POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yolcu otobüsü dereye uçtu: Yaralılar var!
Yolcu otobüsü dereye uçtu: Yaralılar var!
Özgür Özel: Gençlerin gitmesi beka sorunu
Özgür Özel: Gençlerin gitmesi beka sorunu
Görür en çok endişe ettiği 3 şehri açıkladı
Görür en çok endişe ettiği 3 şehri açıkladı
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gelişme!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gelişme!
17 Aralık 2021 Cuma - 08:51

İzmir iş dünyasından asgari ücret yorumu: Kim/ne mesaj verdi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücreti net 4 bin 250 lira olarak açıkladı. Böylelikle asgari ücretteki artış yüzde 50,04 oldu. Öte yandan asgari ücrette gelir ve damga vergisi de kaldırıldı. Karara İzmir iş dünyasından da farklı tepkiler geldi.

İzmir iş dünyasından asgari ücret yorumu: Kim/ne mesaj verdi?

GERÇEKİZMİR - Ekonomik krizin gölgesinde milyonların merakla beklediği asgari ücret kararı tespit komisyonunun 4.toplantısının ardından açıklandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücreti net 4 bin 250 lira olarak açıkladı. Böylelikle asgari ücretteki artış yüzde
50,04 oldu. Öte yandan asgari ücrette gelir ve damga vergisi de kaldırıldı.

Karara İzmir iş dünyasından da farklı tepkiler geldi.

YORGANCILAR: ENFLASYON DÜŞMEZSE... 
Sosyal medya hesabından bir mesaj atan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Asgari ücret açıklandı... Enflasyon düşmez ise yapılan zammın hiç önemi yok! Alım gücü enflasyon ile düşüyor" ifadelerini kullandı. 

İŞ DÜNYASINDAN DİĞER TEPKİLER 

EGİAD: İSTİHDAMI KORUMALIYIZ 
Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer'den de asgari ücret kararıyla ilgili şu değerlendirme geldi: Asgari ücrete yapılan %50 oranındaki zam, çalışanlar açısından bakıldığında; açıklanan enflasyon oranının üzerinde belirlenmesi nedeniyle olumlu bir gelişme olarak gözükmektedir fakat irdelenmesi gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle Tüm bireylerin onurlu yaşam hakkının korunması için asgari ücrette enflasyonun üzerinde bir artış yapılması gerekliliği açıktır; ancak bu şekilde reel bir artıştan bahsetmek mümkün olacaktır. Ancak yapılan zam, enflasyondaki halihazırdaki artışın devam etmesi durumunda satın alma gücü anlamında çalışana büyük bir katkı getirmeyecektir. Enflasyon ve kur bu hızda artmaya devam ederse yüzde 50’lik asgari ücret artışı da süreç içinde eriyecektir. Bu nedenle öncelikli ana odağımızın enflasyon ve kurda oynaklığın azaltılması, yani öngörülebilir olmasının sağlanmasıdır. İşveren tarafına bakarsak yabancı kur artışı nedeniyle artan girdi maliyetleri ve daralan pazar nedeniyle özellikle küçük işletmelerin işten çıkarma gibi olumsuz durumlarla ilerlemek durumunda olabilecekleri öngörülebilir. Bu noktada küçük işletmelerin işten çıkarma gibi istenmeyen durumlardan kaçınmaları noktasında sosyal güvenlik desteği, istihdam desteği, kredi limitleri ile ilgili artış destekleri gibi farklı finansman kaynakları yaratılarak desteklenmeleri yerinde olacaktır.  Enflasyonla mücadele ve kurla ilgili para politikalarının gözden geçirilmesi gerekliliği açıktır. Aksi takdirde yapılan zam oranının enflasyon karşısında erimesinin önüne geçilemeyecektir.

MÜSİAD BAŞKANI SAYGILI'DAN ALIM GÜCÜ VURGUSU 
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), İzmir Başkanı Bilal Saygılı, 2022 yılı asgari ücret zammına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak şunları kaydetti: 2022 yılında uygulanacak asgari ücretin hem işverenlerimiz hem de çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyoruz. MÜSİAD olarak bütün çalışanlarımızın hayatlarını insani şartlarda ve onurlu bir şekilde sürdürmesi gerektiğini savunuyoruz. Tek bir çalışanımızın bile alın terinin enflasyona ezdirilmemesi için asgari ücret teklifimizin en az 4 bin TL olması gerektiğini vurgulamıştık. Bu anlamda asgari ücret 2022 yılı için önceki yıla göre yaklaşık %50 oranında bir artışla net 4 bin 250 TL olarak belirlendi. Özellikle altını çizmek isteriz ki; çalışanlarımızın hem cari dönemde hem de geleceğe yönelik alım gücünün korunması için, fiyatlar genel düzeyindeki yüksek oranlı artışların önüne geçilmesi önceliğimiz olmalıdır. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde kısa vadede yüksek faiz yükünden kurtularak, orta ve uzun vadede enflasyon hedefimize adım adım yaklaşacağımıza inanıyoruz. Yeni asgari ücretteki artış oranının geçtiğimiz seneye göre getireceği ilave maliyetin azaltılması hususunda, Damga Vergisi ve Gelir Vergisini kaldırarak işverenin yükünü 450 TL azaltılması; iş dünyası temsilcileri olarak bizleri oldukça memnun etmiştir. Bu noktada başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, iş dünyasının taleplerine kayıtsız kalmayan bütün ekonomi yönetimine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Buna ilaveten; bilindiği gibi mevcut uygulamada işkolu ya da sektör ayırt etmeksizin bütün asgari ücretli çalışanlar için standart bir ücret belirlenmekte, böylece imalata yönelik stratejik öneme sahip sektörlerle diğer sektörler arasında bir fark gözetilmemektedir. MÜSİAD olarak görüşümüz; sanayi sektörü kapsamında asgari ücretli çalışanlar için ilave bir pozitif ayrıcalık sağlanmasının, imalata yönelik istihdamımızın ve üretim kapasitemizin artırılması adına önemli bir adım olacağı yönündedir.”

 
Mecliste bu kez kadın vekiller kavga etti!
 
Başkan İduğ'dan dökümcü esnafına güvence
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gram altın bin liraya doğru gidiyor!
Haftaya 795 TL seviyesinde başlayan gram altın, cuma günü 911 TL civarında ...
Asgari Geçim İndirimi (AGİ) için yeni düzenleme
Milyonlarca kişinin beklediği Asgari ücret rakamları açıklandı. 2022 yılında ...
Bir kripto vurgunu daha: Tam 2 milyar dolar!
Thodex'in ardından Türkiye’de başka kripto para dolandırıcılıkları türedi. ...
 
Bakanlıktan 'yeni ekonomi modeli' açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yeni ekonomi modeli açıklaması geldi. ...
Yeni asgari ücretin detayları netleşti
Asgari ücret 2022'de brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak ...
İzmir siyasetinden asgari ücret bakışı: Kim/ne yorum yaptı?
Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücreti net 4 bin 250 lira olarak açıkladı. ...
 
EPGİS açıkladı: Benzine bir zam daha!
Benzin fiyatına bu geceden itibaren geçerli olmak üzere 56 kuruş zam yapıldı. ...
DİSK'ten asgari ücret kararına sert tepki!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılı için geçerli olacak asgari ...
Erdoğan açıkladı: İşte yeni asgari ücret!
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri