POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ve Mbappe ayrılık kararını resmen açıkladı
Ve Mbappe ayrılık kararını resmen açıkladı
Evlilik kredisinde ilk ödeme tarihi belli oldu!
Evlilik kredisinde ilk ödeme tarihi belli oldu!
7 banka artık tek ATM'den hizmet verecek
7 banka artık tek ATM'den hizmet verecek
Ali Koç ve Saadettin Saran bir araya geliyor!
Ali Koç ve Saadettin Saran bir araya geliyor!
27 Mart 2022 Pazar - 12:18

Yaşam Alanları Platformu'ndan Soyer ve Oran'a 'Çeşme Projesi' çağrısı!

Tartışmalı Çeşme Projesine ilişkin açıklama yapan İzmir Yaşam Alanları, “İzmir Büyükşehir ve Çeşme Belediye Başkanlarını projenin bilinen, bilinmeyen detaylarını İzmir kamuoyu ile paylaşmaları ve ‘taraflarını belirlemelerine’ ilişkin ilk adımlarını acilen atmaya çağırıyoruz” dedi.

Yaşam Alanları Platformu ndan Soyer ve Oran a  Çeşme Projesi  çağrısı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İzmir’in turistik ilçesine yapmayı planladığı Çeşme Projesi hakkındaki tartışmalar sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un geçtiğimiz günlerde kentte Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ve iş dünyası ardından da Ankara’da İzmir Milletvekillerine yaptığı detaylı sunumun ardından proje hakkında bir açıklama da İzmir Yaşam Alanları’ndan geldi. 

PARSEL PARSEL SATIŞA SUNULUYOR
İzmir Yaşam Alanları tarafından yapılan yazılı açıklamada, “İzmir’in doğal yaşamına, güzelliklerine ve turizmine ev sahipliği yapan Yarımada’yı dolayısıyla İzmir’i tehdit eden, ‘Çeşme Turizm Projesi’ni durdurmak 2020 Ocak ayında başladığımız çalışmalar devam ediyor. İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak tanımladığımız, ayrıntıları aylarca kamuoyundan sır gibi saklanan ‘Çeşme Turizm Projesi‘ne ilişkin aralarında İzmir Yaşam Alanları’nın olduğu çevre örgütleri, meslek odaları, İzmir ve Çeşmelilerin açtığı davalara ilişkin atanan bilirkişiler 27 Ekim’de Çeşme’ye keşfe gelmişti. Projeye ilişkin olarak hem Çeşme Adliyesi önünde hem de incelemenin ilk ayağı olan Azmak alanında yüzlerce kişi yetkililere uyarı ve protestolarda bulunmuştuk. Bilirkişilerin sonuçları henüz yayınlanmadan, detayları sadece iş insanları ile yerel yöneticilerde olan Çeşme Kültür ve Turizm Gelişim Bölge Projesi ile ilgili makyajlanmış, süslenmiş bazı bilgiler Kültür ve Turizm Bakanlığınca kamuoyu ile paylaşıldı. Biz ilk günden bu yana biliyoruz ki, Çeşme’deki kamu arazilerinin yüzde 55’i talan projesinin alanı içinde yer alıyor. Turizm geliştirme bölgesi olarak belirlenen 166,2 milyon m2’lik, yüzde 98’i kamuya ait bu alan turizm yatırımcılarına satılmak için çok sayıda parsele bölünüyor. Böylece kamu malı olan, yani hepimizin olan dönümlerce arazi sermayeye aktarılıp, parsel parsel satışa sunuluyor. Yarımada’nın sahilleri ve hatta Yarımadanın denizleri de satışa dahil edilmiş durumda. Endemik, nadir ve acil korunması gereken on dokuz tür bu alanda yaşıyor. Bölgede çok sayıda, bazıları nadir görülen kuş türü de yaşıyor. Proje alanı soyu tükenmek üzere olan Akdeniz fokunun Ege kıyılarında işaretlenen beş öncelikli üreme alanını da kapsıyor. Parsellerin üzerinde yalnızca oteller değil, çok sayıda golf sahaları, marinalar, alışveriş merkezleri yapılacak. Proje tamamlandığında bölgenin nüfusunun 5-6 kat artacağı hesaplanıyor. 100 bin kişinin istihdam edileceği, yılda bir milyon turistin geleceği vaat ediliyor” denildi.

SİYASİ AKTÖRLERE ÇAĞRI
Projenin detaylarının kamuoyu ile paylaşılması için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’a çağrı yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Alt yapısının mevcut nüfusu bile taşımadığı, yazları sıklıkla su ve kanalizasyon sorununun yaşandığı Yarımada önce tam bir şantiyeye dönüşecek, sonra da turizm yapısı tümüyle değişecek. Tüm bunlar düşünülünce proje ile Yarımada’ya ve İzmir’e yaşatılmak istenen tehdidin gerçek boyutu ortaya çıkıyor. Bu rant ve talan projesi konusunda Çeşme ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlarının hala ‘ortada bir projenin olmadığı’ söylemleri ya da sessizlikleri yapılan açıklamalarla boşa düştü. Eldeki bilgiler projeye karşı durmak için yeterince güçlü verileri kendilerine sunuyor olmalı. Tuncay Özkan, Ednan Arslan, Murat Bakan, Musavat Dervişoğlu, Tacettin Bayır, Serpil Kemalbay ve Murat Çepni gibi CHP, HDP ve İYİ Parti’nin İzmir Milletvekilleri ve il yönetimler konuya ilişkin değişik zamanlarda yaptıkları açıklamalarda bu talan projesini teşhir etmekte ve meseleyi bizlerin ifade ettiği açıklıkta dile getirmekteyken, CHP merkez yönetiminin ‘Betonlaşma olmaz ise itirazımız olmaz’ gibi gerçeklikten uzak ifadeleri ile yerel yöneticilerin sessiz ya da destekçi durumları kamuoyunda belirsizlik yaratsa da, projeyi engelleme mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz. Yerel yönetimlerde ittifak halinde olan bu 3 partinin milletvekilleri ile kentteki meslek odaları, ekoloji yapıları, yaşamdan yana partiler ve bilim insanlarının tespitlerine rağmen yerel yöneticilerin suskunluklarını sürdürmeleri geri dönülemez bir kapının aralanmasına geçit sağlamaktadır. İzmir Yaşam Alanları olarak son 10 gündür başta Sayın Tunç Soyer olmak üzere İzmir’deki çok sayıda siyasi parti yönetimini ziyaret ederek konunun hassasiyeti ve önemi hakkında bilgilendirme ve ortak mücadeleye çağırma çalışması yapıyoruz. İzmir Büyükşehir ve Çeşme Belediye Başkanlarını öncelikle projenin bilinen, bilinmeyen detaylarını İzmir kamuoyu ile tüm gerçekliği ile paylaşmaları ve ‘taraflarını belirlemelerine’ ilişkin ilk adımlarını acilen atmaya çağırıyoruz. Yarımada’nın ve İzmir’in haramilere teslim edilmemesi için, herkes gibi yerel yöneticileri de bu mücadelenin içinde olmasını bekliyoruz.”

 
Hasta yakınlarından hemşireye saldırı: 3 gözaltı
 
Bucaspor farklı galibiyetle rahatladı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hasta yakınlarından hemşireye saldırı: 3 gözaltı
Şanlıurfa'da 3 hasta yakını, damar yolu açılmasıyla ilgili çıkan tartışmada ...
Mücadeleye çözüm sunan muhtar 'zehir taciri' çıktı!
Samsun'da 2 yıl önce konuk olduğu bir internet televizyonu programında, ...
Sahte savcı kılığında boşanma oyunu!
Adliyeye sahte savcı kimliğiyle girmeye çalışıp yakalanan kişi, 5 kez ...
 
İzmir'de sahte para operasyonu!
İzmir'de polisin düzenlediği operasyonda piyasaya sürecekleri  sahte paralarla ...
Zehirli vahşet: 9 köpek telef oldu!
Bursa'nın Mudanya ilçesinde zehirlenen 9 sahipsiz köpek telef oldu.
Ehliyet sınavına maskesinde kamerayla girerken yakalandı
Gaziantep'te ehliyet sınavında cerrahi maskeye gizlediği kamera düzeneğiyle ...
 
Çevrecilerden 'Paşalimanı' protestosu: Ranta teslim etmeyeceğiz!
İzmir'in Çeşme ilçesi Paşalimanı Koyu'ndaki Dr. Binbaşı Halis Temel Vakfı'na ...
Tutuklanan Müze Müdürü: Raporun arkasındayım!
Aydın'da heykeltıraş Donatello'nun 'Davut' heykeline 'sahte' raporu verdiği ...
Eşini öldüren emekli öğretmen, intihara kalkıştı!
Bursa'da emekli öğretmen Yusuf Karayün, tartıştığı eşi Aynur Karayün'ü ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri