POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Mersin Emniyeti'nden 'Yumurtalı gasp’ açıklaması
Mersin Emniyeti'nden 'Yumurtalı gasp’ açıklaması
Erdoğan ile Özel o tarihte görüşecek
Erdoğan ile Özel o tarihte görüşecek
Aydın'ı desteklemişti... İYİ Partili Erhan Usta istifa etti
Aydın'ı desteklemişti... İYİ Partili Erhan Usta istifa etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kentsel dönüşüm açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kentsel dönüşüm açıklaması
30 Nisan 2021 Cuma - 12:04

"İki doz aşıya rağmen kaybettiklerimiz var!"

EÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sipahi, her iki doz aşıyı olduğu halde virüse yakalanıp hastaneye yatanların hatta hayatını kaybedenlerin olduğunu söyledi ve ekledi: “Sayı olarak az ama var!”

 İki doz aşıya rağmen kaybettiklerimiz var!

Virüsün mutasyonlar sonucu ortaya çıkan varyantların etkisiyle salgının en korkutucu günlerini yaşayan Türkiye’de gözler tamamen mücadelenin en büyük silahı olan aşılama çalışmalarına çevrilmiş durumda... 10 milyona yakın insanın Çin aşısı Sinovac ve Alman aşısı Biontech ile iki dozla korumaya alındığı günlerde tedarik sıkıntısı aşılmaya çalışılırken, süreç de beraberinde getirdiği soru işaretleriyle devam ediyor. Bir yandan aşı karşıtlığı sıfıra indirgenmeye çalışılırken, diğer yandan da kullanılan aşıların etkisi tartışılıyor.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Oğuz Reşat Sipahi, ikinci dozu yaptıktan sonra üzerinden iki hafta geçen, yani ‘bağışık’ denebilecek seviyeye ulaşan kişilere ilişkin değerlendirmeler yaptı. Her iki doz aşıyı olduğu halde virüse yakalanıp hastaneye yatanların hatta hayatını kaybedenlerin olduğunu söyleyen Prof.Dr. Sipahi, “Sayı olarak az ama var. Bunun aşının koruması yok anlamına gelmeyeceğini özellikle vurgulamam gerek” ifadelerini kulandı.

SAYI OLARAK AZ AMA VAR!

Türkiye’de de kullanılan Sinovac aşısının hastalığı önlemede istenen sonucu yaratmadığı, her iki doz aşıyı olduğu halde virüse yakalanıp hastaneye yatanların olduğu yönündeki söylemleri değerlendiren Ege Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Oğuz Reşat Sipahi, “Ne yazık ki iki doz aşı olmasına ve ikinci dozun üzerinden 15 gün yani ideal süre geçmesine rağmen hastaneye yatan ve kaybettiğimiz olgular var, sayı olarak az ama var. Bunun aşının koruması yok anlamına gelmeyeceğini özellikle vurgulamam gerek. Bununla birlikte ağır hastalıktan veya ölümden ne kadar ya da yüzde kaç koruduğunun, bu oranın yüzde 100’ün ne kadar altında seyrettiğini bilmiyoruz şu an. Bu konuda Sağlık Bakanlığının elindeki milyonlarca kişilik verinin doğru şekilde tarafsız ve bağımsız kurumlarca- haftalık analiz edilmesinin ve sonuçların halkla paylaşımının faydalı olacağı kanısındayım” dedi.

HAFİF GEÇME OLASILIĞINI ARTIRIYOR

Aşı sırası gelen ve aşıya erişebilen insanlar için tavsiyelerde bulunan Sipahi, “Şu ana kadar uluslararası alanda açıklanan bilimsel verilere göre koruyuculuğu belirgin şekilde daha yüksek olduğu için Biontech aşısının tercih edilmesini öneriyorum. Bu aşıların bizi ne kadar süre koruyacağını ise zaman gösterecek” ifadelerini kullandı. Aşı sırası gelmiş olmasına rağmen yaptırmayı tercih etmeyen yurttaşlara seslenen Sipahi, şunları söyledi: “Aşı olmayanların Kovid-19 ile karşılaştığında yaş ve ek hastalığa bağlı olarak değişmekle birlikte hasta olma, hasta olanların hastaneye yatma, ağır hastalanma ve ölüm oranları aşı olmayanlara göre yükseliyor. Aşı olanlarda ise bu ihtimallerin hepsi aşı olmayanlara göre azalıyor yani hastalığı yüzde 100 engellemese de hafif geçme olasılığını oldukça artırıyor. Aşı olan hastanın Kovid-19’a bağlı ölüm ihtimali oldukça düşüyor. Ayrıca aşılanma kişinin yakınlarını ve toplumu da korumanın en önemli aracı. Açıkça toplumda hastalığı önlemenin kapanma dışında tek akılcı yolu. Aşının yan etki profili düşük, ciddi yan etki gelişme olasılığı da oldukça az. Bu bağlamda aşı olmayı mantıklı buluyorum.”

İLAÇLAR NEDEN KULLANILMALI?

Evde karantinaya alınan hastalarda ilaç kullanımının reddedilmesi oldukça sık rastlanan bir durumken, bunun hastalığın seyri açısından etkilerine değinen Sipahi, “Tartışılan ilaç favipiravir üzerine yapılan klinik çalışmalar ilacın hastalığın daha kısa sürede atlatılmasını sağlayabildiğini gösteriyor. Elimizde ne yazık ki virüse direkt etki eden başka ilaç yani antiviral yok. Ben hasta olsam favipiravir kullanımını kesinlikle reddetmez ilacımı düzenli olarak kullanırdım. Favipiravirini kullanmayıp yoğun bakımlık olan ya da kaybedilen hasta sayısının da az olmadığını belirtmek isterim. Hastalığın hastalık olduğunu, çeşitli oranlarda ve düzeylerde hasta edip öldürebildiğini bilip, hastalıkla inatlaşmamak da iyileşebilmek açısından önemli” açıklamasında bulundu. (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)

 
Başkan Sengel park sözünü tuttu: ''Bir çocuk gülücüğü ile dünya değişir''
 
Tarihi tatil köyü ihalesi sonrası ilk tepkiler: 'Ev sahibi' de memnun turizmciler de!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanlardan bayram uyarısı: Dalga dalga yayacaklar!
Corona virüs ile mücadelede yurt genelinde uygulanan 17 günlük 'tam kapanma' ...
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Türkiye'de, 29 Nisan 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
CHP'li Sertel sordu, Bakanlık yanıtladı: Taklit ve tağşişte 2020 rakamları!
CHP İzmir Milletvekili Sertel’in taklit ve tağşişli ürünlere yönelik soru ...
 
İkinci doz Alman aşısında ertelemeye iptal!
Dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BioNTech aşısında ikinci doz için 4 ...
İki aşı için kritik '65 yaş üstü' raporu!
ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin (CDC) yeni bir araştırmasına ...
Dünya genelinde vaka sayısı 150 milyonu geçti
Dünya genelinde yeni tip corona virüs (Covid-19) vaka sayısı 150 milyonu aştı.
 
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 28 Nisan 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
Sağlık Bakanı: Sputnik aşısı Mayıs'ta geliyor
Koronavirüs Bilim Kurulu bugün video konferans yöntemiyle toplandı. Sağlık ...
Türkiye'ye haziranda 30 milyon doz BioNTech aşısı
BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Türkiye'ye mümkün olduğu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri