POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
103 kişi hayatını kaybetmişti: Apartmanda demir yokmuş
103 kişi hayatını kaybetmişti: Apartmanda demir yokmuş
Hatay Samandağ'da korkutan deprem
Hatay Samandağ'da korkutan deprem
İzmir dahil 17 ilde Kıskaç-14 operasyonu
İzmir dahil 17 ilde Kıskaç-14 operasyonu
8 yıl sonra ilk... Tarihi görüşmeden kareler!
8 yıl sonra ilk... Tarihi görüşmeden kareler!
30 Nisan 2021 Cuma - 08:36

Uzmanlardan bayram uyarısı: Dalga dalga yayacaklar!

Corona virüs ile mücadelede yurt genelinde uygulanan 17 günlük 'tam kapanma' uygulaması başlarken, kapanma öncesi büyükşehirlerden adeta Covid-19 göçü yaşandı. Uzmanlar, Bayramda ev ziyaretleri yapılması durumunda büyükşehirlerdeki virüsün yükünün Anadolu’ya yayılacağı uyarısında bulundu.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Dalga dalga yayacaklar!

17 günlük kapanma öncesi büyükşehirlerden köy ve yazlıklarına gidenler adeta Covid-19 göçüne neden oldular. Bilim insanları ise, özellikle bayram günlerinde köy ve kırsal kesimlerde ev ziyaretlerinin yapılması durumunda virüs yayılımını katlanacağına ve büyükşehirlerdeki virüsün yükünün Anadolu’ya yayılacağına dikkat çekiyor.

“GEÇEN YIL Kİ FİLMİN AYNISINI GÖRÜYORUZ”

Milliyet gazetesinden Mert İnan'ın haberinde görüşlerine yer verilen Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, “İnsanlar büyükşehirlerden köy, ören ve yazlık yerlere akın ettiler. Sokağa çıkma kısıtlaması olsa da, özellikle köylerde ev ziyaretleri yapacaklar. Her köyü, her evi denetlemek mümkün olamayacağı için Anadolu’nun farklı yerlerinde vaka sayılarının artışını göreceğiz” yorumunda bulundu.

İngiliz varyantının yayılım hızının riskine de dikkat çeken Prof. Dr. Balık, “Geçen bayramda 1 kişinin 50 kişiyi enfekte ettiğine dair çokça örnekler görmüştük. Köylerde ev ziyaretlerinin olması, İngiliz varyantının dalga dalga yayılması anlamına gelir” dedi.

ANADOLU'YA YAYACAKLAR

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal da, İstanbul’daki virüs yükünün Anadolu’ya yayılımasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Köyüne, kasabasına, yazlığına gidenler mutlaka izole yaşamalı. Akrabasını, ülkesini seven bayramda ev ziyareti yapmaz. Bodrum başta olmak üzere, tatil yerleri ile köylerde büyük risk söz konusu. İstanbul’da Güney Afrika ve Hindistan varyantının tespit edildiği açıklandı. Bu kadar az genomik dizilim tespit edildiği bir ülkede, Güney Afrika ve Hindistan varyantı yakalıyorsanız, gerçekte kaç kat mutant virüs olduğunu sizler düşününün. İstanbul’da İngiliz, Hindistan ve Güney Afrika varyantları tespit edilmesi, megakentin adeta varyantların buluşma noktası olduğunu gösteriyor. Durum çok ciddi. Varyant virüsler aşıların etkisini azaltıyor ve İstanbul başta olmak üzere, büyükşehirlerden Anadolu’ya gidenler varyant virüsleri taşımış oldular. Kapanma öncesi Covid-19 göçü yaşanması hiç iyi olmadı” ifadelerini kullandı.

"SEYAHATLER ENGELLENMELİYDİ"

İstanbul Tıp Fakültesii İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Osman Erk ise kısıtlama kararını açıklandığı günden itibaren seyahatlerin kısıtlanması gerektiğine işaret ederek, "İstanbul başta olmak üzere köyüne, yazlığına gitmesi gerekenlerin hepsi adeta kaçıp gitmiş oldu. Maalesef İstanbul’daki virüs yükü yurt sattı mahaline yayılacaktır. Hindistan mutantı 5 kişi olarak açıklandı ancak sayı çok daha fazladır. İngiltere, Brezilya ve Güney Sfrika’dan sonra Hindistan mutantı da ülke geneline yayılma riski var” dedi.

Aşı tedarikinde sıkıntılar olduğunu belirten Prof. Dr. Erk, “İstanbul ve çevresi risk merkeziydi. Şimdi bu risk merkezi Anadolu’ya kayacak. Virüs dalga dalga yayılabilir. Başından itibaren çok fazla vaka görülen yerlerin, diğer kentlerle irtibatı kesilmeliydi” uyarısında bulundu. 

 
Mikroplastiklerden kurtulmanın çevreci yolu keşfedildi
 
Bornovalı arıcılar kovanlarına kavuştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Türkiye'de, 29 Nisan 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
CHP'li Sertel sordu, Bakanlık yanıtladı: Taklit ve tağşişte 2020 rakamları!
CHP İzmir Milletvekili Sertel’in taklit ve tağşişli ürünlere yönelik soru ...
İkinci doz Alman aşısında ertelemeye iptal!
Dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BioNTech aşısında ikinci doz için 4 ...
 
İki aşı için kritik '65 yaş üstü' raporu!
ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin (CDC) yeni bir araştırmasına ...
Dünya genelinde vaka sayısı 150 milyonu geçti
Dünya genelinde yeni tip corona virüs (Covid-19) vaka sayısı 150 milyonu aştı.
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 28 Nisan 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
 
Sağlık Bakanı: Sputnik aşısı Mayıs'ta geliyor
Koronavirüs Bilim Kurulu bugün video konferans yöntemiyle toplandı. Sağlık ...
Türkiye'ye haziranda 30 milyon doz BioNTech aşısı
BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Türkiye'ye mümkün olduğu ...
Vaka sayısı en çok artan ve azalan iller açıklandı
Geçen haftaya göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri