POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özel de katıldı: CHP ve DİSK Saraçhane'de
Özel de katıldı: CHP ve DİSK Saraçhane'de
1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı'nın tarihi
1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı'nın tarihi
Antrenman yaparken hayatından oldu
Antrenman yaparken hayatından oldu
Eski koca dehşeti! 2 ölü, 1 ağır yaralı
Eski koca dehşeti! 2 ölü, 1 ağır yaralı
5 Kasım 2021 Cuma - 14:11

Kuşadası’na zengin Afgan göçü!

Tüm Emlak Müşavirleri Federasyon Genel Başkan Yardımcısı ve Kuşadası Emlakçılar Derneği Başkanı Müslüm Yıldırım, Taliban’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve elinde sermaye birikimi olan Afganların Kuşadası’nda gayrimenkul alım-satım işine girdiklerini söyledi.

Kuşadası’na zengin Afgan göçü!

Tüm Emlak Müşavirleri Federasyon Genel Başkan Yardımcısı ve Kuşadası Emlakçılar Derneği Başkanı Müslüm Yıldırım, Kuşadası’ndaki gayrimenkul sektöründeki son durum hakkında aydinhaberleri.com’dan Ayşe Yılmaz ile Ender Aldanmaz’a değerlendirmelerde bulundu.

PARASI OLAN AFGANLAR AĞIRLIĞINI BU BÖLGEYE KAYDIRDI
Son dönemde Arap yatırımcılar yoğun bir şekilde Kuşadası’nı tercih etmeye başladığını belirten Yıldırım, Taliban’dan kaçarak Türkiye’ye gelen ve elinde sermaye birikimi olan Afganların da tercihini Kuşadası’nda yana yaptığını belirtti. Müslüm Yıldırım açıklamasında “Biz Afganistan’ı son dönemde yasal olmayan yollarla gelen insanlar üzerinden konuştuk. Şu anda Kuşadası’nda Afgan yatırımcılar var. Benim bildiğim yatırım yapan, al-sat yapan, müteahhitte kat karşılığı veren yatırımcılar var. Yani parası olan Afganlar ağırlığını bu bölgeye kaydırdı. Burada bir kar var ve yatırımın bir getirisi var. Bunları bildikleri için onlar da gelmeye başladılar. Şu anda İran, Katar ve Suudi Arabistan’dan şehrimize yatırımlar var. Kuveytli bir yatırımcı sadece Kuşadası’nda bine yakın konut inşa etti. Yatırımlarına da devam ediyorlar. Afganistan’dan geleni de ilk kez gördüm. Yabancı yatırımcı Kuşadası için kesenin ağzını açmıştı. Pandemi sürecinde de kesenin ağzını fazla fazla açmaya başladı” dedi.

GÖÇ ETKİSİ… KİRALIK EV KARABORSA!
Nüfusun artması ile ilçede kiralık evlerin adeta karaborsaya düştüğünü söyleyen Müslüm Yıldırım, “Kuşadası’nda kiralık ev bulabilme şansınız çok az, çok zor. Kuşadası böyle kiralık rakamları da görmedi. Pandemi öncesi 550 bin liraya ev alan müşterimizin kira geliri 600 TL idi. Şimdi ise kiralık verecek ev bulamıyoruz. Kuşadası’na talebin artması Aydın’ı da etkiledi. Kuşadası’nda ev bulamayan yada alamayan vatandaşlar en yakın kentler olan Selçuk, Söke, Aydın gibi kentlerde ev arayışına girdi” şeklinde konuştu.

VİLLA TİPİ EVLER 7 MİLYONU GÖRDÜ
Pandemi öncesi normal konut ile yazlık tipi bir ev arasında fazla bir fiyat farkı bulunmadığını ancak pandemi sonrasında bunun terse döndüğünü belirten Yıldırım, “650 bin TL’ye bir bina satın alırken aynı fiyata 10-15 yaşında bir yazlık tipi ev alabiliyordunuz. Şu an ise ortalama 2 milyon civarında bir evin karşılığında bir yazlık tipi evin fiyatı 2 milyon 500 bin bandına çıktı. Yani makas açıldı, apartman ile villa 500 bin TL fark etti. Deniz mesafesine göre aradaki fark 1-1,5 milyona kadar çıkıyor. Yaylaköy-Soğucak gibi imarlı yerlerde, bahçesi geniş olan villa tipi ev almak istiyorsanız kafadan 3 milyonu gözden çıkarmalısınız. 7 milyona kadar çıkan fiyatlar var. Geçen yıl yaşadığımız depremde çok sayıda ev zarar gördü. Dolayısıyla vatandaşlar yeni binalara yöneldi.  Yeni binalara talep artınca vatandaşlar eski binalarda istediği rakamlara konut bulabiliyor” dedi.

SATACAK ARSA BULAMIYORUZ
Yerli yatırımcıların da ilgisini Kuşadası’na döndürdüğünü ve satılacak arsanın kalmadığını söyleyen Müslüm Yıldırım “Eskiden Aydınlı yatırımcıyı Kuşadası’na getiremezdiniz. Çünkü Aydın’da yaptığı malı satıyordu. Kuşadası’na pandemi ile birlikte rağbet çoğalınca gayrimenkul yatırımcıları yan yana Kuşadası’ndan arazi toplamaya başladı. Aydın’ı geçtim, İstanbul’dan, Antalya’dan, Gaziantep’ten, Kayseri’den, Mardin’den her taraftan müteahhitler buradan yer alıp inşaat yapmaya başladı. Eskiden yatırım için tercih etmiyorlardı, şimdi yer bulamıyorlar. Kuşadası’ndaki kaymağı gördüler. Memleketlerinde yaptıkları inşaatın metrekaresi aynıdır, sadece arsa parası değişir. Memleketinde 1 milyon harcadığı binada 1 milyon 300 kazanan yatırımcı, Kuşadası’nda 1 milyon 700 bin kazanıyor. Dolayısıyla şu anda satacak arsa bulamıyoruz. Hep büyük metrajlı, sorunlu alanlar kaldı. Onların da fiyatları oldukça yüksek. Bu tip arsalar eskiden 10-15 milyona satılırken 45-50 milyona satılıyor” ifadelerini kullandı.

 
Genelge gönderildi... Ekmeğe zam yolda!
 
İzmir açıklarında yine can pazarı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genelge gönderildi... Ekmeğe zam yolda!
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Şu anda 10 ...
Zincir marketlere kesilen cezanın sebebi açıklandı!
Rekabet Kurumu (RK) Başkanı Birol Küle, Rekabet Kurulu tarafından zincir ...
Bakan Vedat Bilgin'den asgari ücret açıklaması
Bakan Vedat Bilgin, asgari ücreti gündemden çıkartacak bir çalışma içinde olduklarını belirtti.
 
Bakan Elvan'dan 'asgari ücret' açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan "2021'i yüzde 9'un üzerinde bir büyümeyle ...
Taşımacılıkta yeni kriz: Kamyonlar karaborsada
Lojistik firmaları artan taleple filolarını büyütmek istiyor. Ancak satın ...
Tariş zeytinyağı alım fiyatını belirledi
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek, 2021-2022 dönemi ...
 
İZTO'nun kadın dostu projesine büyük onur!
İZTO ile Çiğli Belediyesi iş birliğinde ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık ...
Merakla bekleniyordu... FED faiz kararını duyurdu!
Son dakika haberine göre, piyasalar FED faiz kararına odaklandı. ABD Merkez ...
Kasım ayı kira zam oranı belli oldu
Kasım 2021 kira artış oranı ne kadar oldu? Türkiye İstatistik Kurumu'nun ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri