POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Genç futbolcunun kahreden ölümü
Genç futbolcunun kahreden ölümü
Kontrolden çıkan otobüs duvara çarptı: 16 ölü
Kontrolden çıkan otobüs duvara çarptı: 16 ölü
Fed mayıs ayı faiz kararını açıkladı
Fed mayıs ayı faiz kararını açıkladı
MSB acı haberi duyurdu: 1 şehit
MSB acı haberi duyurdu: 1 şehit
21 Mart 2018 Çarşamba - 15:20

Sındır'dan 'torba' tepkisi: Yerel yönetimlerin özerkliği kalmayacak!

CHP İzmir Milletvekili Sındır, Torba Kanun Tasarısı’nın görüşmelerinde Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada “Bu düzenlemeyle yerel yönetimlerin Anayasal güvence altında alınan özerkliklerine yeni ve esaslı bir darbe daha vurulacaktır” dedi.

Sındır dan  torba  tepkisi: Yerel yönetimlerin özerkliği kalmayacak!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, 533 sıra sayılı Torba Kanun Tasarısı’nın görüşmelerinde Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada “Bu düzenlemeyle yerel yönetimlerin Anayasal güvence altında alınan özerkliklerine yeni ve esaslı bir darbe daha vurulacaktır” dedi.

“ANAYASA’YA AYKIRI!”
Sındır, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın “Tek Hazine Hesabı”nın oluşturulmasını düzenleyen 55'inci maddesine yönelik Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada maddedeki düzenlemenin Anayasa'nın “İdarenin Bütünlüğü” başlıklı 123'üncü ve “Mahalli İdareler” başlıklı 127 maddelerine aykırı olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: Maddenin gerek geneli gerekse de yerel yönetimlere ilişkin yaptığı düzenlemeler konusunda büyük kaygılar taşıdığımızı belirtmek isterim. Çünkü maddenin ruhu açısından bakıldığında; tek hazine hesabı düzenlemesi tek kelimeyle tek adam rejiminin ve yarattığı ölçüsüz merkezîleşmenin kamu maliyesindeki karşılığıdır. Yani her şeyi tek elde toplayan anlayış bugün itibarıyla kamu maliyesini de tek elde toplamaya karar vermiş bulunmaktadır. O yüzden düzenlemenin gerekçesinde ifade edildiği gibi tek hazine hesabı düzenlemesinin kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasıyla hiç ilgisi yoktur.

“YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YAPILARINA DA EL KONULACAK!”
Getirilen düzenleme ile yerel yönetimlerin mali yapılarına darbe vurulacağını ifade eden Sındır; “Getirdikleri bu yasa teklifiyle yerel yönetimlerin, belediyelerin, özel idarelerin mali yapılarını ele geçirmek, kaynaklarını istedikleri gibi kullanmak amacındadırlar. Bu düzenlemeyle yerel yönetimlerin Anayasa tarafından da güvence altına alınan bu özerkliklerine yeni ve esaslı bir darbe daha vurulacaktır. Son dönemde belediyelerdeki görevden almalar, kayyum atamaları ve istifaya zorlamalarla yerel yönetimlerin idari özerklikleri büyük ölçüde ayaklar altına alınmıştı. Şimdi ise söz konusu tek hazine hesabı düzenlemesi ile mali özerklikleri de ellerinden alınarak ele geçirme süreci tamamlanmış olacaktır” dedi.

“BAŞKANLAR ZAMANLARINI ANKARA’DA GEÇİRECEK!”
Maddenin siyaseten de, vicdanen de kabul edilemez olduğunu belirten Sındır sözlerini şöyle sürdürdü: Yapılan bu düzenlemeler Anayasa'ya uygun değildir, kamu vicdanı açısından da kabul edilemez. Zaten yetersiz olan gelirleriyle vatandaşa hizmet vermekte zorlanan yerel yönetimlerin ipleri tamamen merkezi yönetimin eline geçecek. Milletin oyuyla seçilen belediye başkanlarının eli kolu bağlanacak, nefes alamaz hale gelecekler. Başkanlar da çaresiz kalacak, daha fazla para koparabilmek için günlerinin çoğunu Ankara'da geçirmeye başlayacaklar.

“MİLLİ İRADE GASP EDİLMİŞ OLACAKTIR!”
Getirilen bu düzenlemenin dünyanın hiçbir yerinde örneğinin olmadığını ve yerel yönetimleri halkın seçtiğini ifade eden Sındır sözlerini şöyle tamamladı: Belediyeler karar organları seçmenler tarafından belirlenen, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisidirler. Bu nedenledir ki düzenlemeye yerel yönetimlerin dahil edilmemesi gerekir. Belediyelerin kendi meclisleri var ve halk tarafından seçilmişlerdir. Kararlarını kendileri alıp uygular ve harcamasını buna göre yapar karşılığında kendini seçen halka hesabını verir. Bu düzenleme milli iradenin de hakkını gasp etmek olacaktır. Bunu kabul etmemiz mümkün değil!...

 
O validen 'Zülfikar'lı veda için ilk sözler
 
İzmir'e 8 yeni okul inşa edilecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Dağ'dan 'yarım asır buluşması'nda çarpıcı mesaj: Batı aileyi kaybetti!
AK Partili Dağ, "Dünyada geriye doğru giden bir batı kültürü ilerleyen ...
Çavuşoğlu'dan ABD'ye Menbiç yanıtı!
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, vize serbestisine ilişkin, "En son teklifimizi ...
CHP İl Başkanı Yücel'den Bakırçay çıkarması!
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in ilçe turu devam ediyor. Yücel ve yönetim ...
 
'Stat krizi'nde MHP'den Akpınar'a yaylım ateşi!
Karşıyaka Belediye Başkanı'nın kulüp ve ilçeye yapılması planlanan sözlerine ...
MHP İl Başkanı Karataş'tan Nevruz mesajı
MHP İl Başkanı Karataş Nevruz Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayınlandı.
CHP'li Yiğit'ten hükümete İzmir için aktarma merkezi çağrısı!
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, TBMM Genel Kurulu’nda Adnan Menderes ...
 
CHP'li Sertel Ankara'da operasyon geçirdi
Ankara'da CHP'li arkadaşları ile temaslarda bulunan CHP İzmir Milletvekili ...
Ulupınar’dan hükümete ‘kimya edebiyatı’ çıkışı
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Ulupınar, sosyal medya hesabından farklı bir ...
CHP Konak’a ilk ziyaret Altıok’tan
CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, CHP Konak İlçe Başkanlığı’nın çiçeği ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri