POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yasaklanmıştı... CHP'den çağrı: 1 Mayıs'ta Taksim'e!
Yasaklanmıştı... CHP'den çağrı: 1 Mayıs'ta Taksim'e!
Erdoğan, Bahçeli seçim sonrası ilk kez bir arada!
Erdoğan, Bahçeli seçim sonrası ilk kez bir arada!
Mersin Emniyeti'nden 'Yumurtalı gasp’ açıklaması
Mersin Emniyeti'nden 'Yumurtalı gasp’ açıklaması
Erdoğan ile Özel o tarihte görüşecek
Erdoğan ile Özel o tarihte görüşecek
13 Aralık 2021 Pazartesi - 18:50

Mecliste Buca Metrosu ihalesi sunumu: Neden en düşük teklifi veren kazanamadı?

Büyükşehir Meclisi’nde yılın son ayının ilk oturumunda perde Buca Metro ihalesi sunumuyla açıldı. Oturumda kent siyasetinde krize neden olan süreçle ilgili detaylı bir bilgilendirme geldi. Büyükşehir Belediyesi Banliyö ve Raylı Sistem Yatırımları Daire Başkanı Mehmet Ergenekon süreç hakkında yaptığı sunumla EBRD’nin rolünü ve ihaleyi neden ikinci en düşük teklifi veren şirketin kazandığını anlattı. 

Mecliste Buca Metrosu ihalesi sunumu: Neden en düşük teklifi veren kazanamadı?

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı ilk oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. 

Büyükşehir Meclisi’nde yılın son ayının ilk oturumunda perde Buca Metro ihalesi sunumuyla açıldı. 

İzmir’in hafif raylı sisteminin 5.aşaması olan  ve kent tarihi yatırımı olarak geçecek Buca Metrosu için yapılan ihale sürecinde Büyükşehir Belediyesi’nin 125 milyon euroluk kredi anlaşması imzaladığı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) karar sürecinde kritik rol oynamıştı. EBRD tarafından görevlendirilen bilirkişi incelemesinden de geçen rapor doğrultusunda sözleşmeye esaslı ölçüde ihale koşullarını sağlayan Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş davet edilmişti. 8 firmanın yarıştığı ihalede Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş, 3 milyar 921 milyon 498 bin TL ile en düşük ikinci teklifi vermiş, Yapı Merkezi – Nurol İş Ortaklığı 3 milyar 392 milyon 950 bin TL ile en düşük teklifi veren şirket olmuştu.   

İhalenin en düşük teklifi veren ikinci şirkette kalması AK Parti cephesinin tepkilerine yol açmıştı. AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ve İzmir Milletvekili Büyükşehir’i kent bütçesini zarara uğratmakla savunmuştu. 

Oturumda kent siyasetinde krize neden olan süreçle ilgili detaylı bir bilgilendirme geldi. Büyükşehir Belediyesi Banliyö ve Raylı Sistem Yatırımları Daire Başkanı Mehmet Ergenekon süreç hakkında yaptığı sunumla EBRD’nin rolünü ve ihaleyi neden ikinci en düşük teklifi veren şirketin kazandığını anlattı. 

EBRD’nin atadığı uzman denetçiyle tüm ihale evraklarının paylaşıldığını ifade eden Atak, 1 aylık çalışma neticesinde raporun ihale komisyonuna iletildiğini bildirdi. 

EN DÜŞÜK TEKLİF NEDEN KAZANAMADI? 
Buna göre ihalenin neden en düşük teklifi veren Yapı Merkezi – Nurol İş Ortaklığı’na verilmediğinin nedenleri ise şöyle sıralandı: 
1- İsteklinin fiyat cetvelinde yer alan 762 kalemin her biri için birim fiiyatlar incelenmiş ve ikinci en düşük teklif veren tarafından teklif edilen fiyatlarla karşılaştırılmıştır. Bu fiyatlar gerekli olan imalatları karşılamak için çok düşük olarak değerlendirilmiştir. 

2- Düşük olarak belirlenen fiyatlar, ikinci en düşük teklifi verenin birim fiyatlarının yüzde 50’sinden az olan kalemlerini belirlemeye dayalı objektif bir süreç kullanılmıştır. 

Bu değerlendirme sonucunda; Metro hattının tamamlaması için gerekli olan keşfi oluşturan 12 ana iş kaleminden (tünel, açıkta inşaat, ince işler vb.) 6 iş kaleminin isteklinin teklif ettiği fiyatlarla inşa edilemeyeceği görülmüştür. 

İsteklinin teklif ettiği 762 iş kaleminden 421 (toplam maliyeti 318.391.540,28 TL) iş kaleminin son derece düşük birim fiyatlara sahip olduğu görülmüştür. İsteklinin teklif ettiği toplam fiyatın, 421 kalemde oluşan maliyet açığını kapatmak için yeterli bir marj içermediğini göstermektedir.

İhale Komisyonu, EBRD Satın Alma Politikaları ve Kuralları göre Yapı Merkezi - Nurol Ortak Girişimi tarafından verilen en düşük teklifi reddedilmesini önermiştir. İhale komitesi, Katılımcının Sözleşmeyi tatmin edici şekilde bir yapmak bir sonraki düşük teklife geçmiştir.

Gülermak Ağır ve Taahhüt A.Ş. tarafından verilen ikinci düşük alt eşiğinden daha yüksek olduğu için, en düşük teklif EBRD'nin Ağustos 2017 tarihli için Anormal Derecede Düşük Tekliflerin Değerlendirilmesi" Kılavuz Notunda yer alan metodolojiye göre anormal derecede düşük olarak sınıflandırılmamıştır. 06.09.2021'den 26.11.2021'e kadar gerçekleştirilen değerlendirme sürecini Banka'nın İhale İlke ve Kuralları'na (PP&R) göre tamamlamıştır.

 
CHP'de o ilçede başkanlığa atanan isim belli oldu
 
Emekli albay denizde ölü bulundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
5. İzmir Uluslararası Mizah Festivali başlıyor
İzmir Uluslararası Mizah Festivali 17-23 Aralık tarihleri arasında beşinci ...
37 milyonluk neşter: Mavişehir'de korkulan olmadı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz seviyesinin altında kalan Mavişehir'de ...
Bayraklı'da 3 mahallede daha planlar tamam!
Bayraklı Belediyesi; Cengizhan, Alpaslan ve Fuat Edip Baksı mahallelerindeki ...
 
Çiğli Belediyesi'nden Malatya’ya 'Barış Güvercinleri' Parkı
Çiğli Belediyesi, 2015 yılında Ankara'da düzenlenen Barış Mitinginde meydana ...
29 Ekim Kadınları 'Ana'nın huzurunda!
Ankara merkezli 29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan, ...
Bergama'da deve güreşi şöleni için geri sayım
Bergama'da 2 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirilecek olan Geleneksel Deve ...
 
Köy çocukları müzikle hayallerine kavuştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin kırsal mahallelerindeki çocukları ...
'Bornova Kısa Film Günleri'ne yoğun ilgi
Bornova Belediyesi Film Ofisi (BBFO) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ...
Buca'nın basketbol sahaları yeniden doğdu!
Gençleri sporla buluşturan projeleri tek tek hayata geçiren Buca Belediyesi, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri