POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Şarkıcı Yıldız Tilbe polis aracına çarptı
Şarkıcı Yıldız Tilbe polis aracına çarptı
Erdoğan'dan CHP'ye iade-i ziyaret açıklaması!
Erdoğan'dan CHP'ye iade-i ziyaret açıklaması!
İşçiler ormanda insan kafatası buldu!
İşçiler ormanda insan kafatası buldu!
DEM Parti’den CHP’ye kritik ziyaret
DEM Parti’den CHP’ye kritik ziyaret
14 Haziran 2021 Pazartesi - 12:35

Müsilaja karşı umut veren çalışma!

Marmara Denizi'nin yüzeyini kaplayan müsilaj, İstanbul Üniversitesi'nin projesiyle doğal ortamında yararlı deniz bakteri izolatlarıyla temizlendi. 8 Haziran'da başlatılan pilot uygulama kapsamında Yenikapı Limanı'nda yüzeyde yer alan müsilaj 5 günde temizlendi. Çalışma sonuçları Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman Bakanlıklarına sunulacak.

Müsilaja karşı umut veren çalışma!

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi, Marmara Denizi yüzeyindeki müsilajı doğal ortamında deniz bakteri izolatlarıyla temizlemeyi başardı.

İÜ Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ ve ekibi tarafından müsilajın doğal ortamında yararlı bakterilerle yok edilmesi için Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman Bakanlıklarının onayıyla başlatılan pilot çalışma, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Yenikapı Yediemin Limanı'nda müsilajın olduğu alan bariyerlerle çevrilerek yürütüldü.

Prof. Altuğ ve ekibi tarafından müsilajın olduğu doğal ortama, daha önce denizden izole edilerek laboratuvarda uyutulan ve metabolik özellikleri müsilajı ayrıştırmaya uygun bakteriler arasından seçilen yerli bakteriler her gün sabah ve akşam uygulandı.

Çalışma sonucunda deniz yüzeyindeki müsilaj deniz bakteri izolatlarıyla temizlendi.

Prof. Dr. Gülşen Altuğ, yaptığı açıklamada, müsilajı deniz bakterileriyle temizlemek için 8 Haziran'da Yenikapı'da kontrollü koşullarda uygulama başlattıklarını söyledi.

Uygulama öncesi durumu örnekler alarak kaydettiklerini belirten Altuğ, "Bu kapsamda bariyerle kapatılmış müsilajlı alana, 20 yıldır denizlerden izole ettiğimiz yerli bakteri izolatları uyguladık. Uygulamaları sabah ve akşam gerçekleştirdik. Birinci uygulama sonrası müsilajın yüzeydeki dağılımında seyrelme olduğunu gördük" diye konuştu.

"SABAH UYGULAMA YAPTIK AKŞAM HİÇ MÜSİLAJ YOKTU"
Altuğ, belirlenen alandaki ikinci uygulamayı 10 Haziran'da yaptıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

Uygulama yaptığımız müsilaj alanındaki kontrollere her gün devam ettik. 11 Haziran'daki üçüncü uygulamada bir önceki güne göre müsilaj yoğunluğunda azalma son derece belirgindi. 12 Haziran sonrasındaki uygulamada müsilaj iyice azaldı.

13 Haziran'da sabah uygulama yaptık, akşam uygulama yapmamıza gerek kalmadı. 13 Haziran akşamı çalışma yaptığımız alanda hiç müsilaj yoktu. Haziran'ın 8'inde başlayıp 13'üne kadar olan süreçte yüzeydeki müsilaj tamamen temizlenmiş oldu. Ayrıca müsilajin dibe çökmediği, şu anda dipte hiç müsilaj olmadığı gözlendi. Dipteki müsilajın giderilmesi için de yeni bir alan oluşturup bakterilerin bundan sonraki süreçte dipteki müsilaja etki sürecini takip edeceğiz.

"ÇALIŞMADA KULLANILAN BAKTERİLER DENİZİN FLORASINI BOZMAZ"
Çalışmada kullandıkları yerli bakterilerin bu habitattan, denizden izole edildiğinin altını çizen Altuğ, izolatların, üniversitenin laboratuvarında 2000'li yıllardan beri korunan bakteriler arasından metabolik yeteneklerine göre müsilaj giderimi için seçildiğini anlattı.

Gülşen Altuğ, bu nedenle çalışmada kullanılan bakterilerin denizin florasını bozmayacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

Bu bakteriler, denizde herhangi bir zarara yol açar mı gibi bir endişe taşımıyoruz. Bu bakteriler, ortamdaki hastalık yapıcı bakterileri kısıtlayan, besin organik maddeyi parçalayan, müsilajın olmadığı normal zamanlarda denize düşen yaprak, denizdeki ölü organizma ve atıkları parçalayarak deniz ekosistem döngüsüne katkı sağlayan bakterilerdir.

Bu nedenle bu bakterilerin ortamda var olması müsilaj nedeniyle yaşanan bu organik birikim ile ekosistem kırılmasının sağlıklı flora ile takviye edilmesi demektir. Biz de bu florayı sağlıklı hale getirerek ekosistemin sağlığına tekrar kavuşmasını hızlandırmayı amaçladık.

Ayrıca süreçte deniz suyu ve müsilajdan alınan örnekler de fizikokimyasal ve bakteriyolojik analizler ve İÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Kimyasal Oşinografi Laboratuvarı'nda yapılan müsilajin bakteriyel parçalanmasına yönelik analizlerle takip edilecek.

Prof. Dr. Gülçen Altuğ, çalışma sonuçlarının ayrıntılı raporunu Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman Bakanlıklarına sunacaklarını sözlerine ekledi. (AA)

 
İzmir'in gözü o seçimde: Başkan resmen aday!
 
1 milyonluk ambulans Çiğli'nin hizmetinde!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in gözü o seçimde: Başkan resmen aday!
Çağdaş Avukatlar Grubu'nda yer alan Baro Başkanı Özkan Yücel, 11 Temmuz'da ...
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
Kentte perde yağmurla açılacak, en yüksek sıcaklıklar hafta sonuna doğru 31 dereceye kadar çıkacak.
O indirime isyan: "Benim geleceğim ne olacak?"
Eşi Handan Aşkın’ı silahla vurarak felç olmasına sebep olan, ağabeyini ...
 
Feci kaza! İki motosiklet çarpıştı: 2 ağır yaralı
İzmir'in Tire ilçesinde çarpışan iki motosikletin sürücüleri ağır yaralandı.
Turistik ilçede 'kötü kokulu yosun' uyarısı!
Dikili ilçesi kıyılarında 'Sargassum' türü yosunlar görülmeye başladı. ...
MAM gemisi 'fay hatları seferi'nden 1300 kilometrelik veriyle döndü
İzmir depreminin ardından fay hatlarını incelemek üzere sefere çıkan TÜBİTAK ...
 
İstasyonda yıkama zamanını kaçırmıyor!
İzmir'de bir akaryakıt istasyonunun çalışanları tarafından sahiplenilen ...
Lisede bu yıl sınıfta kalma kaldırıldı
Liselerde sınıf geçme ve karne notuyla ilgili yeni bir düzenleme var. ...
Cennet koyda dip bucak temizlik!
Dokuz Eylül Üniversitesindeki (DEÜ) 5 öğrenci topluluğuna üye öğrenciler, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri