POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
17 yaşındaki çocuk baba katili oldu!
17 yaşındaki çocuk baba katili oldu!
Bakan açıkladı: İliç'te 2 cenazeye daha ulaşıldı!
Bakan açıkladı: İliç'te 2 cenazeye daha ulaşıldı!
S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti!
S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti!
Pençe Kilit bölgesinde bir asker şehit!
Pençe Kilit bölgesinde bir asker şehit!
10 Mayıs 2023 Çarşamba - 18:24

‘Yeşildere’de yeni yargı gelişmesi, mecliste ‘EXPO planı’ tartışması!

Mayıs ayı oturumunda kritik bir gelişme yaşandı. İzmir 7.İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldığı duyurularak komisyonlardan oy çokluğuyla geçen yeni plan yeniden komisyonlara gönderildi. Gelişmenin ardından CHP ile AK Parti Grubu arasında ‘EXPO planı’ tartışması yaşandı.

‘Yeşildere’de yeni yargı gelişmesi, mecliste ‘EXPO planı’ tartışması!

GERÇEKİZMİR – Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı ikinci olağan oturumu Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. 

Oturumda Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir'in 2026 yılında ev sahipliği yapmaya hak kazandığı Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’su için belirlediği Yeşildere’deki planlama süreciyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. 

YENİ KARARI: YÜRÜTMEYİ DURDURMA KALKTI 
Hak sahiplerinin açtığı davada plan değişikliği için 7.İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırılmasının ardından komisyonlardan oy çokluğuyla geçen yeni plan yeniden komisyonlara gönderildi. 

Oturumda söz alan CHP Grup Sözcüsü Gamze Gül Çamur İzmir Bölge Mahkemesi 3.İdari Davalar Dairesi’nin aldığı yürütmeyi durdurmanın iptali kararını duyurarak önergenin tekrar değerlendirilmek üzere komisyonlara iadesini talep ettiklerini duyurdu. 

YILDIZ: BU ISRAR DOĞRU DEĞİL
Bu gelişmenin ardından söz alan AK Parti Sözcüsü Hakan Yıldız, “Her ne kadar komisyonlara iade edilmiş olsa da buradaki problemi tekrar kamuoyuna duyurmak istiyoruz. 7.İdare Mahkemesi kararından önce bilirkişi raporları var. Orada EXPO alanı yapılacak yerlerde 3 emsalli bir inşaat yoğunluğu var. Yani yeşil plan dediğiniz yerde 3 emsal bir imar alanı var. Ayrıca toplam 7 mahalleyi kapsayan alanda kamulaştırma mağduriyetleri devam ediyor. Vatandaş o evlerden çıkıp nereye gideceğini de bilmiyor. Bu ısrar doğru değil, açılan davalarla EXPO yapamayacak hale geliyoruz. Alternatif alanlar aranmalı…” dedi. 

AYDIN: YANLIŞ OLANI ISRARLA TEKRARLAYINCA DOĞRU OLMUYOR 
CHP Grup Başkanvekili Aydın ise, “7.İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararını ardından bir plan değişikliği önermiştik. Bugün elimize geçen Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı bu yürütmeyi durdurmayı kaldırdığı için ortaya çıkan yeni durumu değerlendirme adına önergenin komisyonlara iadesini talep ediyoruz. Ama arkadaşlarımız aynı şeyi ısrarla tekrarladıkları zaman gerçek olduklarını düşünüyorlar. Kimsenin kimseni unuttuğu, bir sorunu halının altına süpürdüğü yok. EXPO bu şehrin en önemli projelerinden birisidir. EXPO ile ilgili yapılmak istenen şey basitçe şudur: Bu şehrin sorunu olmayan, düz, bomboş bir arazinde yapmak yerine sorunlu, zor bir alanda EXPO yapmak, bunun da sebebi EXPO vesilesiyle bu durumu çözebilmektir. Dağın başına yapılan Olimpiyat Stadı’nın bugün ne durumda olduğunu herhalde herkes biliyor. 2-3 yılda bir maç yapılırsa, 500 kişi gidiyor. Bizim tercihimizi eleştirmelerine de bir şey demem ama her seferinde oradaki yeşili yok ediyorsunuz demelerini çok anlamsız buluyorum. Önerdiğimiz proje önlerinde, gayet iyi biliyorlar, oradaki insanlar için Büyükşehir Belediyesi’nin neler yaptığını da gayet iyi biliyorlar. Söylediklerinin yanlış olduğunu ben de bu vesileyle söylemiş olayım” diye konuştu. 

HIZAL: YENİ BİR YÜRÜTMEYİ DURDURMA ÇIKARSA NE YAPACAKSINIZ? 
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise tartışmada yaptığı konuşmada, “Burada Büyükşehir Belediyesi’nin ne kadar plansız bir çalışma yöntemi belirlediğini görüyoruz. EXPO’ye hiçbir itirazımız yok, elbette İzmir için faydalı ancak alanla ilgili çekincelerimizi dile getirdik. Burada bir vatandaş tarafından açılan davada verilmiş bir yürütmeyi durdurma kararı var. Bu kararın ardından Büyükşehir Belediyesi telaşla bir yeni önerge ortaya koyuyor. Önerge önümüze geliyor, komisyonlarda görüşülüyor. Arkasından tam görüşüp karara bağlayacağız hop yeni bir karar çıktı. Esasen bir karar çıkarsa ne yapacaksınız? Yeni bir önerge getireceksiniz falan… Öyle karmaşık bir hal aldı. Biz en baştan bunu söyledik zaten. Burada vatandaştan görüş almadınız, burada yaşayan insanlarla ilgili sorunlar var dedik. Buranın yaklaşık kamulaştırma bedeli 1 milyar… Her geçen gün artan bir bedelden bahsediyoruz. Bunlar çok ciddi bir yük ortaya koyacak. Büyükşehir’in yıllık kamulaştırmaya ayırdığı rakam 200 milyon civarındayken, 2.5 yıl içinde 1 milyarlık bir kamulaştırma çalışması yapılacak. Siz buna inanıyor musunuz? Günün sonunda Universiade’da olduğu gibi ‘Biz yapamıyoruz, sıkıştık’ diyeceksiniz. Biz de elbette destek oluruz ama neden böyle plansız bir uygulamayla İzmir’in zamanını harcıyorsunuz? Yarın başka bir yürütmeyi durdurma gelirse ne yapacaksınız? B planınız var mı? C planınız var mı? Yok!” ifadelerini kullandı. 

AYDIN: MAHKEME KARARINI YOK MU SAYALIM? 
Hızal’a yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Aydın, “Özgür Bey aynı zamanda meslektaşım olmasa canım yanmayacak ama kendisi bir hukukçu olduğu için bunları izah etme gereğini gördüm. Aslında kendisi de biliyor ki mahkeme bir yürütmeyi durdurma kararı verdiğinde idarenin bunu 30 gün içerisinde yerine getirmesi gerekir. Cumhuriyet Halk Partisi ve yönettiği İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm handikaplarına rağmen hukuka saygılıdır. Biz mahkeme kararlarına uymayan ve saygı duymayanlardan değiliz. Gereğini yerini getirmek için bir işlem başlatırız ve aynı zamanda itirazımızı yerine getiririz. Nitekim İzmir Büyükşehir Belediyesi de bunu yapmıştır. Yani yürütmeyi durdurma kararının gereğini yerine getirmek üzere bir önerge oluşturmuş, bu önergeyi meclisin önüne getirmiş, aynı zamanda da bu karara karşı itirazını bir üst mahkemede dile getirmiştir. Ve bir üst mahkeme bu itirazı yerinde bulmuştu ve yürütmeyi durdurma kararını kaldırmıştır. Şimdi Büyükşehir Belediyesi’nin üzerine düşen bu yeni karara uygun bir değerlendirme yapmak ve yine hukuka uygun bir karar verme çabasına girmektir. Yaptığımız bundan ibarettir. Hiçbir şeyi telaşla önünüze getirmiyoruz. Kaldı ki bu mahkeme kararına konu olan olayın EXPO’nun bütünlüğü ile ilgili, EXPO’nun tüm arazisiyle ilgili ya da orada yapılmasıyla ilgili de değil. Bunu da daha önce anlattım. Bir parselle ilgili bir taleptir bu. Yerel mahkeme kendince nedenlerle yürütmeyi durdurma vermiş, üst mahkeme de yine kendince nedenlerle bizi haklı bularak yürütmeyi durdurmayı kaldırmıştır. Şimdi ne yapalım, bunu dikkate almadan mı karar verelim? Mahkemeyi yok mu sayalım? Bugün tebliğ edilmiş bir kararı görmezden mi gelelim?” dedi. 

HIZAL: BU DOĞRU BİR YÖNTEM DEĞİL 
Bu sözlerin ardından yeniden söz alan AK Partili Hızal ise şunları söyledi: Sayın Aydın’ın da benim söylediklerimi tam anlamadığı kanaatindeyim. Hukuki mütalaası için de teşekkür ediyorum ama ben meseleye bu noktadan yaklaşmadım. Elbette ki İzmir Büyükşehir Belediyesi mahkemenin vermiş olduğu kararlara uymuştur da… Gerçi Buca Metrosu’nda mahkeme kararına uymadığını da gördük, zorlama bir yöntemle faaliyet yürütüldü. Mesele şu, bu işin temelinde ve esasında bir sorun var. Sayın Soyer çıkıyor, ben size müjde veriyorum diyor, önünü arkasına hiçbir şekilde planlamadan önümüze geliyor. Bu şehirde emsal artışıyla alakalı önerge özel kalem müdürlüğü tarafından hazırlandı ve önümüze geldi. Bu kadar ciddiyetsiz bir şey olabilir mi? Biz bunların olmasını istemiyoruz. Daha geç karar çıksaydı ne olacak? Böyle bir çalışma yapıyorsanız alternatiflerinizi ortaya koyun diyoruz. Çünkü bunun ekonomik anlamda da sorunlar çıkartacağını hepimiz biliyoruz. Rakamlar ortada. Yıllık yapılan kamulaştırma miktarı 200 milyon, buranın 1 milyarın üzerinde… Nasıl yapacaksınız bunu? Sonra 2026 geldiğinde ‘Biz yapamadık’… Bu doğru bir yöntem değil… 

Tartışmada İmar Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal, AK Parti’nin bölgede planlamayı yanlış anlattığını ve insanları dava için örgütlendiğini ileri sürerken, ikinci kez söz alan AK Parti Sözcüsü Yıldız da iddiayı reddederek bölgede açılmış 12-13 dava olduğunu ve birinden gelecek bir iptal kararının 2026 yılında büyük sıkıntı yaratacağını ifade etti. 

CHP Grup Başkanvekili Aydın bu açıklamaların ardından bir kez daha söz aldı ve şunları kaydetti: Bir çalışmanın ya da büyük bir işin yapılmasını istiyormuş gibi görünüp istememek böyle olur işte… O yüzden çok söze hacet yok, anlamak istemeyene ne söyleseniz kifayet etmeyecektir. 

SOĞAN ÇIKIŞI TANSİYONU YÜKSELTTİ 
Öte yandan tartışma sürerken AK Partili Hızal, CHP Sözcüsü Gamze Gül Çamur’un “İzmir’in yıldız projelerini bizim yapıyor olmamızın telaş içindeler” mesajına verdiği yanıtta, “İzmir’de yıldız projelerin yapılmasını biz de destek veririz. Yeter ki yapın! Opera Binası’nın yapılamasını çok isterdik mesela, ya da Sayın Tunç Başkan’ın ortaya koyduğu vizyon projelerden Kemeraltı rehabilitasyonun bugün bitmesini çok isterdik, Kemeraltı sokaklarında vatandaş soğan ekmiyor olsaydı mesela!” dedi. 

Hızal’ın bu sözlerine CHP Grubu’ndan tepki ‘Soğan pahalı olduğu için’ sesleri yükseldi. Hızal da bu tepkilere “İzmir’in ağlanacak haline gülen bir CHP Grubu” var diye yanıt verdi ve tansiyon yükseldi. Hızal ve CHP Grup Başkanvekili Aydın kısa süreli atışmada karşı karşıya geldi. 

Gerginliğin ardından söz alan CHP’li Aydın, “Sayın Hızal’ın bu gerilimini ve üslubunu seçimin yaklaşmasına veriyorum. CHP Grubu bu mecliste hiçbir konuyu hafife almaz. Sayın Sözcümüzün söyledikleri nettir ve örneklerini sayarız. Buca Metrosu ile ilgili yaptıkları ortadır. Kendilerinin bitmeyen projelerini saymaya kalkarsak zaman yetmez. Toptan grubumuzu bu şekilde nitelemesini kınıyorum” dedi. 

 
ABD'de kritik enflasyon verisi açıklandı
 
Soyer'den Örnekköy'de dönüşüm güvencesi: İçiniz rahat olsun, güvenli ellerdesiniz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’den Osmaniye’ye 20 bin zeytin fidanı
Büyükşehir Belediyesi, depremin vurduğu Osmaniye’de tarımsal üretimin ...
Başkan Sandal’dan Atatürk ve bayrak vurgusu!
Başkan Sandal, “Bu ülkede hep fakir fukara çocukları kavga ediyor, yukarıda ...
Konak'ta sandık yolunda engel yok!
Konak Belediyesi, 14 Mayıs’ta engelli seçmenlere ücretsiz ulaşım desteği ...
 
Menemen'de öğrencilere başarı ödülü kararı!
Menemen Belediyesi Mayıs ayı ikinci oturumda görüşülen üniversiteyi kazanan ...
Ve Narlıdere Metrosu yola çıktı: Soyer'den 'Bundan sonra 'U'lar' olacak mesajı!
Kentin hafif raylı sisteminin 4. ayağı olan Narlıdere Metrosu'da ilk deneme ...
Gaziemir’in geri dönüşüm projeleri vitrine çıktı
Gaziemir Belediyesi, 2. Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı’ndaki ...
 
Metroda seferleri aksatan arıza!
İzmir Metrosu'nda arıza nedeniyle sabah saatlerinde seferlerde aksama yaşandı.
İzmir trafiğine nefes aldıracak dev projede ilk etap açıldı
Buca ile Bornova’yı kesintisiz birbirine bağlayacak projenin 2,2 kilometrelik ...
Bornova'da üreticiye sözleşme desteği
Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve üreticiler ile “Sözleşmeli Çiftçilik ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri