POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu: 'Dijitale geçiyoruz'
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu: 'Dijitale geçiyoruz'
CHP Lideri Özel'den İmamoğlu ziyareti!
CHP Lideri Özel'den İmamoğlu ziyareti!
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
Et entegre tesisinde vahşet: Baltayla vurup, bıçakladılar!
Et entegre tesisinde vahşet: Baltayla vurup, bıçakladılar!
30 Ağustos 2019 Cuma - 20:46

Yangın alanında olağanüstü meclis... Hangi kararlar alındı?

Kentte 18 Ağustos'ta meydana gelen orman yangınları gündemiyle yangında etkilenen alanlardan biri olan Menderes İlçesine bağlı Efemçukuru Devedüzü Mevkii’nde toplanan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin olağanüstü toplantısında birbirinden önemli kararlar alındı.

Yangın alanında olağanüstü meclis... Hangi kararlar alındı?

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi olağanüstü toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde yapıldı.

Kentte 18 Ağustos tarihinde meydana gelen orman yangınları gündemiyle olağanüstü toplanan meclis, yangından etkilenen alanlardan biri olan Menderes İlçesine bağlı Efemçukuru Devedüzü Mevkii’nde gerçekleştirdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 52 saat sonra kontrol altına alınan yangınla mücadelede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Toplantıda AK Parti Grubu, yangın sürecinde yaptığı açıklamalar nedeniyle Başkan Soyer’e yüklendi. Eleştirilere yanıt veren Başkan Soyer, yangının yaralarını sarmak için başlatacakları kampanya hakkında da bilgilendirmede bulundu. Ayrıca Soyer, Avrupa Yeşil Başkenti olmaya aday olacaklarını açıkladı.

HIZAL’DAN SOYER’E ‘TALİHSİZ AÇIKLAMALAR’ ÇIKIŞI

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal yangın sürecinde Başkan Soyer’in yaptığı açıklamalar hakkında konuştu. Hızal, “18 Ağustos’ta hepimizin bir daha görmek istemeyeceği, içimizi acıtan bir sahneyle karşılaştık. Gerçekten büyük bir felaket yaşadık. Bugün yaralarımızı sarmak için burada toplandık, siyaseten farklı düşüncelere sahip olabiliriz ama bu konuda farklı bakmamız asla beklenemez. Siyaset üstü bir mesele olarak değerlendirilerek mücadele vermeliyiz. Ancak süreç içerisinde yaşanan talihsiz açıklamalar konusunda açıklama yapmak istiyorum. Yangınla mücadelenin en yoğun olduğu süreçte bu şehrin en tepedeki yöneticisi olarak ‘1 metrekaresini bile imara açmayacağız’ diye bir açıklamanız oldu. Orman alanlarının yangına maruz kalsa dahi imara açılması mümkün değil. Bununla ilgili yapılan ilk haksızlık bu mücadeleyi veren çalışanlara oldu. Bir de yanan alanlarla ilgili 5 bin hektar ifadeniz oldu, bazı odaların da 6 bin, 6 bin 500 hektar gibi açıklamaları oldu.… Biz, bu felaketle ilgili net hesaplamaların bu kadar kısa sürede yapılamayacağını gerek yetkililer gerek uzmanlarla konuştuk, öğrendik” açıklamasında bulundu.

‘ KAMPANYALAR BAKANLIK ÇATISI ALTINDA YÜRÜTÜLSÜN’

Hızal şöyle devam etti: Dileğimiz, zarar gören alanların bir an evvel, önceki ekolojiye uygun hale getirilmesidir. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığımızın etkin ve yetkin olduğunu geçmiş deneyimlerimizden gördük. Büyükşehir olarak bize düşen görev, Bakanlığımızın koordinasyonunda yapılacak olan kampanya ve  faaliyetlere destek olmak. Sayın Bakanımızın kampanya müjdesini biliyoruz; 11 Kasım’da 11 milyon fidan ekimi, Son Başbakanımızın 800 bin öğrenciyle 800 bin fidan ekimi müjdesi… İzmir’deki bir sürü kurum, dernek, kuruluşun kampanya yaptığını görüyoruz. Bunların Bakanlık çatısı altında en sağlıklı şekilde yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

SOYER: YASA DER Kİ…

Hızal’a yanıt veren Soyer, “Bizim yasalarımız der ki; ‘Adam öldürmek yasaktır.’ Ama adam öldürülür. ‘Adam öldürmenin önüne geçeceğim’ demek polislere niye haksızlık olsun? Ormanın, ağacın, fidanın siyaseti olmaz vatandaşlarımızın art niyet olabileceği ihtimali konusunda duyarlılığı var. İmara açtırmayacağız ifadesini vatandaşlarımızı rahatlatmak ve koruyucu olacağımızı belirtmek için” dedi.

HIZAL VE SOYER ARASINDA İMAR TARTIŞMASI

Orman alanlarının imara açılmaması için anayasadaki 169’uncu maddeyi hatırlatan Hızal, “Orman alanlarının imara açılmaması hususu anayasanın 169’uncu maddesiyle güvence altına alınmıştır” sözleriyle Başkan Soyer’e cevap verdi. AK Partili Hızal’ın ardından Başkan Soyer ise, “Anayasanın güvencesi vatandaştır. Anayasal haklarına sahip çıkarlarsa güvence altında olur. Vatandaşın duyarlılığı en kıymetli şey biz de bu duyarlılığa sahip çıktığımızı gösterdik” dedi.

BAŞKAN SOYER’DEN AK PARTİ GRUBUNA: YANLIŞ ANLAMAKTAN VAZGEÇİN

Başkan Soyer yangın sürecinde yaptığı ‘İmara açtırmayacağız’ açıklamasını AK Parti grubu tarafından sürekli eleştirilmesi üzerine “İmara açtırmayacağız lafımı yanlış anlamaktan vazgeçin, keşke siz de imara açtırmayacağız deseydiniz. Bu sözlerimde bir art niyet yok, siyaset yok. Ben vatandaşların duyarlılığına saygı göstermek zorundayım” dedi.

MHP’DEN HUZUR HAKLARINI BAĞIŞLAMA HAKKINDA ÖNERGE

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkan Vekli Selahattin Şahin, “Eylül ayı ve olağanüstü toplanan meclisteki huzur haklarımızın tamamının orman yangınları için başlatılan kampanyaya destek olması için bağışlayalım bu konuda önergemizi de verdik” diye konuştu.

 AK PARTİLİ YILDIZ: HER 18 AĞUSTOS’TA BURADA MECLİS TOPLANTISI YAPALIM

AK Parti Meclis Üyesi Hakan Yıldız, her 18 Ağustos’ta meclisin yangın bölgesinde toplanmasını talep ederken, “Her 18 Ağustos’ta beş yıl boyunca yangın alanında meclis toplantısını yapalım. Beş yıl boyunca yanan alanla ilgili projelerin takibini yapalım. İzmirlilere verilen sürdürülebilirlik sözünü böylelikle sağlayabiliriz” dedi.

HANGİ KARARLAR ALINDI?

Toplantı sonunda Başkan Soyer, orman yangınının yaralarını sarmak amacıyla hazırlanan önerilerini mecliste oylamaya sundu. Kararlar oybirliği ile alındı. Buna göre; Köylülerin gördüğü zararın tespiti için rapor hazırlanmasına, İzmir içindeki yangınların azaltılması, farkındalığın arttırılması, yangınla mücadele olanaklarının desteklenmesi, belediyenin karadan ve havadan yangınla mücadele etmesi için bir bağış kampanyası başlatılmasına, bu bağış kampanyası için valilikten izin alınmasına, İzmir’e özel bir fidanlık kurulmasına, orman köylülerine yangınla mücadele için arazöz temin edilmesine, 3 bin 800 hektarlık alanda Ege Ormanları’nın oluşturulması için gerekli kurumlardan gerekli izinler alınmasına ve İzmir’de doğan her bebek adına bir fidan dikilmesine karar verildi.

 

 
Ege beşik gibi sallandı: 12 kez deprem oldu!
 
Kordonboyu'nda silahlı kavga: 1 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yangın alanında 'yara sarma' zirvesi, Soyer'den önemli mesajlar
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, büyük yangının yaralarını sarmak için ...
Menemen'de krizin yeni adı Perşembe pazarı: Eski başkandan salvo!
Yerel seçim ve Menemenspor'un kongre süreçlerinde karşı karşıya gelen ...
Urla sıra dışı şölene hazırlanıyor
Urla ilçesine bağlı kırsal Barbaros Mahallesi'nde 6-7-8 Eylül 2019 tarihlerinde, ...
 
Narlıdere'de anlamlı 30 Ağustos mesaisi
İlk tören Narlıdere Şehitliği’nde gerçekleşti. Saygı Duruşu ve İstiklal ...
Karşıyaka'da halkla koordinasyon zirvesi
Karşıyaka Kaymakamlığı koordinasyonunda her ay gerçekleştirilen ‘Vatandaşla ...
Çiğli'de Kardeş Türküler gecesi
Çiğli Belediyesi tarafından “Zafer, Barış ve Kurtuluş” etkinlikleri kapsamında ...
 
İzmir'de toplu ulaşımın can damarı 9 yaşında!
9 yılda neredeyse Avrupa nüfusu kadar yolcu taşıyan İZBAN, İzmir ulaşımının ...
Karşıyaka şampiyonları karşıladı: Milli gurur!
Kanada’nın Kingston kentinde düzenlenen Laser 4.7 Dünya Şampiyonası’nda ...
Bayraklı'da 30 Ağustos coşkusu
Bayraklı Belediyesi 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı düzenlenen coşkulu törenlerle ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri