POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kurallara uymayan oto galerilere rekabet cezası
Kurallara uymayan oto galerilere rekabet cezası
Bakan Yerlikaya'dan 1 Mayıs için Taksim açıklaması!
Bakan Yerlikaya'dan 1 Mayıs için Taksim açıklaması!
MHP'den anayasa önerisi: Halk oylaması vurgusu!
MHP'den anayasa önerisi: Halk oylaması vurgusu!
Yunan taraftarlardan Fatih Terim'e tepki
Yunan taraftarlardan Fatih Terim'e tepki
6 Kasım 2020 Cuma - 11:24

İzmir'de 'az hasarlı' paniği: ''Oturabilirsiniz ama yıkılmaz diyemem!''

İzmir’de az hasarlı olarak raporlanan evlerin sakinleri büyük bir tedirginlik yaşıyor. Bu şekilde raporlanan Nazlı apartmanı sakinlerinden Yurdanur Civan, “Bize ‘Girip oturabilirsiniz ama yıkılmaz diyemem’ dediler” derken, Semanur Teker ise “Evimin kolonları patladı, girilecek gibi değil… Yazıklar olsun” sözleriyle isyan etti.

İzmir de  az hasarlı  paniği:  Oturabilirsiniz ama yıkılmaz diyemem!

İzmir merkez üssü Seferihisar olan 6.6 şiddetindeki depremle sarsıldı. Kent 114 kişinin yaşamını yitirdiği depremin yaralarını sarmaya devam ediyor. Evleri yıkılan ya da ciddi sayıda hasar alan binlerce insan çadır kentlerde yaşama tutunmaya çalışırken, hasar tespit çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son açıkladığı verilere göre İzmir’de 214 acil yıkılacak ağır hasarlı bina tespit edilirken, orta hasarlı 201 ve az hasarlı da bin 431 yapı bulunuyor. Çalışmalar kapsamında uzman ekipler tarafından az hasarlı tespiti yapılan ve ‘oturabilir’ raporu verilen evler tartışmaları ve tedirginlikleri de beraberinde getirdi. Deprem şokunun ardından evlerindeki hasar nedeniyle yaşamı dışarıda geçiren çok sayıda insan bu raporlara rağmen kabus yaşadıkları ve çatlaklar içindeki hanelerine dönmek istemiyor.

İzmir’de depremin merkezi Bayraklı ilçesindeki Mansuroğlu Mahallesi’nde bulunan Nazlı Apartmanı da ‘az hasar’ raporlanan bu binalardan biri… 8 katlı binanın 3.katında oturan Yurdanur Civan içinde bulundukları çaresizliği “’Girip oturabilirsiniz ama yıkılmaz diyemem’ dediler. Biz de ‘Siz olsanız çocuklarınızla bu evde oturabilir misiniz?’ diye sorduk. Tabiî ki cevap veremediler. Bu konuya acilen bir çözüm bulunmasını istiyoruz” sözleriyle anlattı. Aynı apartmanda oturan Semanur Teker ise, “Evimin tüm duvarları kolonları patladı. Apartman asla girilecek gibi değil. İlla apartman yıkılıp enkaz altında kalsaydık mı ağır hasarlı raporu vereceklerdi. Yazıklar olsun” diye konuştu. Mansuroğlu Mahallesi’nde bir başka az hasarlı raporu verilen apartmanın sakinlerinden Pelin Kıpçak da “Bornova bizim evimiz ama umarım mezarımız olmaz. Tespitlerin ardından ‘hasarsız’ denilen rapora itiraz ettik yeniden gelip bakacaklar” ifadelerini kullandı.

OTURABİLİRSİNİZ AMA YIKILMAZ DİYEMEM
Depremden önce ailesiyle birlikte 8 katlı Nazlı Apartmanı’nın 3’ncü katında oturan Yurdanur Civan, “Evimiz daha önceki depremlerde herhangi bir hasar almamıştı. Ama son depremde hepimiz çok büyük bir korku yaşadık. Binamız oturulabilecek durumda değil. Depremin ardından görevliler gelip ‘çekiçle’ evin durumuna baktılar. Evin oturulabilir olduğuna dair bir karar verdiler. ‘Girip oturabilirsiniz ama yıkılmaz diyemem’ dediler. Biz de ‘Siz olsanız çocuklarınızla bu evde oturabilir misiniz?’ diye sorduk. Tabiî ki cevap veremediler. Bu konuya acilen bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Tüm apartman sakinleri çok mağdur durumda. Herkes ayrı bir yere dağıldı. Perişan haldeyiz” dedi.

EVİMİN KOLONLARI PATLADI
Aynı apartmanda oturan Semanur Teker ise, “Apartmanımız adeta enkaz halinde. Evimin tüm duvarları kolonları patladı. Kısacası ölüyorduk… Duvardan duvara savrulduk. 1 yaşında kızım var, dolaplar üstüne düşüyordu. Zaten yürünecek halde değildi. Emekleyerek gittim o kadar sallandı ki kapıdaki portmanto düştü. Kapıyı kilitledi. Çok etkilendik benim evimin duvarları patladı. Bütün eşyalarım enkaz altında. Asla apartman girilecek gibi değil. Belediyeden geldiler kolonlara çekiçle vurup hafif hasarlı dediler. İnsan canı bu kadar değersiz olmamalı. Deprem biraz daha devam etseydi apartmanımız kesinlikle yıkılacaktı. Kesinlikle hafif hasarı kabul etmiyoruz canımız bu kadar ucuz değil. İlla apartman yıkılıp enkaz altında kalsaydık mı ağır hasarlı raporu vereceklerdi. Yazıklar olsun” diye konuştu.

UMARIM MEZARIMIZ OLMAZ
Mansuroğlu Mahallesi’nde oturan bir başka apartman sakini Pelin Kıpçak da hasarlı binalarına verilen ‘oturulabilir’ raporuna itiraz ettiklerini söyleyerek, “Binanın yapımına 1986 yılında başlanmış. 1992 yılında temelden girenlere anahtar teslimi yapılmış.  Biz 1993 yılından beri bu binada oturuyoruz. Yani 99 depreminden önce yapıldığı için deprem yönetmeliğine göre yapılmış değil. Hasar tespitinde hiçbir örnek alınmadı. Binadan kolonlardan kirişlerden hiçbir test yapılmadan bu rapor verildi! Bizim itirazımız zaten buna! Binadaki gerçek hasar ne bilmiyoruz. ‘Bütün Bornova’ya yetişemeyiz test yapmaya vakit yok’ dediler. Tanıdıklarımızın binaları için de sadece ‘bakılarak’ tespit yapıldığını öğrendik. Tek bizim binamız değil yani… Mansuroğlu Mahallesi’nde, Bornova ve Bayraklı’da bir sürü bina için durum böyle. Bornova bizim evimiz ama umarım mezarımız olmaz. Tespitlerin ardından ‘hasarsız’ denilen rapora itiraz ettik yeniden gelip bakacaklar” ifadelerini kullandı. (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)

 
Çiğli'nin kişisel bakım birimi deprem bölgesinde
 
Bakan Selçuk'tan asgari ücret açıklaması
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Aynı durum bizede dediler 20 Kasım 2020 Cuma 03:08

Karşıyaka Bahariye mah. 1716 sokak no:351 arzu apartmanında oturuyoruz 1. Kattan 5. Kata apartmanın her dairesinde hasar var bazı daireleri sadece tuğladan ibaret odalar merdiven altlarında boydan boya yarık ve bizim Binamız 1967 yapımı 53 yaşında bu zamana kadar ilk kez hasar gördük ama yıkılmak üzereydi apartman girişinde 1 kattaki dairenin salonu bile gözükmüş duvardan az hasarlı verdiler ama devletten destek hiçbir yerden alamadık ama apartmanımızı ailelerimizin çocukların güvenliği için boşalttık mağduruz

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Peyzaj Mimarları Odası'ndan 'acil toplanma yerleri' çağrısı
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi tarafından hazırlanan İzmir ...
Depreme ameliyatta yakalanan doktor o anları anlattı
Pandemide canla başla çalışmayı sürdüren sağlıkçılar, İzmir depreminde ...
Bakanlıktan 'İzmir depremi' açıklaması: O paylaşımları yapanlar tutuklandı!
İçişleri Bakanlığı, 'İzmir ve çevre illerde meydana gelen deprem üzerinden ...
 
'Süt banyosu'na ilginç savunma: Temel hedef...
Konya'da bir çalışanın kazan içinde süt banyosu yaptığı süt toplama merkezinden ...
Jandarmada FETÖ operasyonu: 89 gözaltı kararı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün Jandarma Genel Komutanlığındaki ...
Bayraklı'da o binaların yıkılacağı 11 yıl önceden belliymiş!
Bayraklı’da 2009 yılında yapılan yapı stoğu araştırmasında 3 pilot bölgede ...
 
İzmir'de deprem soruşturmasında 7 tutuklama
Merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi açıkları olan 30 Ekim'deki depremde ...
İzmir deprem kurbanlarını andı
İzmir'deki depremde hayatını kaybedenler için anma töreni düzenlendi.
Bakanlıktan yeni corona virüs denetimleri genelgesi
Genelgeye göre, denetimlerin daha etkin yapılması için vatandaşların yoğun ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri