonu'nda, Adalet Bakanlığı'na atanan Bekir Bozdağ'dan ...
 
''Her eser ve hizmetin altında bizim imzamız vardır''
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hafta sonunda Trabzon’da “Gençlik Buluşması” ...
Kılıçdaroğlu'ndan 6 milyarlık yolsuzluk iddiası!
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 6 milyar liralık yolsuzluk iddiası ile ...
"İktidar dar gelirliyi kar altında bıraktı!"
Art arda gelen zamlar nedeniyle vatandaşın kış şartlarında zor günler ...
 
Bahçeli'den İmamoğlu çıkışı: Affını talep etmeli!
Partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ...
HDP'li Buldan'a İzmir'deki duruşmadan soruşturma: Dosya Ankara'ya gitti!
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın, Deniz Poyraz'ın partisinin il binasına ...
CHP'li Özkan'dan akaryakıta zam duyurusu!
CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, benzine ve motorine yeni zammın beklendiğini ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri