POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Erzan hakkında iki yeni iddianame: Pazarcı çift detayı!
Erzan hakkında iki yeni iddianame: Pazarcı çift detayı!
Rusya barış için kapıyı araladı: Önerilere hazırız!
Rusya barış için kapıyı araladı: Önerilere hazırız!
Özgür Özel’den boş koltuk sorusuna yanıt!
Özgür Özel’den boş koltuk sorusuna yanıt!
Şarkıcı Yıldız Tilbe polis aracına çarptı
Şarkıcı Yıldız Tilbe polis aracına çarptı
7 Şubat 2018 Çarşamba - 17:28

İzmir'deki jeotermal isyanında mutlu son: Bakanlık freni!

Uzundere Mahallesi sakinlerinin ÇED raporu alınmaksızın bölgede açılmaya başlanan Jeotermal Enerji Santralleri (JES) için başlattıkları eylem sonuç verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve İzmir Valisi Erol Ayyıldız ile telefonda görüşen CHP’li vekiller, Bakan ve Vali’nin verdiği sevindirici haberi köylülerle paylaştı.

İzmir deki jeotermal isyanında mutlu son: Bakanlık freni!

İzmir’in Karabağlar İlçesi Uzundere Mahallesi sakinlerinin ÇED raporu alınmaksızın bölgede açılmaya başlanan Jeotermal Enerji Santralleri (JES) için başlattıkları eylem sonuç verdi.

Uzundere Mahallesi sakinlerinin bir süredir devam ettirdiği eyleme Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel ve Özcan Purçu destek verdi. Mahalle sakinleri ile bir araya gelen Sertel ve Purçu, Bakanlık ve Valilik nezdinde girişimde bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve İzmir Valisi Erol Ayyıldız ile telefonda görüşen CHP’li vekiller, Bakan ve Vali’nin verdiği sevindirici haberi köylülerle paylaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bu projede ÇED raporu gereklidir. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğüne bu konuda talimat vereceğim. ÇED raporu olmadan bu iş olmaz” dedi.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız da Uzundere Mahallesi sakinlerinin açtığı dava sonuçlanana kadar Jeotermal Kuyusu için başlatılan sondaj çalışmalarının durdurulacağını bilgisini verdi.

Kuyuların açıldığı bölgede bir süredir devam ettirilen nöbete destek vermek amacıyla Uzundere halkıyla bir araya gelen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ve Özcan Purçu, vatandaşlardan bilgi aldıktan sonra Bakan Mehmet Özhaseki ve İzmir Valisi ile görüştü. Sondaj çalışmalarının durdurulacağı ve ÇED raporu sürecinin başlatılacağı müjdesini Uzundere halkıyla paylaşan Sertel ve Purçu, Bakan Özhaseki ve Vali Ayyıldız’a da teşekkürlerini ilettiler.

SERTEL: TAKİPÇİSİYİZ
Burada bir konuşma yapan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirterek, “Buradaki köylülerimizin sağlıkla yaşayabilmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu işin peşini bırakmayacağız. Uzundere halkının yanında olacağız. Sayın Bakanımıza ve Valimize duyarlılıkları için ayrıca teşekkür ediyorum. Kendi menfaatimiz için değil halkımızın sağlıklı yaşayabilmesi için bunun mücadelesini hep birlikte vereceğiz” diye konuştu.

PURÇU: KÖYLÜLERİN YANINDAYIZ
Daha sonra söz alan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da, “Uzundere köylüleri bu jeotermali istemiyor. Haklı olarak köylerini, zeytinliklerini, doğalarını korumak istiyor. Bu kuyuların açılıp açılmayacağıyla ilgili yasal boyutlarını da araştırıyoruz. Anlaşılan o ki şirket, yasal prosedürleri tamamlamadan kuyu çalışmalarına başlamış. Bu süreci takip edeceğiz. Köylüler bu jeotermali istemiyorsa biz de istemiyoruz. Köylülerimizin yanındayız. Sondaj çalışmaları şimdilik durduruldu ancak bu durum tamamen köylülerimizin lehine sonuçlanıncaya kadar takip edeceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?
19 Haziran 2017 tarihinde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ilan panosunda yayınlanan karara göre Jeotermal Elektrik Santrali için kazılması düşünülen toplam 14 kuyu var. İlk aşamada köyün evlerine 50-60 metre mesafede, okula ve zeytinlik alanlara da çok yakın olan iki kuyu açılması ön görülmüş. Bu kuyular dışında köyün içinde evlerin üzerine denk gelen üç kuyu daha planlanıyor. Altı kuyu ise zeytinlik alanların ortasına denk geliyor.

Köylüler Uzundere Kentsel Koruma Derneği kanalıyla bu karara 21 Haziran’da itiraz etmelerine rağmen bu itirazlarına bir cevap alamadılar. Ancak bir ay sonra, 10.07.2017’de İzmir Valiliği ÇED Raporunun (Çevre Etki Değerlendirme Raporu) gereği yoktur diyerek açıklama yaptı. Bunun üzerine Uzundereliler İzmir 1. İdare Mahkemesinde 12.08.2017 tarihinde dava açtı. Uzundere köylüleri bu parsel için ÇED sürecinin işletilmediğini ve hileli bir işlem yaptıklarını belirterek şirket araçlarını alana sokmadı ve orada nöbet tutarak çalışma yapılmasına izin vermiyordu. İzmir Valiliğin bugünkü açıklaması ile Uzundere’deki sondaj çalışmaları mahkeme sonuçlanana kadar durduruldu.

 
Cannes Film Festivali'nde İzmir gururu!
 
İzmir'de şok ifade: FETÖ istedi, gizli tanık oldum!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Afrin'de bir köy daha teröristlerden temizlendi!
Zeytin Dalı Harekatı'nın 19. gününde TSK ve ÖSO, Afrin'in kuzeyindeki ...
İzmir sularında faciadan dönüş: 52 kişi taşıyan bot...
Çeşme ilçesinden yasa dışı yollarla Yunanistan'ın Sakız Adası'na geçmeye ...
İzmir'deki okuldaki patlamada flaş gelişme: 3 gözaltı
Patlamaya ilişkin aralarında okula doğalgazı döşeyen firma sahibinin de ...
 
'Kara Harp Okulu davası'nda 64 müebbet!
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulundaki eylemlerle ilgili ...
'Tapulu malım' dedi, yolu kapattı!
Foça'da, evini restore ettirirken yola haksız şekilde girdiğini ileri ...
İzmir'de terör operasyonu: HDP'li eski başkan da gözaltında!
İzmir merkezli 7 ilde, bölücü terör örgütü PKK/KCK'nın dönem hedefi olarak ...
 
Yaralı kahraman Mehmetçikler gözleri yaşarttı!
Afrin'de havan saldırısı sonucu yaralanan iki askerimiz tedavi için Türkiye'ye ...
24 kişinin öldüğü katliam gibi kazada 3 kişi için 15 yıl hapis istemi
Muğla'nın Marmaris ilçesine Anneler Günü kutlamasına giden 24 kişinin ...
TSK'dan flaş 'Zeytin Dalı' açıklaması
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri