POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Damat ve kardeşleri dehşet saçtı
Damat ve kardeşleri dehşet saçtı
Ankara Emniyeti'nde 3 görevden uzaklaştırma
Ankara Emniyeti'nde 3 görevden uzaklaştırma
Tartıştığı karısını bıçaklayıp öldürdü
Tartıştığı karısını bıçaklayıp öldürdü
Fahiş fiyatın cezası ağırlaştırılıyor
Fahiş fiyatın cezası ağırlaştırılıyor
13 Kasım 2022 Pazar - 10:39

Körfezi'deki deniz marulları ekonomiye kazandırılacak

Ege Üniversitesi'nce İzmir Körfezi'nde sık görülen deniz marullarının ekonomiye kazandırılmasına ilişkin çalışma başlatıldı. Projeye ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Meltem Conk Dalay, "İzmir Körfezi'ndeki deniz marullarını topladık. Kurutup, ardından da dondurup sakladık. Projemiz kapsamında bunu enerji, gıda, kullanılabilir malzemeler üretmek gibi birtakım amaçlarla kullanmayı hedefliyoruz" dedi.

Körfezi deki deniz marulları ekonomiye kazandırılacak

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Conk Dalay, İzmir Körfezi'nde sık görülen deniz marullarının ekonomiye kazandırılması için proje hazırladıklarını belirterek, "İzmir Körfezi'nde son birkaç yıldır oldukça yoğun alg patlaması yaşıyoruz. 'Ulva Lactuca', halk arasında 'deniz marulu' deniyor. Körfez suyundaki azot ve fosforun aşırı derecede artmış olduğunu gösteriyor. Yağmurla birlikte tarlalardaki azotlu gübre kalıntıları ile arıtma tesislerindeki suların İzmir Körfezi'ne gelmesi; alglerin özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında çoğalması için çok uygun koşullar oluşturuyor. Krizi fırsata dönüştürmek için biz de bazı çalışmalar yapıyoruz. Bu amaçla da bazı gruplarla ortak proje hazırlıyoruz" dedi.

EN ÇOK İLKBAHAR İLE SONBAHARDA GÖRÜLÜYOR

Deniz marullarının ılık hava koşullarında daha çok görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Dalay, "İzmir Körfezi'nde deniz marullarını topladık. Kurutup, ardından da dondurup sakladık. Proje ön çalışması için elimizde hazır bulunduracağız. İlkbahar ve sonbaharda en çok görülüyor. Havalar soğuyup, kış gelince deniz marulları dibe çökmeye başlayacak. Havaların ılık olduğu aylarda en çok üredikleri zamanlar. Deniz marulları ekonomiye kazandırılabilir. Projemiz kapsamında bunu enerji, gıda, kullanılabilir malzemeler üretmek gibi birtakım amaçlarla kullanmayı hedefliyoruz. Biyogaz, biyoetenol, biyodizel olabilir, bütün bunlarda enerji kaynağı olacak potansiyel var. Proje yazım aşamasında, başvuru yapacağız" diye konuştu.

KARBON DÖNGÜSÜNE DE KATKI SAĞLIYORLAR

Deniz marullarının karbon döngüsüne de büyük katkı sağladığını belirten Prof. Dr. Dalay, "Laboratuvarımızda sadece makro algler değil; mikro alglerle de çalışıyoruz. Hem mikro hem makro alglerin kullanım alanı çok geniş. Aynı zamanda atmosferik karbondioksiti de tutuyor olmaları nedeniyle karbon döngüsüne de katkıları çok büyük. Bunların toplanıp ya da üretilip farklı amaçlarla kullanılmaları hem endüstriyel hem de doğa anlamında katkısı var. Gıda, tarım, kozmetik, ilaç ham maddesi, biyomalzemeler gibi birçok kullanım alanı var. Bunların bir şekilde kullanılıyor olması da zaten karbon döngüsüne büyük bir katkı sağlamış oluyor" dedi.

'DENİZ MARULLARININ ÜRETİM ORTAMLARI ÖNEMLİ'

Deniz marullarının farklı alanlarda kullanılmasını yanı sıra üretildiği ortamın da önemini vurgulayan Prof. Dr. Dalay, "Deniz marullarının öne çıkabileceği çok farklı alanlar var, ürünün hangi ortamda üretildiği önemli. Mesela körfezden toplanan bir alg, tarımda kullanılmasından önce içinde ağır metal olup olmadığına bakmak lazım. Çünkü döngüye giriyor. Tarımda kullanıldığında ağır metaller bitkiye geçmiş oluyor. Daha kontrollü koşullarda üretiliyorsa ve ağır metal olmadığını biliyorsak; tarımda, gıdada kullanılabilir. Körfezden toplananı gıda olarak direkt kullanamayız. Ama üretirsek, gıda olarak kullanabiliriz. Ne amaçla üretildiği bu açıdan önemli" diye konuştu.

İZMİR KÖRFEZİ'NİN TEMİZLİĞİNE KATKI SAĞLAYACAK

Proje ile müsilaj oluşumlarına da engel olunabileceğini aktaran Prof. Dr. Dalay, "Aslında çözümü körfeze taşımadan da gidermek mümkün. Azot ve fosforca zengin suların arıtma tesislerinde bir lagüne gelmesi ve o lagün içinde de üretim yapılarak, çözüme gidilmesi mümkün. Bu amaçla da belediye ile iş birliğine girmeye hazırız. Marmara'da da Ulva var. Atık suların son deşarj aşamasında üretilmesi azot fosfor giderimini sağlar. Dolaysıyla denizin kirlenmesine engel olur" ifadelerini kullandı. (DHA)

 
CHP'li Purçu gençlerin sorunlarını TBMM'ye taşıdı
 
Kemalpaşa filosuna 6 yeni takviye!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pençe Kilit raporu: 455 terörist etkisiz hale getirildi
TSK tarafından Irak'ın kuzeyindeki terörist hedeflere yönelik sürdürülen ...
Kaza geçiren çakal ameliyat edildi
İzmir’de bir aracın çarpması sonucu yaralanan çakal, İzmir Büyükşehir ...
Akdeniz'de 4.7 büyüklüğünde deprem
AFAD verilerine göre; Muğla'nın Datça ilçesinde saat 05.08'de 4,7 büyüklüğünde ...
 
Yangın kabusu: Metruk binadan eve sıçradı!
Bayındır ilçesinde metruk bir binada başlayan, ardından yandaki eve sıçrayan ...
MSB: Suriye'nin kuzeyinde 8 terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye'nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı bölgesine ...
Hülya'yı katleden eşinin yalanı otopsi raporuyla ortaya çıktı!
İzmir'in Bornova ilçesinde, iş yerinde öldürülen Hülya Şellavcı Yeğin'in ...
 
MİT'ten operasyon: Firari FETÖ'cü yakalandı
FETÖ/PDY mensubu firari Uğur Demirok, MİT operasyonuyla Azerbaycan'da ...
Kent merkezinden aktif fay geçen 24 il var, biri de İzmir!
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, ülke genelinde ...
AFAD'dan bugün herkese o saatte 'tatbikat' mesajı!
Bugün tüm Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 'Deprem Anı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri