POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İngiliz aktör Bernard Hill hayatını kaybetti
İngiliz aktör Bernard Hill hayatını kaybetti
Bakan Fidan'dan iki devletli çözüm çağrısı
Bakan Fidan'dan iki devletli çözüm çağrısı
Herkes şaştı! Ölümden kıl payı kurtuldu
Herkes şaştı! Ölümden kıl payı kurtuldu
Köpeklerden çocuklara bir saldırı daha
Köpeklerden çocuklara bir saldırı daha
19 Ekim 2018 Cuma - 16:36

İzmir'de dev yatırım açıldı! Erdoğan: Türkiye'nin en büyüğü!

Star Rafinerisi Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Bu rafineri Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesidir. Bu şekilde petrol ürünleri ithalatında her yıl 1,5 milyar dolar civarında tasarruf edilmesi, petrol ürünlerinde dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor" dedi.

İzmir de dev yatırım açıldı! Erdoğan: Türkiye nin en büyüğü!

İZMİR - SOCAR STAR Rafineri Açılış Töreni İzmir'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından yapıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Sözlerimin hemen başında Azerbaycan'ın 18 Ekim Bağımsızlık Günü'nü tebrik ediyorum. STAR Rafinerisi'nin açılışıyla Azerbaycan'la dünyaya örnek teşkil eden ilişkilerimizi bir adım öteye taşıyoruz. STAR Rafinerisi ile Azerbaycan'la kardeşlik ilişkilerimizin stratejik boyutunu daha da güçlendirmiş oluyoruz. Bu tesis enerji alanındaki dayanışmamızı güçlendirmek için uzun süredir yaptığımız çalışmaların en önemlilerinden biridir. Türkiye ile Azerbaycan'ın öncülüğünde hayata geçirdiğimiz her proje, ülkelerimizin bölgesel güç olma vasfını tahkim etmektedir. Uluslararası toplumun Karabağ meselesi başta olmak üzere dünyada ortaya çıkan haksızlıklara 'dur' demesini bekliyoruz.

(Doğu Akdeniz'deki gerginlik) Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarına yönelik tek taraflı oldubittiler gibi başarısızlığa mahkum çeşitli girişimlerden üzüntü duyuyoruz. Bu tür dayatmalara karşı cevabımızı hem sahada hem diplomatik alanda en güçlü şekilde vermeyi sürdüreceğiz. (Doğu Akdeniz'deki kaynaklar) Ülkemiz ve kardeşlerimizi yok sayan teşebbüslerin başarı şansı olmadığını eninde sonunda tüm taraflar görecek.

Bu rafineri Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesidir. Bu şekilde petrol ürünleri ithalatında her yıl 1,5 milyar dolar civarında tasarruf edilmesi, petrol ürünlerinde dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor. Türkiye ve Azerbaycan'ın bölgemizin güvenliği ve istikrarının olmazsa olmaz aktörleri olduğu artık herkes tarafından kabul edilmeye başlanan bir gerçektir. Bu iki ülkenin içinde yer almadığı, rıza göstermediği, destek vermediği hiçbir proje hedefine ulaşamaz.''

ALİYEV: TÜRKİYE'NİN GÜCÜ BİZİM GÜCÜMÜZDÜR
Törende Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de bir konuşma yaptı. Aliyev, bu dev yatırımın Türkiye ve Azerbaycan kardeşlik tarihinde önemli bir yerinin bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'ye 3'üncü ziyaretini gerçekleştirdiğini ve kardeş Türkiye topraklarında bulunmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Aliyev, iki ülke arasındaki ilişkinin en yüksek seviyede bulunduğunu ve bunun da asırlar boyu birlikte olan insanlar için doğal olduğunu aktardı. 

Türkiye ile birliğin "sarsılmaz" olduğuna işaret eden Aliyev, Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin de Türkiye olduğunu anımsattı.

İki ülkenin ortaklığının şerefli bir tarihe dayandığını, siyasi ilişkilerin en yüksek zirveye çıktığını, bunun iktisadi alana da yansıdığını vurgulayan Aliyev, şöyle konuştu: "Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği sayesinde dünya çapında büyük bir güce ulaştı. Türkiye dünya çapında söz sahibidir. Bu bizi çok sevindiriyor. Türkiye'nin gücü bizim gücümüzdür. Türkiye bölgede çözümcü rol oynuyor. Türkiye ve Azerbaycan dünya çapında kardeşlik örneği gösteriyor. Ben dünyada 2 ülke tanımadım ki Türkiye ve Azerbaycan kadar bağlı olsunlar. Bu büyük bir servettir. Bunun için büyük yatırımları gerçekleştiriyoruz. Bizim gücümüz birliğimizdir ve bu bizim servetimizdir."

Türkiye ile diğer önemli projeleri de hayata geçirmeye hazırlandıklarını kaydeden Aliyev, "Her proje, bölge için Avrasya için önem taşıyor. Türkiye ve Azerbaycan güçlü siyasi irade gösteriyor. Avrasya'nın enerji ve ulaştırma haritasını çiziyor. Bu yeni haritaların altında bizim imzamız var. Bütün bu projeler büyük maliyet gerektiren projeler. Burada kardeş ülkelerin ekonomisine büyük yatırım yaptık" diye konuştu.

Aliyev, gelecekte iki ülkenin daha da büyük yatırımlar yapacağına inandığını belirterek, Azerbaycan ve Türkiye kardeşliğinin de devam edeceğini sözlerine ekledi.

6.3 MİLYAR DOLARLIK DEV YATIRIM 
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın iştiraki SOCAR Türkiye tarafından inşa edilen "STAR Rafineri"nin açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bugün İzmir'in Aliağa ilçesinde gerçekleştirildi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Bu rafineri Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesidir. Bu şekilde petrol ürünleri ithalatında her yıl 1,5 milyar dolar civarında tasarruf edilmesi, petrol ürünlerinde dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de katılım sağladığı SOCAR Star Rafinerisi açılış töreninde konuştu.



TBMM BAŞKANI YILDIRIM: KARDEŞLİĞİMİZİ ÇOK DAHA İLERİYE TAŞIYACAK! 
TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin işlenmiş petrol ihtiyacının yüzde 25'ini tek başına sağlayan Star Rafineri'nin ezelde başlayan Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini çok daha ileriye taşıyacağını söyledi.

Aliağa ilçesindeki Star Rafineri'nin açılış töreninde konuşan Yıldırım, bugün kardeş iki ülkenin akıl, irade ve güç birliği ile vücuda getirdiği eserin, "yahşi bir dikintinin" açılışını yaptıklarını belirtti.

Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini ebediyete taşıyacak bu ve benzer ortak yatırımlarla iftihar ettiklerini, Bakü-Tiflis-Kars, Bakü-Tiflis-Ceyhan, TANAP, Star Rafinerisi ve buna benzer büyük olduğu kadar stratejik olan bu projelerin sadece Azerbaycan-Türkiye kardeşliğini pekiştirmediğini, aynı zamanda tüm Kafkasların, Orta Asya'nın ve Avrupa'nın enerji tehlikesizliğine de büyük katkı sağladığını kaydeden Yıldırım, ülkelerin ekonomisine büyük katkı yapacak rafinerinin İzmir'e, Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi.

Yıldırım Aliağa yarımadasının İzmir'in, Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olduğuna dikkatini çekerek, iki ülkeyi can ile canan haline getiren bu eseri meydana getirmek için 3 bin mühendis, teknisyen, işçinin yanı sıra 19 bin 500 usta ve çalışanın emekleriyle katkı koyduğunu anlattı.

Yıldırım, şunları kaydetti: "2011 yılında başlanan ve 7 yıl süren bu devasa eser, rafinerimizin petrol işleme kapasitesine yüzde 25'lik ilave kapasite sağlıyor. Türkiye'nin 40 milyon ton petrol ürünü tüketimi var, bunun 10 milyon tonunu bu rafineriden sağlamış olacağız. Bu bakımdan cari açığımızda da 1,5 milyar dolara varan bir katkıyı bu tesis sağlamış olacak. Aileleriyle birlikte 5 bin nüfuslu küçük bir ilçenin geçimini sağlayacak 1 milyar 640 milyon litre akaryakıt depolama kapasitesine sahip. Anlamı 32 milyon 800 bin araca bir seferde 50'şer litrelik akaryakıt koymak demektir. Ülkemizin işlenmiş petrol ihtiyacının yüzde 25'ini tek başına sağlayan rafineri, ezelde başlayan kardeşliğimizi çok daha ileriye taşıyacaktır." 

"İki devlet bir millet anlayışına bir adım daha yaklaştırmıştır"
Dünyanın en büyük sorunlarından birinin çevre sorunu olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:
"Sanayi atıkları, plastik atıklar, baca gazları, kimyasallar, hava, su, toprak giderek daha fazla kirletilmektedir. Bu durum dünyadaki hayatın maliyetini de yükseltiyor. Bu rafinerinin en önemli özelliği de dünyanın en büyük sorunu haline gelen çevre kirliliğini meydana getirmeyecek olması, çevreci bir yatırım olasıdır. Teknolojinin son imkanlarının kullanıldığı bu tesis çevre dostu olarak inşa edilmiştir. Hepimizin övüneceği bu yatırım çevreci yanıyla da ödüle layık bir eser niteliğindedir.

Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinin en önemli tarafını karşılıklı yatırımlar, ticari münasebetler, bölgesel ve küresel enerji, ulaştırma projeleri teşkil ediyor. Kardeşlik hukukunun yanı sıra ekonomik, sosyal, siyasi, kültürel ilişkilerimizin genel çerçevesini karşılıklı faydalarımız teşkil etmektedir. Bu çerçevede iki üLke arasında 1991 yılından itibaren 200'den fazla anlaşma, protokol ve belge imzalanmıştır. Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in teşvik, desteğiyle imzalanan bu anlaşmalar ilişkilerimizi iki devlet bir millet anlayışına bir adım daha yaklaştırmıştır."

Bölge ve dünya ekonomisi için büyük önem taşıyan bu eserlerin, iki ülkenin bu anlayışının bir sonucu olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı, Erzurum Güney Kafkasya doğalgaz boru hattı, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projeleri başarıyla hayata geçirilmiştir. Bakü-Tiflis-Kars projesinde bilfiil çalışmış biri olarak o dönemde her iki Cumhurbaşkanımızın ne kadar büyük engelleri aşma konusunda gösterdiği gayret ve dirayeti hatırlıyorum. TANAP projesi de Türkiye-Azerbaycan gücüne güç katacak bir şekilde tamamlanmıştır. Bu açılış töreni önemli bir yıl dönümüne denk geliyor. Bu yıl kardeş Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsız devlet olarak tarih sahnesinde yer alışının 100. yılıdır. Ne güzel bir tevafuk ki Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ilk bağımsızlığının 100. yıl dönümü hayranlık uyandırıcı ortak bir eserle Star Rafinerisi ile taçlandırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, bu yatırımın ne ilk ne de son olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı: "Hatıralarımız hep canlı duracak, ama ilişkilerimiz hatıralardan ibaret olmayacak. Aramızdaki muhabbeti müşahhas hale getirmek için karşılıklı münasebetlerimiz, yatırımlarımız daha artacaktır, her iki ülkenin ekonomisi çok daha güçlü hale gelecektir. Bugün Türkiye'nin Azerbaycan yatırımları 10 milyar dolayına ulaştı. Azerbaycan'ın Türkiye'deki yatırımı 9 milyarı aştı. Bu miktarların önümüzdeki yıllarda 20 milyar doları bulması bir gerçektir, bu rakama ulaşacaktır."

"BU DOSTLUK DÜNYAYA ÖRNEK OLMALI"
Bakan Albayrak, Star Rafineri'nin açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluğu dünyanın örnek alması gerekiyor. Bölgesel ve küresel huzura ne denli büyük katkılar sunulabildiği bu fotoğrafla net şekilde görülüyor. Biz bu kardeşliği hep birlikte koruyacağız. Türkiye büyük ve güçlü Türkiye idealine emin adımlarla ilerliyor. Spekülatif atak ve dalgalanmaları geride bıraktık. Son 1 ayı aşkın sürede Türkiye, makroekonomik göstergelerde en pozitif performansı sergileyen ülkelerin başında geliyor."

BAKAN DÖNMEZ: CARİ AÇIĞIMIZIN YILLIK 1,5 MİLYAR DOLAR AZALMASINA KATKI SAĞLAYACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, "Bölgedeki gücümüzü kardeşlikle büyüteceğiz. TANAP hem ülkemizin hem de Avrupa'nın enerji Arz güvenliğine katkı sağlıyor. Türkiye ekonomisine duyulan güven bugün SOCAR'ın yatırımıyla bir kez daha kanıtlandı. STAR Rafineri, Türkiye’nin işlenmiş petrol ihtiyacının dörtte birini karşılayacak. Bu da cari açığımızın yıllık 1,5 milyar dolar azalmasına katkı sağlayacak. Türkiye Azerbaycan ilişkisi tarih boyunca dünyaya örnek olmuştur" dedi.

- Türkiye'de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırımı olan STAR Rafinerisi, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde son yıllarda gerçekleştirilen en büyük petrol operasyonları arasında yer alıyor. 

- İzmir Aliağa'daki PETKİM kampüsü yanında 2011 yılında inşaatına başlanan rafineri, 2 bin 860 dönüme yayılan 3 iskelesi ve 20 üretim tesisiyle bir organize sanayi bölgesiyle aynı büyüklüğe sahip.

- Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli tesis, zorlu coğrafi yapı nedeniyle 3 teras üzerine kuruldu. Yapımında 17 milyon metreküplük hafriyat çalışmasının yapıldığı rafineride 250 bin ton ile yaklaşık 20 Eyfel Kulesi yapacak kadar çelik, 400 bin metreküp ile küçük bir kasaba kuracak kadar beton ve Türkiye'yi 4 kez dolaşacak uzunlukta kablo kullanıldı.

EN BÜYÜK YÜK TRANSFERİ
STAR Rafineri'nin yapım süreci, aynı zamanda Türkiye'de elleçlenen en büyük yükün transferine de sahne oldu. Tesis için getirilen bin 200 ton ağırlığındaki tek parçalı reaktör, 2 bin tonluk vinç marifetiyle toplam 2 ayda monte edilerek devreye alındı.

Türkiye'de ilk kez rafineri petrokimya entegrasyonunu kuran tesis, toplam yaklaşık 6,3 milyar dolara mal oldu.

İnşaatında ortalama günlük 10 bin işçinin çalıştığı tesiste geçen yıl kasım ayında bu rakam 19bin 500'e yükseldi. Tesis açıldıktan sonra ise rafineride doğrudan bin 100 kişi istihdam edilecek.

TÜRKİYE'NİN TÜM JET YAKITI İHTİYACINI KARŞILAYABİLECEK
Jet yakıtında da İstanbul Yeni Havalimanı ve turizm sektöründeki büyümeyle birlikte tüketimin hızla artacağı öngörülüyor. STAR Rafineri, 1,6 milyon tonluk üretimiyle Türkiye'nin tüm jet yakıtı ihtiyacını karşılayabilecek.

AVRUPA'NIN EN MODERNİ
Rafinerinin her yıl petrol fiyatlarına bağlı olmakla birlikte 6-8 milyar dolarlık bir ticaret hacmi oluşturacak. Türkiye'de ilk kez rafineri petrokimya entegrasyonunu kuran yatırım Avrupa'nın en modern tesisi olacak.

Tesiste ham petrolün siyah ürün elde etmeden doğrudan yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülecek. Bu özelliğiyle Avrupa'da 3 rafineriden biri olma özelliğine sahip.

Rafineri, Türkiye'deki ilk "Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi"ne sahip proje olma özelliği de taşıyor.

 
CHP'de 'Sakin Şehir'e çifte başvuru!
 
Flaş! Suudi konsolosluğu çalışanları ifade veriyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de rengarenk fuar: Kumaşların dansı!
17 Ekim’de kapılarını sektör profesyonellerine açan Fashion Prime 2. Tekstil, ...
Ovacık'ın organik ürünleri İzmir'de vitrine çıkıyor!
Ovacık ilçesinin Türkiye Komünist Partili (TKP) Belediye Başkan Fatih ...
Kredi kartlarında yeni dönem: Artık yasak!
BDDK, mevduat ve katılım fonunun kabulüne, çekilmesine ve zaman aşımına ...
 
Çeşmeli turizmcilerden açık büfe israfına çözüm
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde ...
Albayrak: Piyasalarda dalgalanma süreci durdu
"2018 BRICA İstanbul Zirvesi"nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat ...
İZBAN'da 'TİS' krizi: Yeni grev kapıda!
İzmir'de toplu ulaşımın en önemli halkalarından biri olan İZBAN'da, işveren ...
 
KÖY-KOOP uyardı: Süt hayvanları kesime gidiyor!
KÖY-KOOP Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, yaptığı yazılı açıklamada ...
Bakan Albayrak'tan tahvil ihracı yorumu
Hazine, uluslararası piyasalarda 2 milyar dolarlık tahvil ihracı gerçekleştirdi. ...
YouTube'tan giriş yapma sorununa ilişkin açıklama
Ünlü video paylaşım sitesi Youtube'a gece sattlerinden itibaren giriş ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri