POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Hizbullah'tan İsrail üssüne füze saldırısı
Hizbullah'tan İsrail üssüne füze saldırısı
Lise son sınıf öğrencisi kız, silahla okulu bastı
Lise son sınıf öğrencisi kız, silahla okulu bastı
YSK 31 Mart seçimlerinin kesin sonuçlarını açıkladı
YSK 31 Mart seçimlerinin kesin sonuçlarını açıkladı
İYİ Parti’nin yeni grup başkanvekilleri belli oldu
İYİ Parti’nin yeni grup başkanvekilleri belli oldu
5 Mart 2022 Cumartesi - 11:37

Konut inşaatı sorununa ‘kooperatif’ formülü: Depremzedeler kendi göbek bağını kendi kesiyor!

İzmir’de 30 Ekim’de 2020’de meydana gelen yıkıcı depremin ardından kurulan İZDEDA kooperatifleşme kararı aldı. Konu hakkında açıklamalar yapan dernek başkanı Haydar Özkan bu yolla inşaat maliyetlerini azaltarak evlerini yapmak istediklerini belirtti. Özkan, İBB Başkanı Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Yücel ve AK Parti İzmir İl Başkanı Sürekli’nin kendilerini konu ile ilgili destek olduğunu da ekledi. 

Konut inşaatı sorununa ‘kooperatif’ formülü: Depremzedeler kendi göbek bağını kendi kesiyor!

Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - İzmir’de 30 Ekim’de 2020’de meydana gelen depremin ardından kentte yara sarma süreci devam ederken binlerce depremzedenin evlerini hangi şartlarda ve nasıl inşa edeceği sorusuna henüz yanıt bulunamaması üzerine İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği(İZDEDA) çözümü kooperatifleşmekte buldu. Konu hakkında açıklamada bulunan dernek başkanı Haydar Özkan kooperatif formülü ile toplu alımlar yaparak buradan bir kar yaratarak inşaat maliyetlerini azaltmayı hedeflediklerini belirtti.

Özkan konu hakkında uzun süredir görüşmeler yaptıklarını TMMOB ile aralarındaki buzların eridiğini ve bu konuda beraber hareket ettiklerini açıkladı. Özkan ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, CHP İzmir il Başkanı Deniz Yücel ve AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin de kendilerini destek olduğunu belirterek kendilerine teşekkür etti. 

AMAÇ MALİYETLERİ DÜŞÜRMEK

Özkan, ‘’ 15 aydır herkesten bir şey istedik. Deprem olduktan sonra inşaatlarımızı yapalım dediğimizde maliyetler 300 bin TL’ye çıkıyordu biz fazla diyorduk onun için bize emsalle destek olun dedik. 11 ay boyunca ne emsal alabildik ne de kredi alabildik. Daha sonra belediyeler emsali verdi ama krediler unutuldu. Daha sonra 400 bin lira kredi verildi ama faiz oranları hiç düşürülmedi. Biz bunu nasıl ödeyeceğiz? Biz devletimizden ödeyebileceğimiz bir kredi oluşturmasını istedik. Faizsiz destek ile devletimiz vatandaşına desteğini göstermiş olacaktı ama olmadı. Şimdi biz bir kooperatif kuralım kararı aldık normal şartlarda müteahhitin edeceği yüzde 20, yüzde 30 kar payını aşağı çekeceğiz, KDV indirim oranı kentsel dönüşümde yüzde 1’miş gibi görünüyor ama asla uygulanabilir değil. Kooperatif gelince bu KDV oranı yüzde 1’e inecek. Biz bu yolla şu andaki verilen fiyatların altına konutlarımızı yapabiliriz diye düşünüyoruz. Müteahhitler taşeron sistemi ile devreye girecek bizim buradaki amacımız şu; eski sistemdeki kooperatif sistemini kafasından atsın herkes, öyle bir şey yok. Kredi sistemi yine devrede, emsal devrede, biz kooperatifin ömrünü 3 yada bilemedin 4 yıl olarak öngörüyoruz. Bina kendi bazında kooperatifini kuracak İZDEDA Kooperatifi altına girecek. Üst birlik olacak bu şekilde inşaatlarımızı yapıp, toprağa gömülen umutlarımızı tekrar çıkartmak istiyoruz. Krediden yine yararlanacağız, bize kredi vermek zorundalar aksi takdirde yine yapamayız. Biz bu hamle ile maliyetleri 500, 600 bin liraya düşürmeye çalışıyoruz. Bize şu an 800 bin lira kredi bile verilse önemli olan düşük faizli olması’’ dedi. 

DESTEK OLANLARA TEŞEKKÜR

Özkan konuşmasına şöyle devam etti, ‘’Her binanın bir yönetimi olacak, kooperatifini kuracak, oradan bir temsilcisi olacak. Üst birlikte temsilciler kurulu olacak. Alınacak malzemeler örneğin bir apartman için değil de bütün apartmanlar için alacağımızı öngörerek burada pazarlık gücümüzün olacağını düşünüyoruz. Bizim internet sitemiz olacak malik sisteme dokunduğu zaman benim param nereye gitmiş hepsini görecek. Müteahhitleri danışmanlar kurulumuz seçecek, kredibilitesi ölçülecek onlara uyan müteahhitler çalışacak. Çantacı müteahhiti biz buradan göndermek istiyoruz. Kat maliklerinden toplanan paralar apartmanların kooperatif bünyesinde toplanacak, 7 kişilik kooperatif heyetinde olacak her bina kendi parasını kendi yönetecek. Kooperatifi kurma girişimimiz başladı, şu an kuruluyor. 8-10 binamız şu an ayrı olarak kooperatifini kurma çabası içinde. TMMOB ile birlikte hareket ediyoruz bu konuda, aramızda buzlar eridi. Emsal ile desteklerini istiyoruz yine ama şu an bunu konuşmuyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası da bize yardımcı olacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile de görüştük onlar da bize desteklerini ilettiler. Destekçilerimize teşekkür ediyorum.’’

 
Kadının Gücü Güzelbahçe'de!
 
Menemen'de halaylı TİS sevinci!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Dijital torun' dönemi... 'Sevilen bir insan gibi hissediyorum'
Yalnız yaşayan yaşlı kadınları gençlerle buluşturan 'Dijital Torun' projesi, ...
SGK uyardı! Güncellemeyen hizmet alamayacak
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir uyarı geldi.
Ukrayna'ya dönemeyince İzmir'e geldiler
İzmir'de yaşayan Ukraynalılar, Rusya tarafından düzenlenen askeri harekatı ...
 
Hrant Dink cinayetinde önemli gelişme!
Hrant Dink cinayetine ilişkin dava kapsamında 14 yıl 4 aylık hapis cezası ...
Evlerini teslim alan depremzedelerden isyan: Kaba inşaattan farkı yok!
Bayraklı’da TOKİ’nin inşa ettiği ve kısmen anahtar teslimi yapılan evlerinin ...
Bill Clinton'ın burnunu sıkmasıyla tanınan Erkan Işık: İşsizim!
Marmara Depremi'nin ardından Kocaeli'deki çadır kenti ziyaret eden dönemin ...
 
İzmir'in okullarında tatbikat, Vali Köşger'den çarpıcı mesaj: İzmir İstanbul'dan bile riskli!
3 bin 737 okulda 728 bin öğrencinin katılımıyla deprem tatbikatı düzenlendi. ...
Tarım ve Orman Bakanlığı'nda devir teslim töreni
Tarım ve Orman Bakanlığı'na atanan Vahit Kirişçi, görevi Bekir Pakdemirli'den ...
İzmir'de bandrolsüz nargile tütünü operasyonu
Menderes ilçesinde, jandarmanın yaptığı operasyonda 3 bin 750 kilogram ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri