POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Damat ve kardeşleri dehşet saçtı
Damat ve kardeşleri dehşet saçtı
Ankara Emniyeti'nde 3 görevden uzaklaştırma
Ankara Emniyeti'nde 3 görevden uzaklaştırma
Tartıştığı karısını bıçaklayıp öldürdü
Tartıştığı karısını bıçaklayıp öldürdü
Fahiş fiyatın cezası ağırlaştırılıyor
Fahiş fiyatın cezası ağırlaştırılıyor
2 Eylül 2022 Cuma - 20:56

İzmir’in dünyaya açılan kapısından 91.kez merhaba!

Bu sene ilk kez Terra Madre Anadolu 2022'ye de ev sahipliği yapan 91. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kapılarını Kültürpark Lozan Kapısı’nda düzenlenen törenle açtı. İlk günden büyük ilgi gören fuar, 10 gün boyunca ticaret ve eğlencenin adresi olacak.

İzmir’in dünyaya açılan kapısından 91.kez merhaba!

GERÇEKİZMİR - Türkiye’nin ticari ve kültürel hafızasını içinde barındıran Cumhuriyet mirası 91. İzmir Enternasyonal Fuarı ile Terra Madre Anadolu 2022, Kültürpark Lozan Kapısı’nda düzenlenen törenle kapılarını açtı.

Tören öncesinde çifte fuar coşkusunu kente kortejle yayan İzmirliler, karnaval havasında ve alkışlarla Gündoğdu Meydanı’ndan tören alanına kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Yoğun katılımla gerçekleşen törene; Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer, CHP İzmir Milletvekilleri, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Yaşar Okuyan, Slow Food International Genel Sekreteri Paolo Di Corce, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, siyasi parti temsilcileri, il ve ilçe belediye başkanları, oda başkanları, belediye bürokratları, muhtarlar ve yurttaşlar katıldı.



YAŞAYAN BİR KÜLTÜR MİRASI
Cumhuriyet mirası olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın 91’nci kez açılışını gerçekleştirmenin tarifsiz mutluluğu içinde olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu akşam, asırlık bir çınar ağacı kadar sağlam köklerimizle ve yepyeni bir heyecanla İzmir’den dünyaya 91’nci kez merhaba diyoruz. 1923 yılında büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açılışını yaptığı İzmir İktisat Kongresi’yle temelleri atılan bu fuar, bizim için yaşayan bir kültür mirası. İzmir Enternasyonal Fuarı, İzmir’den dünyaya ve dünyadan İzmir’e uzanan bir köprü. Bu köprünün bir ucunda Anadolu’nun kadim bereket uygarlığı var. Diğer ucunda ise değişimin yeryüzündeki ayak izleri, yeni düşünceler, fikirler ve keşifler... Burası, dünyayı ve Türkiye’mizi birbiriyle buluşturan müthiş bir meydan. Enternasyonal Fuarı işte bu nedenle 8500 yaşındaki İzmir’e ve yüz yaşındaki Cumhuriyetimize çok yakışıyor. Geleceğin Türkiye’sine yön veriyor. Çünkü bu buluşmamız bir mayalanma hikayesi. Burası çok rengin, çok sesin ve çok nefesin ortak bir ruhla güçlendiği harman yeri. 91’nci fuar etkinliklerimiz kapsamında kurtuluş günümüz Dokuz Eylül’ü, yüz yıllık zaferimize yakışacak şekilde, Türkiye tarihinin en büyük sahne performansıyla kutlayacağız. Aynı akşam megastarımız Tarkan Kordon boyunda İzmir ile kucaklaşacak. Bu akşamdan itibaren 11 Eylül’e kadar ülkemizin yetiştirdiği çok sayıda sanatçı İzmir’de olacak. Ve bugün... Fuarımızı açmanın yanı sıra Anadolu’nun lezzetlerini dünya sofralarıyla buluşturuyoruz. İEF’yi dünyanın en önemli gastronomi organizasyonlarından biri olan Terra Madre ile eş zamanlı olarak gerçekleştiriyoruz” dedi.

BİR ASIR BOYUNCA KAPILARINI KAPATMAMIŞ
Terra Madre’nin sadece bir lezzet fuarı olmadığının altını çizen Soyer, “İnsanın yaşamla olan ilişkisini yeniden tarif ettiğimiz, iklim krizi, enerji krizi, gıda krizi, yoksulluk ve savaşlar karşısında kalıcı çözümler ortaya koyacağımız bir ortak akıl hareketi. Bunun somut bir ürünü olan ‘İzmirli’ markamızı kuraklık ve yoksullukla mücadelemizin yepyeni bir aracı olarak az sonra dünyaya sunacağız. ‘İzmirli’ ile İzmir’in meralarında üretim yapan çobanlarımızdan aldığımız sütlerden üretilen peynirleri, Türkiye ve dünyanın her yerindeki alıcılarıyla buluşturacağız. Hep dediğimiz gibi, İzmir’in en ücra köylerindeki küçük üreticilerimizi ve İzmir’in üretici kooperatiflerini ihracatçı haline getireceğiz. Süt ürünleri ile başlattığımız bu yerli ve milli üretim seferberliği, yine kooperatiflerimizin ürettiği zeytinyağı, tahıllar, baklagil ve üzüm gibi ürünleri de içine alarak büyümeye devam edecek. Terra Madre Anadolu ile başlayan bu çalışmamız, komşusu açken gözüne uyku girmeyenlerin, kurda, kuşa, aşa diyerek; kendisi ve doğa için aynı anda üretmesini bilenlerin seferberliği, hayatta kalma mücadelesidir. Tüm dünya kentleri dünyanın en prestijli, en büyük fuarı olan EXPO’ya ev sahipliği yapmak ister. İzmir de bunun için çok emek verdi ve vermeye devam ediyor. Öte yandan İzmir, 91 yıldır kendi EXPO markasını yaratmış bir şehir. Bu fuar, İkinci Dünya Savaşı yıllarının zor koşullarına rağmen binlerce ziyaretçiyi ağırlamış. İnsanlara umut olmuş. Neredeyse bir asır boyunca kapılarını hiç kapatmamış bir EXPO’dan bahsediyoruz. Bir kültür, ticaret, turizm, eğlence ve eğitim meydanı olan bu buluşmanın adı: İzmir Enternasyonal Fuarı” ifadelerini kullandı. 

UMUDU BÜYÜTME MİSYONU!
İEF’yi gelecek nesillere taşımanın ve dünyaya daha iyi anlatmanın kentin belediye başkanı olarak boynunun borcu olduğunu kaydeden Soyer, “10 gün boyunca yüz binlerce kişinin ziyaret edeceği fuarımızın çok önemli bir misyonu daha var. Umudu büyütmek! Bizim elimizin her kımıldayışında, kurduğumuz her cümlede ve yaptığımız her işte başka bir ruh var. Bu ruh, Ege’nin amazon kadınlarının, Börklüce Mustafa’nın, Anadolu’nun ruhudur. İçimizdeki bu ruh... ‘Sen başla bitiren bulunur’ diyebilecek kadar cesur olan Hasan Tahsin’in ruhudur. Herkes iyi bilsin ki... Bizim ruhumuz Mustafa Kemal’in ruhudur. Burası binlerce yıldır bir medeniyetler beşiği olan, barışın, uyumun, demokrasinin, sanatın coğrafyası: Anadolu! Burası, ilk kurşunun atıldığı, kurtuluşun ve kuruluşun başladığı Cumhuriyet şehri: İzmir zaman zaman karamsar, kimi zaman yorgun ve bazen de öfkeli olabilir. Fakat bu akşam, İzmir’in gök kubbesi altında sadece umutlu olmalıyız. Öyleyiz. Çünkü 100 yıl önce bu memleketin kurtuluşunun müjdecisi olan İzmir, kahraman atalarının izinden yürüyerek onların hatırasını yaşatmaya ve yine gelecek kuşaklara umudun lokomotifi olmaya devam edecektir. Çünkü İzmir 100 yıldır yaşadığı kesintisiz barışın kıymetini bilen, ona namusu gibi sahip çıkan insanların şehridir. Çünkü İzmir Mustafa Kemal Atatürk’ün zafer destanının ardından kurduğu cumhuriyeti 2. yüzyılında demokrasiyle taçlandıracak olanların şehridir. Çünkü İzmir cesurdur. Sesleri, sözleri ve sanatları engellenmek istediği halde dimdik ayakta durup bizlerle olan sanatçılarımız İzmir’in cesaretinin kanıtıdır. Çünkü İzmir’in ve İzmirlinin hiç kimseye eyvallahı yoktur, olmayacaktır. Çünkü İzmir dayanışmayı en iyi bilen, birbirlerine sevgiyle, hoşgörüyle, şefkatle bağlı insanların şehridir. Ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nda açtığımız bu meydana gelen sevgili İzmirliler yüreğimizdeki bu umudun ve cesaretin en güzel hali sizlersiniz. Gelin, yaşamı daim kılmak ve umudu yaymak için İzmir’in bereket sofrasını büyütelim. Bu toprakların bereketini çoğaltmak ve adil bir şekilde bölüşmek için birbirimize daha da çok kenetlenelim. Terra Madre Anadolu’yu bizlerle birlikte düzenleyen Slow Food International’a, Dünya Yavaş Gıda Hareketi’ne tüm kalbimle teşekkür ediyorum. Sözlerimi Terra Madre Anadolu’nun manifestosunda tüm Akdeniz dillerinde söylediğimiz şu ifadeyle bitirmek isterim: Yaşam, daima!”



GELECEK YILLARA TAŞIMALIYIZ
“Dile kolay 91 yıl...” diyerek sözlerine başlayan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, “Hepimizin gençliğimizde İEF açıldığında gazetelerden, televizyonlardan takip ederdik, televizyondan takip ederdik. İzmir deyince aklımıza fuar gelirdi. Bu bizim İzmir’imizin ve Türkiye’nin mirası bunu gelecek yıllara kesinlikle taşımalıyız. Bakanlık olarak gerekli desteği vermek için elimizden geleni yapıyoruz. İZFAŞ’ın da bu konuda ne kadar yoğun bir çaba içinde olduğunu gördük. Fuarımız, İzmir’imiz bizim için çok önemli.  1 milyonun üzerinde turist gelmiş ama İzmir’in daha büyük potansiyeli var. Bunu hep beraber değerlendirmeliyiz diye düşünüyorum. Terra Madre dünyada önde gelen gastronomi etkinliklerinden bir tanesi. Her geçen gün gıdanın ne kadar önemli olduğunu algılıyoruz. Pandemi döneminde hep birlikte yaşadık, tanık olduk. Gıda fiyatlarında yaşanan artışın nelere yol açtığını gördük. Savaşın tahıl ihracatı üzerindeki etkileri yaşadık. Böyle bir etkinliğe ev sahipliği yaptığı için İEF’ye teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bakanımız da burada olmayı çok istiyordu ama bugün ihracat rakamlarını açıkladı. Kendilerinin selam ve sevgilerini iletmek istiyorum. Geçen yıl 15 milyar dolarlık ihracat yaptı İzmir. Bu yılın ilk 6 ayında ise 9,6 milyar dolarlık ihracat yaptı. Bugün burada olmak beni çok mutlu ediyor. 81 ilimiz de öyle ama İzmir’in kalbimizde ayrı bir yeri var” dedi.

DAHA İYİ NOKTALARA TAŞIYACAĞIMIZDAN ŞÜPHEM YOK
Fuarın tüm katılımcılara hayırlı olmasını dileyen İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Fuarlar şehri olarak anılan kentimizin bir kez daha dünyaya açıldığı bu anlamlı günde sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Bu yıl özlediğimiz ve beklediğimiz etkinliklerle gerçekleşeceğine inandığımız fuarımız ilimize yararlı olmasını diliyorum. İEF, sadece ekonomik anlamda değil sosyal ve kültürel anlamda da çok anlamlı gördüğümüz bir buluşma odağıdır. İzmir Fuarı’nı yıldan yıla daha iyi noktalara taşıyacağımızdan şüphem yok. İtalya’dan onlarca ülkeye yayılan Terra Madre ve Slow Food hareketinin toplumumuzla ne kadar örtüştüğünü gördük. İEF’nin en büyük özelliklerinden biri de 91 yıllık geçmişinde türlü sorunlara rağmen serüvenine devam ediyor olması. Daha nice 91 yılları göreceğiz inşallah” ifadelerini kullandı. 



HEP BİRLİKTE MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ
Slow Food International Genel Sekreteri Paolo Di Corce ise, “Gıda yiyecek bizim hayatımız. Ve biliyoruz ki şuanda ne kadar zorluklar yaşandığını biliyoruz. Hala 800 milyon insan aç ve 2 milyar insan kütü besin sorunları yaşıyor. Bunu değiştirmek zorundayız. Kurumlar olarak birlikte çalışarak bunu değiştirmek zorundayız. Bireyler olarak bunu değiştirmek için çalışmalıyız. Doğa Ana’yı korumak ve savunmak zorundayız. Aslında sıklıkla bu durumun farkında değiliz. Tüketimimizin iklim krizi üzerinde büyük etkisi var. İzmir ve Türkiye bu gıda sistemini değiştirme konusunda büyük katkı sunabilir. Tek bir seçeneğimiz var, herşeyin merkezine kaliteyi koymalıyız. İyi, temiz ve adil gıda için bunu yapmalıyız. Temiz gıdanın bir anlamı da çevreye zarar vermemesi… Adil olmalı, adaletli bir şekilde yayılabilmeli. Gıdanın kalitesini adil bir şekilde artırmaya çalışmalıyız. Dün Belediye Başkanımızla konuşurken, bu şehrin Torino’da olan şeyi yapabileceğini düşündük. Torino’da yaklaşık 30 yıl önce başladı yavaş gıda hareketi… Burada tüm insanlar temiz, güzel ve adil besin için kaliteyi tercih ediyorlar. Gıda sistemini değiştirmeye katkı vermek için dünyaya açık olmalıyız çünkü bütün krizler aslında küresel… Evet yerel bir ruhla başlıyoruz ama bakın burada tüm bayrakları görüyoruz. Terra Madre Anadolu’nun da asıl amacı bu sistemi değiştirmeye katkı sunmak. Burada bu gezegenin daha iyiye gitmesi için birlikte nasıl çalışabiliriz, bunun üzerinde duracağız” açıklamasını yaptı.



Törende protokol üyeleri İEF’nin ve Terra Madre’nin ‘bereketli’ geçmesi için açılışı testi kırarak yaptı. 

 
MSB'den NATO'ya 30 Ağustos tepkisi!
 
Erdoğan: Türkiye dünyanın en üst ligine yükseldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Di Croce de Terra Madre için İzmir'de!
Slow Food (Yavaş Gıda) International Genel Sekreteri Paolo Di Croce, bugün ...
Yenilenen Lozan Kapısı 91. İEF’ye hazır
İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin fuarcılık, kültür ve sanat tarihinin ...
Kemalpaşa'da tarihi sempozyum
Kemalpaşa’nın tarihi, kurtuluşun 100. Yıl dönümünde  “Tarihin Kucağında ...
 
Buca Metrosu'nda mesai tam gaz: O ağaçlar taşınarak koruma altında!
Buca Metrosunun inşaat çalışmalarına başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ...
Bucalılara Neva Kafe müjdesi!
Yaz tatilinin ardından semte dönen ve kent içinde kaliteli zaman geçirmek ...
Barış güvercinleri Efes Selçuk'tan havalandı
Efes Selçuk’ta 1 Eylül Dünya Barış Günü, “Barış Karikatürleri Sergisi” ...
 
İEF ve Terra Madre’yle İzmir ekonomisine can suyu
İzmir çifte fuar heyecanı yaşıyor. Kentin ticari ve kültürel hafızasını ...
Soyer genç mühendislerle buluştu: Bütün hikaye kenti sevmenizle başlıyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri ...
Çiğli’de Zuhal Olcay rüzgarı esti
Çiğli Belediyesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 1 Eylül Dünya Barış Günü ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri