POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ortaya çıktılar: 'Mars'ın örümcekleri' görüntülendi!
Ortaya çıktılar: 'Mars'ın örümcekleri' görüntülendi!
36 bin sözleşmeli sağlıkçı istihdam edilecek!
36 bin sözleşmeli sağlıkçı istihdam edilecek!
Bakan Şimşek: Türkiye sahalara döndü!
Bakan Şimşek: Türkiye sahalara döndü!
Rutte Türkiye'ye geliyor: Erdoğan'dan destek isteyecek
Rutte Türkiye'ye geliyor: Erdoğan'dan destek isteyecek
19 Mayıs 2023 Cuma - 09:35

DEÜ'den örnek iş birliği: 'Cana can kat' projesi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), kalp hastalıklarına yönelik anlamlı bir sağlık projesini hayata geçirmek için ilk adımı attı. DEÜ Tıp Fakültesi tarafından hazırlanan ‘Cana Can Kat’ adlı örnek proje kapsamında çalışmalarına başlayan DEÜ Rektörlüğü, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Kiraz Belediyesi iş birliğinde, orta-ileri yaş popülasyondaki kardiyovasküler risk profillerinin belirlenmesi ve hipertansiyon sıklığının saptanmasını sağlayacak sağlık taramaları yapacak.

DEÜ den örnek iş birliği:  Cana can kat  projesi

Türkiye’nin saygın yükseköğretim kurumlarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), kalp hastalıklarına yönelik sağlık projesini hayata geçirmek için ilk adımı attı. DEÜ Tıp Fakültesi tarafından hazırlanan ‘Cana Can Kat’ adlı örnek proje kapsamında çalışmalarına başlayan DEÜ Rektörlüğü, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Kiraz Belediyesi iş birliğinde, Kiraz’da yaşayan orta-ileri yaş(40-80) popülasyondaki kardiyovasküler risk profillerinin belirlenmesi ve hipertansiyon sıklığının saptanmasını sağlayacak sağlık taramaları yapacak. Teşhis ve tedavi süreçlerini de kapsayan proje ile ilgili DEÜ Rektörlük Binası’nda düzenlenen protokol imza törenine; DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, İzmir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. M. Emre Erkuş, DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Caner Çavdar, Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Asım Oktay Ergene, DEÜ Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hatice Nur Olgun ve DEÜ Üst Yönetimi katıldılar.

PROJE ÖRNEK OLACAK
Protokol töreninde açıklamalarda bulunan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, farklı bölgeler için de örnek teşkil edecek bir sağlık projesini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Rektör Hotar, “Kiraz’da geçtiğimiz günlerdeki hayvan barınağı açılışımız sırasında bize bu yönde gelen talebi hızla sonuçlandırmak istedik. İl Sağlık Müdürümüz ile derhal iletişime geçerek durumu anlattık. Tıp Fakültemiz tarafından hazırlanan ‘Cana Can Kat’ projemiz kapsamında, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Kiraz Belediyesi iş birliğinde, ilçemizde yaşayan orta-ileri yaş grubuna yönelik kalp hastalıkları risklerini tespit etmek, tarama, teşhis ve tedaviyi kapsayan önemli bir süreci başlatmış bulunuyoruz” dedi.

DÜNYA HİPERTANSİYON GÜNÜ’NDE İMZALANDI
Kalp hastalıklarına yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ihtiyacının saptamasının yapılabilmesi açısından önem arz eden projenin Dünya Hipertansiyon Günü’nde hayata geçirilmesinin tesadüf olmadığını belirten Rektör Hotar, protokolün hem bilimsel hem insani hem de şifa verici yönü olduğunu vurguladı. Rektör Hotar, “Tarafların projede çok değerli katkıları var. DEÜ olarak bu anlamlı günde imzalanan projenin bilimsel altyapısını hazırlamak, etik kurul kararını almak, projenin gerçekleşmesi amacıyla gerekli altyapıyı temin etmek ve elde edilecek verilerin bilimsel makalelerde kullanmasından sorumluyuz. Dokuz Eylül Üniversitesi olarak toplum yararına çalışma misyonunu benimsemiş bir yükseköğretim kurumuyuz. Bu hedefimizin bir uygulama örneğini daha göstermiş oluyoruz böylece. Projeye hızlı katkılarından dolayı il sağlık müdürümüze, belediye başkanımıza ve Araştırma Uygulama Hastanemizin değerli hocalarına teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.  

TÜRKİYE RİSK ALTINDA
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her on kişiden üçünün hipertansiyon hastası olarak kayda geçtiği bilgisini paylaşan Rektör Hotar, “Kardiyovasküler hastalıklar (KVH), tanı ve tedavideki büyük ilerlemelere rağmen dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir. Küresel bir sorun olarak ele alabileceğimiz bu hastalıkta ülkemiz de yüksek risk bölgesi içinde yer alıyor. Altı hafta olarak planlanan projemiz kapsamında, ilk etapta 650 Kirazlı vatandaşımıza bu hizmeti sağlayacağız. Gerekli olması halinde bu süreyi uzatacağız” diye konuştu. 

ERKEN TANININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Protokol töreninde konuşan Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, Kiraz’da 40 yaş üzerinde yaklaşık 21 bin kişi yaşadığı bilgisini paylaşarak, “İlçedeki bu vatandaşlarımızın hastalıklarının teşhisi konusunda gecikme yaşanabilmekte ve riskli durumlarla karşı karşıya kalınabilmektedir. Dolayısıyla bu noktada erken tanının önemine dikkat çekmek istiyorum. Bu örnek projeye katkılarından dolayı DEÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Nükhet Hotar’a hem ilçem hem şahsım adına teşekkür ediyorum ve bu yöndeki iş birliklerimizin sürmesini temenni ediyorum” dedi.

İzmir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. M. Emre Erkuş da imza törenindeki konuşmasında, projenin tüm paydaşlarıyla kapsamına ve önemine değinerek, girişimleri için DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’a ve DEÜ Tıp Fakültesi bilim insanlarına teşekkür etti. Protokol konuşmalarının ardından projeye yönelik imzalar atılarak, kurum temsilcileri birbirlerine hayırlı olsun dileklerini ilettiler.  

 
Batur: Kazanacağız, kazanacağız, kazanacağız!
 
Bornova'da dolu dolu 19 Mayıs coşkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜİK genç nüfus verilerini açıkladı: Yaşlı İzmir!
TÜİK 2022 itibariyle Türkiye genç nüfus istatistiklerini açıkladı. TÜİK’in ...
104.yıl gururu: Cumhuriyet'e atılan ilk adım!
Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak milli mücadele fitilini ateşlediği ...
Kaçak midye avcılığı yapan 3 kişi yakalandı
İzmir Körfezi'nde kaçak midye avcılığı yaparken yakalanan 3 kişiye toplam ...
 
Ege Denizi'nde korkutan deprem
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Ege Denizi'nin Girit Adası'nda ...
İzmir açıklarında 75 göçmen kurtarıldı
İzmir'in Dikili ve Karaburun ilçeleri açıklarında Yunanistan unsurlarınca ...
İzmir'de 37 tabanca ve 3 kilo skunk ele geçirildi
Buca ilçesinde, polisin düzenlediği operasyonda ruhsatsız 37 tabanca ve ...
 
Karşıyaka'da restoranda korkutan yangın
İzmir'in en işlek yerlerinden biri olan Karşıyaka Çarşısı'ndaki iki katlı ...
YSK'dan seçmen kağıdı kararı: Tekrar dağıtılacak!
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı 2. Tur ...
Cesetle selfie yapıp sosyal medyadan paylaştı
Zonguldak'ta ilişki yaşadığı Filiz K.'nin (53) yatakta cansız bedeniyle ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri