POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Fenerbahçe'ye şampiyonluk yarışında ağır darbe!
Fenerbahçe'ye şampiyonluk yarışında ağır darbe!
Kabine sonrası kritik başlıklarda önemli mesajlar!
Kabine sonrası kritik başlıklarda önemli mesajlar!
Siyasette yumuşama dönemi: Özel'den Bahçeli ziyareti
Siyasette yumuşama dönemi: Özel'den Bahçeli ziyareti
UEFA'dan Halil Umut Meler'e yarı final görevi
UEFA'dan Halil Umut Meler'e yarı final görevi
26 Nisan 2024 Cuma - 10:10

İZTO Başkanı Özgener: Asgari ücret normalleşmeli!

İzmir Ticaret Odası (İZTO) meclis toplantısında kafe ve restoranların boykot edilmesine yönelik çağrıyı değerlendiren İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener asgari ücret ile ilgili de önemli bir çıkışa imza attı.

İZTO Başkanı Özgener: Asgari ücret normalleşmeli!

İZTO nisan ayı olağan meclis toplantısı İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz idaresinde gerçekleştirildi. Toplantıda 2021-2022 yılı vergilendirme döneminde, İzmir'de gelir ve kurumlar vergisinde rekortmen oda üyelerine plaket verildi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Foça Belediye Başkanı olarak seçilen İZTO Meclis Üyesi Saniye Bora Fıçı'ya nazar boncuğu hediye etti.

'ASGARİ ÜCRETİN DİĞER MALİYET VE ÜCRETLERE GÖRE NORMALLEŞMESİ GEREKİYOR'

Toplantıda konuşan Mahmut Özgener, asgari ücretin seyrinin önümüzdeki günlerde en önemli gündem maddeleri olduğunu aktararak, "Sanayide üretim devamlılığı ve enflasyonla mücadele açısından asgari ücret kararı belirleyici olacaktır. Tahsis etkinliğinin azalmasında ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmada, asgari ücretin 2023 başından 2024 başına yüzde 100 civarında artmasının etkenler arasında yer aldığını görüyoruz. Asgari ücretin 540 dolar civarında olması, ülkemizde şu ana kadar belirlenmiş en yüksek seviye. İşverene maliyeti ise yol ve yemek ücretleri de dahil edildiğinde yaklaşık 950 dolar civarında. Bu rakamların, ihracatta rekabet ettiğimiz birçok ülkeden daha yüksek olduğunu vurgulamak isterim. Bu durum ihracat kapasitemiz açısından problem oluşturduğu gibi, biraz önce belirttiğim gibi fiyat belirleme davranışları üzerinde de olumsuz bir etkiye sebep oluyor. İşgücü maliyetleri çok yüksek olduğu için özellikle hizmet sektöründe yüksek fiyat artışları yaşanıyor. Sonuç olarak tüketici seçimlerinde doğru sinyalleri alamıyor. Bu nedenden dolayı, asgari ücretin diğer maliyet ve ücretlere göre normalleşmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

'KREDİ POLİTİKALARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ'

"Zorlu ekonomik şartlar altında bankaların uyguladığı kredi politikaları, POS komisyonları, bankalarca alınan harç ve masraflar, bankalar ile ticari işlemlerde yaşanan problemler daha önem kazanmaya başladı" diyen Özgener, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kapsamda; meslek komitesi üyelerimizin görüşlerini aldık. Meslek komitesi görüşlerinde ağırlıklı olarak; bankaların kredi politikalarının zorlayıcı ve işletmelerin kredi almasını engelleyici nitelikte uygulamaların faiz oranlarının ve komisyonların yüksekliği, blokelerin olması, vadelerin kısa süreli, limitlerinin düşük olması olduğunu görüyoruz. Krediye erişimde sorun yaşayan işletmelerimizin öz sermayeye yöneldiklerini, bankaların kredi faiz oranlarının yüksek olmasına rağmen nakit akışının devam edebilmesi için kredi kullanmak zorunda olduklarını gözlemliyoruz. Bu nedenle; ticari hayatın devamlılığı için kredi politikalarının yeniden gözden geçirilmesi ve kredi faiz oranlarının düşürülmesine yönelik tedbirlerin alınması gerektiğini değerlendiriyoruz."

'ESNAFLARA TANINAN UCUZ KREDİ İMKANI İZTO'YA KAYITLI FİRMALARA DA SAĞLANMALI'

Esnaflara tanınan ucuz kredi imkanının İZTO'ya kayıtlı firmalara da sağlanması ve KOBİ'lere finansman desteğinin verilmesine yönelik çalışmaların yapılmasının elzem olduğunu ifade eden Özgener, “Kredibilitesi ve geçmişten devreden limiti olan şirketlere kredi kullandırımı yapılırken 'kredi tahsis ücreti' adı altında binde 2,5'a denk gelen bir masraf alınıyor. İlgili giderin bir nebze aşağı çekilmesi gerektiği fikrindeyiz. Zorlu ekonomik şartlarla mücadele eden üyelerimiz bir de boykot çağrıları gibi işini hakkıyla yapanların da cezalandırıldığı yaklaşımlarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Bir haftadır sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen, fahiş fiyat iddiası ile restoran ve kafelere yönelik boykot çağrısı büyüyerek devam ediyor. Bu yöntemle, işini doğru yapan, hakkaniyetle fiyat belirleyen işletmelerin de cezalandırılıyor olmasını doğru bulmuyorum. Fiyatlarını, sunmuş oldukları kaliteli hizmet çerçevesinde makul ölçülerde belirleyen restoran ve kafelerin müşterilerince ayırt edilebileceği kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

'POS KOMİSYON ORANLARI AZALTILMALI'

Perakende sektöründe ödemelerin ağırlıklı olarak kredi kartı ile yapıldığını aktaran Özgener, "Bu nedenle kredi kartlarındaki taksit sayısının azaltılmasının yanı sıra yüksek komisyon oranlarının fiyatlara yansıyarak iç sektörde sipariş miktarını düşürdüğünü, piyasada çek dolaşımını artırdığını, sahte çeklerin de dolaşımda olduğu göz önünde bulundurulduğunda risklerin arttığını görüyoruz. POS komisyon ücretlerinin yüksek olması nedeniyle kredi kartı kullanımı yerine banka transfer işlemi ile fatura kesilmeden ticaret yapıldığını gözlüyoruz. Bununla birlikte FAST limitlerinin 100 ile 250 bin TL'ye kadar yükseltilmesi nedeniyle kayıtlı işlemlerin takibinin giderek daha zor bir hale gelebileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla devletin önemli miktarda vergi kayıpları ile karşı karşıya kalabileceğinden hareketle, kredi kartından muhtemel taksit sınırlamalarının yeniden değerlendirilmesi, kredi kartlarından alınan aidatlarının kaldırılması, hesap işletim ücreti, POS kiralama ücretlerinin düşülmesi, POS komisyon oranlarının azaltılması ve Debit kart komisyonunun kaldırılmasına yönelik düzenleme yapılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

'TEKNOLOJİ YAPISI VE AKILLI KENT OLANAKLARI GELİŞECEK'

İzmir'in bir dijital ve bilim kenti olarak gelişmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiğini ifade eden Özgener, "20 Nisan tarihli Resmi Gazete kararı ile Kuzey İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin hayata geçirilmesi de bu değerlendirmemi teyit ediyor. Çiğli Balatçık'ta oluşturulacak İzmir'in 5. Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin ülkemiz ve kentimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bu sayede kentimizin katma değerli üretim ile teknoloji yapısının ve akıllı kent olanaklarının gelişeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

'İZMİR'İN POTANSİYELİNİ ORTAYA KOYMAYI PLANLIYORUZ'

Sağlık turizmi ile ilgili mayıs ayı içerisinde bir çalıştay düzenleyeceklerini belirten Özgener, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektör paydaşları, kentimizin hastane ve kıymetli doktorlarıyla bir araya gelerek İzmir'in potansiyelini ortaya koymayı planlıyoruz. Özellikle nisan ve mayıs aylarından itibaren direkt uçuşların artmasının özellikle sağlık turizmini olumlu yönde etkileyeceğini inanıyoruz. İzmir'in turizmin her bir alt dalından aldığı payı artırmak için yönetim kurulumuz ve sektörle ilgili meslek komitelerimizin katkılarıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz."

3 MAYIS'TA İZMİR E-İHRACAT ZİRVESİ DÜZENLENECEK

3 Mayıs'ta Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya'nın katılımıyla İzmir E-ihracat Zirvesi düzenleneceğini aktaran Özgener, “Bakanlık yetkilileri ile alanında önde gelen sektör temsilcileri ülkemizin e-ihracat politikalarının yanı sıra yeni nesil teknolojilerin ve yapay zekanın e-ticarette kullanım alanları, e-ihracatın getirdiği fırsatları ve bu alandaki en iyi uygulamaları aktaracaklar" diye konuştu.(DHA)

Etiketler:
 
Yeni dönemin ilk İEKKK toplantısı... Tugay: Bunu aşmamız gerekiyor!
 
İzmir'in 'istenmeyenleri' kiralardan şikayetçi: 12 ay yaşayanlar var!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: Türkiye sahalara döndü!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye sahalara döndü. Son yıllarda ...
Sektör 30. Marble'ı beklemeye başladı
Türkiye doğal taş ihracatının can damarı Marble İzmir – Uluslararası Doğaltaş ...
ESİAD'da yeniden Sibel Zorlu dönemi
Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nde yönetim kurulu başkanlığı ...
 
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Piyasaların kilitlendiği faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası, politika ...
İndirim pompaya yansıdı: İşte yeni motorin fiyatı
Motorinin litresine gece yarısından itibaren 1,17 lira indirim geldi. ...
Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında!
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün nisan ayı faiz kararını açıklayacak. ...
 
Yarın geçerli olacak: Motorine indirim geliyor!
25 Nisan 2024 Perşembe gününden geçerli olmak üzere motorine 1 lira 17 kuruş indirim bekleniyor.
Şimşek: Türkiye'ye çok güçlü bir ilgi var!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, yatırımcıların Türkiye'ye büyük ilgi gösterdiğini ...
Motorine bu kez indirim geliyor!
25 Nisan 2024 Perşembe gününden geçerli olmak üzere motorine 1 lira 40 ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri