POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Damat ve kardeşleri dehşet saçtı
Damat ve kardeşleri dehşet saçtı
Ankara Emniyeti'nde 3 görevden uzaklaştırma
Ankara Emniyeti'nde 3 görevden uzaklaştırma
Tartıştığı karısını bıçaklayıp öldürdü
Tartıştığı karısını bıçaklayıp öldürdü
Fahiş fiyatın cezası ağırlaştırılıyor
Fahiş fiyatın cezası ağırlaştırılıyor
17 Ağustos 2021 Salı - 10:43

ŞPO'dan 'önce veto, sonra onay' planına itiraz!

İzmir’in Buca ilçesinde bulunan alanda yapılması planlanan akaryakıt istasyonu için yeniden düzenlenen parsel bazlı plan değişikliğine Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nden itiraz geldi.

ŞPO dan  önce veto, sonra onay  planına itiraz!

GERÇEKİZMİR - İzmir'in Buca ilçesi Dumlupınar Mahallesi’nde yapılması için harekete geçilen anca Büyükşehir Belediyesi’nin vetosuyla askıya alınan akaryakıt istasyonu için geçtiğimiz günlerde yeni bir karar alındı.

Büyükşehir Meclisi parselin “akaryakıt ve servis istasyonu alanı” olarak belirlenmesini kararlaştırdı. 

Askı sürecinin devam ederken, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nden itiraz geldi.

Oda itirazında 2019 yılının Kasım ayından yapılan meclis toplantısında alınan veto kararı hatırlattı ve bölgede eğitim tesisinin yer aldığı ve planlamanın şehircilik ilkelerine aykırı olduğu vurguladı.

ODA İTİRAZLARINI ŞÖYLE SIRALADI: 

1.  Söz konusu meclis kararında “İzmir ili, Buca ilçesi, Kuruçeşme Mahallesi, 866 ada 1, 2, 13, 14 ve 15 no’lu parsellerde “Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanı” belirlenmesine ilişkin parsel malikleri vekilince hazırlanarak, Belediye Başkanlığımıza iletilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı önerisi, Komisyonlarımızca oybirliği ile uygun bulunmuştur”  denmektedir.

2.  Kurumunuz web sitesinde “Meclis Kararları ve Komisyon Raporları”  menüsünden yapılan inceleme sonucunda söz konusu parsellere ilişkin daha önce hazırlanarak kurumunuza iletilen aynı nitelikteki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği Önerisinin, Büyükşehir Belediye Meclisinin 11.11.2019 tarihli ve 05.949 sayılı kararıyla uygun görülmediği tespit edilmiştir. Söz konusu meclis kararında;

“Akaryakıt/ LPG/ Servis İstasyonlarının Yer Seçimi ve İmar Planlarında Belirlenmesine İlişkin Uyulacak İlke Esaslara ilişkin kriterlerin 3. maddesinde yer alan, 6. maddesinde yer alan hususlara uygun olmadığı, yerinde mevcut olan yollardan 40 metre mesafe sonrası 40 metre giriş çıkışı için alan bulunmadığı,

Yürürlükte bulunan plan kararları dikkate alınmadan söz konusu parsellerin güneyinde kalan sanayi depolama alanlarına hizmet veren devamlılığı olan yolların daraltıldığı ve sosyal ve teknik altyapı alanların azaltıldığı,

1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarının iptaline ilişkin bir işlem bulunmadığı, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında Belediye Hizmet Alanı olan kullanımın 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı doğrultusunda Belediyemizce hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında korunabileceği, söz konusu bölgede yer alan parsellerin kadastral parsel olduğu dikkate alındığında 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı doğrultusunda Buca Belediyesince hazırlanacak olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu sonucunda ‘Belediye Hizmet Alanı’ kullanımının 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi kapsamında Düzenleme Ortaklık Payı ile elde edilebileceği, Kurum görüşlerinin plan önerisine yeterince yansıtılmadığı, Plan teklifinin hemen kuzeyinde yer alan ‘Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı’ kullanımı içerisinde mevcut durumda eğitim tesisi yer aldığı,” şeklindeki gerekçelerle 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisi uygun görülmemiştir.

3. Söz konusu parsellere ilişkin Büyükşehir Belediye Meclisinin 11.11.2019 tarihli ve 05.949 sayılı kararı ile şu an askı süreci devam eden Büyükşehir Belediye Meclisinin 08.03.2021 tarih ve 05.224 sayılı karar arasındaki farklılık kurumsal iç tutarlılık, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına açıkça aykırıdır.

4. Söz konusu parsellere ilişkin daha öncesinde kurumunuza iletilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliğine ilişkin alınan Büyükşehir Belediye Meclisinin 11.11.2019 tarihli ve 05.949 sayılı kararında söz konusu alanın 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının bulunduğu ve iptaline ilişkin bir işlem bulunmadığı belirtilmektedir. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği Plan Açıklama Raporu incelendiğinde söz konusu parselleri kapsayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı bulunmadığı ifade edilmektedir. İki meclis kararı arasında bahsi geçen 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının iptaline ilişkin alınmış bir meclis kararı veya bir mahkeme kararı olup olmadığı açıklanmaya muhtaç bir bilgidir.

5. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği Plan Açıklama Raporu ekinde yer alan kurum görüşlerinin, aynı parsellere ilişkin 11.11.2019 tarihli İzmir Büyükşehir Belediye Meclis kararı ile reddedilen 1/5000 plan değişikliği önerisi öncesinde alınmış olduğu, söz konusu plan değişikliğinin farklı bir müellif tarafından hazırlanmış olduğu, askı süreci devam eden plan değişikliğinde de kurum görüşlerine ilişkin güncelleme yapılmadan aynı görüşlerin kullanılmış olduğu görülmüş olup bu durumun etik açıdan sorunlu olduğu değerlendirilmektedir.

6. Yapılması öngörülen “Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanı”ın tam karşısında yer alan ve bir önceki başvuruda da red gerekçelerinden birini oluşturan “Eğitim Tesisi”nin insan sirkülasyonunun yoğun olduğu alanlardan biri olduğu ve söz konusu işlem ile bu alandaki can ve mal güvenliğinin tehlikeye atıldığı görülmektedir.

Yukarıda belirtilen tespitler doğrultusunda, askı süreci devam etmekte olan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planına itiraz edilmektedir."

 
Aliağa'da hastane mesaisi tam gaz!
 
Meteorolojiden korkutan rapor: 60 yılın en düşüğü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de kumar baskını!
İzmir'in Menderes ilçesinde bir adreste kumar oynarken suçüstü yakalanan ...
Mihrimah'ın öldüğü yere kasis isteği: 'Başka canlar yanmasın'
Mihrimah Gece Akalın'ın (6), babası Ali Akalın, sokağa 'kasis' yapılması ...
Kaybolan 3 yaşındaki Zümra Nur'dan acı haber!
Beylikdüzü'nde yaşadığı binanın önünde kaybolan 3 yaşındaki Zümra Nur, ...
 
Afet algımız da haritalar da değişiyor!
'Afet' denilince hep depremin akıllara geldiği ülkemizde artık bu algı ...
17 Ağustos... 22 yıldır dinmeyen acı!
Kocaeli'nin Gölcük ilçesi, Yalova, Sakarya ile İstanbul'un Avcılar ve ...
Tartıştığı eski sevgilisinin dairesini ateşe verdi
Karabağlar ilçesinde S.G., iddiaya göre tartıştığı eski sevgilisi E.B.'nin ...
 
İzmir'de pikap bahçe duvarına çarptı: 1 ölü
İzmir'in Karaburun ilçesinde bir aracın bahçe duvarına çarpması sonucu ...
Başkan Soyer'den 'mülteci okulu' iddiasına sert tepki ve hukuk mesajı
İzmir'de tartışmalara neden olan 'mülteci okulları' konusu ile ilgili ...
Sel felaketinde can kaybı 71'e yükseldi
AFAD, Karadeniz'deki sel nedeniyle ölenlerin sayısının 71'e yükseldiğini bildirdi.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri