POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ayhan Bora Kaplan soruşturması: 1 gözaltı daha!
Ayhan Bora Kaplan soruşturması: 1 gözaltı daha!
AK Parti 31 Mayıs'ta kampa giriyor
AK Parti 31 Mayıs'ta kampa giriyor
Bölükbaşı'ndan flaş sözler: AK Parti çökmeye başladı!
Bölükbaşı'ndan flaş sözler: AK Parti çökmeye başladı!
Erdoğan'dan yeni atama ve görevden alma kararları
Erdoğan'dan yeni atama ve görevden alma kararları
24 Aralık 2021 Cuma - 14:59

Menemen'de tartışmalı satışa yargı freni!

Menemen Belediyesi’ne ait yaklaşık 1 milyon 600 in metrekarelik ve 1.6 milyar değerindeki satışa ve belediye başkan vekiline kapsamlı yetki devri verilmesine ilişkin yürütme durdurma kararı verildi.

Menemen de tartışmalı satışa yargı freni!

Menemen'de Seyrek bölgesindeki değeri yaklaşık 1.6 milyar TL'yi bulan 160 parselin satış kararında önemli bir gelişme yaşandı. 

CHP ve İYİ Partili Meclis üyelerinin yargıya taşıdığı Belediye Başkanvekili AK Partili Aydın Pehlivan meclisten oy çokluğuyla aldığı yetki ve satış kararına ilişkin ilk karar açıklandı. Satışa ve başkan vekiline kapsamlı yetki devri verilmesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

YANLIŞ HESAP BAĞDAT'TAN DÖNER! 
Kararı değerlendiren CHP Menemen İlçe Başkanı Ömer Güney, “Yanlış hesap Bağdat’tan döner. İlk büyük adımı attık ve sonuç aldık. Örgütümüz ve Meclis üyelerimizle bu yola baş koyduğumuzu, Menemen’in geleceğini karartmalarına izin vermeyeceğimizi söylemiştik. İYİ Parti’nin de katılımıyla, büyük bir aşama elde ettik. Sözümüzün arkasındayız. Bu hesabı Bağdat’tan da olsa geri döndürecek ve tersine çevireceğiz.” ifadelerini kullandı. 

"DERDİMİZ MENEMEN'İN HAKKINI KORUMAK"
Bu süreci, başından bu yana titizlikle takip ettiklerini ve örgütü aşarak Menemen halkını da içine alan büyük bir direncin oluştuğunu belirten CHP İlçe Başkanı Güney açıklamasını şöyle sürdürdü: Derdimiz, Menemen’in hakkını korumak. Çünkü bu satış, ilçemizin kaderini çizecek bir satış. Bu kaderin, bu kadar pervasızca, kontrolsüz, sınırsız yetkilerle çizilmesine izin vermeyeceğiz demiştik. Meclis üyelerimiz, hukukçu arkadaşlarımız ve ittifak ortağımız ile birlikte konuyu yargıya taşıdık.  Başvurularımız, dört ayrı İdare Mahkemesi’ne yapıldı. 2. İdare Mahkemesi iki dosyayı birleştirdi ve yürütmeyi durdurma kararı verdi. 1. İdare Mahkemesi red kararı verdi. 5. İdare Mahkemesi’ndeki başvurumuz henüz sonuçlanmadı. Bu, tabloyu değiştirmiyor. Sonuç itibariyle; yargı da bu meseleyi hukuksuz bulmuş ve ileride telafisi zor zararlar doğurabileceği kararını vermiştir. Bu zarar, elbette Menemen’in ve Menemen Belediyesi’nin uğrayacağı zarardır. Hukuki mücadelemiz devam edecektir.

"'BEN YAPTIM OLDU' MAKAMI DEĞİLDİR"
AKP idaresindeki Menemen Belediyesi’nin borç ödemek için kalkıştığı bu şaibeli satışın; Menemen dışında kimlere hizmet edeceğinin açık olduğunu söyleyen Güney, "Kimin elinin kimin cebinde olacağının belli olmadığı; ne belediye meclisinin ne de ilçemiz halkının sürece dâhil edilmeyeceği bu girişimin amacına ulaşmasının önünde durmaya devam edeceğiz. Bu bir vebaldir ve onların da altında kalacağı bir vicdan meselesidir. Yargının, yürütmeyi durdurma kararı, AKP’li meclis üyelerini de bu vebalden kurtaracak önemli bir karardır. Hepimiz bu ilçede evlatlarımızı büyütüyoruz. Sağduyulu olmak ve davranmak hepimizin borcu.  Belediyecilik, sat-devret, yap-boz işi değildir. Hukuk tanımadan, keyfekeder;  telafisi olmayacak zararlar yaratarak yapılacak bir iş değildir. Belediye Başkanlığı, ‘Ben yaptım oldu’ makamı değildir. Çözümü, halkı ve şehri de düşünerek üretmek sorumluluğu gerekir. Dosyanın sonuna kadar takipçisiyiz" diye konuştu. 

NELER YAŞANMIŞTI? 
Geçtiğimiz Eylül ayında, Menemen Seyrek Villakent Mahallesi’ndeki mülkiyeti belediyeye ait olan yaklaşık 1 milyon 600 bin metrekarelik ve 1.6 milyar değerindeki parsellerin kat karşılığı satışı, takası, yap-işlet-devret modeli hasılat paylaşımlı kat karşılığı verilmesi, inşaat sözleşmesi yapılması için belediye başkan vekiline ve belediye encümenine yetki verilmesi kararı verilmişti. Bu meclis kararının ardından konuyu yürütmeyi durdurma talebiyle yargıya taşıyan Millet İttifakı mahkemede sonuç aldı. 

İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararındaki gerekçeler şu ifadelerle yer aldı: Belediye Başkan Vekili ve Encümene, Menemen İlçesi, Seyrek - Villakent Mahallesi'nde bulunan, belediye mülkiyetindeki parsellerin kat karşılığı, satışı, takası, trampa yapılması, yap-işlet-devret modeli ile hasılat paylaşımlı kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapmak yetkisi verilmişse de belediye tüzel kişiliği mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların satışına, takasına,  trampasına, belediye yatırımlarının yap-işlet-devret modeli ile yapılmasına karar verme yetkisinin münhasıran belediye meclisine ait yetkilerden olduğu, nitekim bu yetkilerini belediye başkanına, encümenine veya başkan ve encümenine devredilebileceğine ilişkin açık bir hüküm bulunmadığı, belediye meclisinin, belediye başkanına ancak kararın içeriğinde açıkça belirlenmiş bir konuda, belediye tüzel kişiliği adına sözleşme yapabilme yetkisi verebileceği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, yetki devri suretiyle belediye başkanı ve encümenine devredilmesi mümkün olmayan meclis yetkilerini devreden dava konusu meclis kararında yetki unsuru yönünden hukuka uygunluk bulunmamaktadır.”

Kararda ayrıca; “Satış sürecine geçilerek, söz konusu taşınmazların satışı suretiyle kamu yararı noktasında, telafisi güç veya imkânsız zararlara yol açılabileceği de açıktır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına…” denildi. 

 
Erdoğan'ın çıkışı sonrası 'dönüşüm' tartışması: Yücel'den sert yanıt, Sürekli'den kontra!
 
Ödemiş’te 255 bin metrekarelik parke taş mesaisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın çıkışı sonrası 'dönüşüm' tartışması: Yücel'den sert yanıt, Sürekli'den kontra!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yaptığı dönüşüm ...
Erdoğan'dan 'hızlı fiyat indirimi' çağrısı!
Ekonomi gazetecileriyle buluştuğu toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ...
CHP'li Sertel: BOTAŞ’ta yöneticiler kendi kendilerini para ile ödüllendirmiş
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi ...
 
''Faizi dolara endeksleyen dünyada hangi ülke var?''
Medya temsilcileriyle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ...
İYİ Parti lideri Akşener: Tek eksiğimiz...
İYİ Parti Kalkınma Kongresi'nde konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral ...
CHP’li Yücel’den 'baskın seçim' çıkışı ve 'Kılıçdaroğlu' mesajları!
CHP İl Başkanı Yücel partisinin İzmir’deki çalışmaları, Millet İttifakı, ...
 
Bakan Nebati: Üç günde dövizde bu noktaya geldik!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Ülkemiz üzerinde oyun oynanmasını ...
Bakan Pakdemirli Efes Antik Kenti'ni denizle buluşturacak proje için tarih verdi!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, dünyaca ünlü Efes Antik Kenti'ni ...
Erdoğan'dan İzmir Büyükşehir'e dönüşüm çıkışı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da "Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri