POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
İYİ Parti yarın kurultaya gidiyor: 4 aday yarışacak
İYİ Parti yarın kurultaya gidiyor: 4 aday yarışacak
31 Mart 2023 Cuma - 01:44

Büyükşehir’de kritik TİS sürecinde 3 cephede son durum: Ve Soyer de masaya oturuyor!

Büyükşehir Belediyesi’nin lokomotif şirketlerinde süren toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde sancılı bir süreç yaşanıyor. Büyükşehir cephesi ile İZENERJİ ve İZELMAN’da örgütlü Genel-İş ve İZSU ve ESHOT’ta örgütlü TÜM BEL-SEN temsilcileri arasında kurulan masalardan anlaşma çıkmadı. Toplamda yaklaşık 25 bin işçiyi ilgilendiren TİS mesaisinde yeni haftadan itibaren Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de topa girecek ve genellikle ücret maddelerinde yaşanan anlaşmazlıkta çözüm aranacak.

Büyükşehir’de kritik TİS sürecinde 3 cephede son durum: Ve Soyer de masaya oturuyor!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin lokomotif şirketlerinde süren toplu iş sözleşmeleri (TİS) görüşmelerinde sancılı bir süreç yaşanıyor. 

Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) temsilcileri ile İZENERJİ ve İZELMAN’da örgütlü Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonları (DİSK)’e bağlı Genel-İş sendikası ve belediye yetkilileri ile İZSU ve ESHOT’ta örgütlü Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) temsilcileri arasında geride kalan hafta yapılan görüşmelerden uzlaşı çıkmadı.

Toplamda yaklaşık 25 bin işçiyi ilgilendiren TİS mesaisinde yeni haftadan itibaren Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de topa girecek ve genellikle ücret maddelerinde yaşanan anlaşmazlıkta çözüm aranacak. 

İZELMAN’DA GÖRÜŞME HAFTA İÇİ SALI GÜNÜNDEN SONRA!
İZELMAN’da yaklaşık 7 bin işçiyi ilgilendiren TİS sürecinde Genel-İş 1 ve 3 No’lu şubeler ile SODEMSEN arasındaki 10.oturumda da taraflar masadan anlaşamadan ayrıldı. 

Şirketin genel müdürlük binasında gerçekleşen oturumda 13 maddeden 5’inde anlaşma sağlanamadı. 5 maddenin 3’ü toplu sözleşmenin imza tarihi gibi idari noktalardan oluşurken süreci tıkayan 2 madde ise taban ücret ve teşvik primi ile ilgili...  

Soyer de masada olacak! 
İZELMAN’daki TİS sürecinde kritik görüşme deprem bölgesinde mesai yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kente dönüşünün ardından Salı gününden sonra gerçekleşecek. 

Masada Büyükşehir cephesinin son zam teklifi yüzde 38 olurken, sendika ise yüzde 75 zam talep ediyor. Başkan Soyer’in sendika yöneticilerine ileteceği teklif toplu sözleşme sürecinin seyrini belli edecek. Sendika yöneticileri teklifi işçilere iletecek, işçiler ‘evet’ derse imzalar atılacak. Teklif işçilerin beklediği oranlara çıkmazsa kriz devam edecek işçiler geçtiğimiz günlerde başlayan 60 günlük sürecin sonunda grev kararı alacak. 



İZENERJİ’DE YÜZDE YÜZ TALEP EDEN SENDİKA CEPHESİ BEKLEMEDE!
Büyükşehir Belediyesi’nde kriz yaşanan bir diğer TİS masası ise İZENERJİ’de…

İZENERJİ’de 10 binden fazla işçiyi ilgilendiren TİS sürecinde Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu şubeler ile belediye bürokratları ve SODEMSEN arasında 29 Mart’ta gerçekleşen 10. görüşmeden de sonuç çıkmadı. 
Görüşmelerde şu ana kadar yaklaşık 60 maddede uzlaşıldı. Masada geriye 14 madde kaldı. Bunların 3’ü idari maddeler, geri kalanlar ise işçilerin ücretleri ilgilendiren maddeler... 

Uzlaşılmayan maddelerden taban ücreti ile 3 adet enflasyon farkı noktasında belli bir noktaya gelindiği öğrenilirken sendika ilk 6 ay için yüzde 100 zam, geri kalan 18 ay için ise 6 aylık periyotlarla üç enflasyon farkı artışı talep ediyor. Büyükşehir cephesinin teklifi ise yüzde 40... 

Tarafların yakın zamanda bir görüşme planlanmadığı, talebini ileten sendika cephesinin SODEMSEN’den haber beklediği öğrenildi. SODEMSEN, Başkan Soyer ile görüştükten sonra belediye yetkilileri ile birlikte sendika ile görüşecek. 



ESHOT VE İZSU’DA KRİTİK GÜN 6 NİSAN, GÖZLER SOYER'DE! 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde henüz anlaşma sağlanamayan bir diğer TİS süreci ise ESHOT ve İZSU’da yaşanıyor. 

ESHOT ve İZSU’da görevli kamu emekçilerinin örgütlü olduğu Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) ile süren ve 7 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden de henüz sonuç çıkmadı.

Geçtiğimiz Salı günü gerçekleşen son toplantıda Büyükşehir’in sosyal denge ücretindeki teklifi yüzde 40, sendikanın talebi ise yüzde 85.

Büyükşehir’den prim talebine ret! 
Görüşmede yeni kalemler için de talepte bulunuldu. Sendika işçilerden gelen 2500 talep formu ile oluşturduğu taslak metinde yer alan ikramiye ilavesi, Halkın Kasabı uygulamasından her ay ödeme, deprem bölgesinde çalışmış olan Eşrefpaşa Hastanesi çalışanları, itfaiye, zabıtalar ve sosyal emekçileri için prim talepleri kabul edilmedi. 

Bir sonraki görüşmenin tarihi ise 6 Nisan Perşembe olarak belirlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve Başkan Tunç Soyer ile sendika yetkilileri bir görüşme gerçekleştirilecek. 

ENGİN: AYNI TAVRI SERGİLEYECEĞİNİ UMUYORUZ
Süreçle ilgili açıklamalarda bulunan TÜM BEL-SEN İzmir Şube Başkanı Buse Engin konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ‘’Umudumuz 2019’dan beri başkan beyin emekçilerin talebini karşılayan, TİS’te imkanlar dahilinde bizlerin elini boş döndürmediği bir yapısı var. Biz inanıyoruz başkan bey çalışanların her zaman yanında, onları çalışan olarak değil takım arkadaşı olarak görüyor, birçok konuda kolaylık sağladı. Aynı tavrı bu toplu sözleşmede sergileyeceğini umuyoruz. Belediyelerin durumları da belli, merkezi payları biçilmiş durumda. Deprem nedeniyle canla başla çalışılıyor, mali kaynaklar da aktarılmış durumda’’ dedi.  

 
AK Parti İzmir'in yeni il başkanı belli oldu
 
Kur korumalı hesaplarda faiz üst sınırı kaldırıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de SGK çalışanları iş bıraktı: Emekliye 1 Nisan şakası olmaz!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanları EYT düzenlemesi kapsamında artan ...
Döviz kredisi olan şirketlere KKM düzenlemesi
Döviz yükümlülüğü olan tüzel kişilerin döviz veya Türk Lirası cinsinden ...
TOGG T10X'in ilk sahipleri belli oldu
Türkiye'nin doğuştan elektrikli ilk akıllı cihazı Togg T10X için ön sipariş ...
 
SGK çalışanlarına 3 ay fazla mesai ücreti verilecek
EYT işlemlerinin hızlandırılması için SGK çalışanlarına 3 ay süreyle fazla ...
Bakan Bilgin yanıtladı: Asgari ücrete ara zam olacak mı?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete ara zam ...
Kavcıoğlu: Enflasyonda düşüş süreci başladı!
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, uygulanan politikaların desteğiyle ...
 
Vize35 dünya markası olma yolunda ilerliyor
10 yıl önce çalışanı olduğu şirketin hisselerini devralarak şirket yönetiminin ...
Togg T10X için çekiliş heyecanı!
Türkiye'nin doğuştan elektrikli ilk akıllı cihazı Togg T10X için ön sipariş ...
İthal cep telefonuna zam iptal!
İthal cep telefonlarının birim gümrük kıymetini 350 dolara çıkaran düzenleme ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri