POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Erdoğan, Bahçeli seçim sonrası ilk kez bir arada!
Erdoğan, Bahçeli seçim sonrası ilk kez bir arada!
Mersin Emniyeti'nden 'Yumurtalı gasp’ açıklaması
Mersin Emniyeti'nden 'Yumurtalı gasp’ açıklaması
Erdoğan ile Özel o tarihte görüşecek
Erdoğan ile Özel o tarihte görüşecek
Aydın'ı desteklemişti... İYİ Partili Erhan Usta istifa etti
Aydın'ı desteklemişti... İYİ Partili Erhan Usta istifa etti
17 Mayıs 2019 Cuma - 19:12

Mecliste açıklandı: İşte Büyükşehir'in borcu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde belediyenin toplam borcunun 3 milyar 63 milyon TL olduğu ifade edildi. Oturumda; İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT Genel Müdürlüğü ve Taşınır Kesin Hesabının oylanırken, AK Parti ve MHP ret, CHP ve İYİ Partililer ise kabul oyu verdi. AK Partililerin eleştirilerinin uzaması üzerine Soyer, “Sadece kesin hesap konuşulacaktı. Biz 2 saattir her şeyi değerlendirdik, hiç müdahale etmedim. Bu bir demokrasi gereğiydi, bunu daha fazla zorlamanın anlamı yok" dedi.

Mecliste açıklandı: İşte Büyükşehir in borcu!

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşen Mayıs ayı olağan üçüncü oturumunda; İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT Genel Müdürlüğü ve Taşınır Kesin Hesabı oylandı. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borcunun 3 milyar 63 milyon TL olduğu belirtilirken, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) raporlara ret, CHP ve İYİ Partililer ise kabul oyu verdi.

BORÇ 3 MİLYAR 63 MİLYON TL

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Meclis Üyesi Yeşim Tekoğlu, 2018 mali yılı kesin hesabı ile ilgili bilgilendirmede bulunurken, belediyenin toplam borcunun 3 milyar 63 milyon TL olduğunu aktardı.

CHP’Lİ TEKOĞLU: EĞER RET VERİRSENİZ…

Tekoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi kesin hesabını oylamaya sunarken bir şeye dikkat etmenizi rica  ediyorum. Siz eğer bu hesaba ret verirseniz bu bütçeyle yapılan yatırımları, hizmetleri, bu bütçeyle yapılan sosyal yardımları, istihdamları, hatta elde edilen gelirleri yok saymış olacaksınız. O nedenle iyi düşünün” dedi.

KOCAOĞLU VE ÖNCEKİ DÖNEM MECLİS ÜYELERİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Ayrıca CHP’li Tekoğlu, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanın Aziz Kocaoğlu’na ve önceki dönem meclis üyelerine çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Tekoğlu, “Aşkla İzmir, umutla İzmir diyerek İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT Genel Müdürlüğü kesin hesapları ile taşınır kesin hesapları hakkında olumlu oy kullanacağımızı ifade ediyorum” diye kaydetti.

AK PART’İLİ HIZAL’DAN BORÇSUZ BELEDİYE VE KREDİ NOTU ÇIKIŞI

Kesin hesaba dair eleştirilerde bulunan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal şunları söyledi

“Burada bulunan başkanlarımız, meclis üyelerimiz hepimiz İzmirliyiz diyoruz. Belki farklı şehirlerde doğduk ama İzmir’de yaşıyoruz, hepimiz İzmir’i çok seviyoruz. Amacımız İzmir’i çok daha iyi noktalara taşımak, dünya kenti yapmak. Bunu nasıl yapabiliriz? Yeteri miktarda yatırımla yapabiliriz. Bu yatırımlar yapılırken şunu kastetmiyoruz; şehrin her köşesinin beton bloklarla donatılması, asfalt çalışmaları yapılması değil. İzmirli hemşerilerimizin yaşam standartlarını yukarıya taşıyacak yatırımların yapılmasını istiyoruz. Bunların gerçekleşmesi için bu dönem içerisinde yeterince yatırım yapılmış mı? Hayır. İzmir’de hepimizin çok iyi bildiği ve gördüğü sorunların giderilmesi noktasında bir çaba serf edilmiş mi? Hayır. Çok ciddi çevresel sorunlar var, çok ciddi ulaşım ve trafik sorunları var. Altyapı, kentsel dönüşüm çarpık yapılaşma sorunları var. Geçmiş dönemleri bir kenarıya bırakıyoruz, bu sorunların 1 yıllık süreç içerisinde giderilmesi hakkında elle tutulur yatırımlar mevcut mudur? Bizce ciddi eksiklikler var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin finansal yapısı hakkında sürekli dile getirilmiş iki unsur var;  borçsuz bir belediye ve kredi notlarının yüksekliği… Kesin hesap cetvelini incelediğinizde böyle olmadığını biliyoruz. Kredi notlarının yüksek olması bizi de mutlu ediyor ama şu da bir gerçek; ,bir belediyenin asli görevleri arasında kredi derecelendirme kurumlarında yüksek not almak yoktur, bir belediyenin asli görevleri arasında finans kuruluşu şirketi gibi tasarruf yapmak yoktur. Yanlış anlaşılmasın, kaynakların çarçur edilmesini kabul etmiyoruz ama doğru ve zamanında kent için gerekli yatırımların yapılması gerekir. Kredi notlarının yüksek olması sorunların giderilmesinde bizlere bir şey kazandırmamıştır. İlerleyen yıllarda da borçlanma yükünün kambur oluşturacağını göreceğiz.

ELEŞTİRİ BOMBARDIMANI VE RET OYU

Rakamsal anlamda baktığımızda oh ne güzel belediye tasarruf yaptı. Meseleye sadece rakamsal açıdan yaklaştığımızda yanlış sonuçlar çıkarmamız mümkün, evet belediye tasarruf yaptı ama maalesef yatırımlar noktasında tasarruf yaptı. İzmir’in ihtiyaç duyduğu yatırımlarda tasarrufa gitti. Örnek verecek olursak; Yapı İşleri Daire Başkanlığı 430 milyonluk bütçesinin 280 milyon TL’sini kullanmış, Ulaşım Daire Başkanlığı’nda 176 milyon ödeneğin 86 milyon TL’si kullanılmış. Bu İzmir için acı bir tablo. Karşı olmamakla birlikte sadece vakanın tespiti açısından söylüyorum; yapımı noktasında opera binasına 66 milyon TL harcanırken trafik sorununun yaşandığı şehrimizde en temel çözüm kaynağı otopark için 20 milyon TL kaynak harcanmış. Bu kabul edilebilir bir durum değil! Belediyemizin finansal durumu konuşulurken en çok söylenen hususlardan biri borçsuz belediye... Baktığımızda kısa ve uzun vadedeki borçları belediyenin şirketleri ile değerlendirdiğimizde 4 milyarın üzerine çıktığını görüyoruz. Borçsuz belediye söyleminin de doğru olmadığını görüyoruz. Bu yıl bile 1 milyar 230 milyon net finansman gideri ortaya konmuş. Bu kadar borçlanma, harcama yapılmış ama sorunlar çözülmüş mü? Hayır. Umarım bundan sonraki dönemde bu bahsettiğimiz sorunların çözümü noktasında daha net adımlar atılır. 4 milyarın üzerinde borcu olan, yatırımlar noktasında tasarruf yapan bir belediye 712 milyon TL başka kurumlara kaynak aktarımı yapmış. Bunların nereye ne amaçla yapıldığını net bir şekilde göreceğiz. Kısacası biz kesin hesap tablosunu incelediğimizde net bir şekilde bütçenin verimli bir şekilde kullanılmadığını, İzmir halkının ihtiyaçlarını karşılar yönde bir yatırım silsilesi getiremediğini görmekteyiz.

O İLÇELERE ÜSTÜ KAPALI GÖNDERME

AK Parti’den CHP’ye geçen bazı belediyelerde önceki başkanlardan kalan borçların afişle duyurulması noktasında üstü kapalı eleştiri yapan Hızal, büyükşehir belediye meclisinin canlı yayınlanması uygulamasını doğru bulduklarını kaydetti. Hızal, Menderes, Kemalpaşa, Torbalı ilçe belediye meclislerinde bu hesaplar görüşüldü ve o belediyelerin ne kadar borcu olduğu çıkmıştır. Ancak   şeffaflık adına yanlış bir yöntem belirlediklerini düşünüyorum. Büyükşehirdeki uygulamayı örnek almalarını öneriyorum” dedi.

ESHOT’TA 838 MİLYON GİDER YAPILMIŞ, 20 MİLYONU YATIRIMA YANSIMIŞ

ESHOT’un İzmir ölçeğinde raylı sistemler üzerinden bir topu taşıma ağı kurabilmesi gerekiyordu ama bugüne kadar yapılamadı. Kesin hesapta öngörülen 725 milyon TL, 2018 yılı gerçekleşen gelir 811 milyon. Bu bizi rakamsal noktadan baktığımızda yanıltıyor. Esasında ESHOT’un böyle bir geliri yok  ama büyükşehir tarafından 351 milyon TL’lik bir aktarılan bir rakam  var. ESHOT giderleri noktasındaki durumda ise 838 milyon gider yapılmış. Yatırıma yansımış mı? Yaklaşık 20 milyon civarı yatırıma yansımış. Sayın Başkanın seçim vaatleri esnasında İzmir’deki karbon salınımını yüzde 20 aşağıya çekmek vardı. Yüzde 20 değil yüzde 30 olsun ama henüz uzunca süredir konuşulan ESHOT’un elektrikli otobüs filosu hedefini yapamadıktan sonra bu hedeflere ulaşmamız imkansız. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte; İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT’un çok daha iyi yönetim anlayışı ile bütçelerini verimli kullanacağını temenni ediyoruz. Her iki kesin hesaba da olumsuz oy kullanacağımızı belirtmek isterim.

SOYER: BU BÜTÇE YA DA FAALİYET RAPORU DEĞİL!

AK Partili meclis üyelerinin eleştirilerinin yoğunlaşmasının ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ise , “Bu bütçe ya da faaliyet raporu değil. Rakamlar üzerinden usulsüzlük, yolsuzluk varsa onu konuşursunuz” açıklamasını yaptı.

CHP’Lİ ÖZUSLU: BİZE BÜTÇENİN HESABINI HALK SORAR!

AK Partili Erhan Çalışkan’ın, “Kuzguna yavrusu güzel gelirmiş, sizin yapılanlar üzerine olumlu görüş bildirmeniz normal” şeklinde yaptığı açıklamaya cevap veren CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu,, “Bizim yavrumuz güzeldir. Biz kuzgun değiliz. Bizim her yaptığımız da güzeldir. ‘Biz İzmir’in problemlerine yöneliyoruz, İzmir’den bahsediyoruz’ deyip başka mukayeselerle başka işler yapılıyor. Bütçe bir tercihtir. Bütçe siyasi bir şeydir. Hepimiz siyasetçiyiz. Bizleri halk seçti. Ülkenin meclisinde geçen bütçe görüşmelerini hatırlıyor musunuz? Orada rakam mı konuşuluyor? Biz sosyal demokrat halkçı bir gelenekten geliyoruz. Bize bütçenin hesabını halk sorar. İzmir halkı da yüzde 58 ile tercih göstermiştir. Biz İzmir’de her işin nasıl daha iyi yapılacağını konuşursak elbette bu mümkün. Kesin hesabı konuşuyoruz. Bütçe ya da faaliyet raporu konuşuluyor olsaydı eleştirileri anlamak mümkündü” diye konuştu. Özuslu’nun ardından AK Partili Hızal, “Bu mesele bu noktaya gidecekse, meclisi toplamayalım”  dedi.

SOYER’DEN AK PARTİ’YE: DAHA FAZLA ZORLAMANIN ANLAMI YOK!

Ortamın gerilmesi üzerine Başkan Soyer, “Sadece kesin hesap konuşulacaktı. Biz 2 saattir her şeyi değerlendirdik, hiç müdahale etmedim. Bu bir demokrasi gereğiydi, bunu daha fazla zorlamanın anlamı yok” diye konuştu. Ardından tek tek oylama yapıldı. AK Parti ve MHP raporlara ret, CHP ve İYİ Partililer ise kabul oyu verdi.

İZSU’NUN BORCU 469 MİLYON TL

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı olağan üçüncü birleşiminin son oturumu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu’nun idaresinde gerçekleşti. 2018 yılı İZSU Genel Müdürlüğü faaliyet raporu ve kesin hesabının görüşüldüğü toplantıda CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, İZSU’nun faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi Yeşim Tekoğlu ise 2018 yılı İZSU kesin hesap cetveli hakkında açıklamalarda bulundu. AK Parti’nin ve MHP’nin ret oyu verdiği her iki raporda oy çokluğuyla kabul edildi. CHP’li Tekoğlu, İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2018 yıl sonu itibariyle 469 milyon 224 bin TL borcu olduğunu belirtti.

İZSU BU YATIRIMLARI YAPMAZSA…

İZSU faaliyetlerine ve kesin hesabına eleştirilerde bulunan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “İZSU 2018 faaliyet dönemi içerisinde istenilen faaliyetleri ve yatırımları yerine getirememiştir. İZSU’nun 2018 yılı geliri 1 milyar 563 milyon TL. İZSU giderlerinde öngörülen bütçe 2 milyar 176 milyon TL . Gerçekleşen ise 1 milyar 610 milyon TL. Buradaki sapma 566 milyon TL. İZSU,yatırımcı bir kuruluş, böyle bir sapma oranı kabul edilemez. 1 milyar 610 milyon TL içerisinde yatırıma harcanan rakam 578 milyon TL. Eğer İZSU bu yatırımları yapmazsa, biz koku problemini, yüzülebilir körfez sorununu, musluktan akan suların içilip içilmeyeceğini tartışmaya devam edeceğiz ve yağan yağmurlarda şehrin belli bölgelerinde araçlarımız sular altında kalmaya devam edecek. Şahsım ve grubum adına ret oyu vereceğimizi söylemek isterim” dedi. 

 

 
AA muhabirini arayan 2 asker suya kapıldı... Acı haber!
 
İzmir İl Sağlık Müdürü değişti: İşte Salnur'un yerine gelen isim!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli'de 19 Mayıs coşkusu Sanlısoy ile yaşanacak
Çiğli Belediyesi tarafından 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarını ...
Piriştina’nın vefat ettiği lojman için Büyükşehir'de flaş karar!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Karşıyaka Belediyesi’nin Büyükşehir’den ...
Başkan Soyer 'Yüzülebilir Körfez' için tarih verdi!
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetimi, İzmir Büyükşehir Belediye ...
 
Konak'ın butik müzeleri ziyaretçilerini bekliyor
Konak Belediyesi’nin butik müzeleri her yıl olduğu gibi bu yıl da Müzeler ...
Karabağlar'da şizofreni hastalığına dikkat çekildi
Karabağlar Belediyesi, Engelliler Haftası nedeniyle düzenlediği etkinlikte ...
Bayraklı'da 19 Mayıs coşkusu
Milli mücadelenin 100’üncü yılında Bayraklı Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü ...
 
Narlıdere Aşık Mahzuni Şerif'i andı
Unutulmaz Halk Ozanı Âşık Mahzuni Şerif, ölümünün 17'nci yıl dönümünde Narlıdere'de anıldı.
Başkan Kılıç’tan mahalle meclisi atağı
Göreve geldiği günden beri ilçenin röntgenini çekerek sorunları tespit ...
Başkan Arda’ya ‘genç’ destek
CHP Gaziemir İlçe Gençlik Kolları Başkanı Baran Manav ve yönetimini makamında ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri